Valikko
Kulttuuri

Nämä naiset kuuluvat Wikipediaan – katso keitä HS:n lukijat ehdottivat

Helsingin Sanomat kysyi lukijoilta viime viikolla, ketkä naiset heidän mielestään pitäisi lisätä Wikipediaan.

Helsingin Sanomat kysyi lukijoilta viime viikolla, ketkä naiset heidän mielestään pitäisi lisätä Wikipediaan.

Kysely liittyi uutiseen, jossa kerrottiin naistenpäivänä 8. maaliskuuta Kaisa-kirjastossa järjestettävästä Sata naista Wikipediaan -tapahtumasta, jossa kuka tahansa voi päivittää verkkotietosanakirjaa. Tapahtuman tarkoituksena on lisätä suomenkielisestä Wikipediasta löytyvien biografia-artikkeleiden määrää, ja täydentää sieltä jo löytyvää naisiin liittyvää tietoa.

Lukijat ehdottivat Wikipediaan pääosin suomalaisia naisia yhteiskunnan eri alueilta. Mainintoja saivat myös muutamat ulkomaiset naiset, joilla ei ole vielä suomenkielistä sivua Wikipediassa. Lukijat nimesivät myös useita naisia, jotka Wikipediasta jo löytyvät, mutta joiden tiedot kaipaisivat täydennystä.

Naisten joukossa on esimerkiksi tieteentekijöitä, taiteilijoita, sekä ajankohtaisia ja historiallisia naisasianaisia.

Muiden muassa heidät haluttaisiin Wikipediaan:

Reetta Kivelä: elintarviketieteiden tohtori ja runsasproteiinisen kauratuotteen, ”nyhtökauran” toinen kehittäjä. Nyhtökaurasta veikataan jo jauhelihan haastajaa. Kehitystyö pohjautuu osittain Kivelän väitöskirjaan. Kivelä valittiin viime joulukuussa Vuoden nuoreksi tutkijayrittäjäksi.

Stanisława Leszczyńska: (1896–1974): Auschwitzissa toiminut puolalainen kätilö, joka osallistui 3 000 lapsen synnytykseen. ”Uskomatonta rohkeutta ja päättäväisyyttä osoittanut nainen, joka teki työtään epätoivoisissa olosuhteissa ja uskalsi uhmata jopa itseään Mengeleä. Englanniksi juttu löytyy, mutta toivoisin samaa myös suomeksi”, lukija perustelee.

Kirsi Saarikangas (1960–): taidehistorian professori, dosentti, sukupuolentutkija, feministisen tilan tutkija sekä historian ja kulttuuriperinnön tohtoriohjelman johtaja Helsingin yliopistossa.

Koko Hubara (1984–): ”Tämän hetken kiinnostavin feministinen toimija, Ruskeat tytöt -blogin kirjoittaja, rodullistettua suomalaisuutta miettinyt aktivisti”, ehdotusta perustellaan.

Eira Laalahti (1921–): tamperelainen, 17-vuotiaana lottaliikkeeseen liittynyt vapaaehtoinen. Laalahti palveli lottatehtävissä muun muassa kaatuneiden evakuointikeskuksessa. Laalahden elämästä voi lukea täältä.

Terhi Majasalmi: naisten varallisuuteen keskittynyt valmentaja, sijoitusneuvoja ja yrittäjä.

Maarit Rossi: Kirkkonummella työskentelevä matematiikanopettaja ja opetuksen kehittäjä, joka on parhaillaan ehdolla maailman parhaaksi opettajaksi. Lue Rossin tuore haastattelu täältä.

Suvi Auvinen, toimittaja, bloggari ja omien sanojensa mukaan ”päivystävä anarkisti”. ”Suomalaisista anarkisteista luetellaan vain miehiä, maan näkyvin anarkisti on kuitenkin nainen eikä tästä ole Wikipediassa tavuakaan”, lukija perustelee.

Kathleen Hanna (1968–): Yhdysvaltalaisen, 90-luvulla vaikuttaneen feministisen punkrock-yhtye Bikini Killin laulaja, ”joka on myös riot grrrl -genren keulahahmoja. Toisin sanoen muusikko, feministi-aktivisti ja pienlehden tekijä, joka voimaannuttanut ja inspiroinut tyttöjä sekä muita ympäri maapalloa”, lukija perustelee.

