Valikko
Kulttuuri

Suomen venäläiset elävät kahden mediatotuuden välissä

Suomen venäläisten lojaalisuudesta kamppailee samaan ­aikaan kaksi tahoa, asuinmaa Suomi ja synnyinmaa Venäjä.

Kun Ukrainan sota alkoi ja Venäjä miehitti Krimin, Suomen ja Venäjän naapuruussuhteissa muuttui paljon. Tästä muutoksesta lankeaa pitkä varjo myös Suomessa asuvien venäjänkielisten päälle.

Suomen venäläiset ovat tiukassa välissä. Heidän lojaalisuudestaan kamppailee samaan ­aikaan kaksi tahoa, asuinmaa Suomi ja synnyinmaa Venäjä. Kumpikin kuitenkin myös epäilee sitoutuneisuutta.

Venäjänkieliset ovat Suomen suurin vieraskielisten ryhmä. Valtiovalta haluaa nyt olla selvillä, voisivatko Suomessa asuvat noin 70 000 venäjänkielistä joutua pelinappulaksi Venäjän suurvaltapeliin.

”Krimin miehityksen jälkeen venäjänkieliset on alettu nähdä myös Suomessa mahdollisena viidentenä kolonnana, siis epäilyttävänä joukkona”, sanoo Itä-Suomen yliopiston tutkija Olga Davydova-Minguet.

Davydova-Minguet johtaa tutkimushanketta, jossa selvitetään, mitä medioita Suomen venäjänkieliset seuraavat ja mihin medioiden seuranta johtaa. Tutkimuksen rahoittaa valtioneuvoston kanslia strategisen tutkimuksen rahoistaan. Tutkimus tehdään siis ajankohtaisen päätöksenteon tueksi.

”Venäjä on vaatinut kaksoiskansalaisia tai ylipäänsä toisen valtion oleskeluluvan omaavia ihmisiä ilmoittautumaan venäläisviranomaisille. Toisaalta taas Suomen presidentti puhuu tarpeesta kartoittaa kaksoiskansalaiset. Epäluottamus on molemminpuolista – tai siis Suomen venäläiset ovat molemminpuolisen epäluottamuksen välissä.”

Moni Suomen venäjänkielisistä seuraa hyvin ristiriitaisin tuntein uutistapahtumia keskellä kahta hyvin erilaista mediamaisemaa. Juuri se, miten ihmiset tästä luovimisesta selviävät, kun päällä on syvä konflikti, kiinnostaa Davydova-Minguetia. Hän on itsekin kaksoiskansalainen – hänen ­äitinsä muutti Suomeen inkeriläisenä paluumuuttajana.

Aiemmissa hankkeissaan Davydova-Minguet on tutkinut muun muassa venäjänkielisten mediakäyttöä Viron Pronssisoturi-patsaskiistan aikaan. Jo silloin kävi selväksi, miten ongelmallinen tilanne on monille.

”Ja jollain tavalla on kehitettävä jokin tapa elämää tässä konfliktisessa tilanteessa, vaikka se voi jakaa myös perheitä.”

Tutkimus on vielä kesken, ­eikä se vastaa tyhjentävästi siihen, miten Suomen venäjänkieliset käyttävät mediaa. Se ei ole edes tarkoitus, Davydova-Min­guet sanoo. ”Ylipäätään kysymys siitä, miten monikulttuurisessa yhteiskunnassa käytetään me­diaa, on perustavanlaatuinen.”

Tuloksena lienee, että eri ihmiset käyttävät mediaa hyvin eri tavoin ja että kahden kulttuurien taitteessa eläville konfliktit ovat vaikeita.

Vaikeuteen on syynä myös media, sillä Venäjän kansallinen televisio tuottaa totuutta, joka on hyvin erilaista ja jopa täysin vastakkaista sille, mitä valtamediassa Euroopassa pidetään totuutena. Siksi median käyttö on muuttunut Ukrainan sodan alettua.

”Venäjän televisio tavoittaa ihmiset taitavasti, sillä kerronta on hyvin tunteisiin vetoavaa. Tunnepitoisuus pakottaa asennoitumaan tapahtumiin niin, että ­asiaan joutuu valitsemaan moraalisen näkökulman.”

Venäjän valtamedian uutisointiin on sisäänrakennettu vastakkainasettelu lännen kanssa.

”Koko ajan puhutaan siitä, miten länsi käy informaatiosotaa Venäjää vastaan. Suomessa asuvalle ja väistämättä myös Suomen mediaa seuraavalle puhetapa on erittäin haastava.”

Yhden totuuden varassa on vain harva.

”Mediaympäristö on varsin monipuolinen. Esimerkiksi nettikeskusteluihin tulee syötteitä monista tietolähteistä. Siksi on hienoa, että Yle tuottaa uutisia myös venäjäksi.”

Venäjän­kielisten mediamaisema

 Tutkimus selvittää 25 teemahaastattelun avulla, mitä medioita Suomen venäjänkieliset seuraavat.  Haastattelun perusteella arvioidaan myös sitä, millainen vaikutus venäjänkielisten mediankäytöllä mahdollisesti on Suomen kokonaisturvallisuuteen.

 Tutkimuksen rahoittaa valtioneuvoston kanslia ja se valmistuu ensi syksynä.

 Hankkeella blogi osoitteessa blogs.uef.fi/venajankieliset-mediankayttajina

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Media
 • Venäjän media
 • Anna-Liina Kauhanen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  2. 2

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”

  3. 3

   Avanne toi Sauli Suomiselle viisi tuntia lisää vuorokauteen – ”Haaveilen edelleen normaalista ja kivuttomasta elämästä”

  4. 4

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Vanhemmat käyttävät lapsiinsa entistä enemmän aikaa

  5. 5

   Poliisi epäilee Uber Finlandia luvattomasta taksiliikenteen harjoittamisesta – maajohtaja Joel Järvisen omaisuutta saatetaan takavarikoida

  6. 6

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  7. 7

   Aija Särkijärvi, 90, nukkuu joskus samoissa lakanoissa neljä viikkoa – iäkkäiden kotihoitajia uuvuttavat paheneva kiire ja entistä sairaammat asiakkaat

  8. 8

   DN: Venäläisen ja ruotsalaisen sotilaskoneen kohtaaminen Itämerellä oli niin vaarallinen, että ruotsalaiskone joutui palaamaan kotiin

  9. 9

   Liikaa mukavuutta, helppoutta, hauskuutta ja ärsykkeiden yltäkylläisyyttä – Oppimistulosten heikentyminen johtuu yleisen ilmapiirin muutoksesta

  10. 10

   Ruotsin poliisi: Terroristien vankina olleen ruotsalaismiehen vapauttamiseksi tehtiin töitä lähes kuusi vuotta – vapautettu voi olosuhteisiin nähden hyvin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  2. 2

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”

  3. 3

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  4. 4

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  5. 5

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  6. 6

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  7. 7

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  8. 8

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  9. 9

   Dramaattiset kuvat ja video näyttävät Espoon polttopulloiskun täystuhon: pitsat jäivät pöytiin, kun asiakkaat pakenivat räjähdysmäistä paloa

  10. 10

   Egyptiläinen ravintola tuhoutui tulipalossa Helsingin Käpylässä – omistaja kuuli tulipalosta naapurilta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”

  11. Näytä lisää