Valikko
Kulttuuri

”Vain suru liikkuu nyt vapaasti rajojen yli”, sanoo Jari Tervo – terrorin asettuminen Eurooppaan kalvaa kirjailijoita

Kulttuuritoimitus kysyi kuudelta kirjailijalta, raunioituuko Euroopan idea Brysselin iskujen myötä? Kuoliko ajatus liikkuvuuden ja uskonnon vapaudesta, kun terroristit räjäyttivät pommit tiistai-aamuna Molenbeekin metroasemalla ja Zaventemin lentokentällä?

Kulttuuritoimitus kysyi kuudelta kirjailijalta, raunioituuko Euroopan idea Brysselin iskujen myötä? Kuoliko ajatus liikkuvuuden ja uskonnon vapaudesta, kun terroristit räjäyttivät pommit tiistai-aamuna Molenbeekin metroasemalla ja Zaventemin lentokentällä?

Virpi Hämeen-Anttila

”Euroopan rajojen avaamisen motiivi ei ollut yksilöiden vapaus vaan yrityselämän vaatimukset, jotka eivät välttämättä edistä vapautta.

Ajatukset liikkuivat Euroopassa vilkkaasti kauan ennen EU:ta. Ja miten terrori-isku uhkaisi uskonnon vapautta? Vika on ennemminkin siinä, että osa ihmisistä pitää kaikkia uskonnon ilmentymiä uhkana.

Sitä paitsi Euroopan idea ei ole sidottu liikkuvuuteen tai uskontoihin, eikä EU:n säännöksiin, valtioiden toimenpiteisiin tai satunnaisiin kriiseihin. Eurooppalaisuutta on minulle eurooppalainen kulttuuri, johon kuuluvat antiikin, kristinuskon ja valistuksen ajatuksille pohjaava intellektuaalinen ja moraalinen perintö ja uutena aikana määritellyt yksilön vapaudet ja oikeudet. Näen sen suurimpana murentajana globaaliksi paisuneen ideologian, jonka ainoa päämäärä on rajaton materiaalisen voiton tavoittelu. Euroopassa on ollut aikaisemminkin vakavaa terrorismia. Euroopassa käytiin viime vuosisadalla kaksi massiivisen tuhoisaa sotaa. Ne eivät tappaneet Euroopan ideaa. Se kuolee vasta kun sen kantajat luopuvat siitä.”

Leena Parkkinen

”Pariisi, seitsemänkymmentäluvun puoliväli, viidestoista kaupunginosa. Ystäväni oli noin yksitoistavuotias, kun hän kuuli yöllä kovaa meteliä, kuulosteli hetken ja nukahti pian uudestaan. Aamulla hän käveli ruokasaliin ja koko lattia oli pienen lasinsirun peitossa. Viereisen talon suurlähetystössä oli räjähtänyt pommi, joka oli iskenyt sisään myös lähitalojen ikkunat. Onneksi kukaan ei ollut silloin oleskellut ruokasalissa. Ja onneksi pienillä pojilla on hyvät unenlahjat.

Terrorismi Euroopassa ei ole mikään uusi asia. Kamalia asioita on tapahtunut aina. Uutta on tämä vastakkainasettelu ja se että on olemassa ryhmiä, kuten populistit ja maahanmuuttokriitikot, jotka ovat ensimmäisinä ratsastamassa uhrien verellä. Enemmän kuin kulkeminen Pariisin metrossa tai Brysselin lentokentällä minua pelottaa rasismin arkipäiväistyminen. Rasismi ja vieraiden asioiden pelko vaarantaa ajatuksen yhteisestä Euroopasta. Sen sijaan että keskittyisimme vaalimaan kulttuurista rikkauttamme, oppimaan muilta ja auttamaan tänne tulevia, jäämme kyräilemään nurkkiin. Toivon että näennäisen turvallisuuden nimissä emme lähde tuhoamaan ajatusta vapaasta liikkuvuudesta ja monikulttuurisesta Euroopasta.”

Jari Tervo

”Eurooppa rakentuu ihmisten, tavaroitten, palveluitten ja pääoman vapaalle liikkuvuudelle. Viime syksystä lähtien Eurooppaan on kuitenkin pystytetty muureja ja piikkilanka-aitoja, fyysisiä ja henkisiä.

Vain suru liikkuu verilöylyjen jälkeisessä hiljaisuudessa vapaasti rajojen yli.

Paradoksaalisesti Isisin murhaajat ovat yhdistäneet vanhan mantereen ihmiset syvempään eurooppalaisuuteen ja yhteenkuuluvuuteen. Tiedämme, mitä terroristit meiltä haluavat: ihmisoikeutemme.

Euroopan maamerkit on tällä viikolla valaistu Belgian lipun väreihin. Nyt ei ole kyse kansallistunteesta, vaan myötätunnosta.

Isis on valtion kokoinen painajainen, jolla on pääsy Euroopan sydämeen. Se riemuitsee jokaisesta kaltoin kohdellusta turvapaikanhakijasta. Silloin todistamme Isisin mielestä olevamme juuri sellaisia kuin se on väittänyt: jokaisen muslimin vihollisia.”

Jarkko Tontti

”Avoimen yhteiskunnan hinta on se, että aina on ollut ja tulee olemaan yksittäisiä ihmisiä, jotka käyttävät vapauttaan väärin.

Tekijät olivat Belgian kansalaisia. Rajavalvonta ei olisi heitä pysäyttänyt. Rajoilla ei nykyajan turvallisuusuhkia torjuta, rajavartijat eivät esimerkiksi kyberhyökkäyksiä estä. Ainoa mikä auttaa on kansainvälinen yhteistyö. Se tarkoittaa turvallisuusyhteistyön lisäksi yhteistyötä terrorismin syitä vastaan, maailman köyhien ja runneltujen hätään vastaamista. Usein on sanottu, että Euroopan unioni kehittyy kriisien kautta. Se ei tapahdu itsestään, vaan meidän on itse se tehtävä. Lisää Eurooppaa, lisää pidemmälle menevää integraatiota. Käpertyminen kansallismielisyyteen on pipon vetämistä silmille. Se ei auta, vaan pahentaa ongelmia, yksin emme pysty globaaleille ongelmille mitään.

Uskontojen suhteen johdonmukainen ratkaisu on sekularismi eli se, että ei ole valtionkirkkoja vaan julkinen valta suhtautuu kaikkiin maailmankatsomuksiin tasa-arvoisesti. Kotoutuminen ja yhteiselo helpottuvat, kun ihmiset tuntevat, että heidän uskontonsa tai muu maailmankatsomuksensa on tasavertaisessa asemassa muiden kanssa. Olennaista on se, että kaikkien uskontojen ja maailmankatsomusten edustajien pitää noudattaa samoja, kaikille yhteisiä lakeja.”

Antti Tuuri

”Jokainen Suomen armeijan käynyt on oppinut, että sissisota on vaikea voittaa, jos sillä on kansan tuki puolellaan. Eurooppaan iskevillä terroristeilla näyttää olevan riittävästi tukijoukkoja slummiutumaan päästetyissä lähiöissä Pariisissa, Brysselissä, Lontoossa ja muissa suurkaupungeissa.

Monilla poliitikoilla tuntuu olevan terroristien iskuihin vain kaksi vastausta: kosto ja kansalaisten tiukennettu valvonta kaikkialla. Ne tarkoittavat rajuja pommituksia ja maataisteluja Lähi-idässä ja rajojen sulkemista Euroopassa. Tämä politiikka on ollut johdonmukaista vuodesta 2001, jolloin Al-Qaidan terroristit iskivät Yhdysvaltoihin. Turvatarkastukset lentokentillä ovat käyneet lähes sietämättömiksi, poliisi valvoo kansalaisia monin tavoin, pakolaistulva Eurooppaan on jo kiristänyt rajatarkastuksia valtioiden välillä ja niitä on helppo nyt kiristää edelleen.

Jokaisen pitäisi kuitenkin ymmärtää, että ainoa keino terrorismia vastaan Euroopassa on syrjinnän poistaminen, tuloerojen pienentäminen ja yleinen oikeudenmukaisuus.”

Hannu Väisänen

”Tarkastelen kysymyksiä Euroopasta, sen mahdollisesta hapertumisesta Ranskasta käsin. Se vaikuttaa luonnollisesti käsitykseeni. Tuhot ovat järkyttäviä, eivätkä vastaavat iskut ole loppu, siltä näyttää. Mutta Euroopan idea ei ole kaatumassa Isiksen iskuihin. Liikkuvuuden, ilmaisun vapauden ja uskonnon vapauden periaatteita tullaan vaatimaan entistä hanakammin, koska Euroopan todellinen vihollinen on näyttänyt kasvonsa. Vaarallisempaa kuin Isis Euroopan yhtenäisyyden kannalta on useiden Euroopan Unionin jäsenmaiden hivuttautuminen populismin ja suoranaisen fasismin muotoihin. Se mitä nyt tapahtuu Unkarissa, Puolassa, Tanskassa, Sloveniassa ja tietysti myös Suomessa, huolittelee Isiksen ja kumppaneiden keskeneräiseksi jättämän käsityön.

Sulkeutuvat, ainoastaan itsestään, perinteistään ja omasta rotupuhtaudestaan huolta pitävät valtiot eivät voi olla paremman, terveemmän Euroopan malli. Ihmisoikeudet, tasa-arvo, ilmaisun vapaus, vapaa lehdistö ovat mahdollisia vain kun ne ylittävät kansalliset rajat, eivät silloin kun niitä yritetään toteuttaa heimotasolla ja muistiratoja katkomalla. Vertaan tahallani Eurooppaa muurahaispesään. Kun sitä sohitaan, se näyttää tuhoutuvan. Mutta se korjautuu entiselleen aika nopsasti. Muurahaisten toiminta perustuu loistavaan kommunikaatioon. Jos kommunikaatioketju katkaistaan, tiedonvälitys ei mene perille ja touhu lakkaa.

On kysyttävä: Onko meidän annettava Isiksen kaltaisten terrorijärjestöjen kehittää itselleen parempi kommunikaatiomuoto kuin se mitä Eurooppa parhaimmillaan tarjoaa, ja sulkeuduttava sokeina, kuuroina ja mykkinä kasvavien aitojemme taakse? Onneksi muurahaiset ovat ikuisia. Lyhytnäköiset kansallisvaltiot ovat lyhytikäisiä.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eurooppa
 • Terrorismi
 • Kirjailijat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

  2. 2

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  3. 3

   Neljä saksalaista Isis-tukijoiksi epäiltyä naista on pidätettyinä Irakissa – yksi heistä on todennäköisesti 16-vuotias Linda, joka herätti suuren mediahuomion

  4. 4

   Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

  5. 5

   Aurinkovoide ei suojaa ihoa, jos sitä käyttää väärin: ”Riskeihin ei suhtauduta tarpeeksi vakavasti” – Testaa, suojaudutko auringolta oikein

  6. 6

   Rintasyövästä kertaalleen parantuneen Astrid Swanin syöpä on uusiutunut

  7. 7

   Elokuussa uudistuva opintotuki saa yhä kritiikkiä, tukiin voi vaikuttaa sopimuskikkailulla – kokosimme yhteen, mikä kaikki opintotuessa muuttuu ja mikä siinä hiertää

  8. 8

   Yhdysvaltain kongressi valmistee uusia pakotelakeja – esitys rajoittaisi presidentti Trumpin mahdollisuuksia lieventää Venäjä-sanktioita

  9. 9

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  10. 10

   Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  2. 2

   Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

  3. 3

   Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä

  4. 4

   Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

  5. 5

   CNN listasi maailman 50 upeinta luonnonihmettä – Suomesta mukaan mahtui yksi kohde

  6. 6

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Aurinkovoide ei suojaa ihoa, jos sitä käyttää väärin: ”Riskeihin ei suhtauduta tarpeeksi vakavasti” – Testaa, suojaudutko auringolta oikein

  8. 8

   Rintasyövästä kertaalleen parantuneen Astrid Swanin syöpä on uusiutunut

  9. 9

   ”Ne nipistää lapsilisistä / kiristää tilistä budjettii” – Paleface tunnetaan kantaa ottavista sanoituksista, mutta ovatko ne totta? Tarkistimme faktat

  10. 10

   Poliisi ampui yöpukuisen naisen Minneapolisissa hämärissä olosuhteissa – Nyt poliisipäällikkö joutui jättämään tehtävänsä australialaisnaisen ampumisen vuoksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  9. 9

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  10. 10

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  11. Näytä lisää