Maikki Karisto: ”Löysi uudelleen noin 1 000 vuotta unohtuneena olleet suomalaiset lautanauhatekniikat, mm. puolikaskierrot ja tuppilohulpiot. Hän standardoi selkeän tavan kuvata lautanauhan valmistusohjekaaviota”. Julkaissut lautanauhoista kirjoja.

Helmi Tengén (1875–1971): ”Ensimmäinen naispuolinen veistonopettaja, tasa-arvon uranuurtaja, ’tulisieluinen taistelija’”, lukija perusteli. ”Yksi Suomen tunnetuimpia naisasianaisia. Tunnetaan erityisesti siitä, että oli väitetysti väitetysti ensimmäinen suomalainen nainen, joka sai ajokortin, ja myös huolsi. Oli aktiivinen naisasialiikkeessä, mutta taisteli sukupuolirooleja vastaan myös yksityiselämässä. Oli veistonopettaja aikana, jolloin tehtävää hoitivat vain miehet. Tai siis, niinhän se taitaa olla nykyäänkin”, kirjoitti toinen Tengénia ehdottanut.

Maija Hirvanen, helsinkiläinen koreografi ja taiteilija. ”Soolo- ja ryhmäesitysten lisäksi Hirvanen on tehnyt yhteistyötä ja projekteja muiden taiteilijoiden ja tahojen kanssa. Hänen työnsä on kiertänyt laajasti sekä kansainvälisesti että Suomessa”, Hirvasen nimennyt lukija kirjoitti.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   HS seuraa: Manchesterin pommi-iskussa kuoli ainakin 19 ihmistä ja loukkaantui noin 50 – Reutersin mukaan poliisi epäilee itsemurhapommittajaa

  2. 2

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  3. 3

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  4. 4

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  5. 5

   Jos olisi amerikkalainen äänestäjä, alkaisin olla epätoivoinen

  6. 6

   Isääni hoidetaan kuin sielutonta nukkea

  7. 7

   Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

  8. 8

   Suomessa kasvanut Kawsar pakotettiin lapsena Somaliaan ”länsimaistumisen estämiseksi”, paluulippu irtosi näyttelemällä kilttiä

  9. 9

   Alkoholilakiin haetaan kompromissia, keskusta haluaa tiukentaa esitystä – Jäävätkö vahvat lonkerot, limuviinat ja oluet sittenkin Alkon hyllyyn?

  10. 10

   Niko Leppänen halvaantui 16-vuotiaana ja rakensi sen jälkeen itseluottamuksensa uudestaan – Nyt hän auttaa veljensä kanssa muita huippusuorituksiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  2. 2

   ”Käypäs tyttö keittämässä kahvit” – Meillä keski-ikäisillä miehillä on valta ja vastuu muuttaa asenteemme

  3. 3

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  4. 4

   Suomessa kasvanut Kawsar pakotettiin lapsena Somaliaan ”länsimaistumisen estämiseksi”, paluulippu irtosi näyttelemällä kilttiä

  5. 5

   Kiipeilijän kuva todistaa: Osa Mount Everestin huipusta romahti – ”Se oli mahtava kiviseinämä, jonka tilalla on nyt löysää kivimurskaa ja muuta maaperää”

  6. 6

   Näin kehut lastasi oikein: Taitava kannustus motivoi, mutta huono kehu saa lapsen häpeämään

  7. 7

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  8. 8

   Painoni ei kuulu sinulle, ohikulkija

  9. 9

   Molemmat mielenosoitukset jatkavat sittenkin Rautatientorilla – leirit joutuvat kuitenkin siirtymään pois Maailma kylässä -festivaalin alueelta

  10. 10

   Näin opetat lapsen syömään terveellä tavalla – Psykologi: Jos isä tavoittelee kesäkuntoa ja äiti syö vain salaattia, lapsen suhde ruokaan voi vinoutua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Tutkimus: Uusi tapa synnyttää vähentää selvästi repeämiä – tekniikka olisi myös vauvan kannalta parempi ja parantaisi seksielämää synnytyksen jälkeen, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  4. 4

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Netissä on kiertänyt vuosia salaliittoteoria, jonka mukaan laulaja Avril Lavigne on kuollut ja häntä esittää näyttelijä – Nyt huhut lähtivät taas leviämään vauhdilla, tästä on kyse

  7. 7

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  8. 8

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  9. 9

   Äiti kuvasi, kuinka autoilijat ajavat pitkin jalkakäytävää Helsingin Meilahdessa – edes vastaan kävelevä tokaluokkalainen ei pysäytä autoja

  10. 10

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  11. Näytä lisää