Valikko
Kulttuuri

Bangladeshissa sananvapaus on uhattuna – 84 bloggaria on tällä hetkellä jihadistien tappolistalla

Suomessa tutkijana työskentelevä Mojibur Doftor: ”Kriittisen älymystön henki ei ole tässä ajojahdissa minkään arvoista”

Monet muistavat hyvin, kuinka huonoista työ­olosuhteista tunnetun tekstiilitehtaan palo tappoi 120 työntekijää Dhakan esikaupungissa Ashuliassa marraskuussa 2012. Viisi kuukautta myöhemmin sortui kahdeksankerroksinen tehdas­rakennus Rana Plaza Savarin alueella Dhakassa. Yli tuhat ihmistä kuoli raunioihin. Paljon heikommin on sen sijaan tiedossa sanan- ja ilmaisunvapauden räi­keät loukkaukset Bangladeshissa.

Tällä hetkellä Bangladeshissa 84 bloggaria on islamististen järjestöjen tappolistalla, useat heistä ovat paenneet maasta. Vainotut kirjoittajat ovat enimmäkseen korkeasti koulutettuja uskonnonvapauden puolustajia.

Yksin viime vuonna hakattiin Bangladeshissa kuoliaaksi neljä kirjailijaa ja bloggaria ja yksi kustantaja, koska he olivat islamistien mielestä loukanneet muslimien pyhiä arvoja. Sen lisäksi tiedossa on, että kaksi kirjailijaa ja yksi kustantaja selvisivät hengissä heitä vastaan tehdystä murhayrityksestä viime vuonna.

”Tilanne on entisestään kärjistynyt. Tärkeintä olisi saada muutos epävakaaseen poliittiseen tilanteeseen, jossa uskonto on hypännyt ajurin paikalle”, sanoo Suomessa yli kymmenen vuotta asunut valtiotieteen tohtori Mojibur Doftori.

Kiristyneessä tilanteessa sekulaariset, maalliset kirjoitukset ovat riittävä syy uhmata kirjoittajien tai kustantajien henkeä. Uusia tapauksia ilmenee koko ajan. Nyt kirjoituksiin puuttuvat myös Bangladeshin viranomaiset. Poliisi pidätti helmikuun 15. päivänä kustantaja Shamsuzzoha Manikin, jota syytettään islamiin kriittisesti suhtautuvan kirjan kustantamisesta. Samalla pidätettiin myös Manikin Ba-Dwip Prakashan -kustantamossa työskentelevä Fakir Taslim Uddin ja kirjailija Shamsul Alam.

Pidätykset tapahtuivat Bangladeshin pääkaupungissa Dhakassa pidettävillä Ekusheyn kirjamessuilla. Poliisi sulki Ba-Dwip Prakashan -kustantamon messuosaston ja takavarikoi messuilla myös 75 kirjanimekettä, joita viranomaiset pitävät islamin vastaisina.

Mojibur Doftori korostaa, että Bangladeshin valtapolitiikka on yhä tiukemmin sidoksissa Lähi-idän tilanteeseen ja islamin radikalisoitumiseen. ”On syytä epäillä, että kansainvälisellä tasolla Saudi-Arabia ja Pakistan ovat jo pitkään ruokkineet islamistista ääriajattelua Bangladeshissa ja muualla Aasiassa. Islamistiset liikkeet määrittävät sanan- ja ilmaisunvapaudet rajat ja sanelevat sen, mistä saa kirjoittaa ja mistä ei. Kriittisen älymystön henki ei ole tässä ajojahdissa minkään arvoista.”

Selkänojan terrorille antaa Bangladeshin hallituksen kaksi vuotta sitten hyväksymä informaatio- ja kommunikaatioteknologiaa koskeva uusi laki (ICT 57), joka kriminalisoi uskonnollisten tunteiden loukkaamisen ja väärän tiedon levittämisen verkossa tai muissa sähköisissä kanavissa.

Lain nojalla on pidätetty myös toimittajia – kuten esimerkiksi Manash Mukherjee, joka kirjoitti hallituksen ministerin harjoittamasta korruptiosta.

”Islamin ja muslimien nimessä on tehty aivan tarpeeksi ympäri maailmaa. Kysymys kuuluu: Kuka edustaa maailman muslimeita? Koostuuko edustajisto pienestä jihadistiradikaalien vähemmistöstä ja heidän näennäiskoulutetuista uskonnollisista johtajistaan vai rauhaa rakastavien muslimien enemmistöstä maailmassa?” kysyy kansalaisyhteiskunnan, koulutuksen ja kansanvälisen kehityksen asiantuntija Mojibur Doftori.

Vuonna 1972 säädetyn perustuslain mukaan Bangladesh on sekulaarivaltio, vaikka valtaosa väestöstä on muslimeja.

Doftori muistuttaa, että Bangladesh on käytännössä kahden puolueen valtio. Tällä hetkellä vallassa on pääministeri Sheikh Hasinan johtama nationalistinen ja sekulaarinen awami-liitto. Toinen valtatekijä on Khaleda Zian johtama Bangladeshin kansallispuolue BNP. Doftorin mukaan tämä poliittinen kaksinapaisuus vauhdittaa entisestään korruptiota, estää omalta osaltaan myös sanan- ja ilmaisunvapauden toteutumisen Bangladeshissa ja mahdollistaa kirjailijoiden ja bloggareiden vainon.

Keskustelu sanavapauden kovasta hinnasta Bangladeshissa jatkuu ja saa sananmukaisesti kasvot. Ne kuuluvat Suomeen päätyneelle bangladeshilaiselle bloggarille, jonka nimi on 84 bloggarin tappolistalla.

Hän on kuolemanvaarassa, koska ei ole suostunut vaikenemaan Bangladeshin ongelmista.

Turvallisuussyistä hän ei voi paljastaa nimeään, saati sitten kasvojaan. Henkilöllisyyden salaaminen suo myös mahdollisuuden jatkaa kirjoittamista sekä edistää yhteiskunnallista kehitystä ja demokratian etenemistä Bangladeshissa.

Ahdistavasta tilanteesta huolimatta hän vaikuttaa kovin rauhalliselta ja tasapainoiselta eikä sorru ylilyönteihin, vaikka häntä siihen yrittäisi yllyttää. Hän pystyy tarkastelemaan analyyttisesti Bangladehsin tilannetta, vaikka on tappolistalla.

Vaikenemaan hän ei ole suostunut. Kaikkea muuta. Hän jatkaa blogien kirjoittamista samassa sävyssä kuin aiemminkin. Hänen kriittiset tekstinsä käsittelevät uskonnonvapautta ja nostavat esiin hallituksen ja islamististen liikkeiden asettamat rajoitukset sananvapaudelle ja muille ihmisoikeuksille. Hallitus ei ole juuri puuttunut sekulaaristen bloggaajien murhiin. Samoin poliisi katsoo mieluummin muualle silloin, kun radikalisoituneet jihadistit hyökkäävät bloggareiden kimppuun.

Hän arvelee, että noin 400 bangladeshilaisesta bloggarista kutakuinkin 100 on paennut vainoa ulkomaille. Suomessa hän myös toimittaa laajempaa blogi-sivustoa. Naisbloggareille langettava aihe on seksi tai feminismi. Itse hän on myös julkaissut kirjoja, jotka käsittelevät uskonnonvapautta ja ateismia.

Islamistisen liikkeen ja poliittisen johdon mielestä bloggarit ovat vain roska julkisessa silmässä. Uskonnollinen eliitti ei salli kirjoituksia tasa-arvosta, sananvapaudesta, vähemmistöjen oikeuksista tai lehdistönvapaudesta.

Kirjailijoiden vainoaminen ei ole uusi ilmiö Bangladeshissa. Ensimmäinen maanpakoon lähtenyt kirjailija oli Saksaan päätynyt runoilija Daud Haider, joka joutui lähtemään Bangladeshista vuonna 1974. Liberaalista tyylistään tunnettu Ahmed Sofa (1943–2001) taas vaiennettiin kotimaassa. Uskonnonvapautta ajanut kirjoittaja ja Dhakan yli­opiston professori Humayun Azad haavoittui vakavasti radikaalien islamistien veitsi-iskussa helmikuussa 2004. Hän kuoli vammoihinsa Saksassa myöhemmin samana vuonna.

Edellisen kerran sananvapauden loukkaukset nousivat laajemmin kansainvälisiin uutisotsikoihin lokakuussa 1993, kun muslimifundamentalistit määräsivät bangladeshilaisen kirjailijan Taslima Nasrin murhattavaksi. Syynä oli hänen romaaninsa Häpeä, joka kuvasi hinduvähemmistöön kuuluvan perheen vainoa.

Avijit Roy murhattiin helmikuussa 2015

 Bloggareiden järkyttävät murhat ovat nostaneet sananvapauden tilan Bangladeshissa kansainväliseen tietoisuuteen. Useat maasta paenneet bloggarit ovat kansallisten Pen-klubien suojeluksessa.

 Erityisen suurta huomiota aiheutti amerikkalaistuneen bangladeshilaisen kirjailijan Avijit Royn murha 26. päivänä helmikuuta 2015. Hänet hakattiin kuoliaaksi Dhakan yliopiston kampuksella. Hän oli osallistumassa Ekusheyn kirjamessuille.

 Ensimmäisen maallisen, ateistisen blogin perustaja Avijit Roy oli kuollessaan 42-vuotias. Hänen vaimonsa Bonya Ahmed selvisi hyökkäyksestä hengissä, mutta menetti vasemman peukalonsa. Nykyään hän on Bangladeshin tunnetuin feministikirjoittaja.

 Sanavapauden herkeämättömänä puolustaja tunnettu Avijit Roy pakeni Yhdysvaltoihin vuonna 2006. Tappouhkauksia hän alkoi saada vuonna 2010.

 Kansainvälisen Pen-keskuksen mukaan valtioiden tulisi painostaa Bangladeshia, koska maan hallitus ei suojele kirjoittajia eikä rankaise tahoja, jotka uhkaavat kirjoittajien henkeä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sananvapaus
 • Bangladesh
 • Kirjallisuus
 • Tappolista

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  2. 2

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  3. 3

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  4. 4

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  5. 5

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  6. 6

   Suomessa käytetyt lasipurkit matkaavat pitkän matkan puhdistettaviksi ja päätyvät usein takaisin – Miksi jätelasia ei käsitellä Suomessa?

  7. 7

   Perussuomalaisten jakautuminen puhuttaa myös Venäjällä – ja Halla-ahon puoli on suositumpi

  8. 8

   Ramadanin päättymistä juhlittiin shoppailun merkeissä Itä-Helsingissä – Mellunmäessä moskeijasta puhdistettiin rasistisia töhryjä

  9. 9

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  10. 10

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  2. 2

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  3. 3

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  4. 4

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  5. 5

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  6. 6

   Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

  7. 7

   Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”

  8. 8

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  9. 9

   Putken rikkoutuminen puski tulikuumaa höyryä Helsingin ydinkeskustassa – julkisen liikenteen erikoisjärjestelyt jatkuvat vielä maanantaina

  10. 10

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää