Kulttuuri    |   Lauantaiessee

Turussa uutisoitiin yli sata vuotta kadoksissa olleen oopperan löytymisestä – teos on kuitenkin ollut koko ajan tallessa

Die Kalewainen in Pochjola -oopperan sävelsi 1800-luvulla Turussa työskennellyt kapellimestari

Tiede nousee otsikoihin takuuvarmasti silloin, kun tehdään tarpeeksi järeä löytö. Vuoden 2012 koviin uutisiin kuului Higgsin bosoni, jollaisten olemassaololle saatiin varmistus Cernin hiukkaskiihdyttimellä. Viime kuussa taas kohistiin siitä, että Einsteinin kehittämän yleisen suhteellisuusteorian ennustamia gravitaatioaaltoja havaittiin ensimmäisen kerran.

Sitten oli tapaus KIC 8462852, josta puhuttiin viime vuoden lopulla. Se on 1 500 valovuoden päässä sijaitseva tähti, josta Nasan Kepler-teleskoopilla saatiin kummallista dataa. Tähdestä säteilevä valo heikkeni säännöllisin väliajoin, jolloin ainakin jotkut astronomit alkoivat spekuloida: entä jos tähteä kiertääkin valtava – siis planeettojakin suurempi – avaruusolentojen valmistama rakennelma, joka peittää tähden säteilyn aina sen editse kulkiessaan?

Lisätutkimus kuitenkin näytti, että tähden suunnasta ei välity mitään keinotekoista signaalia. Mittausten poikkeamat johtuvat kaiketi komeettojen törmäyksestä syntyneestä pölypilvestä, joka kulkee tähden editse.

Nämä kaikki olivat kovia tiedeuutisia, silloinkin kun yksi niistä osoittautui perättömäksi. Ne kiinnostivat ihmisiä valtavasti, vaikka niiden vaikutus jokapäiväiseen elämään on kovin huomaamaton.

Humanistisissa tieteissä löydöt ovat usein enemmän ihmisen mittakaavassa, eivät siis pienen pieniä alkeishiukkasia tai oudosti nimettyjä tähtiä valovuosien päässä. Esimerkiksi Englannin kuninkaan Rikhard III:n (1452–1485) haudan löytyminen vuonna 2012 oli arkeologiauutinen, ihmisen kokoinen ja kulttuurisesti mielenkiintoinen, kaikkine Rikhard III:n henkilöhahmoon liittyvine Shake­speare-kerrostumineen. Eli humanistisilla tieteilläkin on mahdollista päästä otsikoihin.

Tämän viikon maanantaina Turussa kerrottiin suuri musiikkiuutinen. Turun kaupunginkirjaston varastosta oli löytynyt kaikkien aikojen ensimmäinen suomalainen Kalevalaan liittyvä ooppera, ja se aiotaan kantaesittää Turussa Kalevalan päivänä 2017. Turun filharmoninen orkesteri ja Turun musiikkijuhlat aikovat juhlistaa esityksellä Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlaa.

Oopperan nimi on Die Kalewainen in Pochjola, eli Kalevalaiset Pohjolassa. Sen sävelsi vuonna 1890 saksalainen Karl Müller-Berghaus (1829–1907), joka työskenteli tuolloin Turun soitannollisen seuran kapellimestarina. Saksankielinen ooppera on nelinäytöksinen suuren mittakaavan teos, jonka libreton on kirjoittanut Franz Spengler.

Lehdistötiedotteessa teoksen kerrottiin olleen kadoksissa 127 vuotta: ”Muutama vuosi sitten tutkijat löysivät Turun kaupunginkirjastosta partituurin, jonka oli kirjastoon lahjoittanut turkulainen rouva Betty Elfving, joka oli ollut Müller-Berghausin henkilökohtainen ystävä. Teokseen ovat löytöhetken jälkeen tutustuneet lukuiset arvostetut muusikot ja tutkijat, jotka yksimielisesti pitävät teosta ammattitaitoisesti sävellettynä, äänelle hyvin istuvia melodioita sisältävänä oopperana, joka mullistaa tunnettua suomalaista oopperahisto­riaa”, lehdistötiedotteessa kerrottiin. Tiedotteen tiedot julkaistiin useissa uutisissa eri tiedotusvälineissä.

Teoksen viehättävä nimi oli jäänyt minunkin mieleeni ehkä jo opiskellessani musiikkitiedettä 1990-luvulla. Epäilemättä se oli mainittu jossakin historiankirjassa. Nyt kiinnostuin teoksesta enemmän, ja otin ensiksi esiin Kalevi Ahon kirjan Suomalainen musiikki ja Kalevala (SKS, 1985). Siinä Aho mainitsee Die Kalewaisen, ja antaa lähteeksi Sulho Rannan esseekokoelman Sävelten valoja ja varjoja (WSOY, 1946).

Ranta kirjoitti kirjassaan kuusisivuisen analyysin oopperasta ja mainitsi muun muassa sen selvät Wagner-vaikutteet. Teoksen historiasta Ranta kertoo, että Müller-Berghaus johti oopperansa toisen näytöksen konserttiesityksenä Turussa 17. joulukuuta 1890.

Ja mikä vielä mielenkiintoisempaa: ”Mainittakoon vielä, että teoksen käsinkirjoitettu partituuri on Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran hallussa. ­Pianopartituureja on maassamme myös muutamia[.]”

Eli oliko teos kadonnut vai ei? Lähdin SKS:n arkistoon tutkimaan heidän Müller-Berghaus-kokoelmaansa.

Ensin sain eteeni painotuotteen, stuttgartilaisen Zumsteeg-kustantamon julkaiseman partituurin ja libreton. Tässä julkaistussa versiossa on vuodelle 1913 päivätty omistuskirjoitus samaiselta Betty Elfvingiltä, jonka jäljiltä myös Turun kaupunginkirjaston partituuri löytyi.

Seuraavaksi katsoin Rannan mainitsemaa käsikirjoitusta. Sen Müller-Berghaus lahjoitti SKS:lle jo vuonna 1893, ja sen oheen on liitetty tuntemattomaksi jäävän kirjoittajan kertomus siitä, kuinka oopperan käsikirjoitus päätyi SKS:lle.

Tarinassa myös mainitaan se, kuinka Die Kalewaisen kantaesitystä suunniteltiin Hampuriin vuonna 1892, mutta tuolloin sattunut koleraepidemia teki suunnitelmat tyhjäksi.

Mutta joka tapauksessa on selvää, että jos teos on painettu sekä orkesteripartituurina että pianopartituurina, ja jos se on lahjoitettu jo hyvin varhain keskeiseen arkistoon, se ei ole koskaan ollut kadonnut.

Ehkä unohtunut, mutta ei suinkaan kadonnut.

Oliko historiallinen ooppera siis väärin löydetty? Ei tietenkään. On suuri kulttuuriteko, että maamme musiikinhistoriaan liittyviä teoksia, vieläpä näin mielenkiintoisia, nostetaan esiin ja panostetaan niiden esittämiseen.

Mutta se kuitenkin on harhaanjohtavaa, joko tarkoituksella tai ei, että suurena löytönä esitellään teosta, joka on pitkälti toistasataa vuotta ollut kaikkien halukkaiden tutkittavissa kaikille avoimessa arkistossa. Viime vuosinakin tutkija Elke Albrecht on kirjoittanut teoksesta.

Joka tapauksessa vuoden päästä Turussa on luvassa äärimmäisen jännittävä ilta, kun Logomossa kuullaan kantaesitys 127 vuoden takaa. Partituurissa on viehättävää megalomaniaa, joka olisi 1890-luvun Turussa koetellut orkesteria äärimmilleen jo esittäjävoimien laajuuden vuoksi: siinä on kolmet puupuhaltimet (eli huiluja, oboeita ja klarinetteja on kolmet), neljät vasket, patarummut, lyömäsoittimet, kaksi harppua, jouset, kuoro ja seitsemän solistiroolia.

