Valikko
Kulttuuri

Maalaus Suomen köyhistä vuosista sai turvapaikanhakijat hiljentymään

Ateneumin uusi näyttely päivittää Suomen taiteen tarinaa

Ateneum osti viime vuonna Robert Wilhelm Ekmanin tumman maalauksen, jossa kansanrunoilija Pentti Lyytinen lukee runojaan savolaisessa pirtissä. Vuonna 1848 maalattu teos on tavallaan aika kliseinen kuva suomalaisesta kansasta, joka nousi pimeistä pirteistä Pisa-testien kuninkaaksi ja start uppien sankariksi.

Ollaan hämyisessä talonpoikaistuvassa, jonne on saapunut sivistyksen sana runoilijan muodossa. Lapset kuuntelevat, piiput palavat, tehdään puhdetöitä. Elämä on niukkaa ja yksinkertaista, mutta kuva välittää tunnelmallisen yhteisen hetken. Kuvan kautta katsoja voi jatkaa tarinaa pienestä ja sinnikkäästä kansasta, joka kykeni lyhyessä ajassa valtavaan elintasoloikkaan.

Ateneumin johtaja Susanna Pettersson kertoo, että Ekmanin maalaus on puhutellut kaikkein eniten museossa viime aikoina käyneitä turvapaikanhakijoita.

”He tunnistavat itselleen tutun ympäristön. Matka savolaisesta talonpoikaistuvasta tämän päivän Albaniaan on yllättävän lyhyt”, Pettersson sanoo.

Tarina osoittaa, miten taide voi toimia. Se puhuttelee ihmistä ajan ja paikan rajat ylittäen, vaikka tässä se tapahtuukin Euroopan kannalta hieman irvokkaasti.

”Jokainen kuva avautuu juuri siinä ajassa ja paikassa juuri sitä katsovalle ihmiselle, juuri niistä lähtökohdista jotka hänellä on”, Pettersson painottaa. Koskettavuus syntyy tuttuudesta, joka ei välttämättä edellytä yhteistä kulttuuritaustaa ja suurta kertomusta.

Perjantaina Ateneum avaa uudistetun kokoelmanäyttelyn. Suomen taiteen ikoniset teokset, kuten Aino-taru, Haavoittunut enkeli ja Raatajat rahanalaiset on tuotu uudella tavalla esiin.

Kun Suomi ja suomalaisuus tuntuu olevan nyt monella tavalla ongelmissa, tulee tätä kansallista taidekokoelmaakin katsottua uusin silmin.

Ne uudet silmät ovat konkreettisestikin läsnä, sillä yhä suurempi osa suomalaisista tulee muualta. Järnefeltin Kolin-maisemat eivät välttämättä soittele heidän sieluaan ja Taistelevat metsotkin saattaa näyttää vain kahden kanalinnun kohtaamiselta.

Kun maan korkeinta taidetta käytetään todistusaineistona jonkinlaisesta aidosta suomalaisuudesta kannattaa muistaa, että suomalaisen taiteen tarina on tietoisesti rakennettu.

”Suomelle haluttiin rakentaa tarina taiteen avulla: maalata maisemat, kansa ja ikuistaa historialliset tapahtumat kuviksi”, kirjoittaa Susanna Pettersson Suomen taiteen tarina -kokoelmanäyttelyn luettelossa. Hän painottaa, että esimerkiksi 1800-luvun puolivälissä Topeliuksen johdolla koottu kuvasalkku Finland framställdt i teckningar oli ”oman aikansa Team Finlandin propagandaa”.

”Sillä kerrottiin, millainen Suomi on, millaisia ovat sen näkymät, kaupungit ja monumentit, ja että niistä pitää olla ylpeä. Taiteilijoita ohjattiin maalaamaan maisemien ohella myös monumentteja, jotta saataisiin kansallisia muskeleita”, Pettersson sanoo.

Kuvien Suomi ei ollut mitään korkeamman ilmoituksen välittämää puhdasta aikaansaannosta, vaan hyvin tietoista ”brändinrakennusta”.

Näiden aikansa imagonrakentajien töiden äärellä mietityttää, millainen on se kuva, joka nykytaiteilijoiden kuvaamasta Suomesta myöhemmin välittyy. Onko se kansainvälinen, auki muulle maailmalle ja vaikutteille, vai käpertyykö se pirttien suojiin?

Taide ei koskaan synny umpiossa, ulkona muusta yhteiskunnasta. Eikä sitä sieltä ulkona katsotakaan. Ateneumin uudessa kokoelmaripustuksessa koskettaa erityisesti pieni maalaus, Ekmanin Kerjäläisperhe maantiellä (1860).

Siinä resuinen äiti ja kolme lasta nököttävät kerjuulla lumisen tien varressa. Maalauksen kohtaus voisi olla Kreikan Idomenista Makedonian rajan tuntumasta, vaikka on maalattu nälkävuosien Suomessa 150 vuotta aiemmin.

Suomen taiteen tarina Ateneumissa 18.3. alkaen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuvataide
 • Ateneum
 • Taide

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  2. 2

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  3. 3

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  5. 5

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  6. 6

   Oikeus kielsi naisia syrjineen käytännön israelilaisen lentoyhtiön lennoilla – naisia ei saa enää pyytää vaihtamaan paikkaa ääriuskovaisten miesten vaatimuksesta

  7. 7

   Helsinkiläispoliitikot haluavat nuorille ilmaisen ehkäisyn – Osa nuorista joutuu valitsemaan rahapulan takia ruoan ja e-pillereiden välillä

  8. 8

   Mies tappoi vanhuksen Puotilassa, jäi hovioikeudessakin ilman rangaistusta – tekijä esiintyi samana kesänä musiikkivideolla

  9. 9

   Presidentti Martti Ahtisaari paljastaa HS:n syntymäpäivä­haastattelussa kolme henkilöä, jotka ovat vaikuttaneet häneen eniten – yksi heistä on suomalainen

  10. 10

   Taistelevia jumalia, feminististä seksikomediaa ja Prisman hypnoottinen kassahihna – Nämä kymmenen tv-sarjaa kannattaa katsoa juhannuksena

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  2. 2

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  3. 3

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  4. 4

   13-vuotias tyttö raiskattiin parkkihallissa Keravalla, tekijällä myös muita teiniuhreja – oikeus antoi kolme ja puoli vuotta vankeutta

  5. 5

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  6. 6

   Ritva Elomaa siirtyy takaisin perussuomalaisiin – Halla-aho kehottaa muitakin ”pohtimaan asiaa”

  7. 7

   Näin arabisiirtolaisia houkutellaan olemattomilla lupauksilla Suomeen – Jemeniläinen perheenisä myi koko omaisuutensa ja maksoi Suomessa asuvalle miehelle tuhansia dollareita

  8. 8

   Ritva Elomaan paluu perussuomalaisiin nakertaa hallituksen enemmistöä – Nyt käydään sotaa edustajien sieluista

  9. 9

   Syötkö 40 appelsiinia päivässä, maistuuko koiranlihakeitto vai oletko vielä elävän sushin ystävä? Testaa, ketä diktaattoria muistutat ruokatavoiltasi

  10. 10

   Ranskalainen lifestyle­bloggaaja kuoli ilokaasulla toimivan kerman­vaahdottimen räjähdykseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  4. 4

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  5. 5

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  6. 6

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää