Valikko
Kulttuuri

Mielenterveys järkkyy myös taiteilijoilla, ja nyt siitä puhutaan paljon

Tuoreissa kirjoissa muusikot ja kirjailijat kertovat, voiko luovuus säilyä, kun mieli masentuu ja menettää tasapainonsa.

Syyskuussa 2008 yhdysvaltalainen David Foster Wallace hirtti itsensä talonsa pihalla Kaliforniassa. Hän oli 46-vuotias, sukupolvensa ääni ja juhlittu kirjailija.

Jo lapsena alkaneet paniikkihäiriöt ja muut psyykkiset vaikeudet eivät olleet estäneet häntä kirjoittamasta romaaneja ja esseitä. Silti ne tietysti vaikuttivat elämään ja tekivät siitä ajoittain sietämättömän, veivät mielisairaalaankin.

Foster Wallace sai läpi uransa psykiatrista hoitoa ja lääkkeitä, mutta suhtautui niihin ristiriitaisesti. Hänestä etenkin masennuslääkkeet tylsyttivät luovuutta, ja siksi hän jätti ne ajoittain syömättä, myös ennen itsemurhaansa.

Taidetta varten Foster Wallace tarvitsi koko persoonallisuuttaan, myös tasapainotonta puolta. Se koitui hänen tuhokseen, sekä taiteilijan että ihmisen.

Metallibändi Children of Bodomin kitaristilla Alexi Laiholla, 36, on mielialalääkkeistä samanlaisia kokemuksia.

Laihon diagnoosina on ahdistuneisuushäiriö, joka on vienyt masennukseen, riehumiseen ja viiltelyyn, samoin krooniseen unettomuuteen.

”En halunnut turruttaa itseäni lääkkeillä. Pelkäsin, että mun hulluus, mun ’edge’ otettaisiin pois”, hän kertoo tuoreessa Error-kirjassa, jossa viisitoista suomalaista kertoo mielenterveysongelmistaan.

Elina Järven, Tiina Hotin ja Olga Poppiuksen teos perustuu haastatteluihin, joissa elämäänsä avaavat muun muassa masentuneet, anorektikot ja bulimikot sekä skitsofrenia- ja tarkkaavaisuushäiriö-diagnoosin saaneet.

Taiteilijoita on mukana viisi, kaikki rock- ja pop-muusikoita: Alexi Laihon lisäksi laulajat Jonna ja Milana Misič, Maj Karma -yhtyeen keulakuva Herra Ylppö ja metallimuusikko Marko Annala.

Error-kirjan muusikot ovat jo aiemmin puhuneet mielenterveysongelmistaan julkisuudessa, toiset ovat myös tehneet niistä lauluja.

Esimerkiksi masennuksesta kärsinyt Annala teki Mokoma-yhtyeelle kappaleen Sinne missä aamu sarastaa, joka kertoo tunteista kahden vuoden sairastamisen jälkeen.

Tänä keväänä aihe tuntuu olevan laajemminkin esillä. On kuin mielenterveyden järkkymiseen liittyvät tabut olisivat sortumassa.

Sote-uudistuksen edetessä esimerkiksi suomalaisten kansantaudin eli masennuksen hoitokäytännöistä on alettu keskustella julkisuudessa.

Nyt kysytään, miksi tehokas varhainen hoito eli psykoterapia ei kuulu meillä julkisen terveydenhuollon piiriin, vaikka yli puolella työkyvyttömyyseläkkeen saajista perusteena ovat mielenterveyshäiriöt.

Myös taiteilijat puhuvat kokemuksistaan.

Samaan aikaan Error-antologian kanssa ilmestyy kirjailija Pauliina Vanhatalon teos Keskivaikea vuosi, jossa hän kertoo sairastumisestaan masennukseen ja siitä, mitä se hänelle opetti.

Mielenterveydestä ja luovuudesta on toki aina puhuttu samaan hengenvetoon.

Taiteilijathan nyt ovat vähän hulluja! Tai sitten niin herkkiä, etteivät kestä maailmaa tuhoutumatta lopulta.

Tällainen mielikuva liittyy saumatta esimerkiksi taidemaalari Vincent van Goghiin (1853–1890), joka leikkasi korvastaankin palasen.

Teko tosin tapahtui ilmeisesti ihan tavallisen riidan päätteeksi, kun van Gogh oli väitellyt taiteen teoriasta toisen maalarin Paul Gauguinin kanssa. Mielisairaalapassituksiin johtaneet harhat ilmenivät aivan muulla tavalla.

Suomessa kansalliskirjailija Aleksis Kiveäkin (1834–1872) on pidetty pitkään hulluna.

Yleisen uskomuksen mukaan August Ahlqvistin tyly kritiikki Seitsemästä veljeksestä ajoi alkoholismiin, masennukseen ja jopa skitsofreniaan, ja siksi kirjailija suljettiin Lapinlahden mielisairaalaan.

Uusin tosin tutkimus kyseenalaistaa nämä arvelut: sen mukaan mieleltään terveen Kiven nujersivat Lapinlahden ankarat hoitomenetelmät.

