Valikko
Kulttuuri

Johanna Tuukkasen teoksen pääosassa ovat hänen vaatteensa

Tanssi- ja performanssitaiteilija kertoo merkittävistä elämäntapahtumistaan yksittäisten vaatekappaleiden avulla.

Kun taiteilija Johanna Tuukkanen astuu lavalle, hän pukee päälleen villamekon. Sitten hän kertoo suurin piirtein tällaisen tarinan:

Äitini minulle kutoma punainen villamekko on vaikuttanut käsityksiini vaatteista ja pukeutumisesta enemmän kuin mikään muu. Sain sen kun olin 2-vuotias. Helmassa on raitoja, jotka tulevat nurjasta ja oikeasta ompeleesta. Ne näyttävät koristeilta, mutta johtuvat siitä, että äiti kutoi helmaa pidemmäksi sitä mukaa kun kasvoin. Minulla on kuvia itsestäni mekossa 2–10-vuotiaana, ja myös molemmat omat lapseni ovat käyttäneet mekkoa.

Olen oppinut siihen, että vaatteen pitää olla järkevä, funktionaalinen, muunneltava ja kestävä. Siinä ei saa olla liikaa krumeluureja. Nykyaikainen vaatteiden kertakäyttökulttuuri on mulle aivan vierasta. Olen yleensä hyvin harkitseva ja tietoinen kun ostan jotain. Kun teen töitä ulkomailla käytän ylpeänä suomalaisten suunnittelijoiden vaatteita.

Tanssi- ja performanssitaiteilija Tuukkanen on vuodesta 2009 alkaen esittänyt teosta, jossa pääosassa ovat hänen omat vaatteensa ja oma elämänsä.

Acts of Clothingissa esiintyjä kertoo merkittävistä elämäntapahtumistaan yksittäisten vaatekappaleiden avulla. Vaatteita on yhtä monta kuin esiintyjällä ikävuosia.

Acts of Clothing on alunperin brittiläisen Marcia Farquharin teos, josta Tuukkanen innostui. Farquhar antoi Tuukkaselle luvan esityksen käyttämiseen ja valmensi häntä siihen. Nyt teos on Tuukkasen omissa käsissä.

Yksi kohtauksista kertoo erään jakun tarinan. Se alkaa näin: Ostin jakun sen suunnitelleelta nuorelta independent-suunnittelijalta Lontoosta Spital Fieldsin markkinoilta vuonna 2006. Ihastuin siihen tosi paljon.

Kuopion ensiesityksen aikaan Tuukkanen oli 36. Teatteri Jurkan esityksissä tällä viikolla taiteilijalla on vuosia 42, ja vaatteitakin siis vähän enemmän. ”Minua kiinnosti, miten mahtavalla, mielenkiintoisella tavalla vaatteet näyttävät ajan kulumisen, erilaiset yhteiskunnalliset ilmiöt, muotivaihtelut ja toisaalta sen, miten ihmisen ajatukset ja keho muuttuvat. Vaatteisiin linkittyy ihan hir­veästi asioita.”

Tarinat, joita Tuukkanen esityksessä kertoo, ovat totta, ja ne ovat tapahtuneet juuri niissä vaatteissa, jotka Tuukkanen esityksessä pukee päällensä.

”Vaatteet ovat minulle merkityksellisiä. Moni ihmettelee, miten voin muistaa, mitä minulla on missäkin tilanteessa ollut päällä.”

Vaatteet rakentavat esitykseen dramaturgian. Vaikka kokemukset ovat vahvasti Tuukkasen, kasvaa esitys kertomaan laajemmin naisen elämän eri vaiheista.

Koskettavassa kohtauksessa Tuukkanen kertoo puhvihihaisen paidan avulla, mitä hänen pikkusiskolleen tapahtui.