Kimmo Korhosen kirjoittamassa historiikissa Sävelten aika (Siltala, 2015) on kuva Turun soitannollisen seuran orkesterista vuonna 1893. Siinä Müller-Berghausin ympärillä on yhteensä 20 soittajaa.

2010-luvun Turussa ja Leif Segerstamin johtamana valmiudet ovat aivan eri luokkaa, varsinkin kun tiedetään Segerstamin ansiot wagneriaanisen, siis suuren musiikin johtajana. Ja sitä lienee luvassa, vaikka Sulho Ranta epäilikin teoksen taiteellista arvoa: ”Sen koruileva runorunko tuskin uhmaa ­aikaa, ja sen musiikin epigonisuus ei varmaankaan kestä[.]”

Turun kirjaston arkistolöytö oli ehkä tieteellinen kömmähdys, koska siitä kerrottaessa ei otettu huomioon aiempaa tutkimusta ja lähteitä. Mutta ensi vuonna saamme vihdoin kuulla, aiheuttaako Die Kalewainen taiteellisia gravitaatioaaltoja – vai osoittautuuko se musiikkiavaruuden pölypilveksi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lauantaiessee
 • Ooppera
 • Klassinen musiikki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  2. 2

   Olen nähnyt miehiä tyydyttämässä itseään metron penkillä ja uimahalleissa – ei ole Sompasaunan vika, jos lauteilla irstaillaan

  3. 3

   Treffailussa on edelleen yksi kammottavan vanhanaikainen piirre: Deiteillä nainen odottaa miehen hoitavan kaiken

  4. 4

   Kauppatorilla matelee ”infernaalinen” lauttajono eikä parannusta näy – Suomenlinnan uusitusta laiturista tuli valmiiksi alamittainen

  5. 5

   Venäjän mediassa on hämmästelty Suomen ja Venäjän hyviä suhteita Putinin Savonlinnan-vierailun alla – ”Miksi välit ovat niin läheiset?”

  6. 6

   HS seuraa: Niinistö otti Putinin vastaan Punkaharjulla – presidenttien yhteinen tiedotustilaisuus suorana lähetyksenä noin kello 16

  7. 7

   Näin suomalaiset yrittävät petkuttaa Kelaa – viime vuonna kiinni jäi lähes pari tuhatta huijaria, keskimääräinen vedätys 4 200 euroa

  8. 8

   Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

  9. 9

   Poliisilta erikoinen kirje savonlinnalaisille – Miksi kaupunkilaisten pitäisi välttää parvekkeilla oloa Putinin vierailun aikana?

  10. 10

   Yhdysvaltain uudet Venäjä-pakotteet voivat iskeä Suomenlahden energiahankkeisiin – EU uhkaa nopeilla vastatoimilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  2. 2

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  3. 3

   Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

  4. 4

   Treffailussa on edelleen yksi kammottavan vanhanaikainen piirre: Deiteillä nainen odottaa miehen hoitavan kaiken

  5. 5

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  6. 6

   Finland, dit borde man åka – ruotsalaisten tietämättömyys Suomesta onnistuu yhä välillä hätkäyttämään

  7. 7

   Trump aikoo kieltää transsukupuoliset Yhdysvaltain armeijassa – Palkittu eliittisotilas ärähti: ”Sanokoon minulle päin naamaa, etten ole kelvollinen”

  8. 8

   Näin suomalaiset yrittävät petkuttaa Kelaa – viime vuonna kiinni jäi lähes pari tuhatta huijaria, keskimääräinen vedätys 4 200 euroa

  9. 9

   ”Miten homeinen pitää olla, että puhuu vielä naisartisteista”, sanoo Paula Vesala – Pekka Kuusiston johtaman festivaalin ohjelmisto on alusta loppuun naisia, ja tämän takia siinä ei pitäisi olla mitään ihmeellistä

  10. 10

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  2. 2

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  3. 3

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  7. 7

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  8. 8

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  11. Näytä lisää