Valikko
Kulttuuri

Nastja Säde Rönkkö tekee taidetta tunteista – usein Hollywood-näyttelijä Shia LaBeoufin kanssa

Rönkön yksityisnäyttely avautui Saariaho Järvenpää -galleriassa

Jos taiteilijan menestystä mitattaisiin kansainvälisen medianäkyvyyden perusteella, Nastja Säde Rönkkö olisi tällä hetkellä suomalaisen taiteen kovin nimi.

Kaikki alkoi helmikuussa 2014, kun näyttelijä Shia LaBeouf esiintyi Berliinin elokuvajuhlien punaisella matolla päässään paperipussi, jossa luki ”I am not famous anymore” (en ole enää kuuluisa). Lehdistö tulkitsi LaBeoufin seonneen, mutta kyseessä oli LaBeoufin, Rönkön ja brittitaiteilija Luke Turnerin suunnittelema performanssi.

Sittemmin kolmikko on toteuttanut yhdessä kymmenisen teosta. Joulukuussa LaBeouf, Rönkkö ja Turner pyysivät kansaa ”koskettamaan heidän sieluaan” soittamalla puhelinkonferenssilinjalle. Teos striimattiin suorana verkkoon.

Aikaisemmissa teoksissa katsojat ovat saaneet nähdä LaBeoufin muun muassa katsovan putkeen kaikki elokuvat, joissa hän on näytellyt, ja juoksevan 144 lenkkiä Amsterdamin Stedelijk-museon ympäri.

Alun perin LaBeouf otti yhteyttä Turneriin luettuaan hänen tekstejään verkossa, ja Turner esitteli LaBeoufin entiselle opiskelukaverilleen Rönkölle. Nykyään kolmikko työskentelee tiiviisti, usein Skypen välityksellä.

”Haluamme tutkia tunteita, avoimuutta ja vilpittömyyttä hyvin julkisen henkilön kautta”, Rönkkö kertoo helsinkiläisessä galleriassa.

Ja tunteita tässä ajassa:

”Meitä kiinnostaa millaista on läheisyys netissä ja miten ihmisten kanssakäyminen on muuttunut – tai ei ole”, hän sanoo.

Yhteisistä teoksista Rönkkö kyllä kertoo, mutta siihen hän vetää rajan. Häneltä on turha udella LaBeoufista ihmisenä tai kollegana.

”Tuntuisi oudolta puhua hänestä hänen selkänsä takana”, Rönkkö sanoo.

Kuulostaa reilulta.

Eikä galleriassa sitä paitsi näy jälkeäkään Hollywood-näyttelijöistä. Dear diary on Rönkön yksityisnäyttely, ja se avautui torstaina.

Gallerian seinille Rönkkö on ripustanut 365 päiväkirjan sivua. Siististi koneella naputellut aaneloset listaavat lakonisesti, mitä Rönkkö on tehnyt kesäkuun alusta vuonna 2013 toukokuun loppuun vuonna 2014. Työskentelyä, apurahahakemuksia, sairastelua, juhlia, nuoren taiteilijan nomadielämää.

Niiden läpi kuultaa toinen päiväkirja: sivujen kääntöpuolelle Rönkkö on kirjoittanut käsin subjektiivisen kokemuksen päivän aikana koetuista tunteista ja ajatelluista ajatuksista. Niiden sisältöä katsoja voi suurimmaksi osin vain arvailla.

Teos on henkilökohtainen, mutta ei pelkästään henkilökohtainen.

”Yritin miettiä, että mikä olisi objektiivinen kuvaus päivästä ja olisiko se enemmän vai vähemmän aito kuin subjektiivinen versio”, Rönkkö sanoo.

Rönkköä kiinnostaa, miten tunteita ilmaistaan ja käsitellään, henkilökohtaisesti ja yhteiskunnassa.

Yhteiskunnallisessa päätöksenteossa tunteilla on vähän sijaa, ja ne työnnetään sivuun faktojen tieltä. Tunteita pidetään epämääräisinä, epäilyttävinä ja erityisesti naissukupuoleen yhdistettävänä asiana.

”Että mitä te nyt oikein höpötätte”, Rönkkö sanoo.

Toisaalta tunteet vaikuttavat mielipiteisiin enemmän kuin faktat. Se näkyy julkisessa keskustelussa monesta aiheesta.

”Tunteiden käsittely on oikeastaan tosi poliittista.”

Eivät tunteet ole taiteessakaan kaikista helpoin aihe. Yhtäällä on naiiviuden riski, ja ikävien tunteiden käsittely saa katsojan helposti kääntämään selkänsä.

”Jos taiteilija satuttaa itseään, puhutaan vain siitä, että taiteilija ampui itseään käteen, mutta itse teosta ei pystytä käsittelemään. Se on kiinnostavaa”, Rönkkö pohtii.

