Kulttuuri

Nuket näyttämöllä lumoavat niin lapset kuin aikuiset – tämä taidemuoto on yksi maailman vanhimmista

Nukketeatteri Sampon nuket saivat uudet tilat Helsingin keskustasta.

Mikä olisi taidemuoto, joka parhaiten yhdistäisi lapset ja aikuiset? Nukketeatteri tuntuu ilmeisimmältä vastaukselta. Mutta miksi?

Yksi selitys voisi olla, että nimenomaan nukketeatterissa sekä aikuinen että lapsi voi kokea samanlaisen hämmästymisen tai yllätetyksi tulemisen tunteen. Kaikki on nukketeatterissa mahdollista.

Nukketeatteri pohjaa ikiaikaisiin symboleihin, muinaisiin rituaaleihin ja uskonnollisiin seremonioihin. Se on säilynyt tuhansien ja taas tuhansien vuosien ajan varmasti juuri siksi – koska on niin syvällä ihmisessä.

Lasten leikithän ovat oikeastaan jatkuvaa nukketeatteria: leikeissä käytettäviin leluihin siirtyy ja tiivistyy merkityksiä samaan tapaan kuin nukketeatterinukkeen näyttämöllä.

Nukke näyttämöllä on voimakas symboli, johon voi turvallisesti projisoida asioita. Nukessa ne samanaikaisesti ovat ja eivät ole totta.

Leikin maailmasta jo etääntyneille aikuisille nukketeatteri voikin olla erityisen yllättävä, voimakas kokemus. ”Siinä liikutaan todellisuuden ja kuvitteellisen maailman välimaastossa, tilassa, jossa aikuinen ei arjessaan niin luontevasti liiku”, sanoo Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemian nukketeatterin lehtori ja psykologi Marja Susi.

Koko seinän mittainen nukketaideteos tervehtii tulijaa Nukketeatteri Sampon uuden aulatilan perällä Erottajankatu 7:ssä Helsingissä. Vanhimmat nuket ovat lähes neljänkymmenen vuoden takaa, uusimmat tältä vuosikymmeneltä.

Valo löytää tiensä sisään kattoikkunoista, jotka olivat kolmessa viikossa urakoidun remontin aikana ainoat, joihin ei koskettu.

Sampo muutti vanhoista Puotilan ostoskeskuksen tiloistaan keskustaan ollakseen lähempänä kaikkia helsinkiläisiä – ja pys­tyäkseen kehittymään.

Suunnitelmissa olisi olla ”lastenkulttuurin olohuone”, taiteellinen johtaja Iivo Baric kertoo, matalan kynnyksen teatteri, jossa tapahtuisi myös näytösaikojen ulkopuolella. Aulakahvila on jo auki joka päivä, ja aikuisten Sampo soikoon! -perjantaiklubit sekä lastensunnuntait käynnistetty. Syksyksi mietitään monenlaisia työpajoja.

Saliin johtavan oven takana on upouusi katsomo pienten kristallikruunujen alla.

Sampon historia ei yllä muinaisiin aikoihin, mutta pitkä se on. Nukketeatterin perustivat vuonna 1977 Maija ja Bojan Baric, Iivo Baricin vanhemmat.

Sampon taiteellisena johtajana kaksi vuotta sitten aloittaneelle Iivo Baricille nukketeatteri on siis enemmän kuin tuttua. Hän veteli jo vauvana päivä­uniaan kulisseissa vanhempien esiintyessä ja esiintyi itse ensimmäisen kerran yksitoistavuotiaana.

Sampoon Baric tuli siitä huolimatta ”vähän vaivihkaa”. Nukketeatterista ei pitänyt tulla uraa. ”Tein muusikon töitä, perustin äänituotantoyhtiön.”

Mutta niin vain taiteellinen johtaja on nyt uusintaohjannut äitinsä parikymmentä vuotta vanhan MIAU!-pääsiäisesityksen uusille lapsisukupolville esitettäväksi.

Pääsiäisperinnettä kerrakseen.

Sampo on yksi Suomen kolmesta omassa rakennuksessa toimivasta nukketeatterista. Kaksi muuta ovat Teatteri Mukamas Tampereen Pispalassa ja Hevosenkenkä Espoon Mankkaalla. Kaikkien kolmen katsojaluvut ovat laskeneet jatkuvasti vuodesta 2011, mutta viime ja edellisvuonna lasku näyttäisi ainakin hidastuneen.

Sampolla oli 2014 noin 22 000 katsojaa ja viime vuonna hieman yli 20 000. Mukamaksella oli 2014 katsojia noin 20 000 ja Hevosenkengällä melkein 29 000.

Katsojien vähenemistä selittänee tiukka taloustilanne: päiväkoti- ja koululaisryhmillä on vähemmän mahdollisuuksia tehdä kulttuuriretkiä.

Rahasta on huoli Sampossakin. Nukketeatterien lipunhinnat ovat alhaiset draamateattereihin verrattuna, joten suhteessa suurempi osa tuloista tulee avustuksista. Ne ovat Sampollakin pienentyneet, samalla kun paineet esityskertojen lisäämiseen ovat kovat.

”Kyllä tässä saa käyttää mielikuvitusta, että selviää”, sanoo Sampon tuotantovastaava Henna Lundberg.

Vaikka muutto keskustaan nosti vuokrakuluja ja remonttikin nieli rahaa, Sampossa todettiin, että muutto oli uusien suunnitelmien kannalta välttämätön. ”Keskustassa meillä on mahdollista monipuolistaa tarjontaamme ihan toisella tavalla.”

Keskeisen sijainnin toivotaan myös estävän sen, etteivät katsojamäärät ainakaan laske. ”Ja tietenkin meillä on toiveena, että katsojia tulisi nyt enemmän”, Lundberg sanoo.

Oman teatterin tuloja enemmän huolettaa kuitenkin lastenkulttuurin osa yleisemmällä tasolla. ”Siitä ei olisi kyllä varaa enää yhtään nipistää”, Iivo Baric sanoo.

Nukketeatteri on ikiaikaista ja Sampokin ensi vuonna jo neljäkymmentä.

Selitystä siihen, miksi nukketeatteri on säilynyt elinvoimaisena läpi vuosikymmenten – ja vuosituhansien – Iivo Baric hakisi nukkehahmojen kiehtovuudesta ja rajattomuudesta. ”Nukella voi tehdä mitä vain: sillä ei ole rajoja kuten ihmisellä.”

Sampossa on tehty sukupolvenvaihdos, mutta teatterin perustajat eivät suinkaan ole vieras näky teatterilla. Maija Baric on ollut mukana kokoamassa aulan nukkeseinää, ja Bojan Baric saapuu MIAU!-esityksen päätyttyä harjoittelemaan aikuisille tehtyä Maailman ympäri 80 minuutissa esitystä.

Nukketeatteriveteraanilta on pakko kysyä samaa:

Mikä nukketeatterissa kiehtoo aina yhä uusia sukupolvia?

”Se on ihmiskunnan ensimmäinen ilmaisumuoto, geenimuistiin iskostunut, Bojan Baric aloittaa, ja jatkaa:

”Nukkejen kautta lapsi oppii maailmaa. Eikä jokin yksinkertainen leikki, missä vaikka isä ja äiti lähtevät töihin ja joku jää, ole koskaan vain toimintakuvaus. Vaan syvien tunteiden käsittelyä. Jo nuken läsnäolo näyttämöllä herättää ajatuksia.”

Sampossa elämyksiä tulee nukkejen lisäksi elävän musiikin kautta, uskoo pääsiäisesityksessäkin esiintyvä Susan Aho. Akustiset soittimet kun eivät ole kaikille lapsille tuttuja.

Muusikoksi Sampoon alkujaan tullut Aho aloitti yhdeksän vuotta sitten myös nukkenäyttelijänä. ”Toki tarvitsen ohjausta, en ole sillä lailla ammattilainen. Mutta heti alusta se oli luonnollista ottaa näyttämöllä soittimen tilalle nukke.”

Iivo Baric puuttuu puheeseen:

”Ohjaajan näkökulmasta sanoisin, että muusikoiden kanssa on yleensä helpompi työskennellä kuin draamanäyttelijöiden. He ovat tottuneet tuomaan ­itseään framille. Silloin voi olla vaikea tottua siihen, että nukke on pääasia.”

Nukke, ikuisesti keskiössä.

Tuntuukin sopivalta, että Sampossa on pieniä ja isoja katsojia nyt ottamassa vastaan kokonainen värikäs seinällinen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Nukketeatteri
 • Lapset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Länsimetroa riivaa nyt vakava sähkövika, jonka syytä ei tiedä kukaan – koeajoa varten on tehty ”purkkaviritys”, aloitus voi viivästyä viikkoja

  2. 2

   Trump kysyi, mitä Ruotsissa tapahtui eilen illalla – nyt joukko maan parhaita valokuvaajia vastaa

  3. 3

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  4. 4

   Vanhanpiian vero poistui vuonna 1975, mutta sinkkuja sorretaan yhä yhteiskunnassa – ”Maksoin yhden hengen lisää matkasta, mutta jouduin silti jakamaan huoneen”

  5. 5

   Raiskauksesta tuomitulle kuubalaiselle lentopalloilijalle 500 euroa jokaisesta sellivuorokaudesta Suomessa – Sittemmin syyttömäksi todettu mies saa lähes 200 000 euroa

  6. 6

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  7. 7

   Kirpputorilla asiakkaat ovat tylyjä – paitsi jos myy XL-vaatteita

  8. 8

   Verkko pursuaa lentoja ja majoituksia vertailevia hakukoneita, mutta moni niistä jekuttaa kuluttajaa – Näillä ammattilaisten vinkeillä löydät varmasti halvimmat liput ja majoitukset

  9. 9

   Tutkimus: Keski-iässä paino nousee kuin itsestään – Vähäinenkin liikunnan lisäys auttaa ehkäisemään painonnousua

  10. 10

   Autoilijoiden törttöily käy yhä villimmäksi Töölössä – video näyttää, miten auto toisensa perään koukkaa kiveyksen yli pyöräilijöiden sekaan pyörätielle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  2. 2

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  3. 3

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  4. 4

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  5. 5

   Millaista palkkaa nuorten unelma-ammateista todellisuudessa maksetaan? HS:n testi paljastaa niin muusikon kuin koodarinkin ansiot

  6. 6

   Helsingin hinnat karkaavat ensiasunnon ostajien käsistä, huonokuntoinen pikkukaksio voi maksaa jo 250 000 euroa – katso laskurista, kuinka suureen asuntolainaan sinulla olisi varaa

  7. 7

   Verkko pursuaa lentoja ja majoituksia vertailevia hakukoneita, mutta moni niistä jekuttaa kuluttajaa – Näillä ammattilaisten vinkeillä löydät varmasti halvimmat liput ja majoitukset

  8. 8

   Pohjois-Korea uhkasi ampua alas Yhdysvaltojen pommikoneet – Valkoinen talo pitää puheita Trumpin julistamasta sodasta ”absurdeina”

  9. 9

   Autoilijoiden törttöily käy yhä villimmäksi Töölössä – video näyttää, miten auto toisensa perään koukkaa kiveyksen yli pyöräilijöiden sekaan pyörätielle

  10. 10

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  5. 5

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  6. 6

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  7. 7

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  8. 8

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää