Valikko
Kulttuuri    |   Näkökulma

Miekkailijan upea voitto kertoo myös siitä, mikä Jussi-palkinnoissa on pielessä

Parhaaksi elokuvaksi valittiin nyt elokuva, jonka ohjaaja ei ollut esiraadin mielestä onnistunut työssään. HS:n Veli-Pekka Lehtonen pohtii, miten se voi olla mahdollista.

Taidepalkinnot ovat arpapeliä. Kuka tykkää kenestäkin, kuka voitti viime vuonna, kenessä nähtiin lahjakkuus jo parikymppisenä ja kuka myy nyt hyvin, kenellä on vääränlainen tausta ja onko keltainen sittenkin parempi kuin musta vai oliko se sittenkin punainen.

Myöhään lauantaina jaettiin Jussi-palkinnot, ja illan suuri voittaja oli Miekkailija-elokuva. Kaarle Ahon ja Kai Nordbergin tuottama elokuva vei parhaan elokuvan palkinnon. Toisen Jussinsa elokuva sai kuvauksesta: palkinto meni Tuomo Hutrille.

Miekkailijan voitto ei suuremmin hämmästyttänyt, sillä elokuva oli jo aiemmin edustanut Suomea Oscar-kisassa. Sinne framille sen oli nostanut kotimainen ammattilaisraati.

Lisäksi Miekkailija oli saanut poikkeuksellista kansainvälistä huomiota myös toisessa Hollywood-tapahtumassa eli Golden Globe -kisassa. Ehdokkuus tuli osin myös onnistuneen lobbauksen ansiosta.

Suurempi ihme, on että Miekkailija ei voittanut useampia palkintoja. Jussi-palkinnoista äänestää elokuva-ammattilaisten yhdistys, ja ehdokkaat valitsee esiraatina toimiva yhdistyksen hallitus, jolla on apunaan vaihtuvia elokuva-alan ammattilaisia.

Esiraadin mielestä Miekkailijan ohjaaja Klaus Härö ja käsikirjoittaja Anna Heinämaa eivät esimerkiksi olleet ehdokkuuden arvoisia. Se on outoa.

Lauantaina sitten paljastui, että Filmiauran laaja 350-päinen jäsenistö näytti olevan toista mieltä.

Parhaaksi elokuvaksi valittiin nyt elokuva, jonka ohjaaja ei ollut esiraadin mielestä onnistunut työssään. Eikä käsikirjoittaja tai kovin moni muukaan työryhmästä.

Miten näin voi olla?

Siten, että ehdokkuudet suhmuroidaan suljetussa kokouksessa, ja seuraavassa porukassa ollaan sitten vahvasti toista mieltä.

Makuasioita.

Jussien valintajärjestelmä kaipaakin ehkä päivittämistä.

Yksi vaihtoehto voisi olla ehdokkuuksien määrän kasvattaminen esimerkiksi viiteen. Se pienentäisi esiraadin suhteellista valtaa.

Kolme ehdokasta sopi suomalaiseen elokuvaan kymmenen vuotta sitten, jolloin elokuvia valmistui vuodessa noin 15. Nykyään kotimaisia elokuvia tulee teattereihin vuosittain jo lähes 40.

Myös palkinnosta äänestävien määrä oli takavuosina huomattavasti pienempi. Nykyään palkinnosta pääsee äänestämään jo noin 350 elokuva-ammattilaista, ja määrä on koko ajan kasvanut.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kolumnit
 • Elokuvat
 • Jussi-palkinto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  2. 2

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  3. 3

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  4. 4

   New York Times: Venäläiset keskustelivat, miten Trumpiin voisi vaikuttaa

  5. 5

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  6. 6

   Jimi Hendrix ei päässyt Helsingissä keikkaillessaan sisään ravintolaan

  7. 7

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  8. 8

   Mauno Koiviston edeltäjän hautajaiset olivat spektaakkeli, jonka lehtikuvaaja ikuisti korkeuksista – ”Silloin ei ollut rahasta kiinni”

  9. 9

   Kesätorstaisin Mauno Koivistolle ei saanut puhua politiikkaa, muuten seuraukset olivat tylyt – lentopallokaverit muistelevat peli-iltoja Kultarannassa

  10. 10

   ”Olennaista on miehen ja naisen välinen valtataistelu” – Sofia Coppolan uudessa elokuvassa naiset tarjoavat itseään mihin hintaan tahansa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  2. 2

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  3. 3

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  4. 4

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  5. 5

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  6. 6

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  7. 7

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  8. 8

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  9. 9

   Heikki Aittokosken essee: Kauna on aikamme avainsana, ja toistuvat terrori-iskut voivat panna Euroopan vielä kovalle koetteelle

  10. 10

   Tytöt ja nuoret naiset tinkivät ehkäisystä rahanpuutteen takia – ”Asun yksin ja mietin, ostanko ruokaa vai e-pillereitä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää