Valikko
Kulttuuri

Helsingissä järjestetään Jussi-iltana kaksi erillistä elokuvagaalaa – Markus Selin: ”Tässä ei ole mitään protestia”

Elokuvaväen Jussi-juhla saa tänä vuonna rinnalleen kilpailevan gaalan.

Elokuvaväen Jussi-juhla saa tänä vuonna rinnalleen kilpailevan gaalan. Kun Yle tämän viikon lauantaina televisioi suorana Jussi-juhlaa Ylen studiosta Pasilassa, järjestää elokuvatuottaja Markus Selin lähipiireineen ”Suomalaisen elokuvan gaalan” Helsingin keskustassa.

Jussi-juhla on ollut vuosia yksi suomalaisen kulttuurin keskeisistä palkintotapahtumista. Selin taas on tunnettu monta vuotta suomalaisen elokuvan voimahahmona.

Suomalaisen elokuvan gaala järjestetään Selinin mukaan siksi, että turhan moni suomalainen elokuvantekijä ei mahdu Jussi-juhlaan sisään lainkaan.

”Saimme tuotantoyhtiö Solar Filmsille tänä vuonna 11 lippua, kun viime vuonna saatiin 62 lippua. Mietittiin tilannetta toimistolla työntekijämme Ida Kallion kanssa ja todettiin että tässä ei ole mitään järkeä. Mihin me laitamme ne ihmiset, jotka jäävät juhlan ulkopuolelle? Päätettiin siis järjestää oma juhla”, elokuvatuottaja Selin kertoo.

Varsinaisen Jussi-juhlan järjestää alan ammattilaisista koostuva Filmiaura-yhdistys.

Yhdistyksen puheenjohtajana toimii elokuvia maahantuovan Cinema Mondo -yhtiön Mika Siltala. Siltalan mukaan Jussi-juhlan osallistujamäärää on tänä vuonna jouduttu pudottamaan televisioinnin takia.

Viime vuosina Jussi-juhla on järjestetty Helsingissä Kaapelitehtaalla, jonne on mahtunut Siltalan mukaan noin 500 vierasta. Nyt televisioiva yhtiö on vaihtunut MTV:stä Yleksi, ja samalla juhlapaikaksi on järjestynyt Ylen studio Pasilassa.

Tilaan mahtuu Siltalan mukaan noin 350 juhlijaa. Siltala harmittelee, että Jussi-juhlaan ei mahdu enempää väkeä.

”Tämä on traagista, mutta mittatikulla studioon on illallispöytiä ja -tuoleja sovitettu niin paljon kuin suinkin. Studio on ihan umpitäynnä”, Siltala kertoo.

Jussien varjogaalasta tämän viikon lauantaina saattaa tulla jopa varsinaista Jussi-juhlaa suositumpi. Selinin arvion mukaan Suomalaisen elokuvan gaalaan oli tiistaina myyty vajaa kolmesataa pääsylippua.

Monet näkyvät elokuvantekijät ohjaajista näyttelijöihin aikovat siis osallistua varjotapahtumaan. Varsinaisessa Jussi-juhlassa ovat ehdolla myös monet tunnetut elokuvantekijät Tommi Korpelasta Minna Haapkylään, Jörn Donnerista Jalmari Helanderiin.

Selin ei halua kutsua järjestämäänsä Suomalaisen elokuvan gaalaa ”varjo-Jusseiksi”, vaikka juhla on samaan aikaan.

”Tämä ei ole varjojuhla eikä tässä ole mitään protestia”, Selin sanoo.

Selinin juhla järjestetään ravintolassa Fredrikinkadulla, ja juhlaväki aikoo siellä seurata monitoreista varsinaista, suorana televisioitavaa Jussi-juhlaa. Joku tunnustuskin aiotaan jakaa.

Kutsussa Selinin ideoimaa illallisjuhlaa kutsutaan ”elokuva-alan avoimeksi tapahtumaksi”. Lisäksi kutsussa toivotaan gaalapukeutumista ja todetaan, että ”Ylen illalliskortilla koko illan ajan vapaa pääsy jonon ohi”.

”Kyllä kaikkien alan ihmisten pitää saada juhlia. Toivotaan että ensi vuonna juhla järjestettäisiin taas Kaapelitehtaalla”, Selin sanoo.

Filmiauran Siltalan mukaan olisi todella hienoa, jos tilanne Jussi-juhlan järjestelyissä olisi ensi vuonna erilainen.

”Ihannetilanne olisi että sisään mahtuu 500 vierasta.” Siltala ei halua käyttää sanaa Varjo-Jussit:

”Alalla tehdään ennätyksiä. Suomalainen elokuva voi hyvin. Käsittääkseni juhlat ovat joka paikassa missä kansalaiset ovat koolla, maljoja nostetaan ja Jusseja jännitetään. Toivon, että kaikkialla on Jussi-juhlia”, Siltala sanoo.

Jussi-palkintoja on jaettu vuodesta 1944.

Markus Seliniin henkilöitynyt tuotantoyhtiö Solar Films teki viime vuonna useita menestyneitä elokuvia, mutta Jussi-ehdokkuuksia yhtiön elokuville tuli vähän. Vain Kätilö-elokuvan tekijäryhmä sai Solar-tuotannoista ehdokkuuksia.

Selinin mukaan huomion vähyys ei ole kuitenkaan syy kilpailevan gaalan järjestämiseen.

”Ei se ole siitä kiinni, vaikka Jussi-ehdokkuuksien linja on nähty”, Selin sanoo ja vertaa Jusseja musiikkialan Emma-gaalaan.

Emma-gaalassa palkitaan usein yleisön suosimia artisteja, mutta elokuva-alalla linja on Selinin mukaan aivan toinen.

”Levyala nauraa näille Jussi-palkinnoille. Että mistä ne tuntemattomat elokuvat on oikein kaivettu. Yleisö kuitenkin oikeuttaa elokuvien teon, ja yleisömenestys on yksi kriteeri millä pitää ajatella”, Selin sanoo.

Solarin tuottama Luokkakokous oli viime vuoden katsotuin kotimainen elokuva yli puolella miljoonalla katsojalla.

Jussi-juhla Yle Teemalla la 19. 3. klo 21.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Jussi-gaala
 • Jussi-palkinto
 • Elokuvat
 • Elokuvapalkinnot

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  2. 2

   Poliisi varoittaa: Karhu liikkuu Espoossa

  3. 3

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  4. 4

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  5. 5

   Tytöt ja nuoret naiset tinkivät ehkäisystä rahanpuutteen takia – ”Asun yksin ja mietin, ostanko ruokaa vai e-pillereitä”

  6. 6

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  7. 7

   Heikki Aittokosken essee: Kauna on aikamme avainsana, ja toistuvat terrori-iskut voivat panna Euroopan vielä kovalle koetteelle

  8. 8

   Moni juoksee lenkillä aivan liian kovaa – Jatkuva täysillä juokseminen voi jopa heikentää kuntoa, sanoo asiantuntija

  9. 9

   Nepalilaiset vuorikiipeilijät: Tasanne Mount Everestin huipun tuntumassa ei romahtanutkaan, vaikka brittiretkikunta julkaisi todisteeksi valokuvan

  10. 10

   Rikkaiden ja köyhien kuntien asukkaiden tuloissa isot erot – katso tienaatko enemmän kuin kotikuntasi asukas keskimäärin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  2. 2

   Britannia nosti uhkatason kriittiseksi ja pelkää välitöntä uutta iskua, poliisien avuksi määrätty sotilaita

  3. 3

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  4. 4

   Poikkeuksellinen tuomio: tuntematonta miestä puukottanut nuori nainen joutuu suorittamaan vankeutensa kokonaan

  5. 5

   Rikkaiden ja köyhien kuntien asukkaiden tuloissa isot erot – katso tienaatko enemmän kuin kotikuntasi asukas keskimäärin

  6. 6

   Herttoniemestä kadonnut Harry Karjalainen löytyi kuolleena Sipoonkorvesta

  7. 7

   Roger Moore on kuollut – rakastettu Bond-näyttelijä esitti salaista agenttia ”pilke silmäkulmassa”

  8. 8

   Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

  9. 9

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  10. 10

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia nosti uhkatason kriittiseksi ja pelkää välitöntä uutta iskua, poliisien avuksi määrätty sotilaita

  3. 3

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  4. 4

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  10. 10

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  11. Näytä lisää