Valikko
Kulttuuri    |   Kampanja

Tutkijat, taiteilijat ja koulutusta arvostavat henkilöt yrittävät sivistää hallitusta kirjoilla

Dosentti Leena-Maija Rossi: ”Koetetaan avittaa tieto- ja sivistyspaketeilla ministereitä, joilla näyttää olevan hankala, puutteellinen, ylimielinen, piittaamaton suhde tietoon.”

Tällä viikolla ministerien postilaatikot ovat kolisseet kovista paketeista. Liikkeellä ei ole kuitenkaan ollut vihapostia vaan tieto- ja kaunokirjallisuutta kirjoja aasta ööhön.

Kirja ministerille -kampanjan käynnistivät dosentti Leena-Maija Rossi ja valokuvataiteilija Kari Soinio viime viikolla. Siinä tutkijat, taiteilijat tai muuten vaan tietoa, koulutusta ja kulttuuria arvostavat kansalaiset lahjoittavat valitsemalleen ministerille kirjoja.

Rossi tiivistää kampanjan ytimen Facebook-sivulla:

”Koetetaan avittaa tieto- ja sivistyspaketeilla ministereitä, joilla näyttää olevan hankala, puutteellinen, ylimielinen, piittaamaton – joillakin jopa vihamielinen – suhde tietoon”, kirjoittaa Rossi.

Kampanja lähti liikkeelle sähköpostitse, jota kautta on ilmoittautunut runsaat sata kirjojen lähettäjää. Sivuilla noin 190 on ilmoittanut osallistuvansa.

Moni on sanonut lähettävänsä useamman kirjan, jotkut jopa kaikille ministereille.

Kampanjaa on jaettu sosiaalisessa mediassa yli 2 000 kertaa.

”Voinee arvioida, että kirjoja on tähän mennessä ilmaantunut valtioneuvostoon ja ministeriöihin noin 300–400 kappaletta”, arvioi Rossi HS:lle.

Facebook-keskustelun perusteella suuri osa lahjoituksista on ollut tietokirjoja.

Lahjoitetuissa kirjoissa on ollut edustettuna yhteiskuntafilosofisia teoksia, kuten Bertrand Russellin Etiikka ja politiikka ja Hannah Arendtin Totalitarismin synty.

Nimikkeissä on myös pientä piikittelyä: valtiovarainministeri Alexander Stubbille (kok) on pohdittu lähetettäväksi Aku Ankkoja ja opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasoselle (kok) Sudenpentujen käsikirja.

Mutta käsi sydämelle kampanjan taustahahmot Rossi ja Soinio: luuletteko tosissanne, että ministereillä on aikaa lukea lahjoitettuja kirjoja?

”Koko kampanjan lähtökohtana on se, ettei ministereillä vaikuta olevan joko kiinnostusta tai aikaa hankkia tietoa. Hallituksen päätöksillä on dramaattisia vaikutuksia suomalaiseen koulutukseen ja sivistykseen, mikä heijastuu suoraan myös talouteen”, vastaa kaksikko.

”Vaikka päättäjiä ei henkilökohtaisesti kiinnostaisi lukea tai he eivät löydä sille aikaa, voisi toivoa, että he ymmärtävät sen, että tieteen ja taiteen tukeminen tuottaa uusia tapoja tehdä asioita ja yllättäviäkin keksintöjä.”

Leena-Maija Rossi itse lahjoitti Grahn-Laasoselle oman väitöskirjansa.

”Kampanja säästää kiireisten ministereiden aikaa: jos ministeri ei tule kirjan luokse, niin kirja tulee ministerin luo.”

Kampanjan kestolle ei ole takarajaa. Kirjalahjoitukset voi osoittaa ministereille joko valtioneuvoston kansliaan tai ministeriöihin. Osoitteet löytyvät googlaamalla.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • some-kampanja
 • Hallitus
 • Kirjallisuus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  2. 2

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  3. 3

   Mies tappoi vanhuksen Puotilassa, jäi hovioikeudessakin ilman rangaistusta – tekijä esiintyi samana kesänä musiikkivideolla

  4. 4

   Oikeus kielsi naisia syrjineen käytännön israelilaisen lentoyhtiön lennoilla – naisia ei saa enää pyytää vaihtamaan paikkaa ääriuskovaisten miesten vaatimuksesta

  5. 5

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  6. 6

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  7. 7

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  8. 8

   Presidentti Martti Ahtisaari paljastaa HS:n syntymäpäivä­haastattelussa kolme henkilöä, jotka ovat vaikuttaneet häneen eniten – yksi heistä on suomalainen

  9. 9

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  10. 10

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  2. 2

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  3. 3

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  4. 4

   13-vuotias tyttö raiskattiin parkkihallissa Keravalla, tekijällä myös muita teiniuhreja – oikeus antoi kolme ja puoli vuotta vankeutta

  5. 5

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  6. 6

   Ritva Elomaa siirtyy takaisin perussuomalaisiin – Halla-aho kehottaa muitakin ”pohtimaan asiaa”

  7. 7

   Näin arabisiirtolaisia houkutellaan olemattomilla lupauksilla Suomeen – Jemeniläinen perheenisä myi koko omaisuutensa ja maksoi Suomessa asuvalle miehelle tuhansia dollareita

  8. 8

   Ritva Elomaan paluu perussuomalaisiin nakertaa hallituksen enemmistöä – Nyt käydään sotaa edustajien sieluista

  9. 9

   Syötkö 40 appelsiinia päivässä, maistuuko koiranlihakeitto vai oletko vielä elävän sushin ystävä? Testaa, ketä diktaattoria muistutat ruokatavoiltasi

  10. 10

   Ranskalainen lifestyle­bloggaaja kuoli ilokaasulla toimivan kerman­vaahdottimen räjähdykseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  4. 4

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  7. 7

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää