Valikko
Kulttuuri

Suomi näkee 23 vuoden jälkeen poliisisarjan, jonka Jouko Turkka teki ”rangaistukseksi Suomen kansalle”

Kiimaisissa poliiseissa päähenkilöt kommunikoivat etupäässä itkemällä, karjumalla ja tärisemällä.

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran maaliskuussa 2016.

Huraa, huraa, huraa!

Kauan odotettu uusintaensi-ilta on enää päivien päässä. Maaliskuun 23. päivä 2016 Yle ja VLMedia julkaisevat Jouko Turkan käsikirjoittaman ja ohjaaman Kiimaiset poliisit kahden levyn dvd-pakettina.

Se on samalla ensimmäinen virallinen uusintaesitys, sillä Yle ei ole esittänyt vinksahtanutta poliisisarjaa kertaakaan kevään 1993 jälkeen.

Viisiosainen ja -tuntinen sarja on kulttisarja sanan pelkistetyimmässä mielessä. Se on mikstuura hulluutta, väkivaltaa, primitiivisyyttä ja intensiivistä näyttelytyötä, jota ei voi katsoa vain toisella silmällä.

Vain harvalla on Kiimaisista poliiseista muistikuvia, mutta monilla on siitä mielipiteitä. Sarjan maine on pysynyt pinnalla suttuisten vhs-kotikopioiden avulla. Ne ovat liikkuneet diggaripiireissä kädestä käteen.

MistäKiimaiset poliisit sitten kertoo ja miksi sillä on niin outo maine?

Periaatteessa kyseessä on kolmen poliisin, Maritan (Merja Larivaara), Oivan (Taisto Reimaluoto) ja Hessun (Kai Lehtinen) vuosia kestävä kolmiodraama.

Yhteydet normaalimaailmaan loppuvat tähän. Tavallisin kommunikaatiotapa hahmojen välillä on itkuinen soperrus, huutaminen, ähkiminen – ja tietysti seksi. Räkää valuu.

Tapahtumat ovat absurdeja: Miss Suomi polttaa isänsä puuhökkeliin, poliisit löytävät sorakasoista maaherrojen limusiineja, tavataan vainoharhainen keihäänheittäjä ja vieraillaan naismaaherran pitämässä baarissa.

Lopussa yksi poliiseista pakenee maailmaa katiskaan (kohtaus on ikuistettu Ylen Elävään arkistoon):

Turkka huomautti aikoinaan, että Kiimaiset poliisit on ”kotimainen poliisisarja rangaistukseksi Suomen kansalle vierasmaalaisten poliisisarjojen palvonnasta”.

Kansanedustajat Sulo Aittoniemi (smp) ja Maunu Kohijoki (kok) tekivät sarjasta kirjallisen kysymyksen eduskunnassa, koska he pelkäsivät sen lokaavan Suomen poliisin maineen. Lisäksi komisario Kohijoki vaati eduskunnan oikeusasiamiestä tutkimaan, onko Yleisradio tehnyt virheen salliessaan sarjan esittämisen.

”Ohjaaja ilmeisesti toteutti itseään henkiseen epätasapainoisuuteen viittaavalla tavalla. Ohjelman otsikolla ja ohjelman sisällön avulla siinä ohjaaja ala-arvoisella tavallaan ja rienaavasti keskittyi halventamaan maamme poliisikuntaa”, Kohijoki lausahti eduskunnassa.

Syytä sarjan esittämättä jättämiseen on pohdittu paljon. Muun muassa HS:lle kerrottiin lokakuussa 2015 , että ”kotimaisten draamatuotantojen uusintakorvaukset ovat kalliita” ja niukkuuden aikoina pelimerkit laitetaan mieluummin uusiin tuotantoihin.

Tämä ei kuitenkaan ollut ainakaan koko totuus. Yleisradion tietojärjestelmässä oli monta vuotta merkintä sarjan uusimiskiellosta, ja vielä viime kuussa yhtiön edustaja vaati Kiimaisten poliisien mustavalkoisia promokuvia vuodelta 1993 hävitettäväksi Helsingin Sanomien kuva-arkistosta.

Syinä molempiin oli ”sarjassa esiintyvien näyttelijöiden pyyntö”. Ylen arkistomyynnistä kuitenkin vahvistetaan, että kiellon takana on ollut vain Larivaara. Näin siitä huolimatta, että yksittäisellä näyttelijöillä ei yleensä ole sananvaltaa sarjan uusintanäytöksiin ja dvd-painoksiin.

Larivaara ei vastannut torstaina Helsingin Sanomien yhteydenottopyyntöihin. Sen sijaan näyttelijä Kai Lehtinen vastasi. Hän ei ole ollut tietoinen yrityksistä kieltää elokuvan näyttäminen.

”Se oli aikaa, kun opiskelut oli opiskeltu ja oltiin jääty markkinoita katselemaan. Sitten Joukahainen [Turkka] otti yhteyttä, että raapaistaanko tällainen kasaan. Se oli hienoa hullua aikaa”, sanoo Lehtinen.

