Kulttuuri

Hannu Väisäsen taide syntyy musiikista, terrorista ja ihmiskohtaloista

Kirjailija ja kuvataiteilija avaa samalla viikolla näyttelyn ja julkistaa uuden romaanin taiteilija-Anteron vaiheista.

Hannu Väisänen on väsynyt.

Takana on puolentoista vuoden rutistus, edessä kahden teoksen julkistus: näyttely Revitty kimono avautuu Helsingissä huomenna, Elohopea-romaani ilmestyy tänään.

Ranska on esillä molemmissa. Siitä on yli kahdenkymmenen asuinvuoden jälkeen tullut Väisäsen (s. 1951) kotimaa, onhan aviopuolisokin ranskalainen.

Vuosien muistot ja tunnelmat ovat usein vahvoja ja ristiriitaisia. Väisänen kirjaa ne muistivihkoon, mutta ei aina heti tiedä, miten mitäkin käyttää.

Kertoa kuitenkin pitää, sillä se on kirjailijan ja kuvataiteilijan tapa olla.

Joskus se on ollut jopa keino selvitä hengissä – tästä on konkreettinen esimerkkikin.

”1990-luvun lopulla palasin illalla Pariisin-ateljeeseen, kun minut kaapattiin. Ryöstäjät sitoivat tuoliin, pakottivat kertomaan luottokorttien tunnukset ja tyhjensivät yön aikana tilini. He uhkasivat myös leikata korvani irti, mutta rauhoittuivat, kun aloin kertoa tarinoita.”

Väisänen kertoi afrikkalaismiehille taiteilijan työstä, värien olemuksesta, lumestakin. Hän säästi korvansa mutta sai työstää kokemaansa terapiassa kuukausia.

Kokemus jäi pois Elohopea-romaanista. Sen sijaan siihen mahtuivat ystävän kuolema aidsiin, metron oviaukolla harppua soittava nainen, pienoisgiljotiini ja kasvoton tohtori, joka pyörittää seksibisnestä.

Huomenna avautuvaan näyttelyyn puolestaan tunkeutui liki väkisin terrori-isku Pariisissa 13. marraskuuta 2015. Silloin islamistit tappoivat Pariisissa yli 130 ihmistä ravintoloihin ja Bataclan-konserttisaliin.

Se tuntuu Revitty kimono -näyttelyssä, vaikka aihe juontuukin alun perin Japaniin, klassisiin japanilaisiin bunraku-teatteritragedioihin, joita Väisänen ihailee.

”Niissä porvarispojat rakastuvat ilotyttöihin, ja tarinat päättyvät kaksoisitsemurhiin, joissa uhrit sitovat itsensä revityillä kimonosuikaleilla ennen kuin syöksevät miekan lävitseen.”

Väisänen oli jo valokuvannut ja videoinut Osakan läpi virtaavaa jokea, johon heijastuvat valot muistuttivat näitä surullisia repaleita.

”Sitten tuli 13. marraskuuta. Kävin seuraavina päivänä kuvaamassa luodinreikiä Boulevard Voltairen ravintoloiden ikkunoissa, ja näin niissäkin revityn kimonon. Samanlaisia ihmiskohtaloita ja elämän tuhlaamista.”

Tragediasta piti tulla essee, tulikin maalaussarja.

Näin käy Väisäselle usein. Monipuolisuus on tuonut yleisöä ja palkintoja, mutta aina sitä on ihmetelty.

”Kun graafikkona aloin tehdä maalauksia, varoiteltiin itsensä hajottamisesta. Lisää närppimistä tuli tv-esiintymisestä, sitten kirjoittamisesta. Minulle tämä hajottaminen on kuitenkin henkisen eheytymisen perusta. Jos en tekisi kaikkea mitä teen, olisin varmasti mielisairaalassa”, hän arvelee.

”Olen muotoa muuttava ameeba ja pidän siitä. Sitä paitsi eri taiteet ruokkivat toisiaan. Kuvat esimerkiksi vapautuvat turhasta kerronnallisuudesta, kun sen voi kanavoida tekstiin.”

