Valikko
Kulttuuri

Kuvat lasten arjesta, peloista ja ystävyydestä voittivat Fotofinlandian

Yehia Eweis tallensi lasten elämää Älä pelkää -valokuvasarjaansa.

Valokuvaaja Yehia Eweis (s. 1975) on voittanut Fotofinlandia-palkinnon kuvasarjallaan Älä pelkää.

Sarjan aiheena on lapsuus. Valokuvat näyttävät tunnelmallisia kohtauksia eri-ikäisten lasten arkisista puuhista. Niiden kanssa vuorottelevat maisemalliset kuvat.

”Ystävyys, sisaruus, leikki, unet, pelot ja salaisuudet ovat lapsuuden ainesosia. Millaista on nähdä lätäkön pinnan alla toinen maailma tai herätä hiljaiseen taloon ennen muita?” Eweis kuvailee työtään.

Tuomaristo kiitti tapaa, jolla sarja välittää yksityisen, mutta jaettavissa olevan lapsuuskokemuksen. Raadin mukaan sarja jatkaa ja päivittää albumikuvauksen traditiota.

”Eweis hallitsee suvereenisti arkisen, runollisen tarinankerronnan. Sarja rohkaisee herkkyyteen tavallista elämää kohtaan, sen havainnointiin ja tallentamiseen. Korkeatasoisten vedosten mutkaton ripustus palvelee hyvin sarjan kerrontaa ja luo rikkaan kokemuksen katsojalle. Kuvasarjan sanoma on positiivinen ja auttaa näkemään: elämä on tässä ja nyt, koko ajan ympärillämme”, palkintoa perustellaan tiedotteessa.

Raatiin kuuluivat Merja Salo, Leena Saraste ja Juha Suonpää, jotka valitsivat finalistit ja voittajat kilpailuun lähetetyistä ehdotuksista.

Taideteollisesta korkeakoulusta valmistunut Eweis työskentelee freelancerina. Hän on kuvannut paljon teatteria, arkkitehtuuria ja kuvataidetta.

Verkossa järjestetyn yleisöäänestyksen voitti ylivoimaisesti Lari Järnefelt kuvasarjallaan Taistelutarinat – Perheitä, jotka taistelevat lapsen syöpää vastaan.

Finaaliin pääsi yhteensä 15 valokuvaajaa sarjoineen, palkittujen ohella myös Kristoffer Albrecht: Riippuvia asetelmia, Miia Autio: I called out for mountains, I heard them drumming, Petri Damsten: Dystopia, Lauri Eriksson: 22 tapausta asunnottomuudesta, Aapo Huhta: Block, Wilma Hurskainen: The Man Comes Around, Kaarina Leinonen: Tyttöjen värit, Martti Matilainen: Mun Stadi, Ari Nieminen: Tapahtui veden alla, Pekka Niittyvirta: Obliquity, Sami Parkkinen: Father and Son, Kaisa Rautaheimo: Pojat, Iiu Susiraja: Numero 3.

Fotofinlandia-kilpailu on kaikille avoin. Valokuvaajat saivat ehdottaa sinne sarjoja, joissa on vähintään kaksi kuvaa. Finaaliin päässeet kuvat ovat esillä Helsingin Messukeskuksessa Kuva & Kamera -messujen ajan 4.–6. maaliskuuta. Palkinto rahoitetaan Kopiosto ry:n kopiointikorvauksilla.

Elämäntyön Finnfoto-palkinto Caj Bremerille

Finnfoto-palkinnon voitti akateemikko ja valokuvaaja Caj Bremer (s. 1929). Bremer on suomalaisen kuvajournalismin tunnetuimpia tekijöitä. Hän on työskennellyt lehtikuvaajana muun muassa Hufvudstadsbladetissa, Helsingin Sanomissa ja Viikkosanomissa. Hän on ollut myös Valokuva-lehden päätoimittaja. Bremer on toiminut myös taiteilijaprofessorina ja opettanut kuvajournalismia. Hän on julkaissut useita valokuvakirjoja ja koostanut näyttelyitä. Bremerin elämäntyö oli laajasti esillä Ateneumissa vuonna 2010.

Finnfoto-palkinto annetaan vuosittain henkilölle, ”joka on merkittävästi vaikuttanut suomalaisen valokuvauksen kehitykseen sekä luonut edellytyksiä valokuvan arvostuksen lisäämiselle”.

Bremer tunnetaan myös intohimoisena kalastajana ja ruoanlaittajana. Hän ”puolustaa konstailematonta ja rehtiä ruokaa sanoin ja kuvin. Samalla tavalla hän on aina puolustanut myös rehtiä ja konstailematonta valokuvausta.” Bremer on julkaissut keittokirjan Mämmikoiran keittiössä.

Palkinnon arvo on 3 000 euroa, ja sen rahoittaa Suomen Messusäätiö. Bremer on 19. Finnfoto-palkinnon saaja.

Vuonna 1970 perustettu Finnfoto edistää valokuvataidetta ja -kulttuuria ja toimii etenkin ammattivalokuvaajien arvostuksen ja aseman parantamiseksi sekä edistää valokuvaajien yhteistyötä kansallisella ja kansainvälisellä tasolla. Järjestöön kuuluu useita valokuvayhdistyksiä. Jäseniä niissä on yhteensä noin 9 700.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Valokuva
 • Taidepalkinnot
 • Valokuvaus
 • Lapset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  2. 2

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  3. 3

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  4. 4

   New York Times: Venäläiset keskustelivat, miten Trumpiin voisi vaikuttaa

  5. 5

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  6. 6

   Jimi Hendrix ei päässyt Helsingissä keikkaillessaan sisään ravintolaan

  7. 7

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  8. 8

   Mauno Koiviston edeltäjän hautajaiset olivat spektaakkeli, jonka lehtikuvaaja ikuisti korkeuksista – ”Silloin ei ollut rahasta kiinni”

  9. 9

   Kesätorstaisin Mauno Koivistolle ei saanut puhua politiikkaa, muuten seuraukset olivat tylyt – lentopallokaverit muistelevat peli-iltoja Kultarannassa

  10. 10

   ”Olennaista on miehen ja naisen välinen valtataistelu” – Sofia Coppolan uudessa elokuvassa naiset tarjoavat itseään mihin hintaan tahansa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  2. 2

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  3. 3

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  4. 4

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  5. 5

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  6. 6

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  7. 7

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  8. 8

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  9. 9

   Heikki Aittokosken essee: Kauna on aikamme avainsana, ja toistuvat terrori-iskut voivat panna Euroopan vielä kovalle koetteelle

  10. 10

   Tytöt ja nuoret naiset tinkivät ehkäisystä rahanpuutteen takia – ”Asun yksin ja mietin, ostanko ruokaa vai e-pillereitä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää