Valikko
Kulttuuri

Verta ja lähikosketuksia laittomissa teknobileissä – vampyyrilarppi pelattiin Helsingissä

Vampyyrilarppi End of the Line oli osoitus pohjoismaisen roolipelaamisen erikoisuudesta. Peli oli osa Solmukohta- roolipelitapahtumaa.

Vallattu talo Lapinlahden mielisairaalan alueella. Hikiset vartalot tanssivat teknobiitin tahtiin. Huumeita vedetään kaikkialla. Kuulen kuinka joku huutaa, kuin kuolisi, saisi orgasmin – tai molempia.

No, kukaan ei kuollut Lapinlahdessa maanantaina, kaikilla oli tietääkseni vaatteet päällä ja huumeetkin olivat tomusokeria. Olin mukana End of the Line -larpissa, jossa joukko vampyyreja muutti laittomat teknobileet veritanssiksi. Verta virtasi, mutta toki vain tekoverta.

Tomusokerista huolimatta peli oli poikkeuksellisen fyysinen ja intensiivinen. Kosketusta ja kontaktia ei vältetty.

Pelaaja pystyi milloin tahansa viestimään toiselle pelaajalle, että tilanne pitää rauhoittaa taputtamalla toista kädellä kaksi kertaa. Tämä mahdollisti sen, että fyysisyyden pystyi toisaalta viemään niin pitkälle, kuin kukin halusi. Kun vampyyri puree ihmistä, sen on tarkoituskin tuntua.

Tällainen pelaaminen on leimallista nimenomaan pohjoismaiselle kokeilevalle larp-kulttuurille. Pohjoismaalaiset larppaajat ovat parinkymmenen viime vuoden aikana kehittäneet omanlaisensa kunnianhimoisen pelityylin, jossa muun muassa fyysisyyden käytölle on kehitetty turvallisia ratkaisuja. Peleissä, joissa on vahva fyysinen ulottuvuus, pidetään yleensä workshop turvallisista käytännöistä ennen peliä.

”Nordic larp” -käsite tunnetaan alalla ympäri maailmaa. End of the Line järjestettiin osana Solmukohta-roolipelitapahtumaa. Se on kasvanut pohjoismaisten pelintekijöiden yhteisfoorumista taidepelien näyteikkunaksi koko maailmalle.

Miksi nordic larp, pohjoismainen taidelarppaus, on niin erityistä?

”Otamme itsemme vakavasti, emmekä pelkää tehdä kunnianhimoista taidetta. Olemme omistautunut design-yhteisö ja kehitämme alaa yhdessä”, ruotsalainen pelisuunnittelija Martin Ericsson sanoo. Hän suunnitteli End of the Linen Bjarke Pedersenin ja Juhana Petterssonin kanssa.

Keskeinen lähtökohta on, että pelaaminen ei ole vain pelaamista.

”Pelaaminen voi muuttaa meitä. Voimme oppia jotain itsestämme, kun olemme muutaman tunnin toisen ihmisen tai vaikka hirviön nahoissa.”

Pelin turvallisessa piirissä hyvinkin äärimmäiset asiat ovat mahdollisia.

”Kun astut pelin sisään, voit olla kusipää. Kun astut ulos, sinua rakastetaan, koska pelasit kusipäätä niin hyvin. Pitää olla luottamusta, siinä kaikki.”

Ericsson muistuttaa, että moni vapaa-ajan harrastus on hyvin fyysistä. ”Larppaaminen on mielikuvituksen extreme-urheilua.”

”Nordic larp” ei silti ole suuren yleisön laji.

”Se voi olla pelottavaa ja se on hyvin intiimi kokemus. Se ei missään nimessä sovi kaikille.”

End of the Linen taustalla on jo vuonna 1991 ilmestynyt roolipeli Vampire: The Masquerade. Se mullisti roolipelaamisen.

”Se rikkoi muotin, jonka mukaan roolipelit ovat seikkailutarinoita, joissa etsitään aarteita. Vampire oli peli sosiaalisista ryhmistä ja niiden välisistä poliittisista suhteista”, sanoo Ericsson.

Vampire oli ilmestyessään jotain aivan uutta.

”Se eli aikansa alakulttuurien sykkeessä. Hahmot olivat aidon tuntuisia, gootteja, grunge-rokkareita, urbaaneja ja supercooleja tyyppejä.”

Vampire innosti roolipelaajat klubeille. ”Hakeuduimme ympäristöön, jossa peli tapahtui. Se oli tavallaan roolipelaamiselle siirtymä metsästä kaupunkiin.”

Vampirella oli myös sanoma, mikä oli silloin hyvin harvinaista roolipeleissä. Pelikirja alkaa omistuksella tsekkiläiselle kirjailija-poliitikko Vaclav Havelille.

Pelaajat omaksuivat viallisten, demoniensa kanssa kamppailevien vampyyrien roolin. Peli pakotti pohtimaan pahuuden olemusta ja kamppailemaan moraalinsa kanssa, pahan houkutuksen kuilun reunalla.

Vampire oli alun perin pöytäroolipeli, sellainen jota pelataan pöydän ääressä puhumalla, apuna kynä, paperia ja noppia.

Hyvin nopeasti se kehittyi myös larpiksi, jonka suosio oli valtava.

Vampire: The Masquerade on varmasti maailman larpatuin aihe”, Ericsson sanoo. Vampyyrilarppeja oli joka puolella Eurooppaa ja Yhdysvaltoja. Ne olivat usein vuosia kestäviä pelien sarjoja, jotka joskus ylittivät valtioidenkin rajat.

End of the Linen intensiivinen fyysisyys on uutta vampyyrilarpeissa. 1990-luvulla ei kosketettu toista pelaajaa.

”Sääntö ”älä koske” johtui vain amerikkalaisesta oikeusjärjestelmästä. White Wolf ei voinut tehdä ohjekirjaa, jossa neuvottaisiin koskettamaan toista pelaajaa. Joku olisi voinut haastaa firman oikeuteen.”

Ericsson arvioi, että moni taiteellisesti kunnianhimoista roolipelaamista pohjoismaissa eteenpäin vienyt tekijä on saanut vaikutteita Vampire-larpeista 1990-luvulla.

Nyt ympyrä on sulkeutunut.

Ruotsalainen Paradox osti Vampiren julkaisijan White Wolfin viime vuonna. Pitkäaikaisesta taidepelien tekijästä Ericssonista tuli samalla White Wolfin päätarinankertoja. Nyt hän on suunnittelemassa World of Darkness -nimellä kulkevan peliperheen, johon Vampirekin kuuluu, uutta, ajanmukaista versiota. Hän tuo nordic larpin radikaaleja ajatuksia Vampiren maailmaan.

Ruotsalaisen Paradox Interactiven tytäryhtiö White Wolf hallinnoi Vampiren ja sen sisarpelien muodostamaa World of Darkness -maailmaa. Yhtiön suunnitelma on lisensoida muita tekemään sisältöä lukuisiin kanaviin, myös digitaalisiin.

World of Darknesista löytyy koko kirjo kokemuksia”, Ericsson sanoo.

”Toisessa päässä voit lukea romaania, toisessa joku imee kaulaasi hylätyssä talossa Suomessa, ja se on syvällinen kokemus.”

Solmukohta

Vuodesta 1997 vuorovuosittain Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa järjestettävä roolipelikonferenssi.

Suomessa 9.–13.3. 2016.

Järjestetään täysin vapaaehtoisvoimin.

Vajaa 500 osallistujaa 24 maasta.

Ohjelmassa mm:

Larson Kasper ja Tina Leipoldt kouluttivat Syyrian pakolaisia Turkin leireillä larppaamaan vaikeiden kokemusten käsittelemiseksi.

Puolalais-tanskalainen tiimi on järjestänyt Harry Potter -aiheisia College of Wizardry -larppeja linnassa Puolassa sadoille pelaajille.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  2. 2

   Tanska siivoaa kerjäläisensä vankilaan – kahden viikon ehdottomia tuomioita jaetaan nyt ilman varoitusta

  3. 3

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

  5. 5

   Kartta näyttää, mille alueille maahanmuutto keskittyy Suomessa – professorin mielestä hajasijoittaminen on ”periaatteessa kiva”, mutta ongelmallinen ajatus

  6. 6

   Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

  7. 7

   Pullollinen olutta maksaa 30 senttiä, jos sen panee kotona – kaksiossaan ipaa tehtaileva Otto Hannikainen on osa kotiolutbuumia

  8. 8

   Äänestäjät saivat tahtonsa läpi: Tukholman ja Göteborgin väliä kulkeva juna nimettiin Trainy McTrainfaceksi

  9. 9

   Torille! Monty Python -mies Michael Palin onnittelee 100-vuotiasta Suomea mahtavalla videoviestillä ja laulaa legendaarisen Finland, Finland, Finland -laulun

  10. 10

   Virolaistaiteilija aikoo seilata Helsingistä Tallinnaan veneellä, joka on tehty suomalaisten Virosta rahtaamista kaljatölkeistä – ”Ihmiset juovat ihan liikaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  2. 2

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  4. 4

   Suomalaiset saivat häpeällisen huonon tuloksen, kun eurooppalaisten hiilijalanjäljet pantiin kartalle – Miksi hiilijalanjälki paisuu Suomessa?

  5. 5

   Lifestyle­bloggaajan elämä on liian ihanaa ollakseen totta – Onko jatkuva ”täydellisen minän” esittely narsistista, nykyaikaa vai osa ihmisyyttä?

  6. 6

   16-vuotias Linda kiinnostui Isisistä ja karkasi kotoaan Saksasta, nyt hänet on ehkä löydetty Mosulin tunneleista – mallioppilaasta tuli radikaali muutamassa kuukaudessa

  7. 7

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

  8. 8

   Näin stand up -koomikon brändiä suojellaan: Pikkufestivaalin ei annettu käyttää Sami Hedbergin nimeä vitsikilpailun nimessä

  9. 9

   Kartta näyttää, mille alueille maahanmuutto keskittyy Suomessa – professorin mielestä hajasijoittaminen on ”periaatteessa kiva”, mutta ongelmallinen ajatus

  10. 10

   Linkin Parkin laulaja Chester Bennington on kuollut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   11-vuotiaan Taijatuuli Louhivuoren isä joutui taposta vankilaan, ja vapauduttuaan isä tappoi uudestaan – ”Tuo mies on hulluin murhaaja, josta olen kuullut, ja mä rakastan sitä”

  6. 6

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Ruokolahden leijona oli isojen poikien pila – viranomaiset ovat tienneet totuuden 25 vuotta

  9. 9

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  10. 10

   Game of Thrones alkaa – Tällä jutulla pääset kartalle, mistä sarja ja päähenkilöt uudella kaudella jatkavat

  11. Näytä lisää