Valikko
Kulttuuri

Tamperelaisesta August Jokisesta tehtiin Amerikassa ensin rasisti ja sitten maanpetturi

New Yorkin näytösoikeudenkäynnissä 1931 amerikansuomalaisen talonmies leimattiin rasistiksi. Sitten hänet karkotettiin kommunismin tähden. Suomen sijasta Jokinen lähti Neuvosto-Karjalaan.

Viimeisen kahden vuoden ajan taiteilija Laura Horelli on leikkinyt salapoliisia. Hän on tutkinut mikrofilmejä arkistoissa, erityisesti New Yorkin Harlemissa sijaitsevassa Schomburgin mustien kulttuurin tutkimuskeskuksessa ja New Yorkin yliopistossa.

Venäjän turvallisuuspalvelulta Horelli pyysi tietoja etsimästään miehestä, August Jokisesta ja tämän sukulaisista.

”Sain kirjeen. Siinä kerrottiin, että Jokisen sukulainen Emil Mäkivirta oli vangittu 1938 syytettynä vakoilusta”, Horelli to­teaa.

Sitten hän matkusti tiedonhakumatkalle Petroskoihin.

Tiedonkeruun tulokset summaava videoteos Jokinen on tarina August Jokisesta. Jokinen oli syytettynä rasismista ensimmäisessä rasisminvastaisessa oikeudenkäynnissä USA:ssa. Amerikansuomalaisen Jokisen tapauksesta tuli 1930-luvulla orastavan mustien kansalaisoikeusliikkeen symboli.

Filmissään Horelli askartelee kokoon tekstinpätkiä, sitaatteja ja valokuvia, jotka asteittain täydentävät kuvaa miehestä, poliittisesta pakolaisuudesta ja Jokisen suhteesta afroamerikkalaiseen puolustusasianajajaansa Richard B. Mooreen.

Jokinen rikkoo genrerajoja. Teosta voi halutessaan pitää journalismina, historiankirjoituksena tai popkulttuurin materiaalia kierrättävänä käsitetaiteena.

”Isovanhempani olivat antikommunisteja ja poliittisesti ­oikealla. Kuulin lapsena tarinoita kommunisminvastaisesta mccarthyismista. Innostuin suomalaisten kommunistien vaiheista Yhdysvalloissa”, Horelli sanoo.

Amerikkaan muuttaneesta, rasismin vuoksi hankaluuksiin joutuneesta suomalaiskommunistista hän sai tietää tehdessään taustatutkimusta teokseen, joka käsitteli hänen äitinsä lapsuutta diplomaattiperheessä New Yorkissa.

”Halusin tutkia Jokisen tarinaa, koska se on maastamuuttotarina, johon pystyn samastumaan ulkosuomalaisuuteni kautta. Olen viettänyt suuren osan elämästäni eri maissa, myös Yhdysvalloissa. Jokinen asui kolmessa eri maassa kuten minäkin”, Horelli sanoo.

Horelli ei usko, että hänen versionsa on lopullinen totuus Jokisesta.

Näytösoikeudenkäynti, jossa Jokinen oli syytettynä, oli poliittista teatteria.

”Neuvostoliitossa oli päätetty, että Yhdysvaltain kommunistisessa puolueessa pitäisi olla enemmän mustia”. Horelli sanoo.

Näytösoikeudenkäyntiin osallistui tuhansia ihmisiä ja se sai paljon medianhuomiota. Esimerkiksi The New York Times -lehti seurasi oikeudenkäyntiä.

Lehtitietojen mukaan Jokinen alkoi oikeudenkäynnin myötä ajaa mustien asiaa. Monet liberaalit valkoiset innostuivat Jokisen tapauksen myötä mustien oikeuksien puolustamisesta. Lopulta viranomaiset kuitenkin vangitsivat Jokisen syytettynä kommunismista, ja hänet karkotettiin maasta.

”Erityisen kiinnostavaa on mielestäni Jokisen yhteys mustien kansalaisoikeustaisteluun Yhdysvalloissa”, Horelli sanoo.

Monet Jokisessa mainitut so­sialistit opiskelivat Moskovassa ja tulivat itsevarmoina takaisin Yhdysvaltoihin julistamaan ­aatetta, esimerkiksi Black Bolshevik -kirjan kirjoittaja Harry Haywood mainitsee kirjassaan Jokisen.

Jokisessa on Horellin omia sitaatteja, mutta pääosin hän lähestyy aihetta kirjallisen mate­riaalin kautta. Tämä liittyy konseptitaiteeseen, jota on tehty 1960-luvulta saakka. Siinä popkulttuurin sanastoja lainataan ja kierrätetään.

”Minua kiinnostaa tieto ja tiedon visualisoiminen. Olen valinnut sitaatit, mutta on tärkeä ymmärtää, että en itse käyttäisi moniakaan teoksen ilmauksista. Oikeudenkäynnin yhteydessä ei esimerkiksi käytetty sanaa rasismi, vaan puhuttiin valkoisesta sovinismista”, Horelli sanoo.

Laura Horelli

 Syntyi Helsingissä 1976, asui ison osan lapsuuttaan ulkomailla, Isossa Britanniassa ja Keniassa.

 Monet töistä pureutuvat kansallisen rajat ylittäviin teemoihin. Terassi (2011) heijastelee aikaa jolloin perhe asui rivitalossa Nairobissa. Kirje äidille (2013) käsittelee puolestaan äidin lapsuutta New Yorkissa.

 Horelli lähestyy usein yksilön tarinoiden kytköksiä politiikkaan mikrohistoriallisesta näkökulmasta. You Go Where You’re Sent (2003) käsitteli isoäidin elämää voimistelijana, lääkärinä ja diplomaatin puolisona eri puolilla maailmaa, mm. esiintymistä natsi-Saksassa järjestetyissä Berliinin olympialaisissa.

 Asuu tätä nykyä Berliinissä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • video
 • Kuvataide

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  2. 2

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  3. 3

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  5. 5

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  6. 6

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  7. 7

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  8. 8

   Uusi huoli kaupassa: mihin kaikki tämä ruoka päätyy, jos en osta ja syö sitä?

  9. 9

   Martin Kantola rakentaa yksin mikrofoneja pienessä pohjalaiskylässä – Nyt niihin ovat laulaneet jo Björk ja Jennifer Lopez

  10. 10

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  4. 4

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  5. 5

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  6. 6

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  7. 7

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  8. 8

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  9. 9

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  10. 10

   5,5-prosenttiset juomat tuskin päätyvät ruokakauppoihin – Eduskunnassa hallituksen esitystä uudesta alkoholilaista vastustetaan enemmän kuin kannatetaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  5. 5

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  6. 6

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää