Valikko
Kulttuuri

Mielenterveys järkkyy myös taiteilijoilla, ja nyt siitä puhutaan paljon

Tuoreissa kirjoissa muusikot ja kirjailijat kertovat, voiko luovuus säilyä, kun mieli masentuu ja menettää tasapainonsa.

Syyskuussa 2008 yhdysvaltalainen David Foster Wallace hirtti itsensä talonsa pihalla Kaliforniassa. Hän oli 46-vuotias, sukupolvensa ääni ja juhlittu kirjailija.

Jo lapsena alkaneet paniikkihäiriöt ja muut psyykkiset vaikeudet eivät olleet estäneet häntä kirjoittamasta romaaneja ja esseitä. Silti ne tietysti vaikuttivat elämään ja tekivät siitä ajoittain sietämättömän, veivät mielisairaalaankin.

Foster Wallace sai läpi uransa psykiatrista hoitoa ja lääkkeitä, mutta suhtautui niihin ristiriitaisesti. Hänestä etenkin masennuslääkkeet tylsyttivät luovuutta, ja siksi hän jätti ne ajoittain syömättä, myös ennen itsemurhaansa.

Taidetta varten Foster Wallace tarvitsi koko persoonallisuuttaan, myös tasapainotonta puolta. Se koitui hänen tuhokseen, sekä taiteilijan että ihmisen.

Metallibändi Children of Bodomin kitaristilla Alexi Laiholla, 36, on mielialalääkkeistä samanlaisia kokemuksia.

Laihon diagnoosina on ahdistuneisuushäiriö, joka on vienyt masennukseen, riehumiseen ja viiltelyyn, samoin krooniseen unettomuuteen.

”En halunnut turruttaa itseäni lääkkeillä. Pelkäsin, että mun hulluus, mun ’edge’ otettaisiin pois”, hän kertoo tuoreessa Error-kirjassa, jossa viisitoista suomalaista kertoo mielenterveysongelmistaan.

Elina Järven, Tiina Hotin ja Olga Poppiuksen teos perustuu haastatteluihin, joissa elämäänsä avaavat muun muassa masentuneet, anorektikot ja bulimikot sekä skitsofrenia- ja tarkkaavaisuushäiriö-diagnoosin saaneet.

Taiteilijoita on mukana viisi, kaikki rock- ja pop-muusikoita: Alexi Laihon lisäksi laulajat Jonna ja Milana Misič, Maj Karma -yhtyeen keulakuva Herra Ylppö ja metallimuusikko Marko Annala.

Error-kirjan muusikot ovat jo aiemmin puhuneet mielenterveysongelmistaan julkisuudessa, toiset ovat myös tehneet niistä lauluja.

Esimerkiksi masennuksesta kärsinyt Annala teki Mokoma-yhtyeelle kappaleen Sinne missä aamu sarastaa, joka kertoo tunteista kahden vuoden sairastamisen jälkeen.

Tänä keväänä aihe tuntuu olevan laajemminkin esillä. On kuin mielenterveyden järkkymiseen liittyvät tabut olisivat sortumassa.

Sote-uudistuksen edetessä esimerkiksi suomalaisten kansantaudin eli masennuksen hoitokäytännöistä on alettu keskustella julkisuudessa.

Nyt kysytään, miksi tehokas varhainen hoito eli psykoterapia ei kuulu meillä julkisen terveydenhuollon piiriin, vaikka yli puolella työkyvyttömyyseläkkeen saajista perusteena ovat mielenterveyshäiriöt.

Myös taiteilijat puhuvat kokemuksistaan.

Samaan aikaan Error-antologian kanssa ilmestyy kirjailija Pauliina Vanhatalon teos Keskivaikea vuosi, jossa hän kertoo sairastumisestaan masennukseen ja siitä, mitä se hänelle opetti.

Mielenterveydestä ja luovuudesta on toki aina puhuttu samaan hengenvetoon.

Taiteilijathan nyt ovat vähän hulluja! Tai sitten niin herkkiä, etteivät kestä maailmaa tuhoutumatta lopulta.

Tällainen mielikuva liittyy saumatta esimerkiksi taidemaalari Vincent van Goghiin (1853–1890), joka leikkasi korvastaankin palasen.

Teko tosin tapahtui ilmeisesti ihan tavallisen riidan päätteeksi, kun van Gogh oli väitellyt taiteen teoriasta toisen maalarin Paul Gauguinin kanssa. Mielisairaalapassituksiin johtaneet harhat ilmenivät aivan muulla tavalla.

Suomessa kansalliskirjailija Aleksis Kiveäkin (1834–1872) on pidetty pitkään hulluna.

Yleisen uskomuksen mukaan August Ahlqvistin tyly kritiikki Seitsemästä veljeksestä ajoi alkoholismiin, masennukseen ja jopa skitsofreniaan, ja siksi kirjailija suljettiin Lapinlahden mielisairaalaan.

Uusin tosin tutkimus kyseenalaistaa nämä arvelut: sen mukaan mieleltään terveen Kiven nujersivat Lapinlahden ankarat hoitomenetelmät.

Sitä ei kuitenkaan käy kiistäminen, että Kivi – monen muun taiteilijan tavoin – oli melankolinen ja altis masennukselle silloin, kun aktiivista luomistyötä ei ole meneillään.

Tämä on tuttua monen rockmuusikonkin itsemurhan taustalta.

Taiteilijat ovat kautta aikain olleet myös hankalia ihmisiä, vaivalloisia lähipiirille ja jopa yhteiskunnalle. Haavoittuvina ja jopa puolustuskyvyttöminä heitä on ollut helppoa sulkea mielisairaaloihin.

Runoilija L. Onerva (1882–1972) vietiin sota-aikana Nikkilän mielisairaalaan juuri tällaisin perustein.

Kun avioliitossa säveltäjä Leevi Madetojan kanssa alkoholismi ja riitely yltyivät, Madetojan lääkäriystävä järjesti Onervalle pakkohoitopäätöksen.

Madetoja itse sai toipua alkoholismistaan vapaaehtoisesti parantolassa, mutta Onerva pääsi mielisairaalasta vasta tämän kuoltua 1947.

Error-kirjaan haastatellut taiteilijat eivät peittele haavoittuvuuttaan. Takana on usein lapsuuden vaikeita kokemuksia. Elämää herkkyys toki vaikeuttaa, mutta vaikuttaa myös luovuuteen.

Laulaja Jonna ei kykene aina jarruttelemaan tunteitaan epävakaan persoonallisuushäiriön takia, mutta näkee siinä myönteisiäkin puolia: ”On vahvuus, että on paljon tunteita”, hän pohtii kirjassa.

Hänen neljännellä albumillaan Sound Mind (2015) kerrotaan mielen heittelyistä, mutta myös erilaisuuden hyväksymisestä ja voimista, jota se voi antaa, kuten kappaleessa Have You Been In My Shoes.

Masennuksestaan kirjoittanut Pauliina Vanhatalokin on kertonut ymmärtäneensä vasta hoidon aikana introverttiä persoonallisuuttaan.

Se vaikeuttaa pärjäämistä konkreettisen elämän tilanteissa, mutta on hänelle ominainen ”olemisen tapa”.

Siksi Keskivaikean vuoden julkistus pidetään ensi viikolla vain virtuaalisesti.

”Kirjan julkistus on aina tärkeää, mutta tämä on niin henkilökohtainen, että olisi tuntunut hankalalta seisoa ihmisten edessä kirja toisessa kädessä ja skoolailla masennukselleen”, Vanhatalo kertoo YouTube-palvelun videolla, jolla hän kutsuu katsojia Facebookin some-julkkareille.

Vanhatalo on löytänyt sosiaalisesta mediasta tavan lähestyä lukijoita. Vaikka on introvertti, hänen ei ole tarvinnut muuttaa persoonallisuuttaan kirjailijana.

Juuri tätähän David Foster Wallace pelkäsi. Kun niin tapahtui, kirjoittaminen ei enää onnistunut, ja se oli hänelle liikaa.

Alexi Laihokin kertoo Error-kirjassa itsemurha-ajatuksistaan:

”En ole koskaan täysin parantunut: edelleen on ajoittain sen kaltaisia fiiliksiä. Mutta opin kanavoimaan synkän puoleni musiikkiin ja kirjoittamiseen. Ei ole klisee, että nuo kaksi asiaa pelastivat minut.”

Hänestä luovuus ja mielenterveysongelmat mahtuvat kuitenkin myös samaan ihmiseen.

”En usko, että pystyisin ilman hulluutta tekemään näitä hommia. Jos kysytään, olisinko mä mieluummin hullu vai normaali, kyllä mä hullu olisin.”

Elina Järvi, Tiina Hotti ja Olga Poppius: Error – Mielen häiriöitä. Like. 248 s. Pauliina Vanhatalo: Keskivaikea vuosi – Muistiinpanoja masennuksesta (S&S) ilmestyy 3. maaliskuuta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  3. 3

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  4. 4

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  5. 5

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  6. 6

   Tampereella myydään marmorista miljoonataloa, jota on tirkistelty hakupalveluissa jo satatuhatta kertaa – HS kävi katsomassa Kruunukalusteen perustajien elämäntyötä

  7. 7

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  8. 8

   Rkp:n Anna-Maja Henriksson kiersi Helsingissä kuusi lääkäriä sairaan tyttärensä kanssa: ”Se oli painajainen”

  9. 9

   Gerbiili peräaukossa ja muita syitä, miksi mielipiteet eivät muutu, vaikka faktat muuttuvat

  10. 10

   Sebastian Vettel voitti F1-kauden avauksen Australiassa – Bottas kolmas, Räikkönen neljäs

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  2. 2

   Tässäkö on Suomen vanhin käytössä oleva kännykkä? Mikkoset soittelevat 15 vuotta vanhalla oranssilla Nokialla – ja sen akku kestää viikon

  3. 3

   Tampereella myydään marmorista miljoonataloa, jota on tirkistelty hakupalveluissa jo satatuhatta kertaa – HS kävi katsomassa Kruunukalusteen perustajien elämäntyötä

  4. 4

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  5. 5

   Suomi on jo riittävän tasa-arvoinen, sanoo BMW:n ex-johtaja Mia Miettinen – ”Minulle ei ole koskaan ollut ongelma tehdä uraa ja samalla silittää mieheni paidat”

  6. 6

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  7. 7

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  8. 8

   Lupsakka puolalaiskuvaaja tallensi kuviinsa koko savolaisen ihmiskirjon sylivauvasta keppikerjäläiseen – katso upeat kuvat yli sadan vuoden takaa

  9. 9

   USA:n oikeiston bluffi paljastui

  10. 10

   Tove Janssonin perilliset lähettivät korvaus­vaatimuksen Image-lehdelle Tom of Finland -henkisten muumien käyttämisestä – päätoimittaja toivoo sopua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  7. 7

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  8. 8

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  11. Näytä lisää