Valikko
Kulttuuri

Poliisiopisto-elokuvista tuttu koomikko asui uransa alussa kadulla – katso video, jossa hän tilaa hissin Helsingissä ääntelemällä

Legendaarinen imitaattori Michael Winslow osaa jäljitellä mitä tahansa ääntä, mutta jättää politiikan ja uskonnon muille

Legendaarinen imitaattori Michael Winslow osaa matkia moottoreita, eläimiä – todennäköisesti mitä tahansa kuviteltavissa olevaa ääntä.

Winslow’n (s. 1958) isä oli ilmavoimien palveluksessa, ja hän kasvoi yksinäisenä lapsena sotilastukikohdassa. Aikansa kuluksi hän matki suihkumoottoreita ja muita ympärillään kuulemia ääniä. Koulussa hän joutui rehtorin puhutteluun pari kertaa viikossa, koska jatkoi ääntelyä myös tunneilla.

”Aina löytyi uusia jänniä ­ääniä. Jäljittelin myös tv-sarjojen, kuten Batmanin ja Bonanzan ääniä – ja piirrettyjen! Väiski Vemmelsäärtä ja Maantiekiitäjiä. Kelju K. Kojootti oli mahtava”, Suomessa kiertueella oleva Winslow sanoo ja kuulostaa edelleen yhtä innokkaalta kuin varmaankin koltiaisena.

”Arveltiin, että minusta tulee isona rikollinen. Tai poliisi tai pappi.”

Winslow’sta ei tullut mitään niistä. Lukiosta hän sentään pääsi läpi, mutta pian sen jälkeen opiskelu tyssäsi. Tai tavallaan hän valmistui Poliisiopistosta. Seitsemän Poliisiopisto-elokuvaa nostivat hänet kansainväliseksi koomikkotähdeksi.

Tähti ei syntynyt yhdessä yössä. Välillä Winslow harjoitti imitaattorin ammattiaan kadulla ja myös asui siellä. Hiljalleen lahjat poikivat tilaisuuksia telkkarissa. Sitten oli varaa ostaa auto, jossa pystyi majailemaan ja jolla voi ajaa etsimään keikkoja Los Angelesin komediaklubeilta.

Yhdeltä sellaiselta ohjaaja Hugh Wilson ja tuottaja Paul Manslanski hoksasivat Winslow’n vuonna 1984 Poliisiopisto-elokuvaan, jonka kuvaukset olivat alkamassa. Nyt Winslow kiertää maailmaa ja täyttää kohtalaisen kokoisia saleja. Suomessa hän on jo neljättä kertaa.

Winslow luokitellaan yleensä stand up -koomikoksi ja beat­boxing-esiintyjäksi. Beatboxing liittyy yleensä musiikkiin, mutta on lähempänä Winslow’n laaja-alaista imitaatiota kuin stand up, joka koostuu yleensä vain puheesta.

Yksi Winslow’n ensimmäisistä suosituista numeroista oli Jimi Hendrixin kitaroinnin jäljitteleminen Purple Haze -biisissä. Se on yhä mukana.

”Esitykseni ovat hyvin musikaalisia. Kotona musiikki soi koko ajan. Vanhempani kuuntelivat ja soittivat jazzia, isä kouluaikoinaan Miles Davisin kanssa. Minä kuuntelin rockia, Monkees ja Led Zeppelin olivat erityisen tärkeitä.”

Joskus Winslow improvisoi puolet esityksestä. ”Se riippuu ihan siitä, mihin yleisö vie minut. Lähtökohta on aina jotain henkilökohtaista. Alan automaattisesti myös ajatella, miltä ympäristöni kuulostaa, kuten Suomi juuri nyt.”

”Politiikkaa en käsittele koskaan. Olen viihdyttäjä ja hommani on saada yleisö unohtamaan maailman murheet. Sitä paitsi, jos ottaa poliittisesti kantaa, puolet yleisöstä vihaa automaattisesti. Myös uskonnon jätän muille.”