Vuonna 1971 taiteilija Chris Burden antoi avustajan ampua häntä käteen klassikoksi muodostuneessa teoksessa Shoot.

Harva teoretisoi kylmäpäisesti kivun ja kärsimyksen käsitteistä, kun toinen vuotaa verta.

”Kipuun liittyy empatiaa ja intimiteettiä, että meneekö auttamaan tai lohduttamaan. Mihin asettaa itsensä suhteessa toisen tuntemuksiin?”

Toisaalta tunteita herättävä teos jättää jäljen.

”Olivat ne sitten kamalia tai todella hyviä, muistan itsekin parhaiten ne teokset, joihin liittyy tunteita”, Rönkkö sanoo.

Rönkkö tietää, miten skandaali vie huomion pois itse teokselta.

Harva pohtii itse teosta, sen merkityksiä tai laatua, kun siinä on mukana Shia LaBeouf. Hollywoodin lampuissa on kovemmat watit.

LaBeoufin julkkisstatuksesta ei pääse mihinkään, ja hänen julkisuutensa on ryhmän projekteille olennaista. Toisaalta LaBeoufin mukanaolo tarkoittaa, että skandaalihakuisia sanomalehtiotsikoita syntyy helposti.

”Tuntuu, etteivät ihmiset katso asian ytimeen”, Rönkkö sanoo.

Seuraavaksi Rönkkö matkustaa residenssiin Madridiin ja aikoo keskittyä muun muassa videoteosten tekemiseen.

Mutta tulisiko vihdoin joku Rönkön, Turnerin ja LaBeoufin teoksista nähtäville myös Suomeen?

Rönkkö pitää tauon.

”Tuohon en voi vastata”, hän sanoo.

Ehkä, siis.

Nastja Säde Rönkkö: Dear Diary Saariaho Järvenpäässä (Merimiehenkatu 31) 4.3.–10.4. ke–pe klo 14–18, la–su 12–16. Galleriassa järjestetään Rönkön performanssi 19. maaliskuuta, ja Rönkön videoteoksia tulee esille 9.–10. huhtikuuta.

Nastja Säde Rönkkö

 Syntynyt Helsingissä vuonna 1985, asuu Helsingissä ja Lontoossa.

 Työskentelee itsenäisesti sekä osana LaBeouf, Rönkkö & Turner -kollektiivia.

 Valmistunut taiteen kandidaatiksi Lontoon Central Saint Martins -taidekoulusta 2008 ja maisteriksi arvostetusta Slade School of Fine Artista 2011.

 Rönkön videoteos nähtiin Taidehallissa Nuoret 2015 -näyttelyssä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Nykytaide
 • Näyttelyt

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  2. 2

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  3. 3

   Adobe luopuu Flashista – ohjelmistoa käyttävillä kolme vuotta aikaa siirtää sisältönsä toiseen muotoon

  4. 4

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  5. 5

   Villingin ”antiautoritäärisellä kesämökillä” kasvatetaan vihanneksia ja kerätään sadevettä – Helsingin kaupungin poistumiskehotus tuli talonvaltaajien mukaan yllätyksenä

  6. 6

   Mitä postinjakajat tekevät tiistaisin, kun kirjeposti ei kulje? Luottamusmies pelkää, että keskiviikot venyvät ja posti myöhästyy

  7. 7

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  8. 8

   Uudet ministerit kiersivät lakia vannoessaan tuomarinvalan – Apulaisoikeuskansleri: Ei vaikuta ministerien toimivaltaan

  9. 9

   Talonvaltaajien tukikohdakseen ottama saaristohuvila oli partiolaisten leiripaikka, kunnes Helsinki kaksinkertaisti vuokran – nyt sama huvila on vuokrattu rutkasti halvemmalla

  10. 10

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  2. 2

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  3. 3

   Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

  4. 4

   Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

  5. 5

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  6. 6

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  7. 7

   Vanhat hääperinteet tuntuvat yhä useammista vaivaannuttavilta – Suvi Sahakarin häissä morsiamen sijaan ryöstettiin kakkulapiot

  8. 8

   Kookosrapua ei kannata kutsua juhliin – jättimäinen otus tyhjentää pöydän ja vie kissankin

  9. 9

   Posti lopetti kirjeiden jakamisen tiistaisin – ”En näe, että tässä tulisi ongelmaa täyttää postilain asettamaa laatuvaatimusta”

  10. 10

   Vasta joka kolmannella on eurooppalainen sairaanhoitokortti – moni myös ajattelee virheellisesti, että Suomen valtio järjestää kotiinkuljetuksen vakavan sairastumisen jälkeen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  3. 3

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  4. 4

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  9. 9

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  10. 10

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  11. Näytä lisää