Valikko
Kulttuuri

Suomi näkee 23 vuoden jälkeen poliisisarjan, jonka Jouko Turkka teki ”rangaistukseksi Suomen kansalle”

Kiimaisissa poliiseissa päähenkilöt kommunikoivat etupäässä itkemällä, karjumalla ja tärisemällä.

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran maaliskuussa 2016.

Huraa, huraa, huraa!

Kauan odotettu uusintaensi-ilta on enää päivien päässä. Maaliskuun 23. päivä 2016 Yle ja VLMedia julkaisevat Jouko Turkan käsikirjoittaman ja ohjaaman Kiimaiset poliisit kahden levyn dvd-pakettina.

Se on samalla ensimmäinen virallinen uusintaesitys, sillä Yle ei ole esittänyt vinksahtanutta poliisisarjaa kertaakaan kevään 1993 jälkeen.

Viisiosainen ja -tuntinen sarja on kulttisarja sanan pelkistetyimmässä mielessä. Se on mikstuura hulluutta, väkivaltaa, primitiivisyyttä ja intensiivistä näyttelytyötä, jota ei voi katsoa vain toisella silmällä.

Vain harvalla on Kiimaisista poliiseista muistikuvia, mutta monilla on siitä mielipiteitä. Sarjan maine on pysynyt pinnalla suttuisten vhs-kotikopioiden avulla. Ne ovat liikkuneet diggaripiireissä kädestä käteen.

MistäKiimaiset poliisit sitten kertoo ja miksi sillä on niin outo maine?

Periaatteessa kyseessä on kolmen poliisin, Maritan (Merja Larivaara), Oivan (Taisto Reimaluoto) ja Hessun (Kai Lehtinen) vuosia kestävä kolmiodraama.

Yhteydet normaalimaailmaan loppuvat tähän. Tavallisin kommunikaatiotapa hahmojen välillä on itkuinen soperrus, huutaminen, ähkiminen – ja tietysti seksi. Räkää valuu.

Tapahtumat ovat absurdeja: Miss Suomi polttaa isänsä puuhökkeliin, poliisit löytävät sorakasoista maaherrojen limusiineja, tavataan vainoharhainen keihäänheittäjä ja vieraillaan naismaaherran pitämässä baarissa.

Lopussa yksi poliiseista pakenee maailmaa katiskaan (kohtaus on ikuistettu Ylen Elävään arkistoon):

Turkka huomautti aikoinaan, että Kiimaiset poliisit on ”kotimainen poliisisarja rangaistukseksi Suomen kansalle vierasmaalaisten poliisisarjojen palvonnasta”.

Kansanedustajat Sulo Aittoniemi (smp) ja Maunu Kohijoki (kok) tekivät sarjasta kirjallisen kysymyksen eduskunnassa, koska he pelkäsivät sen lokaavan Suomen poliisin maineen. Lisäksi komisario Kohijoki vaati eduskunnan oikeusasiamiestä tutkimaan, onko Yleisradio tehnyt virheen salliessaan sarjan esittämisen.

”Ohjaaja ilmeisesti toteutti itseään henkiseen epätasapainoisuuteen viittaavalla tavalla. Ohjelman otsikolla ja ohjelman sisällön avulla siinä ohjaaja ala-arvoisella tavallaan ja rienaavasti keskittyi halventamaan maamme poliisikuntaa”, Kohijoki lausahti eduskunnassa.

Syytä sarjan esittämättä jättämiseen on pohdittu paljon. Muun muassa HS:lle kerrottiin lokakuussa 2015 , että ”kotimaisten draamatuotantojen uusintakorvaukset ovat kalliita” ja niukkuuden aikoina pelimerkit laitetaan mieluummin uusiin tuotantoihin.

Tämä ei kuitenkaan ollut ainakaan koko totuus. Yleisradion tietojärjestelmässä oli monta vuotta merkintä sarjan uusimiskiellosta, ja vielä viime kuussa yhtiön edustaja vaati Kiimaisten poliisien mustavalkoisia promokuvia vuodelta 1993 hävitettäväksi Helsingin Sanomien kuva-arkistosta.

Syinä molempiin oli ”sarjassa esiintyvien näyttelijöiden pyyntö”. Ylen arkistomyynnistä kuitenkin vahvistetaan, että kiellon takana on ollut vain Larivaara. Näin siitä huolimatta, että yksittäisellä näyttelijöillä ei yleensä ole sananvaltaa sarjan uusintanäytöksiin ja dvd-painoksiin.

