Kulttuuri

Iso osa yhdysvaltalaisista seuraa presidentinvaaleja vihan vimmassa – syynä median jakaantuminen

Konservatiiveilla ja liberaaleilla on omat mediansa ja oma sosiaalinen mediansa.

Washington

”Oletko kuullut, että joku imaami on taas käskenyt muslimeja murhaamaan amerikkalaisia”, kahvipöydässä vieressäni istuva herttainen rouva kysyi kuohuksissaan.

”En, täällä Kendallvillessäkö? Vai Indianapoliksessa?”, vastasin hämmentyneenä siitä, että maailman rauhallisimmassa pikkukaupungissa asuva rouva huolehti moisista asioista.

”En tiedä, kai se oli New Yorkissa tai jossakin. Näin sen Foxin uutisista. Ihan kauheaa”, rouva vastasi.

Olin käymässä Indianassa pikkukaupungissa, jossa vietin vuoden vaihto-oppilaana 35 vuotta sitten. Kendallville oli yhtä entisensä, maailman rauhallisin ja turvallisin pieni kaupunki, mutta ihmiset tuntuivat olevan kovin peloissaan. Raiskaajat ja terroristit vaanivat heitä joka ilta televisioruudussa.

Vuonna 1981 Indianassa katsottiin kolmea valtakunnallista televisiokanavaa NBC:tä, ABC:tä ja CBS:ää, kuten kaikkialla Yhdysvalloissa.

CBS:n iltauutisten ankkuri Walter Cronkite oli Yhdysvaltain luotetuin ihminen. Kun Ronald Reagania ammuttiin tai Iran otti amerikkalaisdiplomaatteja panttivangeiksi, ihmiset kuulivat Cronkitelta, miten asiat oikeasti olivat.

Uutisankkurin rauhallinen olemus edusti turvallisuutta ja jatkuvuutta. Herttaisilla rouvilla ei ollut syytä huoleen.

Muutos oli kuitenkin jo alkamassa, vaikka Kendallvillessä sitä ei silloin vielä tiedetty. Kesäkuussa 1980 Ted Turner oli perustanut Atlantassa uutiskanava CNN:n, josta tuli vahva haastaja vanhoille kanaville.

CNN:n linja oli selvästi liberaalimpi kuin kolmen suuren. Turnerin vaimo, näyttelijä Jane Fonda, oli tunnettu Vietnamin sodan vastustaja. Kendallvillessä sellaisista ihmisistä ei oikein pidetty.

Konservatiivien mielestä CNN oli uusin todiste siitä, mitä he olivat jo pitkään sanoneet: media oli liukunut vasemmalle. Väite median liberaalista taittovirheestä on yksi konservatiivien tärkeimmistä keppihevosista, jolle on saatu melko uskottavaa joskin ristiriitaista tukea lukuisissa tutkimuksissa.

Yhdysvalloissa on tutkittu niin toimittajakunnan poliittisia kantoja, uutisten painotuksia kuin yleisön käsityksiä median suuntautumisesta. Yksiselitteisempiä numeroita tarjoavat yleisökyselyt: vuoden 2014 kyselyssä 44 prosenttia vastaajista piti me­diaa liian liberaalina, 19 prosenttia liian konservatiivina ja 34 prosenttia tasapainoisena.

Tulos voi tosin kertoa myös konservatiivien mielipidekampanjan tehokkuudesta, sillä ­oikeistopoliitikkojen tapana on vuosia ollut leimata kiusalliset kysymykset liberaalin median puolueellisuudeksi. Tätä taktiikkaa ovat hyvällä menestyksellä käyttäneet myös nykyiset presidenttiehdokkaat.

Viisi vuotta CNN:n perustamisen jälkeen oikeistolaiset panivat toimeksi: vuonna 1985 australialaissyntyinen lehtiparoni Rupert Murdoch perusti televisiokanava Foxin, joka omaksui avoimesti konservatiivisen linjan. Mediasodan rintamalinjat oli kaivettu.

Nyt 30 vuotta myöhemmin Yhdysvaltain politiikan monia ongelmia syytetään median jakautumisesta. Kun konservatiiveilla ja liberaaleilla on omat mediansa – ja oma sosiaalinen mediansa –, he eivät joudu törmäämään vastakkaisiin mieli­piteisiin eivätkä tarkistamaan omaa maailmankuvaansa.

Omasta kuplasta katsoen vastapuoli alkaa näyttää viholliselta, joka ei ole pelkästään eri mieltä vaan väärässä, ellei suorastaan moraalisesti alamittainen. Siksi kaikenlainen neuvotteleminen vihollispuolen kanssa on rangaistavaa petturuutta.

Tällaisessa vihan vimmassa iso osa kansaa on nykyisiä presidentinvaaleja seuraillut. Ja juuri he ovat nostaneet nykyisiin korkeuksiin republikaanit Donald Trumpin ja Ted Cruzin sekä demokraatti Bernie Sandersin.

Fox on jo vuosia toiminut käytännössä republikaanisen puo­lueen viestintäosastona. Moni konservatiivipoliitikko – esimerkiksi Newt Gingrich, Rick Santorum, Mike Huckabee ja Sarah Palin – on saanut kanavalta oman ohjelmansa. Se on pitänyt heidät ihmisten mielessä vaalien välilläkin, mutta tehnyt poliitikoista Murdochin sylikoiria.

Myös Donald Trump saa kiittää nousustaan Foxia, sillä kanava antoi runsaasti aikaa Trumpille, kun tämä vuonna 2011 väitti presidentti Barack Obaman syntyneen ulkomailla ja toimivan siksi presidenttinä laittomasti.

Juuri tämä niin kutsuttu Birther-liike teki aiemmin melko vapaamielisenä pidetystä Trumpista ison nimen republikaanien piirissä, eikä ehdokas ole koskaan vetänyt takaisin moneen kertaan valheelliseksi todistettuja syytöksiään.

Vaalikampanjassaan Donald Trump ei ole kuitenkaan tyytynyt haukkumaan maahanmuuttajia, abortteja ja terroristeja, jotka olisivat Wall Streetin kannalta turvallisia teemoja. Sen sijaan hän on alkanut puhua yhä kriittisemmin eliiteistä, vaali­rahoittajista ja vapaakaupasta. Tohtori Frankensteinin luomus näyttää kääntyneen isäntäänsä vastaan.

News Corporationin 84-vuotiaalla patriarkalla Rupert Murdochilla on yhä yhtiönsä langat tiukasti käsissään. Sisäpiiriläisten mukaan yhtiön uutistykistöä johdetaan joka-aamuisella kirjeellä, jossa linjataan päivän keskeiset uutispainotukset.

Viime aikoina yhtiössä on selvästi tarkistettu ampumalinjoja. Foxista on tullut niin kova Donald Trumpin kriitikko, että Trump jätti yhden tv-kanavan vaaliväittelyistä kylmästi väliin. Trumpin puheita kuuleekin nykyään varmimmin CNN:ltä, jonka tuttujen toimittajien kanssa hän jutustelee niitä näitä melkein joka aamu.

Sen sijaan The Wall Street Journalissa, joka on Murdochin toinen äänitorvi, Trump saatetaan lynkata kolmessa kolumnissa samalla sivulla.

Demokraattien puolella muutokset on pantu merkille. Viime viikolla Bernie Sanders ja Hillary Clinton osallistuivat Foxin vaalikeskusteluun, joka sujuikin varsin sopuisasti. Edellisen kerran demokraattiehdokkaat esiintyivät Foxilla 12 vuotta sitten.

Saa nähdä, mitä Murdoch tekee, jos republikaanit valitsevat ehdokkaakseen Donald Trumpin. Hautooko mediakeisari samanlaista yllätystä kuin Britanniassa vuonna 1997, jolloin hän käänsi selkänsä konservatiiveille ja ohjasi lehtensä tukemaan työväenpuolueen Tony Blairia?

Nykyiset presidentinvaalit ovat sekoittaneet amerikkalaisen politiikan kaikki vanhat totuudet. Samalla uusiksi ovat menossa mediankin vuosia kaivetut ampumahaudat. Voi olla, että Kendallvillen rouvillakin saattavat vielä tässä vauhdissa kahvit läikkyä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

  2. 2

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  3. 3

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  4. 4

   Palkat nousevat ja verotus kevenee, mutta ostovoimasi ei välttämättä kasva – HS:n laskuri kertoo, mihin rahasi riittävät ensi vuonna

  5. 5

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  6. 6

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  7. 7

   Keravan kunta: ”Lihaton vaihtoehto ei ole ravitsemuksellisesti riittävä” – kaupunki uudisti päiväkotien ja koulujen ruokalistat ja lähetti varoituskirjeen vanhemmille

  8. 8

   Nainen surmasi 73-vuotiaan miehen useilla mattoveitsen iskuilla Aleksis Kiven kadulla Helsingissä – HS seuraa murhaoikeudenkäyntiä

  9. 9

   Jaakko Hissa tapasi Pohjois-Korean ”Suuren johtajan” kaksi kertaa ja huomasi oudon muodonmuutoksen: ”Valkoinen puku, sikari kädessä, kuin keskiamerikkalainen porho”

  10. 10

   Alkon nostalginen palvelutiski palasi, kun Töölöntorin uusi Alko avasi ovensa kello 10

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  2. 2

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne oli sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  5. 5

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  6. 6

   Nimikiista kuumenee! Opiskelijaporukka kaappasi Tampereen yliopiston englanninkielisen osoitteen – ehdottavat yliopiston nimeksi Tampereen ei-turkulaista yliopistoa

  7. 7

   Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

  8. 8

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  9. 9

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  10. 10

   Suomalaisen yleisin ansio on 2 500 euroa – katso palkat ammateittain ja vertaa laskurilla omaa palkkaasi muihin iän ja koulutuksen mukaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  7. 7

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  10. 10

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  11. Näytä lisää