Valikko
Kulttuuri    |   Kolumni

Kaupungissa pitää saada olla välillä sukkasillaan

Brasilialaistaiteilijan näyttely Kiasmassa on aurinkoisena lauantaiaamuna kuin kuhiseva italialainen tori. Parasta on, että ihmiset ovat siellä ilman kenkiä, kirjoittaa kulttuuritoimittaja Kaisa Viljanen.

Kerrankin taidenäyttely, jossa voi ottaa rennosti ja olla sukkasillaan!

Brasilialaistaiteilija Ernesto Neton näyttely Kiasmassa on aurinkoisena lauantaiaamuna kuin kuhiseva italialainen tori. Vauvat mönkivät ja lapset kipittelevät ympäriinsä, aikuiset käyvät pötkölleen boakäärmeen muotoa mukailevaan punottuun majaan. Kuuluu rummutusta ja puheensorinaa. Parasta on, että kaikki ovat sukkasillaan. Ja siinä on jotakin vastustamattoman ihanaa.

Kiasma on alusta asti toistellut haluavansa olla kaupunkilaisten olohuone. Ja tätähän kaikki muutkin museot tietysti haluavat, siis olla mukava, kotoisa paikka, jonne ihmiset tulevat mielellään, viipyvät ja kutsuvat kaverinsakin mukaan.

Usein museoissa vallitsee kuitenkin toisenlainen, Neton näyttelyä varautuneempi meininki. Ollaan vähän kuin olohuoneessa, mutta sellaisessa, jossa vietetään kankeita perhejuhlia.

Helsingin Sanomien haastattelussa Neto kertoi halunneensa mittavien teostensa avulla ”luoda puutarhan, jossa voi istuskella ja kohdata muita ihmisiä”. Sellaisia paikkoja ei hänen mielestään ole tarpeeksi. Olen täysin samaa mieltä!

Katsokaapa vaikka Helsingin ydinkeskustaa. Mihin täällä voi mennä vain olemaan, ilman että tarvitsee ostaa mitään? Esimerkiksi Kirjasto 10 Postitalossa käy äkkiä pieneksi.

Keskustan paraatipaikoilla tilaa hallitsevat kauppakeskukset, joihin kukaan ei ole tervetullut vain vanumaan sukkasillaan. Ihminen on ostosparatiiseissa aina ensisijaisesti asiakas. Hänen viihtyvyyteensä panostetaan, mutta kuluttamisen ehdoilla.

Vaikka Helsingin keskustassa on jo nyt tiiviillä alueella iso joukko muitakin museoita, ovat matalan kynnyksen avoimet paikat harvassa.

Helsingin ytimeen rakennetaan parhaillaan keskustakirjastoa ja Amos Rex -taidemuseota. Toivottavasti niihin tehdään netomaisen rentoja sukkaoleskelupaikkoja. Sisätilat ovat tärkeitä, sillä suomalaisilla aukioilla saa haahuilla suuren osan vuodesta aika yksin.

Ernesto Neto omisti näyttelynsä Luoteis-Brasilian sademetsissä asuvalle huni kuin -alkuperäiskansalle. Sen luontomytologiaan perehtyminen menee näyttelyssä vähän ohi, kun huomio suuntautuu Neton majoissa aikaa viettävien urbaanien asukkien tarkkailuun. Kiasmasta kerrotaan, että katsojat ovat viihtyneet näyttelyssä tavanomaista pidempään lepäillen ja fiilistellen.

Sukkasillaan olo palauttaa meidät ihmiset jotenkin takaisin yhteen. Kenkiä on joka lähtöön, pelkissä sukissa muistutamme enemmän toisiamme. Kaupungissa pitäisi olla enemmän paikkoja, joissa ihmiset voivat olla yhdessä, sukkasillaan.

Ernesto Neto Kiasmassa 4.9. saakka.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Nykytaide
 • Kolumnit
 • Helsinki
 • Museot

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Alkoholilain uudistus törmäsi seinään – perussuomalaiset hylkäsivät kompromissin, Kaikkonen lupasi uuden esityksen keskiviikkona

  2. 2

   Perussuomalaisten Simon Elolta poikkeuksellinen Facebook-tilitys omista puoluetovereista: ”Äänet vaaleissa kelpasivat, mutta mies ei tehtäviin”

  3. 3

   Venäläismieliselle lakimiehelle syyte Karita Mattilan uhkailusta ja loukkaamisesta – Jon Hellevig: ”Olen liian railakkaasti kirjoittanut tämän juhlajuomien jälkeen”

  4. 4

   Rautatientorin telttaleirin liepeillä pyörii kolme maahanmuuttoa vastustavaa ryhmää, jotka eivät voi sietää toisiaan – Poliisi: ”Vaikea tietää, kuka edustaa ketäkin”

  5. 5

   Mensan jäsenten tapaaminen lähti lapasesta Ruotsissa, hotellissa örvellettiin kuin viimeistä päivää ja vasta poliisi sai tilanteen rauhoitettua

  6. 6

   Jussi Halla-aho HS:n mielipidekirjoituksessa: Suomen valtio ei voi olla globaali sosiaalitoimisto

  7. 7

   Kaupungit muuttuvat pätseiksi – osa suurkaupungeista voi tulevaisuudessa olla 8 astetta lämpimämpiä

  8. 8

   Nettipelaaja on odottanut jo pari kuukautta rahojaan Veikkaukselta – ”Ne eivät ole menneet meillä käsittelyputken päähän”

  9. 9

   Mitä asunnonvälittäjät ajattelevat oikeasti asiakkaistaan? Järjettömiä hintapyyntöjä, harhaisia omakotiunelmia ja olemattomia miljoonaperintöjä

  10. 10

   Tämän auton kyyti on hirveää, mutta ulkonäkö vakuutti: ”Niin rumannäköinen, että rupesi kiinnostamaan”, kuvailee omistaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Merkelin mitta täyttyi Trumpin öykkäröinnistä

  2. 2

   Vakava kiusaamisepäily Helsingissä: korkea virkamies polkee jalkaa, karjuu, paiskoo esineitä ja nöyryyttää julkisesti

  3. 3

   Littoistenjärven ”välimerellinen” aika päättyi ja vesi muuttui taas sameaksi – ”Kirkkaudessa radikaali ero”

  4. 4

   Rautatientorin telttaleirin liepeillä pyörii kolme maahanmuuttoa vastustavaa ryhmää, jotka eivät voi sietää toisiaan – Poliisi: ”Vaikea tietää, kuka edustaa ketäkin”

  5. 5

   ”Jääskeläinen meni jonkin rajan ylitse”, ”Raskasta aikaa”, ”Menetimme hyvän pomon” – Näin yleläiset kommentoivat Atte Jääskeläisen lähtöä

  6. 6

   Jussi Halla-aho HS:n mielipidekirjoituksessa: Suomen valtio ei voi olla globaali sosiaalitoimisto

  7. 7

   Menestyksen salaisuus on taidossa rentoutua – Professori listasi olennaisimmat mielen taidot, joilla voi lisätä psyykkistä vahvuuttaan

  8. 8

   Unohda eksoottiset superruuat, muista ruisleipä – Nämä kuusi kotimaista ruokaa ovat terveysvaikutuksiltaan ylitse muiden

  9. 9

   Kun työtuttava kertoi kahdesta kumppanistaan, tajusin nuorten arvomaailman muuttuneen

  10. 10

   S-kauppoihin tulee brittiläisen Tescon tuotteita – erityisesti gluteenittomien elintarvikkeiden määrä kasvaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  2. 2

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  3. 3

   Vakava kiusaamisepäily Helsingissä: korkea virkamies polkee jalkaa, karjuu, paiskoo esineitä ja nöyryyttää julkisesti

  4. 4

   Merkelin mitta täyttyi Trumpin öykkäröinnistä

  5. 5

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  6. 6

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  7. 7

   Kun työtuttava kertoi kahdesta kumppanistaan, tajusin nuorten arvomaailman muuttuneen

  8. 8

   Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

  9. 9

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  10. 10

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  11. Näytä lisää