Larivaara ei vastannut torstaina Helsingin Sanomien yhteydenottopyyntöihin. Sen sijaan näyttelijä Kai Lehtinen vastasi. Hän ei ole ollut tietoinen yrityksistä kieltää elokuvan näyttäminen.

”Se oli aikaa, kun opiskelut oli opiskeltu ja oltiin jääty markkinoita katselemaan. Sitten Joukahainen [Turkka] otti yhteyttä, että raapaistaanko tällainen kasaan. Se oli hienoa hullua aikaa”, sanoo Lehtinen.

Lehtinen aikoo katsoa sarjan heti kun saa dvd:n käsiinsä.

”Aion läkähtyä sen ääressä ja katsoa, minkälainen sormenjälki on tullut laitettua. Hahahaa!”

Tämän päivän näkökulmasta ehkä eniten hämmennystä aiheuttaa se, että sarja on ylipäätään valmistunut ja sitä on esitetty parhaimpaan katseluaikaan.

Päähenkilöiden lisäksi sivuosissa nähdään useita arvostettuja veteraaninäyttelijöitä, kuten esimerkiksi Seela Sella ja Leif Wager. Olisi ollut kutkuttavaa olla kärpäsenä katossa, kun Turkka on ylipuhunut heidät mukaan. Ehkäpä hänen edellinen tuotantonsa Seitsemän veljestä oli herättänyt näyttelijöiden mielenkiinnon.

Valmistumisaikanaan Suomi ei varmaankaan ollut valmis Kiimaisten poliisien kaltaiseen dramaturgiseen hullunmyllyyn. Siihen mennessä televisiosarjakonventioita olivat ravistelleet enintään Ryhmäteatterin Tabu (1986) ja David Lynchin Twin Peaks (1990).

Kiimaiset poliisit on ylikierroksilla käyvä poliisisarja, jolla ei ole mitään tekemistä dekkariperinteen kanssa. Esimakua sarjaan saa Elävän Arkiston sivuilla, jossa on sarjan juonireferaatti ja kymmenisen muutaman minuutin klippiä.

Lyhyet näytteet antavat kuitenkin sarjasta liian friikin kuvan. Kiimaisissa poliiseissa on alku, keskikohta ja loppu, mutta paketti vaatii keskittymistä.

Yksi asia on varma: mitään vastaavaa kotimaista tuotantoa Suomessa ei ole tehty ennen Kiimaisia poliiseja eikä sen jälkeen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Televisiosarjat
 • Televisio

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Espoo täyttyy tornitaloista länsimetron myötä, Helsingissä ”merellinen siluetti” hillitsee nousuhimoja – tältä näyttävät seudun uudet tornit

  2. 2

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  3. 3

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  4. 4

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  5. 5

   Poliisi varoittaa: Karhu liikkuu Espoossa – myös siuntiolaiselta golfkentältä havainto

  6. 6

   Tutkimus vahvisti: Jos tunnistat kielteiset puolesi, ymmärrät paremmin myös muita

  7. 7

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  8. 8

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  9. 9

   Tytöt ja nuoret naiset tinkivät ehkäisystä rahanpuutteen takia – ”Asun yksin ja mietin, ostanko ruokaa vai e-pillereitä”

  10. 10

   Tiesitkö kuunnelleesi Beatlesin Sgt. Pepperistä väärää versiota? Ei se mitään, sillä nyt 50-vuotias klassikko soi upeampana kuin koskaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  4. 4

   Poikkeuksellinen tuomio: tuntematonta miestä puukottanut nuori nainen joutuu suorittamaan vankeutensa kokonaan

  5. 5

   Rikkaiden ja köyhien kuntien asukkaiden tuloissa isot erot – katso tienaatko enemmän kuin kotikuntasi asukas keskimäärin

  6. 6

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  7. 7

   Herttoniemestä kadonnut Harry Karjalainen löytyi kuolleena Sipoonkorvesta

  8. 8

   Roger Moore on kuollut – rakastettu Bond-näyttelijä esitti salaista agenttia ”pilke silmäkulmassa”

  9. 9

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  10. 10

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  4. 4

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  10. 10

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  11. Näytä lisää