Sitä ei kuitenkaan käy kiistäminen, että Kivi – monen muun taiteilijan tavoin – oli melankolinen ja altis masennukselle silloin, kun aktiivista luomistyötä ei ole meneillään.

Tämä on tuttua monen rockmuusikonkin itsemurhan taustalta.

Taiteilijat ovat kautta aikain olleet myös hankalia ihmisiä, vaivalloisia lähipiirille ja jopa yhteiskunnalle. Haavoittuvina ja jopa puolustuskyvyttöminä heitä on ollut helppoa sulkea mielisairaaloihin.

Runoilija L. Onerva (1882–1972) vietiin sota-aikana Nikkilän mielisairaalaan juuri tällaisin perustein.

Kun avioliitossa säveltäjä Leevi Madetojan kanssa alkoholismi ja riitely yltyivät, Madetojan lääkäriystävä järjesti Onervalle pakkohoitopäätöksen.

Madetoja itse sai toipua alkoholismistaan vapaaehtoisesti parantolassa, mutta Onerva pääsi mielisairaalasta vasta tämän kuoltua 1947.

Error-kirjaan haastatellut taiteilijat eivät peittele haavoittuvuuttaan. Takana on usein lapsuuden vaikeita kokemuksia. Elämää herkkyys toki vaikeuttaa, mutta vaikuttaa myös luovuuteen.

Laulaja Jonna ei kykene aina jarruttelemaan tunteitaan epävakaan persoonallisuushäiriön takia, mutta näkee siinä myönteisiäkin puolia: ”On vahvuus, että on paljon tunteita”, hän pohtii kirjassa.

Hänen neljännellä albumillaan Sound Mind (2015) kerrotaan mielen heittelyistä, mutta myös erilaisuuden hyväksymisestä ja voimista, jota se voi antaa, kuten kappaleessa Have You Been In My Shoes.

Masennuksestaan kirjoittanut Pauliina Vanhatalokin on kertonut ymmärtäneensä vasta hoidon aikana introverttiä persoonallisuuttaan.

Se vaikeuttaa pärjäämistä konkreettisen elämän tilanteissa, mutta on hänelle ominainen ”olemisen tapa”.

Siksi Keskivaikean vuoden julkistus pidetään ensi viikolla vain virtuaalisesti.

”Kirjan julkistus on aina tärkeää, mutta tämä on niin henkilökohtainen, että olisi tuntunut hankalalta seisoa ihmisten edessä kirja toisessa kädessä ja skoolailla masennukselleen”, Vanhatalo kertoo YouTube-palvelun videolla, jolla hän kutsuu katsojia Facebookin some-julkkareille.

Vanhatalo on löytänyt sosiaalisesta mediasta tavan lähestyä lukijoita. Vaikka on introvertti, hänen ei ole tarvinnut muuttaa persoonallisuuttaan kirjailijana.

Juuri tätähän David Foster Wallace pelkäsi. Kun niin tapahtui, kirjoittaminen ei enää onnistunut, ja se oli hänelle liikaa.

Alexi Laihokin kertoo Error-kirjassa itsemurha-ajatuksistaan:

”En ole koskaan täysin parantunut: edelleen on ajoittain sen kaltaisia fiiliksiä. Mutta opin kanavoimaan synkän puoleni musiikkiin ja kirjoittamiseen. Ei ole klisee, että nuo kaksi asiaa pelastivat minut.”

Hänestä luovuus ja mielenterveysongelmat mahtuvat kuitenkin myös samaan ihmiseen.

”En usko, että pystyisin ilman hulluutta tekemään näitä hommia. Jos kysytään, olisinko mä mieluummin hullu vai normaali, kyllä mä hullu olisin.”

Elina Järvi, Tiina Hotti ja Olga Poppius: Error – Mielen häiriöitä. Like. 248 s. Pauliina Vanhatalo: Keskivaikea vuosi – Muistiinpanoja masennuksesta (S&S) ilmestyy 3. maaliskuuta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Flamingon ja Serenan johtajat: Turkin vesipuistoturman kaltainen onnettomuus ei mahdollinen Suomessa

  3. 3

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  4. 4

   Suomen lippu herättää suuria tunteita – ja siksi kaikki huoltomiehet eivät uskalla kertoa omalla nimellään miten lippua käsittelevät

  5. 5

   Kaljaa läikkyy ja hyttyset syövät, mutta kun Ukkometso jyrähtää soimaan, ei märkiä housuja muista enää kukaan – Tältä näyttää juhannushurmos Himoksella

  6. 6

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  7. 7

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  8. 8

   En usko selviäväni yhteislauluista ja vadelmakääretortun syönnistä palvelutalossa – edessäni on elämä vanhana vaikeana naisena

  9. 9

   Märkä kokko, onnellinen kurvilainen ja kemuja kuiville jääneillä laivoilla – HS:n valokuvaaja Akseli Valmunen ikuisti Stadin juhannuksen

  10. 10

   Barcelonalaisilla työttömyyttäkin suurempi huoli: Turismi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Perussuomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  6. 6

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  7. 7

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  8. 8

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  9. 9

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  10. 10

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää