Kulttuuri

Kindle-lukulaite pitää päivittää, jotta sen käyttämistä voi jatkaa

Vanhalla käyttöjärjestelmällä ei voi enää tänään hankkia tai lukea kirjoja Amazonista.

Amazonin sähköiset Kindle-lukulaitteet vaativat käyttöjärjestelmän päivityksen maaliskuun 22. päivään eli tähän päivään mennessä. Vanhalla käyttöjärjestelmällä ei voi enää tänään hankkia tai lukea kirjoja Amazonista.

Päivitystä vaativat kaikki vuotta 2013 aiemmin hankitut lukulaitteet ja joita ei ole yhdistetty langattomasti internetiin 5. lokakuuta 2015 jälkeen, kertoo Amazon. Päivittämättömällä Kindlellä ei enää pääse Kindle Storeen, lataamaan e-kirjoja sähköiseen kirjahyllyynsä Amazonin pilvestä tai käyttämään muita Kindlen palveluja.

Kindlen päivitys onnistui ­automaattisesti verkon kautta eiliseen saakka. Tästä päivästä lähtien päivittämättömän laitteen näytölle ilmestyy ilmoitus, ettei Kindle pääse liittymään langattomaan verkkoon. Laitteen päivitys onnistuu ainoastaan manuaalisesti lataamalla päivitysohjelmisto tietokoneelle ja koneelta USB-kaapelin avulla Kindlelle.

Suurimman suomalaisen e-kirjapalvelun Elisa Kirjan liiketoimintajohtaja Essi Manner pitää Kindlen päivitysongelmaa poikkeuksellisena.

”Oma palvelumme on rakennettu toisin. Meiltä ostettuja kirjoja ei ole sidottu tiettyyn laitteeseen tai sovellukseen.”

Amazonin e-kirjoja ei voi ladata ja lukea laillisesti kuin Amazonin omilla laitteilla, ellei käytä Kindle-sovelluksia. Tiedostojen käsittely muilla tavoin vaatii kopiosuojauksen rikkomisen.

Helsingin kaupunginkirjaston informaatikko Marja Hjelt ar­vioi, että päivityksen aiheuttama käytettävyysongelma on kiinni Amazonin suljetusta järjestelmästä.

”Kun sekä palvelu että laite tulee yhdeltä palveluntarjoajalta, kuluttaja on palveluntarjoajan armoilla. Netin kautta pystyy kuitenkin käyttämään pilvipalvelua muilla laitteilla sovellusten avulla, mikäli lukulaite ei toimi”, hän arvioi.

Hjelt suosittelee, että kuluttajat tutustuvat mahdollisimman laajasti eri e-kirjapalvelujen tarjoamiin laitteisiin, palveluihin ja käyttöehtoihin ennen kuin sitoutuvat asiakkuuteen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kirjallisuus
 • Kirjat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  2. 2

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  5. 5

   Mikko Koivusipilä valitsee Suomen radiohitit, ja siinä hommassa raha ratkaisee – ”Minun työtäni ei ole sivistää”

  6. 6

   Timo Soinilta suli puolue alta, mutta tänään on hänen tähtihetkensä

  7. 7

   Peliala on tasa-arvoisempi Kiinassa kuin Suomessa, sanoo peligraafikko – ”Roviolla kysyttiin usein, että entä sitten kun sulla on lapsia”

  8. 8

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  9. 9

   Näin neuvottelet itsellesi lisää palkkaa, neuvoo huippuyliopistoissa opettanut professori – ”Älä mieti vain sopimusta, vaan elämääsi sen jälkeen”

  10. 10

   Voiko terroritekoja estää ennalta? HS selvitti, mitä Suomessa olisi tehtävissä uusien iskujen estämiseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  3. 3

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  4. 4

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  5. 5

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  6. 6

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  7. 7

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  8. 8

   Krp: Turun puukotuksien pääepäiltyä päästiin kuulemaan – esitetään vangittavaksi huomenna

  9. 9

   Laura Huhtasaari puhuu kovia mutta hymyilee kivasti ja korostaa äitiyttään – imago on kopioitu Marine Le Peniltä ja muilta oikeistopopulisti­naisilta

  10. 10

   Ulkomailla moni hämmästyisi, jos kuulisi suomalaisten syvästä rakkaudesta Pentti Linkolaan – paitsi uusnatsit ja hörhöt

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää