Valikko
Kulttuuri

”Käsivarteeni tatuoitu tyttäreni nimi poltettiin pois” – Näyttely kertoo, millaisia ovat Suomeen tulleiden turvapaikanhakijoiden tarinat

Joukko suomalaisia toimittajia, kuvaajia ja tulkkeja on viime syyskuusta asti haastatellut ja kuvannut asukkaita suomalaisissa vastaanottokeskuksissa. Tarinoita vastaanottokeskuksesta -valokuvanäyttely on 15.3. alkaen esillä Itäkeskuksen Stoassa.

Joukko suomalaisia toimittajia, kuvaajia ja tulkkeja on viime syyskuusta asti haastatellut ja kuvannut asukkaita suomalaisissa vastaanottokeskuksissa. Tarinoita ja kuvia on aiemmin julkaistu Facebookissa. Tarinoita vastaanottokeskuksesta -valokuvanäyttely on 15.3. alkaen esillä Itäkeskuksen Stoassa. Yksityisyyden suojelemiseksi haastateltavien kuvat on otettu niin, ettei heitä voi tunnistaa.

Ali, 24, maalari Bagdadista:

”Irakissa tein töitä maalarina. En kuitenkaan voinut enää työskennellä, koska niin moni kaupungin rakennuksista oli tuhoutunut. Isis tappoi veljeni. Ikävöin häntä paljon. Elimme jatkuvassa pelossa. Vaimoni loukkaantui pommituksessa ja hänen kätensä ja toinen jalkansa vammautuivat.

Kotimaastani kaipaan vain vanhempiani. Muita ei enää ole. Kidnappauksista ja tappamisesta on tullut arkipäivää, ihmisyys on poissa. Sen koimme myös matkallamme. Irakista Turkkiin kuljimme pitkin metsiä, emmekä syöneet yli kahteen päivään ennen kuin saavuimme Eurooppaan. Matkustin vaimoni kanssa. Suomessa olemme kokeneet olomme tuhat kertaa tervetulleemmaksi kuin muualla matkamme varrella. Haluamme vain asua turvallisessa paikassa ja päästä rakentamaan kunnollista elämää osana tätä maata. Olen valmis taistelemaan Suomen puolesta.”

Teksti: Ruut Luukkonen

Mustafa, 31, Irakista:

”Minun oli pakko lähteä kotoa, koska rakastettuni sukulaiset uhkasivat tappaa minut. Minulla oli suhde naisen kanssa, joka kuului eri klaaniin kuin itse kuulun, ja klaanimme ovat riidoissa. Hänet oli luvattu jollekulle hänen omasta klaanistaan. Pyysin hänen kättään, kahdesti, mutta sukulaiset kielsivät. He kuulivat, että meillä oli seksisuhde ja sanoivat, että kuolen, jos en lähde.

Pakenin Turkkiin ja sieltä laivalla kohti Samosin saarta. Se oli pelottavaa. Viisi kilometriä ennen saarta meiltä loppui bensa ja laiva alkoi vuotaa. Meille sanottiin, että naiset ja lapset voivat jäädä veneeseen, mutta aikuisten miesten pitää hypätä yli laidan. Hyppäsin veteen ja uin 40 minuuttia. Pelkäsin haita, joita noilla vesillä on. Sitten voimani loppuivat ja aloin kellua. Minulla oli pelastusliivit. Laiva tuli pelastamaan meitä, ja oranssien liivien ansiosta pelastajat näkivät minutkin.

Irakiin jäivät sairas veljeni, josta olin vastuussa, samoin sairaat vanhempani ja pieni koirani. Toivon, että voin auttaa heitä, jos voin jäädä. Palata en voi, tai kuolen. Irakissa tein parturin ja kokin töitä. Keräsin myös kiviä. Otin mukaan pari näistä kivistä tehtyä korua. Kaulakoruni tuo minulle onnea.”

Teksti: Elina Venesmäki

Ahmed, 43, insinööri Bagdadista

“Tulin tänne yksin. Irakissa piilotin kolme lastani ja vaimon ja lähdin maasta löytääkseni meille turvallisemman elämän. Minulla on kaksi poikaa ja tytär, he ovat 6-, 3- ja 1-vuotiaita. Kukaan ei voi löytää heitä. Olemme yhteydessä puhelimitse, mutta tiedäthän, on todella vaikeaa olla näin erossa omasta puolisosta ja perheestä. Irakissa on liian monia rikollisjengejä, ja he seuraavat ja uhkailevat kaikkia. Elämä siellä on liian vaikeaa meille.

Minulla ei ole mitään ongelmia tulla toimeen ihmisten kanssa täällä koska puhun sujuvaa englantia. Turvallisuussyistä en halua, että itsestäni otetaan valokuva.”

Teksti: Reeta Paakkinen

Mahmud, 25, Bagdadista:

“Haluan löytää Suomesta pian töitä ja päästä takaisin kiinni arkeen, elättää itse itseni maalarin töillä. En jäänyt Τurkkiin, jonne olin paennut Irakista reilu vuosi sitten, koska Turkissa oman elannon ansaitseminen osoittautui mahdottomaksi. Turkissa sain töitä Eskişehirissä sijaitsevasta tehtaasta. Kolmantena työpäivänäni poliisi teki sinne ratsian ja antoi tehtaan omistajalle suuret sakot työluvattomien ulkomaalaisten työllistämisestä. Menetin työpaikkani.

Noin vuoden Turkissa oltuani säästöni olivat huvenneet niin, että minun oli pakko päättää mitä aion elämälläni tehdä. Turkissa se ei edennyt mihinkään. Väkivallan repimään Irakiin en myöskään voinut palata. Siellä et voi koskaan tietää koska pommi osuu omaan kotiisi tai sinut pakotetaan osaksi sotaa. Väkivalta on saanut yliotteen arjesta. Omat vanhempani pysyttelevät sisällä ja käyvät ulkona nopeasti vain ruokaostoksilla. Ainoa vaihtoehtoni oli lähteä Turkista kohti Eurooppaa. Pikkupaatissa, jolla ylitin meren Kreikkaan, oli yli 40 ihmistä. Matkalla muutama lapsi hukkui. Se oli todella rankka, painajaismainen matka.”

Teksti: Reeta Paakkinen

Abdullah, 35, kalankasvattaja ja Jassim, 28, taksikuski Bagdadista:

”Minua kidutettiin 20 päivää. Kiduttajat polkivat korvani rikki ja käsivarteeni tatuoitu tyttäreni nimi poltettiin pois. Selvisin silti hengissä. Vangitut kaksi serkkuani eivät olleet yhtä onnekkaita. Toinen kuoli ja toinen on kadonnut. Myöhemmin minua kiristettiin, kun kieltäydyin antamasta rahaa laittomuuksien toteuttamiseen. Kostoksi kalalampeni täytettiin. Tyttäriäni on peloteltu. He nukkuvat pelkonsa takia housut jalassa.”

Jassim, 28, taksikuski Bagdadista:

”Miliisi on ottanut vallan omiin käsiinsä. Tapahtuu paljon terroritekoja ja miliisi kaappaa syyttömiä ihmisiä saadakseen tunnustuksia. Tapasin Abdullahin vankilassa, jossa olimme kolme vuotta.”

”Pelkäämme valtavasti Bagdadiin jääneiden perheidemme puolesta. Haluamme tuoda heidät tänne”, miehet sanovat. Abdullahilla on vaimo ja neljä tytärtä. Jassimilla vaimo, sekä kaksi poikaa ja kaksi tytärtä.

Teksti: Ruut Luukkonen

Israa, 27, journalisti Mosulista

”Lähdin, koska Irakissa minun oli mahdotonta elää ja tehdä työtäni. Lisäksi naisena tilanteeni oli Mosulissa vaikeampi kuin ikäisilläni miehillä. Isisin takia en voinut poistua kotoani sen takia, miltä näytän. Olen nuori nainen, joka työskentelee media-alalla. Se ei ole Isisin silmissä paras yhdistelmä.

Irakissa median tilanne on todella huono. Lehdistönvapautta ei ole. Kaikkialla ympäröi Isisin propaganda, josta ei voi tietää mikä on totta ja mikä ei. Kukaan ei tiedä, mitä oikeasti tapahtuu.

Jo ennen Isisiä tehdäkseen työtään toimittajan oli oltava jonkun suosiossa, joko poliittisen puolueen tai henkilön. Ennen Isisiä tilanteeni oli suhteellisesti parempi. Silloin minulla ainakin oli vapaus lähteä ulos ja oloni oli tavallaan turvallisempi.

Tein matkani tänne yksin. Matka oli kamala ja todella raskas. Merimatka ja kulkeminen metsissä oli pelottavaa. Olen nähnyt kuoleman omin silmin.

Suomeen saavuttuani toivon, että toimittajana pääsisin edes tekemään työtäni.”

Teksti: Ruut Luukkonen

”Turvapaikanhakijat ovat olleet todella halukkaita kertomaan tarinansa. Vastaanottokeskuksissa he vain odottavat. Monet olivat helpottuneita, kun pääsivät puhumaan”, sanoo Jaakko Blomberg, Tarinoita vastaanottokeskuksesta -sivuston perustaja.

Stoan näyttelyssä myös kävijät voivat kertoa oman tarinansa kodin jättämisestä.

“Haluamme hankkeella lisätä suomalaisten ja turvapaikanhakijoiden keskinäistä ymmärrystä”, Blomberg sanoo.

Tarinoita vastaanottokeskuksesta 15.3.–9.4. Stoan Parvigalleriassa (Turunlinnantie 1)

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  2. 2

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  3. 3

   Harkitsetko langattomia kuulokkeita? Ota huomioon nämä neljä asiaa

  4. 4

   Ilmastonmuutos katosi Valkoisen talon sivuilta – Tilalla ”puhdasta hiiltä” ja ”rauhaa voiman kautta”

  5. 5

   Opas miehen hankintaan

  6. 6

   Suola on suurempi uhka terveydelle kuin moni tietää – Tutkija listaa viisi helppoa keinoa, miten liikaa suolaa voi välttää

  7. 7

   Esitys autoveron poistosta näyttää poliittiselta peliltä, ja auton ostajista ja kauppiaista tuli tuon pelin panttivankeja

  8. 8

   George W. Bush vastaan sadeviitta – Trumpin päivän todellinen draama nähtiin katsomossa

  9. 9

   Ilkiöhahmot raivasivat tien ilkiöpresidentille – popkulttuuri antoi mallia politiikalle

  10. 10

   Kokoomuksen Petteri Orpo rauhoitteli autonostajia – ”Ministeriö ei valmistele uusia autoveron muutoksia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  2. 2

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  3. 3

   Trump ei tarjonnut sovinnon eleitä – ensimmäinen puhe presidenttinä oli raju populistinen julistus, suoranainen sodanjulistus

  4. 4

   Opas miehen hankintaan

  5. 5

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  6. 6

   Trumpin virkaanastujaisissa soivat Sibeliuksen Finlandian sävelet

  7. 7

   Perussuomalaisten kannatus laskee taas – Näin sitä selittävät ex-puolueaktiivit, tutkija ja Halla-aho

  8. 8

   Emmi Salminen, 99, synnytti 20-vuotiaana aviottoman lapsen: ”Kätilö haukkui minua koko yön”

  9. 9

   Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

  10. 10

   Sarjahukuttamisista tuomittu jäi kiinni tuttavansa autosta Joensuussa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  3. 3

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  4. 4

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  5. 5

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  6. 6

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  7. 7

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  8. 8

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  9. 9

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  10. 10

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  11. Näytä lisää