Pusero oli mulla päällä kesällä 2010 pikkusiskon hautajaisissa. On pysäyttävää ja surullista laittaa se päälle esityksessä. Siskon kuolemaan liittyvä suru ja ratkaisemattomat kysymykset nousevat pintaan.

Sisko oli 31-vuotias kuollessaan. Äiti löysi hänet kuolleena, makaamasta vatsallaan kotinsa lattialla. Viimeisen tekstiviestin hän oli lähettänyt vapunpäivänä juuri äidille. Sisko sairasti anoreksiaa. Sydän ei enää kestänyt vuosia jatkunutta rasitusta vaan pysähtyi. Mulla ei ole muita sisaruksia kuin hän.

Tuukkanen on tehnyt pitkän uran tanssijana, esitystaiteilijana ja taiteen tuottajana. Monet hänen sooloteoksistaan ovat käsitelleet naiseutta, äitiyttä ja niihin liittyviä odotuksia. Tällä hetkellä Tuukkanen vastaa Tanssin talon sisällöstä.

Tuukkanen on tuonut teoksissaan avoimesti esille omaa elämäänsä ja kehoaan. Näin Tuukkanen kuvaili uraansa vuonna 2014 ilmestyneessä Finnish Dance in Focus -lehden haastattelussa.

”Olen istunut saavissa, jossa on yli 50 litraa maitoa. Olen kontannut näyttämöllä. Olen rasvannut esityksissä jalkojani, maannut herneiden päällä, juossut juoksumatolla, vaihtanut vaatteita, huutanut ja kertonut elämäntarinani catwalkilla vaatekappaleiden johdattelemana. Olen tehnyt sushia, listannut ajankäytön kohteitani, kerännyt kosmetiikkapurkkeja ja tanssinut paljon korkokengissä.”

Acts of Clothing -esityksessä yleisö saa palata Tuukkasen mukana myös tämän nuoruusvuosiin. Tuukkanen käyttää edelleen osaa esityksessä mukana olevista vaatteistaan.

Acts of Clothing – elämää ja vaatteita Teatteri Jurkassa 22.–24.3.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Teatteri
 • Vaatteet
 • Tasa-arvo

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  2. 2

   Suomalainen unisex-symboli ei ollutkaan uusi: Merkin suunnittelija vastaa plagiointisyytöksiin

  3. 3

   Käräjäoikeus määräsi Uberin maajohtajan Joel Järvisen omaisuutta takavarikkoon 250 000 euron edestä

  4. 4

   Netflix peruu sarjojaan, ja se on hyvä uutinen

  5. 5

   Prada myy klemmaria, hinta vain 163 euroa – Somessa nousi äläkkä ja Microsoftin vanha Clippy-animaatioassistentti sai uuden elämän

  6. 6

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  7. 7

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  8. 8

   Valtio myi 128-vuotiaan arvorakennuksen Punavuoresta 14 miljoonalla – taloon aiotaan rakentaa taas asuntoja

  9. 9

   Pitkän uran tehneellä Annikki Tähdellä oli poikkeuksellinen ääni – teki vielä 2000-luvulla keikkoja hoivakodeissa

  10. 10

   Syyte: Sarjakuristaja valmisteli alaikäisen tytön kuristamista Helsingissä – tyttö kertoi selvittäneensä syytetyn nimen Instagramin avulla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Asiantuntija: Moni tekijä maailmanlaajuisessa verkkohyökkäyksessä viittaa venäläisrikollisiin – tällainen viesti saastuneen koneen näytölle ilmestyy

  3. 3

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  4. 4

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  5. 5

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  6. 6

   Microsoft lakkautti viimein puhelinyksikkönsä – kaikki Nokiasta siirtyneet menettivät työpaikkansa Suomessa

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  9. 9

   Mika Kaurismäki muistelee kuollutta Michael Nyqvistiä: ”Corona-baarissa hän kävi pelaamassa biljardia Antti Reinin ja muiden kanssa”

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  7. 7

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  10. 10

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  11. Näytä lisää