Valikko
Kulttuuri

Hodhayfa Salih pakeni sotaa Ukrainaan, sitten Suomeen – ja nyt hänen karut näkymänsä sodasta koristavat kirkon aulaa

Hodhayfa Salih toivoo saavansa Suomesta turvapaikan ja kodin, jossa työskennellä ja tutkia sodan vaikutusta taiteeseen.

Pakettiauton avolavan päällä on pressu, sen alta sojottaa jalkoja. Vieressä lisää ruumiita, jokaisella punainen numero rinnassaan.

”Sodassa mies saa numeron, kun hän kuolee. Eläessään hän ei ole minkään arvoinen. Ja tuo palanut puun ranka viereisessä kuvassa, se symboloi kotimaatani Irakia.”

Näin taidettaan selittää Hodhayfa Salih. Bagdadissa 1976 syntynyt kuvataiteilija asuu tällä hetkellä Helsingissä, Koskelan vastaanottokeskuksessa.

Salihin viisitoista mustavalkeaa sekatekniikkatyötä on nyt esillä Paavalin kirkossa. Kaikki ovat synkkiä muistutuksia sodan arjesta ja seurauksista: pommin jälkiä asfaltissa ja vääntyneessä metallissa, Bagdadin kirjaston tuhkaksi palaneet teokset.

Nämä työt Salih on tehnyt jo vuosia sitten, sillä niinä viitenä kuukautena, jotka hän on Suomessa asunut, työskentely ei juuri ole onnistunut.

Nytkin ajatukset ovat oikeastaan muualla kuin taiteessa. Päätöstä turvapaikasta odotetaan minä päivänä hyvänsä.

Salihin tie Suomeen kulki Ukrainan kautta. Irakista hän lähti jo 2006, kun maan tilanne ei Saddam Husseinin kukistumisesta ja sodan näennäisestä lopusta huolimatta rauhoittunut.

Tilalle tulivat shiiojen ja sunnien vihanpito ja uhkaukset Salihin perheelle – isä oli palvellut upseerina Saddamin armeijassa.

Vähitellen koko perhe pirstoutui. Hodhayfan veli ammuttiin. Yksi sisar muutti Belgiaan, vanhemmat Syyriaan.

Hän itse jatkoi Ukrainassa taideopintoja, piti näyttelyitä ja perusti perheen. Kun sota alkoi sielläkin, hän lähti taas, nyt Kreikan kautta pohjoiseen. Kielenkääntäjä-vaimo ja kaksi pientä poikaa asuvat ukrainalaisten isovanhempien luona.

”Olemme yhteydessä joka päivä, ja saan valokuvia lapsista”, Hodhayfa kertoo.

Jos kaikki menee hyvin, perhe voi yhdistyä. Isä toivoo lapsilleen samaa kuin lukuisat muutkin levottomasta Lähi-Idästä Eurooppaan paenneet: että elettäisiin viimein rauhassa, että pojilla olisi mahdollisuus hyvään tulevaisuuteen.

Hodhayfa Salih kertoo kasvaneensa itse ”sotien ympäröimänä”. Hän ei joutunut armeijaan, koska pitkitti ja pitkitti taideopintojaan. Silti väkivalta on aina ollut osa elämää, myös taidetta.

Se onkin asia, joka Salihia kiinnostaa.

Jos on mahdollista, hän aikoo jatkaa sen käsittelyä paitsi taiteilijana myös taiteen tutkijana. Miten sotaa kuvataan? Miten se vaikuttaa taiteilijoihin? Miten luoda ja työskennellä, jos ei näe muuta kuin kuolemaa?

”En tiedä, olisinko erilainen taiteilija, jos olisin elänyt rauhallisemmissa oloissa”, Salih sanoo. ”Uskon kuitenkin, että taiteilijaksi ryhtyy vain, jos pitää elämästä.”

Paavalin kirkossa ja sitä ennen Oulunkylän seurakunnan tiloissa esillä olevat synkät työt ovatkin vain yksi puoli hänen taiteestaan.

Läppärille tallennetut kuvat Ukrainassa pidetyistä näyttelyistä ovat aivan erilaisia: värikkäitä maalauksia, osa abstrakteja, osassa ihmiskehoja.

Ne voivat toki olla ruumiitakin, sillä pelkkää kauneutta Salih ei osaa nähdä.

”Se olisi minusta epätodellista, sillä kaikki maailmassa ei ole kaunista. Ukrainassa minua kutsuttiin sodan ja rauhan taiteilijaksi. En tiedä, kumpaa olen enemmän.”

Loppusyksystä Salih tosin käytti värejä Suomessakin. Hän maalasi Koskelan vastaanottokeskuksen ala-aulaan suuren seinämaalauksen, täynnä sateenvarjoja.

Ne symboloivat hänestä kaipuuta turvaan vaaroista, joita tänne paettiin.

Itse taiteilija ei haluaisi enää piiloutua vaan kääntyä uudelleen päin elämää. Siitä kertovat jo Suomessa järjestetyt näyttelyt. Jos Salih saa jäädä tänne, esille pääsevät suuremmatkin maalaukset, tällä hetkellä varastossa Belgiassa.

”Ulospäin suuntautunut, aktiivinen, muita huomioiva mies”, Käpylä-Seuran puheenjohtaja Kalevi Vuorentokin kiittää Salihia. ”Ja tänne jo kahta sotaa paennut.”

Ei ihme, että kuvataiteilija valittiin pari viikkoa sitten Vuoden Käpyläläiseksi.

Hodhayfa Salihin näyttely To Whom It May Concern Paavalin kirkossa (Sammatintie 5) 20. maaliskuuta asti. Avoinna ma–to klo 11–15, torstaisin myös klo 18–20.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  2. 2

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  3. 3

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  4. 4

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  5. 5

   Ei, emme keksineet tätä itse: Netflix tekee seuraavaksi elokuvan, joka perustuu twiittiin, joka perustuu meemiin

  6. 6

   HSTV näyttää Kansallisbaletin ”komean ja vimmaisen” Voima-esityksen suorana lähetyksenä juuri nyt

  7. 7

   Joukkomurhista syytetyt irakilaiskaksoset pääsevät vapaaksi – ”Tunteet tietysti tulivat pintaan”

  8. 8

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  9. 9

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  10. 10

   HKL kertoo, miten kaupunkipyörä tulee palauttaa: ”Pitäisi lukita vaijerilla aina se kaupunkipyörä, jota on käyttänyt, ei naapuripyörä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  2. 2

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  3. 3

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  4. 4

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  5. 5

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  6. 6

   Rikkaiden ja köyhien kuntien asukkaiden tuloissa isot erot – katso tienaatko enemmän kuin kotikuntasi asukas keskimäärin

  7. 7

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  8. 8

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  9. 9

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  10. 10

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  10. 10

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  11. Näytä lisää