Nytkin suunnitelmia riittää: tekstiilejä, valokuvia, kuvitettu aikuisten satukirja, Anna Ahmatova -aiheinen näyttely Turkuun.

Väisäsen kirjallinen ura alkoi varsinaisesti nuoren miehen kehitystrilogiasta, jonka toinen osa Toiset kengät toi Finlandia-palkinnon 2007.

Nyt on tekeillä toinen trilogia, pääosassa edelleen hurmaava Antero. Taivaanvartijoissa kuvattiin hänen kuvataiteilijan työtään, matkaa luovista ajatuksista teoksiin.

Elohopeassa Antero työskentelee 1990-luvun Pariisissa, ja temaattisesti kuvataiteen roolin on nyt vienyt musiikki. Seuraava osa vie kirjallisuuteen.

”Tai pikemminkin kirjoittamiseen. Ajallisestihan siinä ollaan jo liki nykyajassa ja Antero kirjailija.”

Nyt Antero kuuntelee ja erittelee musiikkia, eläytyy vuoroin Franz Schubertin, Erik Satien ja Leoš Janáčekin teoksiin – kaikki Väisäselle tärkeitä säveltäjiä.

”Heitä yhdistää elämä, jossa oli rakkaudettomuutta ja epätoivoa”, Väisänen sanoo. ”En halunnut kirjaan musiikkitietoutta, mutta kyllä lähdeteoksia kertyi itseni korkuinen pino.”

Yksi innoittaja oli suomalaisen runouden ranskantaja Jean-Jacques Lamiche (1957–1995). Antero käy kirjassa filosofisia keskusteluja samannimisen henkilön kanssa ja saattaa sairaalaan, kun tämä menehtyy aidsiin.

”Lamichen kohtalo oli yksi syy koko romaanin kirjoittamiseen”, Väisänen sanoo. ”Hän ranskansi Eeva-Liisa Manneria, Mirkka Rekolaa, Väinö Kirstinää. Ja olisi kääntänyt paljon enemmänkin, jos olisi saanut Suomesta tukea työlleen.”

Musiikissa Väisänen pitää ­itseään harrastajana, vaikka onkin toiminut lounaisranskalaisessa kotikylässään Dordognessa kappelin kanttorina.

Elohopeassa kuitenkin näkyy, miten musiikki tulee osaksi kirjailijan tekstiä.

”Ei siellä tempomerkintöjä ole, mutta lauserakenteissa pyrin siihen, että teksti etenee sonaatin tavoin. On hakkaavampia kohtia, toiset osat soljuvat verkkaan kuin adagio. Niin kuin luku, jossa Antero pyöräilee halki öisen Pariisin.”

Näyttely Revitty kimono Galerie Forsblomissa (Lönnrotinkatu 5) 11.3.–3.4. 2016.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  3. 3

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  4. 4

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  5. 5

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  6. 6

   Voiko terroritekoja estää ennalta? HS selvitti, mitä Suomessa olisi tehtävissä uusien iskujen estämiseksi

  7. 7

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   USA:n ohjushävittäjä törmäsi öljytankkeriin Kaakkois-Aasiassa – Kymmenen ihmistä kateissa

  10. 10

   Peliala on tasa-arvoisempi Kiinassa kuin Suomessa, sanoo peligraafikko – ”Roviolla kysyttiin usein, että entä sitten kun sulla on lapsia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  2. 2

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  3. 3

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  4. 4

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  5. 5

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  6. 6

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  7. 7

   Suomen viranomaiset joutuivat testiin, joka monessa maassa on jo koettu – poliisi toimi eurooppalaisia kollegoitaan varovaisemmin

  8. 8

   Krp: Turun puukotuksien pääepäiltyä päästiin kuulemaan – esitetään vangittavaksi huomenna

  9. 9

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  10. 10

   Ulkomailla moni hämmästyisi, jos kuulisi suomalaisten syvästä rakkaudesta Pentti Linkolaan – paitsi uusnatsit ja hörhöt

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää