Valikko
Kulttuuri

Miksi ihminen sisustaa siirappisella ”onnellisuuspöpinällä”? – Filosofi vastaa

Sisustustrendit tulevat ja menevät, mutta ihmisten halu koristaa kotejaan erilaisilla ajatelmilla ja aforismeilla pysyy.

Sisustustrendit tulevat ja menevät, mutta yksi näyttää pysyvän, nimittäin ihmisten halu koristaa kotejaan erilaisilla ajatelmilla ja aforismeilla.

Ristipistotaulujen tilalle ovat tulleet erilaiset kyltit, taulut ja seinään liimattavat tekstitarrat.

Tämä keittiö on maustettu rakkaudella tai Pieniä onnen hetkiä, yhteisiä iloisia retkiä, niissä saattaa lukea. Toisen maailmansodan aikaiseen brittiläiseen propagandajulisteeseen pohjaava Keep calm and carry on -klassikko saa jatkuvasti uusia versioita.

Yksi monista sisustustarroja myyvistä verkkokaupoista käyttää slogania Let your home speak, eli anna kotisi puhua.

Mistä kodit sitten puhuvat? On pakko kääntyä ammattiajattelijan puoleen ja kysyä, mikä sisustajien ajatusjanoa selittää.

”Ihmiset kaipaavat syvällisyyksiä”, sanoo Helsingin yliopiston käytännöllisen filosofian laitoksen professori Timo Airaksinen.

”Sehän on kuin aforistiikkaa nostettuna seinälle”, hän toteaa, ja kertoo itsekin lukeneensa juuri Paavo Haavikon myöhäistuotantoa, puhdasta aforistiikkaa edustavia runoja.

”Aforistiikka on hyvin vanha kirjallinen genre. Ajatellaanpa vaikka Nietzscheä. Aforismejahan hän kirjoitti kirjat täyteen ja kohta pari sataa vuotta niitä on luettu”, Airaksinen sanoo.

Monet sisustustauluissa ja kylteissä kukkivista mietelmistä eivät kuitenkaan edusta aivan näin korkeatasoista ajattelua. Airaksinen arvostaa rahasta ja taloudesta kumpuavia ajatuksia. Hänen mieliaforisminsa on Helvetissä ei tee pikkurahalla mitään. Filosofi epäilee, ettei hänen makunsa edusta valtavirtaa.

Airaksinen ei halua tuomita trendiä. Kuluneitakin aforismeja käyttävien ihmisten mielestä ne ovat hyviä ja syvällisiä, eiväthän ne muuten päätyisi suurennettuna kotien seinille.

Sisustustaulujen ajatelmat edustavat erilaisia perinteitä.

On perinteisiä sananlaskuja, kuten Ahkeruus on ilomme, laiskuus intohimomme tai Talo elää tavallaan, vieras kulkee ajallaan.

Oma koti kullan kallis taitaa olla yksi käytetyimmistä. Nykyään se tulostetaan isoksi kiehkuraiseksi sisustustarraksi.

Ennen paljon käytettyjen kristillisten aforismien aika taitaa olla ohi. Joka vitsaa säästää, se vihaa lastaan, sitä ei enää sisustusblogien lastenhuoneissa näe.

”Raamatullinen puoli on jäänyt varmasti sivuun kauppojen kassoilla. Millä ne ovat korvaantuneet? Liittyvätkö ne onnellisuuteen, mielenrauhaan vai perheeseen?” Airaksinen pohtii.

Suuri osa sisustusajatuksista näyttää liittyvän nimenomaan onnellisuuteen. Tauluissa ja tarroista puhutaan onnesta, rakkaudesta, iloista ja varsinkin neuvotaan nauttimaan elämän pienistä hetkistä. Carpe Diem! Joskus riittää pelkkä rakkaus, mutta englanniksi, Love. Hämmästyttävän usein kodin tunnussanaksi halutaan englanninkielinen sana Home, joka hometalojen maassa tuntuu hieman kummalliselta.

Uneksi huomisesta, muista eilinen, elä tänään.

Sinä olet aamu, johon herään, päivä, jota elän, ilta jota odotan, yö, josta uneksin.

Pienet asiat tekevät elämästä suuren.

Mieleen tulevat myös entisaikojen nuorten tyttöjen värssykirjat ja toivotukset, joita kirjoitetaan virallisiin onnittelukortteihin.

”Nämä ovat herttaisia latteuksia, jotka sopivat johonkin mielenmaisemaan, johonkin eivät”, Airaksinen sanoo.

Hän on luennoinut paljon onnellisuudesta ja tuntee niiden onneen johtavien, mystisten ”pienten asioiden” merkityksen.

”Aina sieltä salista nousee käsi ja sanotaan, että kyllä pienet asiat tekee elämän onnelliseksi”, hän sanoo.

Uudemmat onnellisuusajatelmat eroavat perinteisistä sananlaskuista, joiden merkitys on koodattu.

”Nämä uudet aforismit ovat kielelliseltä muodoltaan ja ajattelutavaltaan vapaita. Uusi onnellisuuspöpinä ei ole millään lailla koodattua, vaan rönsyilee ja riehuu ihan valtoimenaan. Sitä voi kehitellä itsekin.”

Vaikka ajatus olisi jonkun muun mielestä kulunut, voi se olla ihmiselle kuitenkin merkityksellinen oivallus, joka liittyy oman elämän tapahtumiin. Kannattaa pelata varman päälle.

Ajatuksia on tarjolla myös englanniksi, jopa latinaksi. Niillä voi osoittaa olevansa fiksu ja liittyä pitkään viisastelijoiden perinteeseen.

”Sivistyneet ihmiset koristelivat puheitaan ja kirjoituksiaan latinankielisin sananparsin. Tarkoitus oli näyttää, että ollaan sivistynyttä yläluokkaa, kun käytetään latinaa jota rahvas ei osaa”, Airaksinen sanoo.

Huoneentaulutkin ovat sukupuolittuneita.

”Onnellisuuspuheet ovat tyypillisiä naislauseita”, hän sanoo.

Vastapainona ovat autotallin tai muun miesluolan seinälle laitettavat taulut, joissa pelataan vähän roisilla, vähän aggressiivisellakin tavalla.

”Sanotaan vaikka, että ’se mikä tapahtuu autotallissani jää sinne’”, Airaksinen sanoo.

”On mielenkiintoista, että naiset käyttävät pehmeitä, näin pikkutyttömäisiä, siirappisia lauseita. Niille sopisi silkkinen vaaleanpunainen alusta ja pitsikehykset. Miesten vähän rivoilla kuvilla on tarkoitus luoda pinkeille pehmolauseille vastaisku”, filosofi sanoo.

Sisustustekstit myös viestittävät puolisolle ja perheelle, että ”täällä määrään minä” tai että ”Emännän keittiö on kodin sydän”.

”Niissä voi olla vähän uhkaava ja ohjaavakin sävy, jolla ne määrittävät valtapiiriä.”

”Jos käyttää englanninkielisiä tai latinankielisiä lauseita, se todistaa, että on hienompi koti. Raamatunlauseet todistavat, että koti on uskovainen. Englanninkieliset lauseet osoittavat, että kyllä meilläkin osataan vieraita kieliä ja ollaan pikkuisen eksoottisia”, Airaksinen kiteyttää.

Filosofin mielestä koti käsitetään sisustustaulujen maailmassa hyvin vanhakantaisesti ja sentimentaalisesti. Koti, uskonto ja isänmaa ja ydinperhe.

”Kotilieden lämpö on läsnä niissä lapuissa. Se on tietysti ollutta ja mennyttä, koska monet elävät yksin. Jos yksinäisen ihmisen seinällä lukee jotakin tällaista, niin onhan se kaihoisaa. Taulut kuuluvat ydinperhekotiin, jossa isä, äiti ja lapset, jopa mummikin lukevat Raamattua kotilieden äärellä isänmaallisten tunteiden vallassa. Yksinäisen eronneen rouvan seinällä näissä tauluissa on ironiaa”, Airaksinen sanoo.

Juttuun on haastateltu myös sananlaskututkija ja tietokirjailija Outi Lauhakangasta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sisustaminen
 • Onnellisuus
 • Filosofia
 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  2. 2

   Lapsille annetaan nyt uusvanhoja ja raamatullisia nimiä – Frozenin siivittämä Elsa-buumi hiipui, Sofia ja Onni palasivat kärkeen

  3. 3

   Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

  4. 4

   Tutkijat selvittivät, millaisia puolueiden jäsenet ovat ja paljonko he ansaitsevat – punavihreästä kuplastakin löytyi havainto

  5. 5

   Uimahallivastaava: ”Perimmäinen syy saunojen uima-asukieltoon on vain suomalainen saunakulttuuri”

  6. 6

   Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

  7. 7

   Louhimies eri mieltä tv-johtaja Sairasen tiukasta kritiikistä – kiista Suomen elokuvahistorian muistettavimpia

  8. 8

   Tesla alkaa myydä aurinkoenergiaa sähköksi muuttavia kattotiiliä

  9. 9

   Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

  10. 10

   Vain tyhmä auttaa asunnotonta – ja kissoja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  2. 2

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  3. 3

   Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

  4. 4

   Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

  5. 5

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  6. 6

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  7. 7

   Suurpalon sammutus jatkuu läpi tiistain vastaisen yön Vantaalla – ”Kuin kaatopaikka keskellä kaupunkia”

  8. 8

   Kansalaiset nousivat kesäaikakapinaan – aloite viisarien kääntelyn lopettamisesta otti huiman kirin ja menee eduskunnan käsiteltäväksi

  9. 9

   Uimahallivastaava: ”Perimmäinen syy saunojen uima-asukieltoon on vain suomalainen saunakulttuuri”

  10. 10

   Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  5. 5

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  8. 8

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  9. 9

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  10. 10

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  11. Näytä lisää