Valikko
Kulttuuri

Trailereiden ikärajoista äläkkä – keskitysleiritarinaa mainostettiin luontodokumentin edessä lapsiperheille

Viranomainen määräsi Soppalinnan salaseura -lastenelokuvan mainostrailerille 12 vuoden ikärajan. Elokuvan suomalaistuottaja ihmettelee päätöstä.

Elokuvateattereissa esitettävien mainostrailereiden sopivuudesta lapsille on noussut äläkkä.

Elokuvateatteriketju Finnkino on esimerkiksi viime päivinä mainostanut keskitysleiriaiheista elokuvaa suomalaisen Järven tarina -dokumentin näytöksissä. Dokumentin näytökset ovat olleet suosittuja, ja yleisössä on paljon myös lapsia perheineen. Finnkino aikoo poistaa epäsopivaksi koetun mainonnan.

Toisessa tapauksessa viranomainen on puuttunut trailerin sopivuuteen nostamalla ikärajaa. Vielä muutama viikko sitten uuden Soppalinnan salaseura -nimisen lastenelokuvan traileria esitettiin kaikenikäisille muun muassa ennen Risto Räppääjä ja yöhaukka -elokuvan alkua.

Viime viikolla ikärajoja valvova Kansallinen audiovisuaalinen instituutti (Kavi) nosti mainostrailerin ikärajaa poikkeuksellisen rajusti. Ikäraja on nyt 12 vuotta. Ikärajaa nostettiin, koska lastenelokuvan mainos todettiin väkivaltaiseksi. Itse Soppalinnan salaseura -elokuva on ikärajaltaan luokiteltu kielletyksi alle seitsenvuotiailta.

Keskitysleirielokuva Son of Saul on teatteriketju Finnkinon ”kuukauden elokuva”, joten sitä mainostetaan poikkeuksellisen näkyvästi. Finnkinon ohjelmistopäällikkö Toni Lähteinen kertoo että yleisöpalautetta Son of Saulin mainostamisesta perhe-elokuvan edessä on tullut.

”Mainokset poistetaan torstaista alkaen”, ohjelmistopäällikkö Lähteinen Finnkinolta sanoo.

Son of Saul on palkittu ja kriitikoiden ylistämä elokuva, jonka teemana on kärsimys ja tuho saksalaisten pyörittämällä tuhoamisleirillä toisessa maailmansodassa. Elokuvaa on teattereissa mainostettu noin puoliminuuttisella mainosvideolla, niin sanotulla teaserilla, joka on leikattu kaikille sopivaksi. Pätkässä on vankileirin tunnelmaa, pyssy ja uhkaavaa musiikkia.

Ohjelmistopäällikkö Lähteisen mukaan keskitysleirielokuvan mainosta ei kuitenkaan ole esitetty family-kategorian elokuvissa Finnkinon teattereissa. Järven tarinan näytöksiin mainostraileri oli päätynyt, koska Finnkinon luokituksessa järvidokumenttia ei oltu alun perin määritelty perhe-elokuvaksi.

”Noudatamme ikärajoja tarkasti. Ja vaikka ikärajat sopisivatkin, niin tietenkin pyrimme siihen, että kohderyhmät kohtaavat. Turha aiheuttaa mielipahaa, eihän sellainen auta markkinointiakaan”, Lähteinen sanoo.

Elokuvien ja myös niistä kertovien mainostrailereiden sitovia ikärajoja valvoo Kansallinen audiovisuaalinen instituutti (Kavi). Instituutin apulaisjohtaja Leo Pekkala kuulee keskitysleirielokuvan mainostamisesta perhedokumentin edessä Helsingin Sanomilta.

”Jos traileri on ikärajaltaan kunnossa, silloin se ei meidän osalta ole virhe”, Pekkala Kavista sanoo.

”Mutta ei se nyt hyväkään asia ole.”

Mediakasvatus- ja kuvaohjelmayksikön päällikkönä Kavissa toimiva Pekkala huomauttaa, että trailereiden ikärajamenettelyä on tarkennettu vuonna 2014.

Elokuvateatterinäytöksessä esitettävän trailerin ikäraja ei saa olla korkeampi kuin mikä on elokuvalla, jota esitetään, ja lisäksi myös muut lastensuojelulliset asiat pitää ottaa huomioon. Trailerin ikäraja voi vähemmästäkin olla elokuvaa korkeampi, sillä trailerilla ei ole ympärillään teoksen kontekstia, Pekkala huomauttaa.

”Elokuvateatterissa traileri tulee katsojalle varoittamatta”, Pekkala sanoo. Lisäksi Pekkala huomauttaa ikärajajoustosta, jossa kolme vuotta ikärajaa nuorempikin lapsi pääsee elokuviin aikuisen seurassa.

Maaliskuun alussa Pekkalan johtama viranomainen puuttui poikkeuksellisesti tulossa olevan lastenelokuvan trailerin ikärajaan. Alun perin kaikille sallituksi määritelty Soppalinnan salaseuran traileri kiellettiin alle 12-vuotiailta. Yleisöpalaute johti uudelleenluokitteluun, jolloin ikärajaa nostettiin.

”Toivommekin että meihin otetaan yhteyttä”, Kavin Pekkala sanoo.

Ikärajaa nostettiin poikkeuksellisen paljon, sillä yleensä ikärajaa tarkistetaan vain asteikon seuraavalle tasolla. Nyt välistä jäi sallittu yli seitsenvuotiaille.

Perusteena olivat trailerin ”voimakkaan viitteellinen väkivaltakuvaus, avuttomaan uhriin kohdistuva väkivalta, väkivaltainen räjäytys, jonka seurauksena lapsi sinkoaa ilmaan sekä voimakas viite joukkomyrkyttämiseen”.

Elokuvan suomalaistuottaja Jesse Fryckman on päätöksestä ihmeissään.

”Eihän kukaan voinut kuvitella, että traileri olisi K12”, Fryckman sanoo.

Elokuvayhtiö Solar Filmsin käyttämä oma ikärajaluokittelija oli antanut elokuvalle S-merkinnän ja sellaisena elokuvaa esitettiin viikko muun muassa Risto Räppääjän edessä. Yleisöpalautteen myötä esimerkiksi Finnkino veti trailerin ensin pois näytöksistä, ja pian Kavi määräsi trailerille korkean ikärajan. Tuottaja Fryckman huomauttaa, että Virossa sama elokuva ja sen traileri ovat kaikille sallittuja.

”Tulee ihan Reindeerspottingin ajat mieleen”, Fryckman sanoo. Kuusi vuotta sitten tuottaja Fryckman kiisteli kohutun huumedokumentin ikärajasta oikeusistuimia myöden.

Tuottaja Fryckmanin mielestä Soppalinnan salaseuran traileria ei ole leikattu huonosti.

”Elokuva on lasten seikkailuelokuva, ja me olemme tekijöinä arvioineet trailerin niin, että se kertoo elokuvasta.”

Suomessa elokuva on tulossa ensi-iltaan maaliskuun viimeisenä perjantaina. Fryckman on tuottajana harmissaan, sillä nyt hän ei voi esitellä elokuvansa traileria perhe-elokuvien edellä.

”Jos ajattelee muita K12-trailereita, niin ne muut ovat oikeasti aikuisten elokuvia. On ihana ajatus suojella lapsia näin vahvasti, mutta joku roti. En pysty esittämään traileria missään. Tai voi sen laittaa James Bondin, Star Warsin tai Tappajan näköisen miehen eteen. Onko se sama kohderyhmä kuin meidän elokuvan? Kyllä tässä minusta on pieni ristiriita.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Syy jätevesien päätymiselle Munkkiniemen rantavesiin selvisi: Kilotolkulla rasvaa valutettu viemäriin – nyt selvitetään, mistä rasva on peräisin

  2. 2

   Porvoossa harvinainen nujakka: Venekuntien satamatappelu johti törmäykseen merellä ja takaa-ajoon Porvoonjoen suulla

  3. 3

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  4. 4

   Poliisi vahvistaa: Mies pakeni poliisia 20 tonnin kuormaajalla ja syöksyi sillalta alas Lahdessa – kuormaaja oli varastettu

  5. 5

   Kahdeksankertainen maailmanmestari Antton Laine voimisteli pienenä salaa: ”Äiti piilotti välineeni, jotta en harrastaisi rytmistä voimistelua”

  6. 6

   Hämmennystä herättäneet pankkien vaikutus­valta­kyselyt tulossa nyt asuntokauppaan – ”Kysely tehdään käytännössä kaikille asiakkaille”

  7. 7

   Ilmasto­kantaansa panttaava Trump jäi yksin G7-maiden kokouksessa Sisiliassa – kokous päättyi tilanteessa ”kuusi yhtä vastaan”, sanoi Merkel

  8. 8

   Aki Kaurismäki selitti suomalaisia sanontoja brittilehdelle: ”Brexit-propagandaa levittäneet katosivat kuin pieru Saharaan”

  9. 9

   Suomeen paennut nigerialaisnainen kertoo poikajoukon polttaneen hänen tyttöystävänsä hengiltä – veivätkö tulkkausongelmat turvapaikan?

  10. 10

   Migri: Yksittäisten turvapaikkapuhuttelujen tulkkauksissa on havaittu ongelmia – ”Tulkin sanavaraston pitää olla hirveän hyvä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  2. 2

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  3. 3

   Syy jätevesien päätymiselle Munkkiniemen rantavesiin selvisi: Kilotolkulla rasvaa valutettu viemäriin – nyt selvitetään, mistä rasva on peräisin

  4. 4

   Suomeen paennut nigerialaisnainen kertoo poikajoukon polttaneen hänen tyttöystävänsä hengiltä – veivätkö tulkkausongelmat turvapaikan?

  5. 5

   Poliisi vahvistaa: Mies pakeni poliisia 20 tonnin kuormaajalla ja syöksyi sillalta alas Lahdessa – kuormaaja oli varastettu

  6. 6

   Aki Kaurismäki selitti suomalaisia sanontoja brittilehdelle: ”Brexit-propagandaa levittäneet katosivat kuin pieru Saharaan”

  7. 7

   Tuleva pormestari Jan Vapaa­vuori lyttää maakunta­uudistuksen, vaikka hänen oma puolueensa on ollut päättämässä siitä – ”Haitallisin uudistus miesmuistiin”

  8. 8

   Mitä on pikaruoka ilman lihaa? HS testasi ”sipsikaljavegaanin” kanssa Fafa’sin, Hesburgerin ja Kotipizzan vegaanimätöt

  9. 9

   Oululainen Venla Karppinen, 19, sai himoitun paikan maineikkaasta Oxfordin yliopistosta – Suomeen paluu ei enää innosta

  10. 10

   Kuuntelulaitteilla tehty tutkimus paljasti, miten eri tavalla isät puhuvat pojilleen ja tyttärilleen – tytöille kehosta, pojille pärjäämisestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  2. 2

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  5. 5

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  6. 6

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  7. 7

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  8. 8

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  9. 9

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  10. 10

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  11. Näytä lisää