Valikko
Kulttuuri

”Vain suru liikkuu nyt vapaasti rajojen yli”, sanoo Jari Tervo – terrorin asettuminen Eurooppaan kalvaa kirjailijoita

Kulttuuritoimitus kysyi kuudelta kirjailijalta, raunioituuko Euroopan idea Brysselin iskujen myötä? Kuoliko ajatus liikkuvuuden ja uskonnon vapaudesta, kun terroristit räjäyttivät pommit tiistai-aamuna Molenbeekin metroasemalla ja Zaventemin lentokentällä?

Kulttuuritoimitus kysyi kuudelta kirjailijalta, raunioituuko Euroopan idea Brysselin iskujen myötä? Kuoliko ajatus liikkuvuuden ja uskonnon vapaudesta, kun terroristit räjäyttivät pommit tiistai-aamuna Molenbeekin metroasemalla ja Zaventemin lentokentällä?

Virpi Hämeen-Anttila

”Euroopan rajojen avaamisen motiivi ei ollut yksilöiden vapaus vaan yrityselämän vaatimukset, jotka eivät välttämättä edistä vapautta.

Ajatukset liikkuivat Euroopassa vilkkaasti kauan ennen EU:ta. Ja miten terrori-isku uhkaisi uskonnon vapautta? Vika on ennemminkin siinä, että osa ihmisistä pitää kaikkia uskonnon ilmentymiä uhkana.

Sitä paitsi Euroopan idea ei ole sidottu liikkuvuuteen tai uskontoihin, eikä EU:n säännöksiin, valtioiden toimenpiteisiin tai satunnaisiin kriiseihin. Eurooppalaisuutta on minulle eurooppalainen kulttuuri, johon kuuluvat antiikin, kristinuskon ja valistuksen ajatuksille pohjaava intellektuaalinen ja moraalinen perintö ja uutena aikana määritellyt yksilön vapaudet ja oikeudet. Näen sen suurimpana murentajana globaaliksi paisuneen ideologian, jonka ainoa päämäärä on rajaton materiaalisen voiton tavoittelu. Euroopassa on ollut aikaisemminkin vakavaa terrorismia. Euroopassa käytiin viime vuosisadalla kaksi massiivisen tuhoisaa sotaa. Ne eivät tappaneet Euroopan ideaa. Se kuolee vasta kun sen kantajat luopuvat siitä.”

Leena Parkkinen

”Pariisi, seitsemänkymmentäluvun puoliväli, viidestoista kaupunginosa. Ystäväni oli noin yksitoistavuotias, kun hän kuuli yöllä kovaa meteliä, kuulosteli hetken ja nukahti pian uudestaan. Aamulla hän käveli ruokasaliin ja koko lattia oli pienen lasinsirun peitossa. Viereisen talon suurlähetystössä oli räjähtänyt pommi, joka oli iskenyt sisään myös lähitalojen ikkunat. Onneksi kukaan ei ollut silloin oleskellut ruokasalissa. Ja onneksi pienillä pojilla on hyvät unenlahjat.

Terrorismi Euroopassa ei ole mikään uusi asia. Kamalia asioita on tapahtunut aina. Uutta on tämä vastakkainasettelu ja se että on olemassa ryhmiä, kuten populistit ja maahanmuuttokriitikot, jotka ovat ensimmäisinä ratsastamassa uhrien verellä. Enemmän kuin kulkeminen Pariisin metrossa tai Brysselin lentokentällä minua pelottaa rasismin arkipäiväistyminen. Rasismi ja vieraiden asioiden pelko vaarantaa ajatuksen yhteisestä Euroopasta. Sen sijaan että keskittyisimme vaalimaan kulttuurista rikkauttamme, oppimaan muilta ja auttamaan tänne tulevia, jäämme kyräilemään nurkkiin. Toivon että näennäisen turvallisuuden nimissä emme lähde tuhoamaan ajatusta vapaasta liikkuvuudesta ja monikulttuurisesta Euroopasta.”

Jari Tervo

”Eurooppa rakentuu ihmisten, tavaroitten, palveluitten ja pääoman vapaalle liikkuvuudelle. Viime syksystä lähtien Eurooppaan on kuitenkin pystytetty muureja ja piikkilanka-aitoja, fyysisiä ja henkisiä.

Vain suru liikkuu verilöylyjen jälkeisessä hiljaisuudessa vapaasti rajojen yli.

Paradoksaalisesti Isisin murhaajat ovat yhdistäneet vanhan mantereen ihmiset syvempään eurooppalaisuuteen ja yhteenkuuluvuuteen. Tiedämme, mitä terroristit meiltä haluavat: ihmisoikeutemme.

Euroopan maamerkit on tällä viikolla valaistu Belgian lipun väreihin. Nyt ei ole kyse kansallistunteesta, vaan myötätunnosta.

Isis on valtion kokoinen painajainen, jolla on pääsy Euroopan sydämeen. Se riemuitsee jokaisesta kaltoin kohdellusta turvapaikanhakijasta. Silloin todistamme Isisin mielestä olevamme juuri sellaisia kuin se on väittänyt: jokaisen muslimin vihollisia.”

Jarkko Tontti

”Avoimen yhteiskunnan hinta on se, että aina on ollut ja tulee olemaan yksittäisiä ihmisiä, jotka käyttävät vapauttaan väärin.

Tekijät olivat Belgian kansalaisia. Rajavalvonta ei olisi heitä pysäyttänyt. Rajoilla ei nykyajan turvallisuusuhkia torjuta, rajavartijat eivät esimerkiksi kyberhyökkäyksiä estä. Ainoa mikä auttaa on kansainvälinen yhteistyö. Se tarkoittaa turvallisuusyhteistyön lisäksi yhteistyötä terrorismin syitä vastaan, maailman köyhien ja runneltujen hätään vastaamista. Usein on sanottu, että Euroopan unioni kehittyy kriisien kautta. Se ei tapahdu itsestään, vaan meidän on itse se tehtävä. Lisää Eurooppaa, lisää pidemmälle menevää integraatiota. Käpertyminen kansallismielisyyteen on pipon vetämistä silmille. Se ei auta, vaan pahentaa ongelmia, yksin emme pysty globaaleille ongelmille mitään.

Uskontojen suhteen johdonmukainen ratkaisu on sekularismi eli se, että ei ole valtionkirkkoja vaan julkinen valta suhtautuu kaikkiin maailmankatsomuksiin tasa-arvoisesti. Kotoutuminen ja yhteiselo helpottuvat, kun ihmiset tuntevat, että heidän uskontonsa tai muu maailmankatsomuksensa on tasavertaisessa asemassa muiden kanssa. Olennaista on se, että kaikkien uskontojen ja maailmankatsomusten edustajien pitää noudattaa samoja, kaikille yhteisiä lakeja.”

Antti Tuuri

”Jokainen Suomen armeijan käynyt on oppinut, että sissisota on vaikea voittaa, jos sillä on kansan tuki puolellaan. Eurooppaan iskevillä terroristeilla näyttää olevan riittävästi tukijoukkoja slummiutumaan päästetyissä lähiöissä Pariisissa, Brysselissä, Lontoossa ja muissa suurkaupungeissa.

Monilla poliitikoilla tuntuu olevan terroristien iskuihin vain kaksi vastausta: kosto ja kansalaisten tiukennettu valvonta kaikkialla. Ne tarkoittavat rajuja pommituksia ja maataisteluja Lähi-idässä ja rajojen sulkemista Euroopassa. Tämä politiikka on ollut johdonmukaista vuodesta 2001, jolloin Al-Qaidan terroristit iskivät Yhdysvaltoihin. Turvatarkastukset lentokentillä ovat käyneet lähes sietämättömiksi, poliisi valvoo kansalaisia monin tavoin, pakolaistulva Eurooppaan on jo kiristänyt rajatarkastuksia valtioiden välillä ja niitä on helppo nyt kiristää edelleen.

Jokaisen pitäisi kuitenkin ymmärtää, että ainoa keino terrorismia vastaan Euroopassa on syrjinnän poistaminen, tuloerojen pienentäminen ja yleinen oikeudenmukaisuus.”

Hannu Väisänen

”Tarkastelen kysymyksiä Euroopasta, sen mahdollisesta hapertumisesta Ranskasta käsin. Se vaikuttaa luonnollisesti käsitykseeni. Tuhot ovat järkyttäviä, eivätkä vastaavat iskut ole loppu, siltä näyttää. Mutta Euroopan idea ei ole kaatumassa Isiksen iskuihin. Liikkuvuuden, ilmaisun vapauden ja uskonnon vapauden periaatteita tullaan vaatimaan entistä hanakammin, koska Euroopan todellinen vihollinen on näyttänyt kasvonsa. Vaarallisempaa kuin Isis Euroopan yhtenäisyyden kannalta on useiden Euroopan Unionin jäsenmaiden hivuttautuminen populismin ja suoranaisen fasismin muotoihin. Se mitä nyt tapahtuu Unkarissa, Puolassa, Tanskassa, Sloveniassa ja tietysti myös Suomessa, huolittelee Isiksen ja kumppaneiden keskeneräiseksi jättämän käsityön.

Sulkeutuvat, ainoastaan itsestään, perinteistään ja omasta rotupuhtaudestaan huolta pitävät valtiot eivät voi olla paremman, terveemmän Euroopan malli. Ihmisoikeudet, tasa-arvo, ilmaisun vapaus, vapaa lehdistö ovat mahdollisia vain kun ne ylittävät kansalliset rajat, eivät silloin kun niitä yritetään toteuttaa heimotasolla ja muistiratoja katkomalla. Vertaan tahallani Eurooppaa muurahaispesään. Kun sitä sohitaan, se näyttää tuhoutuvan. Mutta se korjautuu entiselleen aika nopsasti. Muurahaisten toiminta perustuu loistavaan kommunikaatioon. Jos kommunikaatioketju katkaistaan, tiedonvälitys ei mene perille ja touhu lakkaa.

On kysyttävä: Onko meidän annettava Isiksen kaltaisten terrorijärjestöjen kehittää itselleen parempi kommunikaatiomuoto kuin se mitä Eurooppa parhaimmillaan tarjoaa, ja sulkeuduttava sokeina, kuuroina ja mykkinä kasvavien aitojemme taakse? Onneksi muurahaiset ovat ikuisia. Lyhytnäköiset kansallisvaltiot ovat lyhytikäisiä.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eurooppa
 • Terrorismi
 • kirjailijat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Japanilaiset tutkijat varoittavat: Älä näytä rauhanmerkkiä sosiaalisessa mediassa

  2. 2

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  3. 3

   Nyt puhuu kääntäjä, joka suomensi Mötley Crüe -konsertin upeasti Ylelle: ”Tein käännökset vähän ilkeyksissäni, koska genre ansaitsee näpäytystä”

  4. 4

   Tältä näyttää Helsingin valtava pyörivä jäälautta – Keksijä: ”Haen tälle kansainvälistä näkyvyyttä”

  5. 5

   ”Moni mies kokee, että häneltä on viety voima” – testaa, oletko parisuhteen marsu vai tiikerihai

  6. 6

   ”Posti mulle helvettiin toimittakaa” – Yle esitti Mötley Crüen jäähyväiskonsertin mahtavilla käännöksillä

  7. 7

   Trumpin puheet ydinaseista ja tuontitulleista huolettavat Euroopassa – Suomalaistutkija: ”Näyttää hakevan alkuun isoa täräystä”

  8. 8

   Lentopysäköinti mullistuu: uusi lentoparkki aloittaa Jumbon kauppakeskuksessa Vantaalla

  9. 9

   Paluumuuttaja voi kohdata yllättäviä hankaluuksia – iPhone osamaksulla jäi saamatta

  10. 10

   Venäjä ja Saksa hämmästelevät Trumpin tuoreita kommentteja – ”Huonoa logiikkaa” ja ”Trump-show’ta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Irakin siirtolaisministeri pyytää ”erityisesti Suomea” lopettamaan irakilaisten pakkopalautukset

  3. 3

   ”Moni mies kokee, että häneltä on viety voima” – testaa, oletko parisuhteen marsu vai tiikerihai

  4. 4

   Nyt puhuu kääntäjä, joka suomensi Mötley Crüe -konsertin upeasti Ylelle: ”Tein käännökset vähän ilkeyksissäni, koska genre ansaitsee näpäytystä”

  5. 5

   Enemmistö kannattaa maksutonta joukkoliikennettä pääkaupunkiseudulle – miksi päättäjät tyrmäävät Tallinnassa hyvin toimivan mallin?

  6. 6

   Sosiaalisessa mediassa leviää kuva Malmössä raa’asti surmatusta 16-vuotiaasta – poliisin mukaan kuvan näkeminen voi hiljentää todistajia

  7. 7

   ”Posti mulle helvettiin toimittakaa” – Yle esitti Mötley Crüen jäähyväiskonsertin mahtavilla käännöksillä

  8. 8

   Lentopysäköinti mullistuu: uusi lentoparkki aloittaa Jumbon kauppakeskuksessa Vantaalla

  9. 9

   20 vuotta sitten oli niin huikea musiikkivuosi, ettemme voi käsittää sitä, myös Suomessa – tässä todisteet

  10. 10

   Venäjä ja Saksa hämmästelevät Trumpin tuoreita kommentteja – ”Huonoa logiikkaa” ja ”Trump-show’ta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ulkomailla asuneet suomalaiset kertovat rajusta paluusokista: ”Tuntui siltä, että ainoa vaihtoehto on lähteä taas pois”

  2. 2

   Uudet seksitavat lisäävät rajusti nielusyöpien määrää – tutkija ehdottaa HPV-rokotusohjelman laajentamista poikiin

  3. 3

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  4. 4

   Fysioterapeutti: Moni nainen kärsii tietämättään vatsalihasten erkaumasta – näin treenaat keskivartalosi kuntoon

  5. 5

   Joukko Munkkiniemen yhteiskoulun lukion oppilaita karkasi bileristeilylle Ruotsiin – Rehtori: ”Viitteitä suuresta salajuonesta”

  6. 6

   Lohikäärmeet pilaavat seksielämäni

  7. 7

   Perheenisät kehittivät liikeidean: Ostetaan talonrähjä, kasvatetaan kannabista ja pannaan talo myyntituloilla kuntoon

  8. 8

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  9. 9

   Kyllä, Suomessa ihmisellä on oikeus juoda itsensä hengiltä – isäni teki 15 vuotta hiljaista itsemurhaa juomalla ja onnistui lopulta

  10. 10

   Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

  11. Näytä lisää