Winslow’ta ei sanota turhaan kymmenen tuhannen äänen mieheksi. Hän korostaa, että äänet tuntuvat kuin eläviltä olennoilta. Ulkopuolisesta ne ovat kuin elokuvien äänitehosteita. Sellaisinakin niille on ollut kysyntää.

Omituisimmalta kuulostaa, että Winslow teki Michael J. Foxin askelten äänet Paluu tulevaisuuteen 3 -elokuvan breakdancekohtauksessa. ”Siinä oli lenkkarit puulattiaa vasten”, hän tarkentaa.

Winslow on tehnyt kaikki ­äänet paitsi musiikin Charlien Chaplinin mykkäelokuviin ja matkinut 32 erilaista mekaanista kirjoituskonetta. Onko mitään ääntä, jota hän ei pysty imitoimaan?

”Eipä taida olla, jos saan hyvän mikrofonin ja muun tekniikan”, Winslow sanoo epäröimättä. ”Onneksi ääniteknologia on kehittynyt hurjasti.”

Michael Winslow esiintyy Helsingissä Kulttuuritalossa pe 18.3., Turun konservato­riossa la 19.3. ja Tampereella Tullikamarissa su 20.3.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Yhteenveto Manchesterin iskusta: Isis väittää olevansa teon takana, 23-vuotias mies otettu kiinni – Yksi kuolleista on 8-vuotias

  2. 2

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  3. 3

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  4. 4

   Poikkeuksellinen tuomio: tuntematonta miestä puukottanut nuori nainen joutuu suorittamaan vankeutensa kokonaan

  5. 5

   Töölön sairaala aiotaan purkaa – tilalle suunnitellaan massiivista asuinkorttelia

  6. 6

   Herttoniemestä kadonnut Harry Karjalainen löytyi kuolleena Sipoonkorvesta

  7. 7

   Teslan menestystarinan kääntöpuoli: Työntekijät kertovat surkeista työoloista – ”Olen nähnyt, kuinka ihmiset pyörtyvät”

  8. 8

   Twin Peaksin uusien jaksojen käännösvirheet hämmentävät, ”Log Ladyn” pölkystä tulikin ”lokikirja” – tästä on kyse

  9. 9

   Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

  10. 10

   Mykoplasma-bakteeri halvaannutti Nikon 16-vuotiaana – nyt hän kertoo, kuinka jokainen voi löytää hyvän itseluottamuksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhteenveto Manchesterin iskusta: Isis väittää olevansa teon takana, 23-vuotias mies otettu kiinni – Yksi kuolleista on 8-vuotias

  2. 2

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  3. 3

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  4. 4

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  5. 5

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  6. 6

   Michelle Obama lomailee suomalaisen muotisuunnittelijan pinkissä luomuksessa – Teija Eilolan suunnittelema paita nousi uutiskuviin: ”Todella iso kunnia”

  7. 7

   Jos olisin amerikkalainen äänestäjä, alkaisin olla epätoivoinen

  8. 8

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  9. 9

   Sähköautojen 400 kilometrin toimintasäde on tuhlausta, sanoo VTT:n johtava tutkija – syynä suomalaisten ajotavat ja autojen hinnat

  10. 10

   Maailmankuulun tubettajan lennokki­video Lapista saattaa päätyä poliisi­tutkintaan – ”Villi tapaus, jossa ihminen roikkui dronesta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Tutkimus: Uusi tapa synnyttää vähentää selvästi repeämiä – tekniikka olisi myös vauvan kannalta parempi ja parantaisi seksielämää synnytyksen jälkeen, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  4. 4

   Yhteenveto Manchesterin iskusta: Isis väittää olevansa teon takana, 23-vuotias mies otettu kiinni – Yksi kuolleista on 8-vuotias

  5. 5

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  6. 6

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  7. 7

   Netissä on kiertänyt vuosia salaliittoteoria, jonka mukaan laulaja Avril Lavigne on kuollut ja häntä esittää näyttelijä – Nyt huhut lähtivät taas leviämään vauhdilla, tästä on kyse

  8. 8

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  9. 9

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  10. 10

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  11. Näytä lisää