Valikko
Kulttuuri

”Vain suru liikkuu nyt vapaasti rajojen yli”, sanoo Jari Tervo – terrorin asettuminen Eurooppaan kalvaa kirjailijoita

Kulttuuritoimitus kysyi kuudelta kirjailijalta, raunioituuko Euroopan idea Brysselin iskujen myötä? Kuoliko ajatus liikkuvuuden ja uskonnon vapaudesta, kun terroristit räjäyttivät pommit tiistai-aamuna Molenbeekin metroasemalla ja Zaventemin lentokentällä?

Kulttuuritoimitus kysyi kuudelta kirjailijalta, raunioituuko Euroopan idea Brysselin iskujen myötä? Kuoliko ajatus liikkuvuuden ja uskonnon vapaudesta, kun terroristit räjäyttivät pommit tiistai-aamuna Molenbeekin metroasemalla ja Zaventemin lentokentällä?

Virpi Hämeen-Anttila

”Euroopan rajojen avaamisen motiivi ei ollut yksilöiden vapaus vaan yrityselämän vaatimukset, jotka eivät välttämättä edistä vapautta.

Ajatukset liikkuivat Euroopassa vilkkaasti kauan ennen EU:ta. Ja miten terrori-isku uhkaisi uskonnon vapautta? Vika on ennemminkin siinä, että osa ihmisistä pitää kaikkia uskonnon ilmentymiä uhkana.

Sitä paitsi Euroopan idea ei ole sidottu liikkuvuuteen tai uskontoihin, eikä EU:n säännöksiin, valtioiden toimenpiteisiin tai satunnaisiin kriiseihin. Eurooppalaisuutta on minulle eurooppalainen kulttuuri, johon kuuluvat antiikin, kristinuskon ja valistuksen ajatuksille pohjaava intellektuaalinen ja moraalinen perintö ja uutena aikana määritellyt yksilön vapaudet ja oikeudet. Näen sen suurimpana murentajana globaaliksi paisuneen ideologian, jonka ainoa päämäärä on rajaton materiaalisen voiton tavoittelu. Euroopassa on ollut aikaisemminkin vakavaa terrorismia. Euroopassa käytiin viime vuosisadalla kaksi massiivisen tuhoisaa sotaa. Ne eivät tappaneet Euroopan ideaa. Se kuolee vasta kun sen kantajat luopuvat siitä.”

Leena Parkkinen

”Pariisi, seitsemänkymmentäluvun puoliväli, viidestoista kaupunginosa. Ystäväni oli noin yksitoistavuotias, kun hän kuuli yöllä kovaa meteliä, kuulosteli hetken ja nukahti pian uudestaan. Aamulla hän käveli ruokasaliin ja koko lattia oli pienen lasinsirun peitossa. Viereisen talon suurlähetystössä oli räjähtänyt pommi, joka oli iskenyt sisään myös lähitalojen ikkunat. Onneksi kukaan ei ollut silloin oleskellut ruokasalissa. Ja onneksi pienillä pojilla on hyvät unenlahjat.

Terrorismi Euroopassa ei ole mikään uusi asia. Kamalia asioita on tapahtunut aina. Uutta on tämä vastakkainasettelu ja se että on olemassa ryhmiä, kuten populistit ja maahanmuuttokriitikot, jotka ovat ensimmäisinä ratsastamassa uhrien verellä. Enemmän kuin kulkeminen Pariisin metrossa tai Brysselin lentokentällä minua pelottaa rasismin arkipäiväistyminen. Rasismi ja vieraiden asioiden pelko vaarantaa ajatuksen yhteisestä Euroopasta. Sen sijaan että keskittyisimme vaalimaan kulttuurista rikkauttamme, oppimaan muilta ja auttamaan tänne tulevia, jäämme kyräilemään nurkkiin. Toivon että näennäisen turvallisuuden nimissä emme lähde tuhoamaan ajatusta vapaasta liikkuvuudesta ja monikulttuurisesta Euroopasta.”

Jari Tervo

”Eurooppa rakentuu ihmisten, tavaroitten, palveluitten ja pääoman vapaalle liikkuvuudelle. Viime syksystä lähtien Eurooppaan on kuitenkin pystytetty muureja ja piikkilanka-aitoja, fyysisiä ja henkisiä.

Vain suru liikkuu verilöylyjen jälkeisessä hiljaisuudessa vapaasti rajojen yli.

Paradoksaalisesti Isisin murhaajat ovat yhdistäneet vanhan mantereen ihmiset syvempään eurooppalaisuuteen ja yhteenkuuluvuuteen. Tiedämme, mitä terroristit meiltä haluavat: ihmisoikeutemme.

Euroopan maamerkit on tällä viikolla valaistu Belgian lipun väreihin. Nyt ei ole kyse kansallistunteesta, vaan myötätunnosta.

Isis on valtion kokoinen painajainen, jolla on pääsy Euroopan sydämeen. Se riemuitsee jokaisesta kaltoin kohdellusta turvapaikanhakijasta. Silloin todistamme Isisin mielestä olevamme juuri sellaisia kuin se on väittänyt: jokaisen muslimin vihollisia.”

Jarkko Tontti

”Avoimen yhteiskunnan hinta on se, että aina on ollut ja tulee olemaan yksittäisiä ihmisiä, jotka käyttävät vapauttaan väärin.

Tekijät olivat Belgian kansalaisia. Rajavalvonta ei olisi heitä pysäyttänyt. Rajoilla ei nykyajan turvallisuusuhkia torjuta, rajavartijat eivät esimerkiksi kyberhyökkäyksiä estä. Ainoa mikä auttaa on kansainvälinen yhteistyö. Se tarkoittaa turvallisuusyhteistyön lisäksi yhteistyötä terrorismin syitä vastaan, maailman köyhien ja runneltujen hätään vastaamista. Usein on sanottu, että Euroopan unioni kehittyy kriisien kautta. Se ei tapahdu itsestään, vaan meidän on itse se tehtävä. Lisää Eurooppaa, lisää pidemmälle menevää integraatiota. Käpertyminen kansallismielisyyteen on pipon vetämistä silmille. Se ei auta, vaan pahentaa ongelmia, yksin emme pysty globaaleille ongelmille mitään.

Uskontojen suhteen johdonmukainen ratkaisu on sekularismi eli se, että ei ole valtionkirkkoja vaan julkinen valta suhtautuu kaikkiin maailmankatsomuksiin tasa-arvoisesti. Kotoutuminen ja yhteiselo helpottuvat, kun ihmiset tuntevat, että heidän uskontonsa tai muu maailmankatsomuksensa on tasavertaisessa asemassa muiden kanssa. Olennaista on se, että kaikkien uskontojen ja maailmankatsomusten edustajien pitää noudattaa samoja, kaikille yhteisiä lakeja.”

Antti Tuuri

”Jokainen Suomen armeijan käynyt on oppinut, että sissisota on vaikea voittaa, jos sillä on kansan tuki puolellaan. Eurooppaan iskevillä terroristeilla näyttää olevan riittävästi tukijoukkoja slummiutumaan päästetyissä lähiöissä Pariisissa, Brysselissä, Lontoossa ja muissa suurkaupungeissa.

Monilla poliitikoilla tuntuu olevan terroristien iskuihin vain kaksi vastausta: kosto ja kansalaisten tiukennettu valvonta kaikkialla. Ne tarkoittavat rajuja pommituksia ja maataisteluja Lähi-idässä ja rajojen sulkemista Euroopassa. Tämä politiikka on ollut johdonmukaista vuodesta 2001, jolloin Al-Qaidan terroristit iskivät Yhdysvaltoihin. Turvatarkastukset lentokentillä ovat käyneet lähes sietämättömiksi, poliisi valvoo kansalaisia monin tavoin, pakolaistulva Eurooppaan on jo kiristänyt rajatarkastuksia valtioiden välillä ja niitä on helppo nyt kiristää edelleen.

Jokaisen pitäisi kuitenkin ymmärtää, että ainoa keino terrorismia vastaan Euroopassa on syrjinnän poistaminen, tuloerojen pienentäminen ja yleinen oikeudenmukaisuus.”

Hannu Väisänen

”Tarkastelen kysymyksiä Euroopasta, sen mahdollisesta hapertumisesta Ranskasta käsin. Se vaikuttaa luonnollisesti käsitykseeni. Tuhot ovat järkyttäviä, eivätkä vastaavat iskut ole loppu, siltä näyttää. Mutta Euroopan idea ei ole kaatumassa Isiksen iskuihin. Liikkuvuuden, ilmaisun vapauden ja uskonnon vapauden periaatteita tullaan vaatimaan entistä hanakammin, koska Euroopan todellinen vihollinen on näyttänyt kasvonsa. Vaarallisempaa kuin Isis Euroopan yhtenäisyyden kannalta on useiden Euroopan Unionin jäsenmaiden hivuttautuminen populismin ja suoranaisen fasismin muotoihin. Se mitä nyt tapahtuu Unkarissa, Puolassa, Tanskassa, Sloveniassa ja tietysti myös Suomessa, huolittelee Isiksen ja kumppaneiden keskeneräiseksi jättämän käsityön.

Sulkeutuvat, ainoastaan itsestään, perinteistään ja omasta rotupuhtaudestaan huolta pitävät valtiot eivät voi olla paremman, terveemmän Euroopan malli. Ihmisoikeudet, tasa-arvo, ilmaisun vapaus, vapaa lehdistö ovat mahdollisia vain kun ne ylittävät kansalliset rajat, eivät silloin kun niitä yritetään toteuttaa heimotasolla ja muistiratoja katkomalla. Vertaan tahallani Eurooppaa muurahaispesään. Kun sitä sohitaan, se näyttää tuhoutuvan. Mutta se korjautuu entiselleen aika nopsasti. Muurahaisten toiminta perustuu loistavaan kommunikaatioon. Jos kommunikaatioketju katkaistaan, tiedonvälitys ei mene perille ja touhu lakkaa.

On kysyttävä: Onko meidän annettava Isiksen kaltaisten terrorijärjestöjen kehittää itselleen parempi kommunikaatiomuoto kuin se mitä Eurooppa parhaimmillaan tarjoaa, ja sulkeuduttava sokeina, kuuroina ja mykkinä kasvavien aitojemme taakse? Onneksi muurahaiset ovat ikuisia. Lyhytnäköiset kansallisvaltiot ovat lyhytikäisiä.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eurooppa
 • Terrorismi
 • Kirjailijat
Kulttuurin uutiskirje

Kerran viikossa saapuva HS:n kulttuuriuutiskirje kokoaa yhteen sähköpostiin parhaat kulttuurijutut viikon varrelta sekä viikonlopun kiinnostavimmat kulttuuritärpit.

Uutiskirje on ilmainen.

Katso esimerkki uutiskirjeestä tästä.


Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  2. 2

   Uusi oikeusministeri Antti Häkkänen: ”Väkivalta- ja seksuaalirikoksista on annettu kohtuullisen lieviä tuomioita”

  3. 3

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  4. 4

   Kyllä, Donald Trumpin työpöydällä on nappi, jota painamalla saa Cokista – internet tietysti rakastaa

  5. 5

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  6. 6

   Anemia voi tulla, vaikka söisi oikein – Nämä kuusi myyttiä raudasta on aika kumota

  7. 7

   Ensimmäinen länsimetroa koskevista oikeudenkäynneistä sai päätöksensä: maksajiksi joutuvat YIT ja Länsimetro Oy

  8. 8

   Suomalaisten omistusten piilottelun mahdollistava porsaanreikä jää lakiin – talousvaliokunnan puheenjohtaja Turunen puolustaa esitystä: ”Pidän tätä voittona perussuomalaisille”

  9. 9

   Isän väkivaltaisuuteen ei kiinnitetty huomiota ennen kuin hän surmasi vaimonsa ja lapsensa – Suomesta on lähtenyt YK:lle kolme valitusta perhe­väkivallasta

  10. 10

   Emmekö juhlavuotena uskalla puhua Suomen historian säröistä – juhlarahan sensurointi oli jo viikon toinen huono sananvapausuutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  2. 2

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  3. 3

   Erittäin tappava tunnistamaton tauti levinnyt Liberiassa – alustavien tietojen mukaan kyse ei ole ebolasta

  4. 4

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  5. 5

   Isän väkivaltaisuuteen ei kiinnitetty huomiota ennen kuin hän surmasi vaimonsa ja lapsensa – Suomesta on lähtenyt YK:lle kolme valitusta perhe­väkivallasta

  6. 6

   Mullistava löytö: ihmisiä eli Amerikassa yli satatuhatta vuotta luultua aikaisemmin

  7. 7

   Mausteista löytyi syöpää aiheuttavaa maaliväriä pääkaupunkiseudulla – viranomaiset takavarikoivat chiliä, currya ja kurkumaa

  8. 8

   Vihreiltä todellinen jättiyllätys: Sanna Vesikansa valittiin Helsingin sosiaali- ja terveystoimesta vastaavaksi apulaispormestariksi

  9. 9

   Salaperäinen ”rouva P” kuoli ilman perillisiä – kaupunki saa tililleen mittavan omaisuuden

  10. 10

   Hankalia nuoria ei ole olemassa – on vain kesken­eräisyyttä ja kyvyttömiä aikuisia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  3. 3

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  4. 4

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  5. 5

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  6. 6

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  7. 7

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  8. 8

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  9. 9

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  10. 10

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  11. Näytä lisää