Valikko
Kulttuuri

Kaupunginteatterin uusi johtaja uskoo matalaan kynnykseen

Helsinki Dance Company jää ja Tanssin talo tulee, toivoo Kaupunginteatterin Kari Arffman

Helsingin kaupunginteatterin johtajaksi torstaina nimitetyllä Kari Arffmanilla on pitänyt kiirettä sitten viime viikon torstain. Silloin häntä esitettiin teatterin johtoon, nyt teatterin hallitus on sinetöinyt valinnan.

”Olin silloin Virossa ja tuntuu, että olen edelleen kuin samalla matkalla.” Puhelin soi ja viestejä tulee.

Teatterin johtaminen ei sinänsä ole Arffmanille uutta hommaa, mutta tämä oli ensimmäinen johtajanpesti, johon hän haki. Kotkaan ja Jyväskylään on pyydetty.

Sen verran omanarvontuntoa Arffman sanoo omaavansa, että ajatus meni seuraavasti: ”Jos ei pyydetä haastatteluun, olen loukkaantunut.”

No, pyydettiin, valittiin ja nyt Arffman on ”kauhean iloinen”. Talo on tuttu vuosien ajalta ja tunne siellä on aina ollut hyvä. Sellainen ”kuulun tänne” -tyyppinen, Arffman selittää.

Ja kertoo yllättyneensä, kun kuuli, että johtajanpaikka tulee avoimeen hakuun.

”Olin toki joskus aiemmin ajatellut, että jos jotain taloa pitää johtaa, niin miksei se sitten olisi Helsingin kaupunginteatteri. Täällä on hyvät kortit.”

Sitten, samaan hengenvetoon lisäys: ”Väitän etten ole vallanhimoinen. Ei ole tarvetta päästä Suomen suurimman teatterin johtoon. Koko sinänsä ei ole merkityksellinen.”

Mutta: tuttu organisaatio, Arffmanin arvostama henkilökunta. Lisäksi sopiva etäisyys kotikaupunki Kotkaan. ”Helsinki on sekä fyysisesti että henkisesti riittävän lähellä Kotkaa.”

Arffman tulee keskelle remonttia: kaupunginteatterin peruskorjauksen pitäisi valmistua vuoden päästä. Suuri näyttämö avautuu Myrskyluodon Maijan ensi-iltaan syksyllä 2017.

Virallisesti Arffman aloittaa työt tänä syksynä, mutta ”käytännössä ne alkoivat jo viikko sitten”. Syksyllä Peacockin näyttämöllä nähdään myös ohjaaja sekä näyttelijä Arffman, kun Shrek-musikaali saa ensi-iltansa.

Musikaaleista Arffman tunnetaan. Kaupunginteatterin totuttuun suurmusikaalilinjaan ei siis ole tulossa muutosta, vaikka Arffman mielellään lähteekin mukaan ”kaikki uusiksi!” -vitsiin. Ei, oikeasti ounastelu kuuluu: ”Yksi musikaali suurella näyttämöllä vuodessa.”

Mutta erinomaisesti tehtynä. ”Musikaali on todella vaativa laji. Se ei saa tyrkyttää, sen pitää olla rehti ja suoraselkäinen.”

Musiikilla päästään Arffmanin mukaan ”iisimmin ihon alle” ja parhaimmillaan musikaali koskettaa todella syvältä.

Kuten Billy Elliot joitakin vuosia sitten Lontoossa. ”Itkin niin paljon, että silloin yhdeksänvuotias lapseni oli hieman huolissaan, että selviääkö isä.”

Arffman sanookin nousevansa seuraavasta barrikadeille milloin vain:

”Että sekoitetaan laatu ja lajityyppi. Inhoan, että niin usein tehdään kulttuuripiireissä.”

Kaupunginteatterin kuuden näyttämön profiileihin uusi johtaja kaipaa kirkastusta. Pasilan näyttämöllä Arffman näkisi mielellään jonkinlaista yhteistyötä Teatterikorkean opiskelijoiden kanssa. ”Siitä haluan käydä Teakin johdon kanssa neuvotteluita. Pasila voisi profiloitua nuoremman polven näyttämöksi, ja tuoreet tekijät kummuta sitä kautta myös muualle taloon.”

Nuorta polvea kaivataan myös yleisöiksi. Kuten kaikissa taidetaloissa, Arffman huomauttaa. Matalakynnyksistä pitää olla. Sellaista, että teatteriin olisi helppo tulla.

Vaikka työ alkaa virallisesti vasta tämän vuoden syksyllä, on ensimmäinen tehtävä jo selvillä: Lilla Teaternille pitää löytää johtaja.

”Siihen täytyy löytää suomenruotsalaisuuden tuntija.”

Entäpä sitten Helsinki Dance Company? Ja Tanssin talo?

”Luulin jo ettet kysyisi! Haluan ehdottomasti, että HDC säilyy meillä ja kannatan Tanssin taloa. Ne eivät voi olla toisiaan poissulkevia. Siihen täytyy löytää kunniakas kompromissi.”

Kari Arffman

 Aloittaa Helsingin kaupunginteatterin johtajana syksyllä 2016.

 47-vuotias, teatteritaiteen maisteri.

 Aloitti uransa Tampereen Teatterissa 1992.

 Johti Kotkan kaupunginteatteria 2003–2008 ja Jyväskylän kaupunginteatteria 2011–2015.

 Tehnyt paljon musikaaleja, ohjaa parhaillaan Helsingin kaupunginteatterissa ensi syksynä ensi-iltansa saavaa Shrekiä.

 Koti Kotkassa. Perheeseen kuuluu vaimo ja kaksi lasta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Teatteri
 • Helsingin kaupunginteatteri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  2. 2

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  3. 3

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  4. 4

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  5. 5

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  6. 6

   Ramadanin päättymistä juhlittiin shoppailun merkeissä Itä-Helsingissä – Mellunmäessä moskeijasta puhdistettiin rasistisia töhryjä

  7. 7

   Miksi ihmeessä radiossa luetaan koko kansalle merisäätä? Torsti tietää vastauksen

  8. 8

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  9. 9

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  10. 10

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  2. 2

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  3. 3

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  4. 4

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  5. 5

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  6. 6

   Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

  7. 7

   Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”

  8. 8

   Putken rikkoutuminen puski tulikuumaa höyryä Helsingin ydinkeskustassa – julkisen liikenteen erikoisjärjestelyt jatkuvat vielä maanantaina

  9. 9

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  10. 10

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  8. 8

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  9. 9

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää