Valikko
Kulttuuri

Nastja Säde Rönkkö tekee taidetta tunteista – usein Hollywood-näyttelijä Shia LaBeoufin kanssa

Rönkön yksityisnäyttely avautui Saariaho Järvenpää -galleriassa

Jos taiteilijan menestystä mitattaisiin kansainvälisen medianäkyvyyden perusteella, Nastja Säde Rönkkö olisi tällä hetkellä suomalaisen taiteen kovin nimi.

Kaikki alkoi helmikuussa 2014, kun näyttelijä Shia LaBeouf esiintyi Berliinin elokuvajuhlien punaisella matolla päässään paperipussi, jossa luki ”I am not famous anymore” (en ole enää kuuluisa). Lehdistö tulkitsi LaBeoufin seonneen, mutta kyseessä oli LaBeoufin, Rönkön ja brittitaiteilija Luke Turnerin suunnittelema performanssi.

Sittemmin kolmikko on toteuttanut yhdessä kymmenisen teosta. Joulukuussa LaBeouf, Rönkkö ja Turner pyysivät kansaa ”koskettamaan heidän sieluaan” soittamalla puhelinkonferenssilinjalle. Teos striimattiin suorana verkkoon.

Aikaisemmissa teoksissa katsojat ovat saaneet nähdä LaBeoufin muun muassa katsovan putkeen kaikki elokuvat, joissa hän on näytellyt, ja juoksevan 144 lenkkiä Amsterdamin Stedelijk-museon ympäri.

Alun perin LaBeouf otti yhteyttä Turneriin luettuaan hänen tekstejään verkossa, ja Turner esitteli LaBeoufin entiselle opiskelukaverilleen Rönkölle. Nykyään kolmikko työskentelee tiiviisti, usein Skypen välityksellä.

”Haluamme tutkia tunteita, avoimuutta ja vilpittömyyttä hyvin julkisen henkilön kautta”, Rönkkö kertoo helsinkiläisessä galleriassa.

Ja tunteita tässä ajassa:

”Meitä kiinnostaa millaista on läheisyys netissä ja miten ihmisten kanssakäyminen on muuttunut – tai ei ole”, hän sanoo.

Yhteisistä teoksista Rönkkö kyllä kertoo, mutta siihen hän vetää rajan. Häneltä on turha udella LaBeoufista ihmisenä tai kollegana.

”Tuntuisi oudolta puhua hänestä hänen selkänsä takana”, Rönkkö sanoo.

Kuulostaa reilulta.

Eikä galleriassa sitä paitsi näy jälkeäkään Hollywood-näyttelijöistä. Dear diary on Rönkön yksityisnäyttely, ja se avautui torstaina.

Gallerian seinille Rönkkö on ripustanut 365 päiväkirjan sivua. Siististi koneella naputellut aaneloset listaavat lakonisesti, mitä Rönkkö on tehnyt kesäkuun alusta vuonna 2013 toukokuun loppuun vuonna 2014. Työskentelyä, apurahahakemuksia, sairastelua, juhlia, nuoren taiteilijan nomadielämää.

Niiden läpi kuultaa toinen päiväkirja: sivujen kääntöpuolelle Rönkkö on kirjoittanut käsin subjektiivisen kokemuksen päivän aikana koetuista tunteista ja ajatelluista ajatuksista. Niiden sisältöä katsoja voi suurimmaksi osin vain arvailla.

Teos on henkilökohtainen, mutta ei pelkästään henkilökohtainen.

”Yritin miettiä, että mikä olisi objektiivinen kuvaus päivästä ja olisiko se enemmän vai vähemmän aito kuin subjektiivinen versio”, Rönkkö sanoo.

Rönkköä kiinnostaa, miten tunteita ilmaistaan ja käsitellään, henkilökohtaisesti ja yhteiskunnassa.

Yhteiskunnallisessa päätöksenteossa tunteilla on vähän sijaa, ja ne työnnetään sivuun faktojen tieltä. Tunteita pidetään epämääräisinä, epäilyttävinä ja erityisesti naissukupuoleen yhdistettävänä asiana.

”Että mitä te nyt oikein höpötätte”, Rönkkö sanoo.

Toisaalta tunteet vaikuttavat mielipiteisiin enemmän kuin faktat. Se näkyy julkisessa keskustelussa monesta aiheesta.

”Tunteiden käsittely on oikeastaan tosi poliittista.”

Eivät tunteet ole taiteessakaan kaikista helpoin aihe. Yhtäällä on naiiviuden riski, ja ikävien tunteiden käsittely saa katsojan helposti kääntämään selkänsä.

”Jos taiteilija satuttaa itseään, puhutaan vain siitä, että taiteilija ampui itseään käteen, mutta itse teosta ei pystytä käsittelemään. Se on kiinnostavaa”, Rönkkö pohtii.

Vuonna 1971 taiteilija Chris Burden antoi avustajan ampua häntä käteen klassikoksi muodostuneessa teoksessa Shoot.

Harva teoretisoi kylmäpäisesti kivun ja kärsimyksen käsitteistä, kun toinen vuotaa verta.

”Kipuun liittyy empatiaa ja intimiteettiä, että meneekö auttamaan tai lohduttamaan. Mihin asettaa itsensä suhteessa toisen tuntemuksiin?”

Toisaalta tunteita herättävä teos jättää jäljen.

”Olivat ne sitten kamalia tai todella hyviä, muistan itsekin parhaiten ne teokset, joihin liittyy tunteita”, Rönkkö sanoo.

Rönkkö tietää, miten skandaali vie huomion pois itse teokselta.

Harva pohtii itse teosta, sen merkityksiä tai laatua, kun siinä on mukana Shia LaBeouf. Hollywoodin lampuissa on kovemmat watit.

LaBeoufin julkkisstatuksesta ei pääse mihinkään, ja hänen julkisuutensa on ryhmän projekteille olennaista. Toisaalta LaBeoufin mukanaolo tarkoittaa, että skandaalihakuisia sanomalehtiotsikoita syntyy helposti.

”Tuntuu, etteivät ihmiset katso asian ytimeen”, Rönkkö sanoo.

Seuraavaksi Rönkkö matkustaa residenssiin Madridiin ja aikoo keskittyä muun muassa videoteosten tekemiseen.

Mutta tulisiko vihdoin joku Rönkön, Turnerin ja LaBeoufin teoksista nähtäville myös Suomeen?

Rönkkö pitää tauon.

”Tuohon en voi vastata”, hän sanoo.

Ehkä, siis.

Nastja Säde Rönkkö: Dear Diary Saariaho Järvenpäässä (Merimiehenkatu 31) 4.3.–10.4. ke–pe klo 14–18, la–su 12–16. Galleriassa järjestetään Rönkön performanssi 19. maaliskuuta, ja Rönkön videoteoksia tulee esille 9.–10. huhtikuuta.

Nastja Säde Rönkkö

 Syntynyt Helsingissä vuonna 1985, asuu Helsingissä ja Lontoossa.

 Työskentelee itsenäisesti sekä osana LaBeouf, Rönkkö & Turner -kollektiivia.

 Valmistunut taiteen kandidaatiksi Lontoon Central Saint Martins -taidekoulusta 2008 ja maisteriksi arvostetusta Slade School of Fine Artista 2011.

 Rönkön videoteos nähtiin Taidehallissa Nuoret 2015 -näyttelyssä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Nykytaide
 • Näyttelyt
Kulttuurin uutiskirje

Kerran viikossa saapuva HS:n kulttuuriuutiskirje kokoaa yhteen sähköpostiin parhaat kulttuurijutut viikon varrelta sekä viikonlopun kiinnostavimmat kulttuuritärpit.

Uutiskirje on ilmainen.

Katso esimerkki uutiskirjeestä tästä.


Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Eurojackpotin 87 miljoonaa menikin kolmen pelaajan porukalle – kuponkia säilyttänyt ei tarkistanut riviä heti kaverinsa kehotuksesta huolimatta

  2. 2

   Kätilöopisto on sairastuttanut kymmeniä ihmisiä, kertovat kätilöt – migreenikohtauksia, ihottumaa, astmaa, jatkuva elohiiri raajoissa

  3. 3

   Munkkiniemessä ei jaettu postia liki kahteen viikkoon, mutta Posti väitti kaiken olevan kunnossa – Nyt ääni muuttui kellossa: ”Nöyrimmät pahoittelut asiakkaille”

  4. 4

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  5. 5

   Aikuinen nainen puolustaa päätöstään kohdata 12-vuotias tyttö vapaaottelu­kehässä: ”Hän on mielestäni varsin vahva lapsi”

  6. 6

   Hollywood-näyttelijä Tom Hardy juoksi kiinni mopovarkaan, ja tästä syystä se on niin täydellistä

  7. 7

   Kävely on hyväksi aivoille, koska se pumppaa verta päähän – pyöräilyllä ei ole samaa vaikutusta

  8. 8

   Haluatko päästä vauhdilla juoksukuntoon? Valmentaja antaa kymmenen vinkkiä harjoitteluun tauon jälkeen

  9. 9

   Tällainen on ollut uusi Iholla-kausi: täynnä yllätyksiä ja draamaa, tällä jutulla pääset vielä kärryille

  10. 10

   Villit huhut samuraimiekan kanssa riehuvasta koiransilpojasta leviävät Vantaalla – kaupan edessä ollut koira sai haavan ilmeisesti ryöstön yhteydessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

  3. 3

   Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

  4. 4

   HS:n lukijat ehdottavat: Nämä suomalaiset tuotteet kuuluisivat bisnesmokien museoon

  5. 5

   Tuhkarokko leviää nyt ympäri Eurooppaa – Suomessa valmiuksia on lisätty uudella lailla

  6. 6

   Kaksi eläkeläistä ja suojana 12 poliisia – saksalaispariskunta antoi oikeistopopulismille kasvot, eivätkä kaikki pitäneet siitä

  7. 7

   Joutsenlaulun Vain elämää -versio soi myös radiossa vastoin Jussi Hakulisen tahtoa – ”Sanoin, että laittakaa radio kiinni”

  8. 8

   Brigitte Macron ”neuvoo ja valmentaa” presidentiksi pyrkivää miestään – lukiolaispojan ja opettajan skandaalisuhteesta syntyi Ranskan seuratuin pari

  9. 9

   Taka-Töölön 80-vuotias klassikkoravintola säästyi perikadolta – Nina Kaukonen osti ravintolan, jossa Matti Pellonpää kävi suihkussa ja Supo vahti Salman Rushdieta

  10. 10

   Punkki puri Jussi Kaijalaa ja se muutti hänen elämänsä – ”Vian epäiltiin jo olevan korvien välissä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

  2. 2

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  3. 3

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  4. 4

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  5. 5

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  6. 6

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  7. 7

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  8. 8

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  9. 9

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  10. 10

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  11. Näytä lisää