Valikko
Kulttuuri

Israelin kulttuuri­ministerille sattui kömmähdys – toivoi John Lennonia esiintymään Tel Aviviin

Oikeistolainen kulttuuri- ja urheiluministeri Miri Regev toivoi näkevänsä Lennonin esiintymässä Israelissa Britannian lippuun kääriytyneenä.

Suomessa kulttuuriministereitä on syytetty milloin välinpitämättömästä suhtautumisesta korkeakulttuuriin, milloin koulutuksen ja sivistyksen vastustamisesta.

Israelin kulttuuri- ja urheiluministeri Miri Regev on kuitenkin päästänyt haastattelussa suustaan sammakon, joka todella paljastaa ammottavan aukon hänen populaarikulttuurin tuntemuksessaan.

Israelilainen sanomalehti Yedioth Aharonoth julkaisi perjantaina laajan haastattelun Regevistä. Haastattelussa Regev kiistää vastustajien väitteet, että hän suhtautuisi vihamielisesti taiteilijoihin ja kulttuuri-instituutioihin. Samalla hän antaa kummallisen lausunnon.

”Minulla ei ole mitään taiteilijoita tai kulttuuri-instituutioita vastaan – myös minä matkustelen Lontoossa ja New Yorkissa, jotta näkisin esityksiä. Olisi hienoa, jos Tel Aviviin saapuisi artisti kuten John Lennon, joka käärisi itsensä Britannian lippuun kolmen tunnin jälkeen. Sellainen lämmittää sydäntä”, Regev sanoi Haaretz-lehden mukaan.

Regev on Israelin armeijan entinen prikaatikenraali ja tiedottaja. Hän nousi ministeriksi oikeistolaisen Likud-puolueen johtamaan hallitukseen viime vuonna.

Regeviä on jo aiemmin syytetty kulttuurivihamielisyydestä ja pyrkimyksistä kaventaa taiteilijoiden sananvapautta esimerkiksi ehdottamalla lakimuutosta, jonka nojalla julkista tukea jaettaisiin vain taiteilijoille ja instituutioille, jotka ovat ”uskollisia Israelille”.

Vasemmalle kallellaan oleva Haaretz-lehti ilakoi ministerin kömmähdyksellä lauantaina julkaistussa kolumnissa, jonka otsikko kuuluu ”Pahoittelen tuottamaani pettymystä, Miri Regev, mutta John Lennon ei tule ilmestymään Tel Aviviin”.

Kolumnissa The Beatlesiin syventynyt toimittaja Uri Misgav paljastaa ministerille perustietoja Lennonista.

”John Lennon on kuollut. Hän kuoli runsaat 35 vuotta sitten. Hänet murhattiin joulukuussa 1980 kotiovellaan Manhattanissa”, Misgav muistuttaa.

Misgav huomauttaa ministerille myös, että kuvitelma Lennonista kääriytyneenä lavalla Britannian lippuun vaikuttaa sekin epäuskottavalta.

”Lennon oli kaukana nationalistista, niin synnyinmaassaan kuin myös Amerikassa, minne hän muutti ja missä viranomaiset vainosivat häntä hänen vasemmistolaisten ja kumouksellisten poliittisten näkemystensä vuoksi.”

Misgav kertoo järjestävänsä Israelissa luentoja The Beatlesistä. Tämän pohjalta hän uskaltaa arvioida, että jos Lennon olisi elossa, hän tuskin saapuisi esiintymään Israeliin.

”Hän olisi lähes varmasti boikotoinut tämän päivän Israelia”, Misgav kirjoittaa.

Misgavin kolumni heijastelee Israelissa meneillään olevaa keskustelua, jossa monet taiteilijat ovat ilmaisseet huolensa oikeistolaisten poliitikkojen pyrkimyksistä vaikuttaa kulttuurielämään.

Tammikuussa hallitus päätti poistaa lukion kurssi opetusohjelmasta Dorit Rabinyan kirjoittaman palkitun romaanin Borderlife. Romaani kertoo juutalaisnaisen ja palestiinalaisen miehen rakkaussuhteesta.

Opetusministeriön mukaan romaani ei sovi nuorille, jotka eivät vielä välttämättä ymmärrä ”kansakunnan identiteetin” säilyttämisen tärkeyttä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Israel

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Bernerin liikennevisio on kunnianhimoinen – toteutuessaan hanke muuttaisi suomalaista yhteiskuntaa peruuttamattomalla tavalla

  2. 2

   Tässä ovat uuden liikennemallin voittajat ja häviäjät

  3. 3

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  4. 4

   Ministeri Berner infossa: Liikenteen lähivuosien muutos on suurempi kuin auton keksiminen

  5. 5

   Sinnikkyyttä voi opettaa, ja se on nyt erityisen tärkeää, sanoo erityisluokanopettaja – ”Lapset ja nuoret eivät enää tajua, miten paljon työtä asiat vaativat”

  6. 6

   Erika Vikman on tv-tähti, suosikkilaulaja – ja Dannyn kumppani, mutta miten hän oikein on 23-vuotiaana tullut tähän?

  7. 7

   Selkäkipu ei estä seksiä – terapeutit esittelevät kahdeksan asentoa, joissa yhdyntä onnistuu

  8. 8

   Jo kolme vakavaa korruptiovyyhtiä – mikä Helsingin hallinnossa oikein mättää, Jussi Pajunen?

  9. 9

   HS asensi kohutun ”mustan laatikon” testiautoon – tällaista tietoa Bernerin esille nostama seurantalaite keräsi

  10. 10

   Jussi Niinistö ei innostu Bernerin liikenne-esityksestä: ”Hallitus ei ole päättänyt mitään, emme kannata kyttäystä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  2. 2

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  3. 3

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  4. 4

   Perussuomalaisten kansanedustaja laulaa levyllään ”punahuorasta” – Kannen kuvassa uhataan aseella naista punaisten muistomerkillä

  5. 5

   ”Jokainen, jolla on auto, häviää” – Veronmaksajien mukaan Bernerin esitys uhkaa romahduttaa käytettyjen autojen arvon jo nyt

  6. 6

   Helsingin epäily tarkentui: Virkamies veti välistä oppilaiden tietokoneisiin tarkoitettuja rahoja – päätti jopa 55 miljoonasta eurosta

  7. 7

   Sinnikkyyttä voi opettaa, ja se on nyt erityisen tärkeää, sanoo erityisluokanopettaja – ”Lapset ja nuoret eivät enää tajua, miten paljon työtä asiat vaativat”

  8. 8

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  9. 9

   Tiedustelupalvelu CIA avasi arkistojaan nettiin – ufoja, vakoilutarinoita sekä satoja Suomea koskevia asiakirjoja

  10. 10

   Ennen musiikkiluokille jonotettiin, nyt niitä ajetaan alas: ”Musiikista tulee tätä menoa vain eliitin harrastus”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ulkomailla asuneet suomalaiset kertovat rajusta paluusokista: ”Tuntui siltä, että ainoa vaihtoehto on lähteä taas pois”

  2. 2

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  3. 3

   Uudet seksitavat lisäävät rajusti nielusyöpien määrää – tutkija ehdottaa HPV-rokotusohjelman laajentamista poikiin

  4. 4

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  5. 5

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  6. 6

   Joukko Munkkiniemen yhteiskoulun lukion oppilaita karkasi bileristeilylle Ruotsiin – Rehtori: ”Viitteitä suuresta salajuonesta”

  7. 7

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  8. 8

   Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

  9. 9

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  10. 10

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  11. Näytä lisää