Lehtinen aikoo katsoa sarjan heti kun saa dvd:n käsiinsä.

”Aion läkähtyä sen ääressä ja katsoa, minkälainen sormenjälki on tullut laitettua. Hahahaa!”

Tämän päivän näkökulmasta ehkä eniten hämmennystä aiheuttaa se, että sarja on ylipäätään valmistunut ja sitä on esitetty parhaimpaan katseluaikaan.

Päähenkilöiden lisäksi sivuosissa nähdään useita arvostettuja veteraaninäyttelijöitä, kuten esimerkiksi Seela Sella ja Leif Wager. Olisi ollut kutkuttavaa olla kärpäsenä katossa, kun Turkka on ylipuhunut heidät mukaan. Ehkäpä hänen edellinen tuotantonsa Seitsemän veljestä oli herättänyt näyttelijöiden mielenkiinnon.

Valmistumisaikanaan Suomi ei varmaankaan ollut valmis Kiimaisten poliisien kaltaiseen dramaturgiseen hullunmyllyyn. Siihen mennessä televisiosarjakonventioita olivat ravistelleet enintään Ryhmäteatterin Tabu (1986) ja David Lynchin Twin Peaks (1990).

Kiimaiset poliisit on ylikierroksilla käyvä poliisisarja, jolla ei ole mitään tekemistä dekkariperinteen kanssa. Esimakua sarjaan saa Elävän Arkiston sivuilla, jossa on sarjan juonireferaatti ja kymmenisen muutaman minuutin klippiä.

Lyhyet näytteet antavat kuitenkin sarjasta liian friikin kuvan. Kiimaisissa poliiseissa on alku, keskikohta ja loppu, mutta paketti vaatii keskittymistä.

Yksi asia on varma: mitään vastaavaa kotimaista tuotantoa Suomessa ei ole tehty ennen Kiimaisia poliiseja eikä sen jälkeen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Televisiosarjat
 • Televisio

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  2. 2

   Tässäkö on Suomen vanhin käytössä oleva kännykkä? Mikkoset soittelevat 15 vuotta vanhalla oranssilla Nokialla – ja sen akku kestää viikon

  3. 3

   Tutkija: Republikaanien epäonnistuminen Obamacaren romuttamisessa vaikeuttaa muitakin uudistuksia – ”Tyssääminen on merkki syvistä vaikeuksista”

  4. 4

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  5. 5

   USA:n oikeiston bluffi paljastui

  6. 6

   Suomi on jo riittävän tasa-arvoinen, sanoo BMW:n ex-johtaja Mia Miettinen – ”Minulle ei ole koskaan ollut ongelma tehdä uraa ja samalla silittää mieheni paidat”

  7. 7

   Lupsakka puolalaiskuvaaja tallensi kuviinsa koko savolaisen ihmiskirjon sylivauvasta keppikerjäläiseen – katso upeat kuvat yli sadan vuoden takaa

  8. 8

   Tove Janssonin perilliset lähettivät korvaus­vaatimuksen Image-lehdelle Tom of Finland -henkisten muumien käyttämisestä – päätoimittaja toivoo sopua

  9. 9

   Kerrostalo ahdistaa omakoti­asukkaita Vantaalla – ”Jos kyseessä olisi perheasuntoja, asukkaat eivät varmaankaan vastustaisi niin paljon”

  10. 10

   HS Alman loppuunmyydyllä keikalla Lontoossa – ”Ilman BBC:tä olisin jossain Suomessa pelailemassa siskoni kanssa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Muumit poseeraavat Image-lehden kannessa Tom of Finland -tyyliin nahkahousuissa – Tove Janssonin perilliset selvittävät jatkotoimia

  2. 2

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  3. 3

   HS Alman loppuunmyydyllä keikalla Lontoossa – ”Ilman BBC:tä olisin jossain Suomessa pelailemassa siskoni kanssa”

  4. 4

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  5. 5

   USA:n oikeiston bluffi paljastui

  6. 6

   Suomi on jo riittävän tasa-arvoinen, sanoo BMW:n ex-johtaja Mia Miettinen – ”Minulle ei ole koskaan ollut ongelma tehdä uraa ja samalla silittää mieheni paidat”

  7. 7

   Yli sata laskua ilman kauppakuitteja – Helsingissä vanhuksia ilman ruokaa jättänyt Servea lähetti edunvalvojalle epäselviä laskuja

  8. 8

   Vantaan Koivuhaassa on Jehovan todistajien päämaja, jossa valikoitu joukko odottaa pääsyä paratiisiin – lapset on kielletty ja raamatuntulkinta ainoaa oikeaa

  9. 9

   USA:n terveydenhoitolain uudistus epäonnistui – lupauksen pettäminen nöyryytys Trumpille ja republikaaneille

  10. 10

   Ilmavoimat on perustanut kaikessa hiljaisuudessa Raven-joukot – ”korpit” suojelevat vip-matkustajia mahdollisesti vaarallisilla paikoilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  5. 5

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  6. 6

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  7. 7

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  8. 8

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  11. Näytä lisää