Valikko
Kulttuuri

Näin vanha bensanmyyjä teki Essosta ykkössarjan rockklubin – nyt paikka on uhattuna

Yleisön ja artistien suosima Möysän klubi kärsii vanhoista veloista ja voi joutua muuttamaan muualle.

Vuonna 1989 Antti Puhakka tuli Lahteen. Muhokselta Pohjois-Pohjanmaalta kotoisin oleva nuori merkonomi sai töitä Liipolan Essolta. Puhakka tankkasi asiakkaiden autoja ja pesi tuulilaseja.

Nykyään hän pyörittää Etelä-Suomen vilkkaimpiin kuuluvaa rockklubia Lahden Möysässä, keskustan itäpuolella.

Möysän klubille on rautatieasemalta kaksi kilometriä, noin 25 minuutin kävelymatka. Lahtelaiset nimittävät sitä yhä Möysän Essoksi tai Mössöksi, koska klubi on rakennettu entisen Esson huoltoaseman tiloihin.

Klubin yhteydessä toimii yhä vanhan huoltamon autopesula, ja bändi-iltoina narikka toimii rakennuksen ulkopuolella teltassa, jotta sisään mahtuisi enemmän yleisöä.

Ei mitään suurta glamouria.

Kaikesta huolimatta Möysän klubista on tullut Lahden elävän musiikin tarjonnan valopilkku. Klubilla on elävää musiikkia perjantaisin ja lauantaisin, vilkkaimmillaan neljänä iltana viikossa.

Lähes kaikki tunnetuimmat kotimaiset rock- ja popartistit poikkeavat nykyään kiertueellaan Möysässä. Kevään keikkalista vilisee ykkössarjan nimiä: J. Karjalainen, Kotiteollisuus, Atomirotta, Von Hertzen Brothers, Ismo Alanko ja Mira Luoti.

Ulkomaisia vanhoja legendojakin on käynyt: Canned Heat ja Dr. Feelgood etunenässä.

Yhdessä viikoittain keikkoja tarjoavan maineikkaan Torven kanssa Möysä on tehnyt Lahdesta Tampereen ja Turun veroisen elävän musiikin keskuksen.

Kaiken lisäksi Möysästä on tullut artistien suosikkipaikka. Muusikot kehuvat vanhan huoltamon ilmiömäistä akustiikkaa, keikkojen tunnelmaa ja ystävällistä henkilökuntaa. Esiintyjiä ei enää tarvitse houkutella Möysään, vaan he tarjoutuvat sinne itse.

Vanha bensanmyyjä on yllättänyt.

Antti Puhakka tuli Möysän Essolle töihin Liipolasta vuonna 1992. Jo vuotta myöhemmin öljy-yhtiö tarjosi hänelle mahdollisuutta ryhtyä huoltamoyrittäjäksi.

Pankinjohtaja ei ensin tunnistanut farkkuihin ja huppariin pukeutunutta 23-vuotiasta Puhakkaa lainaneuvotteluihin tulleeksi yrittäjäksi, mutta lainaa tuli ja toiminta alkoi.

”Vanha porukka jäi mulle duuniin, ja tämä lähti toimimaan älyttömän hyvin. Meidät valittiin kerran vuoden Essoksikin”, Puhakka kertoo.

Esso-yhtiö menetti 2000-luvun alussa Suomessa markkinaosuuttaan, ja se myytiin St1:lle. Lahdessa taas bensiinin myyntiä alettiin siirtää pois pohjaveden kertymäalueelta, jollaisella myös Möysän Esso oli.

Vuonna 2008 ympäristöviranomaiset eivät enää myöntäneet Möysän Essolle lupaa bensiinin myyntiin. Puhakka ei kuitenkaan halunnut lähteä hyvältä liikepaikalta.

”Halusin ostaa öljy-yhtiöltä tontin ja kiinteistön. Myös Kesko halusi paikan uutta K-kauppaa varten, mutta voitin tarjouskilpailun ihan karvan mitalla. Me haluttiin, että asemarakennus jää paikalleen.”

Kahden vuoden ajan Möysän Esso jatkoi toimintaansa ilman bensamittareita. Asiakkaat kävivät ostamassa kahvia, pikaruokaa ja tupakkaa. Puhakka halusi bensa-aseman paikalle lounasravintolan.

Mutta aivan ensiksi Puhakka rakensi tarpeettomaksi jääneen mittarikatoksen päälle kesäterassin. Sieltä on mukava näköala alas Karjalankadun suuntaan.

”Alkoholiviranomainen nauroi, että noin huimalle idealle hän antaa ilman muuta luvan. Heitä oli ärsyttänyt antaa lupia baarien terasseille, jotka olivat vain pari jalkakäytävälle laitettua pöytää ja tuolia. Myös rakennuslupa tuli heti.”

Monesta yrittäjästä poiketen Puhakka antaa tunnustusta viranomaisille.

”Meillä on käynyt ihmisiä muualta Suomesta ja he ovat sanoneet, että heillä tällainen ei menisi läpi. Kokemusteni mukaan Lahdessa rakennuslupaviranomaiset ovat hyvin avarakatseisia.”

Erikoinen terassi sai suosiota, välillä siellä oli trubaduurikeikkojakin. Mittarikatoksen alle rakennettiin seinät ja tila yhdistettiin vanhaan huoltamorakennukseen.

”Silloin tehtiin se virhe, että laadittiin remonttiin liian pieni budjetti”, Puhakka myöntää.

Laajennuksen valmistuminen myöhästyi, ja laskut alkoivat laahata myöhässä. Elävän musiikin iltoja haluttiin lisää, mutta Puhakalla ei ollut paljon tietoa säännöllisesti toimivan rockklubin vetämisestä.

”Aloin tutkia ketkä artistit eivät olleet käyneet pitkään aikaan Lahdessa. Eiväthän isot nimet suostu tulemaan heti outoon uuteen paikkaan, mutta sain kiinni Edu Kettusen, joka tuli kesällä 2012. Paikka tuli aivan täyteen, ihmisiä jäi ulos nurmikolle istumaan. Vedettiin ikkunasta sinne johto ja yksi kaiutin, niin saivat kuunnella keikkaa.”

Jo ensimmäisillä keikoilla artistit kehuivat Möysän klubin akustiikkaa.

”Ihan tuurillahan se tuli. Tila on suorakaiteen muotoinen, ja katossa on sen verran rikkonaisia pintoja ja salissa sohvia ja muuta vaimentavaa, että sointi on hyvä.”

Lava huomattiin vähän liian matalaksi. Kesällä 2013 keikalla oli Puhakan kotiseudulta kotoisin oleva 22-Pistepirkko, jonka kitaristi P-K Keränen piirsi Puhakalle luonnoksen paremmasta lavarakenteesta. Nyt lavaakin kehutaan.

Klubille mahtuu enimmillään noin 400 henkeä, mikä mahdollistaa sen, että keikalle voidaan ottaa Apulannan ja J. Karjalaisen kaltaisia kalliita artisteja ilman, että pääsylipun hinta nousee kohtuuttoman kovaksi.

”Puhuin alusta asti henkilökunnalle, että artistit ovat keikkailtana meidän työkavereita, suhtaudutaan niihin asiallisesti ja mukavasti, mutta ei mielistellä. Keikkamyyjiltä alkoi tulla siitä hyvää palautetta.”

Puhakka sanoo, että artisteille ei tarjota isompia jaloviinapulloja eikä ylimääräistä kaljaa tai paksua sisäfilettä.

”Jos artisti viihtyy muuten, niin se välittyy yleisöön. Jos yleisöllä on hyvä mieli, niin meille tulee hyvä alkoholimyynti, mutta ei järjestyshäiriöitä.”

Vastikään Möysässä kiertueellaan soittaneen Maj Karma -yhtyeen laulaja Herra Ylppö vahvistaa asian. Möysän klubista puhutaan artistien kesken.

”Se on sellainen paikka, jossa bändi ei voi epäonnistua. Artistista huolehditaan, ja itse keikalla syntyy jostakin syystä lämminhenkinen ilmapiiri. Osa siitä tulee varmasti itse paikasta, kun se on huoltoasema ja sillä on historia. Se on jotain ihan muuta kuin joku Sedu Koskisen baari, joka vaihtaa nimeä kerran vuodessa”, Ylppö arvioi.

Viime vuonna klubilla kävi noin 30 000 lipunostajaa, joista yli 20 prosenttia tuli Lahden talousalueen ulkopuolelta. Puhakka muistuttaa, että Möysän klubi on myynyt vuodessa enemmän pääsylippuja kuin tämänvuotiset Salpausselän kisat.

Koko ajan kasvaneesta suosiostaan huolimatta Möysän klubi ei jatka vanhalla Essolla loputtomiin.

Paikalle on suunniteltu kaavamuutosta, ja sen toteutuessa Puhakka joutuu myymään klubinsa ja tonttinsa kerrostalojen tieltä ja siirtämään toimintansa muualle.

Lähtö voi tulla jo aikaisemmin, sillä viivästyneen alun takia klubille on kertynyt maksurästejä verottajalle ja eläkevakuutusyhtiölle. Klubin toiminta on tuottanut tappiota, ja vaikka myynti on kasvanut, niin plussan puolelle ei ole vielä päästy.

Puhakka on hakenut yhtiötä yrityssaneeraukseen vanhoista veloista selvitäkseen, mutta Puhakan investoinnit rahoittanut Handelsbanken on suhtautunut ajatukseen vastahakoisesti.

Jos yrityssaneerausta ei hyväksytä oikeudessa, Puhakka voi menettää velkojen panttina olevan paikkansa pankille. Velkaa on jäljellä noin puolet kiinteistön ja tontin nykyisestä arvosta.

Kaavamuutoksen takia tontin arvo on nousemassa lähivuosina.

”Vuonna 2012 meillä oli kymmenen keikkaa ja alkoholimyynti 47 000 euroa. Viime vuonna keikkoja oli 110 ja alkoholimyynti 420 000 euroa. Minusta se on kasvanut johdonmukaisesti.”

Puhakka on vastannut kertomalla pankin kannasta julkisuudessa. Handelsbanken on taas vedonnut pankkisalaisuuteen ja ilmoittanut keskustelevansa asiasta vain yrittäjän kanssa.

Tilannetta mutkistaa myös se, että Möysän klubia pyörittävän yhtiön toinen osakas epäilee yhtiön taloudenpitoa. Toinen osakas ei halua toistaiseksi kommentoida klubin tilannetta ennen kuin käräjäoikeus on päättänyt yrityssaneerauksen aloittamisesta.

Oikeuden päätöstä odotellaan näinä päivinä.

”Me on jouduttu varautumaan myös siihen, että vastustaja on liian kova, ja me joudutaan siirtämään toiminta muualle”, Puhakka sanoo.

”Tätä tarinaa, vanhan Esson tarinaa ei vain voi siirtää.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Musiikki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  2. 2

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  3. 3

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  4. 4

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  5. 5

   Ariana Grande keskeytti kiertueensa – järkyttyi pahoin konsertissaan tapahtuneesta pommi-iskusta

  6. 6

   Dubai haluaa korvata neljänneksen poliiseistaan roboteilla – ensimmäinen aloitti ”virkatehtävissä” tällä viikolla

  7. 7

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  8. 8

   Tutkimus: Valtaosalla aikuisista sanaharkkaa oman äidin tai isän kanssa – Kerro HS:n kyselyssä, millaisia ristiriitoja olet kokenut

  9. 9

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  10. 10

   Manchesterin epäillyn pommittajan isä ja veli otettiin kiinni Libyassa – Britanniassa otettiin illalla kiinni kuudes epäilty, nainen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  2. 2

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  3. 3

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  4. 4

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  5. 5

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  6. 6

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  7. 7

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  8. 8

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  9. 9

   Heikki Aittokosken essee: Kauna on aikamme avainsana, ja toistuvat terrori-iskut voivat panna Euroopan vielä kovalle koetteelle

  10. 10

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää