Kulttuuri

Valikko
Kulttuuri

”Vain suru liikkuu nyt vapaasti rajojen yli”, sanoo Jari Tervo – terrorin asettuminen Eurooppaan kalvaa kirjailijoita

Kulttuuritoimitus kysyi kuudelta kirjailijalta, raunioituuko Euroopan idea Brysselin iskujen myötä? Kuoliko ajatus liikkuvuuden ja uskonnon vapaudesta, kun terroristit räjäyttivät pommit tiistai-aamuna Molenbeekin metroasemalla ja Zaventemin lentokentällä?

Kulttuuritoimitus kysyi kuudelta kirjailijalta, raunioituuko Euroopan idea Brysselin iskujen myötä? Kuoliko ajatus liikkuvuuden ja uskonnon vapaudesta, kun terroristit räjäyttivät pommit tiistai-aamuna Molenbeekin metroasemalla ja Zaventemin lentokentällä?

Virpi Hämeen-Anttila

”Euroopan rajojen avaamisen motiivi ei ollut yksilöiden vapaus vaan yrityselämän vaatimukset, jotka eivät välttämättä edistä vapautta.

Ajatukset liikkuivat Euroopassa vilkkaasti kauan ennen EU:ta. Ja miten terrori-isku uhkaisi uskonnon vapautta? Vika on ennemminkin siinä, että osa ihmisistä pitää kaikkia uskonnon ilmentymiä uhkana.

Sitä paitsi Euroopan idea ei ole sidottu liikkuvuuteen tai uskontoihin, eikä EU:n säännöksiin, valtioiden toimenpiteisiin tai satunnaisiin kriiseihin. Eurooppalaisuutta on minulle eurooppalainen kulttuuri, johon kuuluvat antiikin, kristinuskon ja valistuksen ajatuksille pohjaava intellektuaalinen ja moraalinen perintö ja uutena aikana määritellyt yksilön vapaudet ja oikeudet. Näen sen suurimpana murentajana globaaliksi paisuneen ideologian, jonka ainoa päämäärä on rajaton materiaalisen voiton tavoittelu. Euroopassa on ollut aikaisemminkin vakavaa terrorismia. Euroopassa käytiin viime vuosisadalla kaksi massiivisen tuhoisaa sotaa. Ne eivät tappaneet Euroopan ideaa. Se kuolee vasta kun sen kantajat luopuvat siitä.”

Leena Parkkinen

”Pariisi, seitsemänkymmentäluvun puoliväli, viidestoista kaupunginosa. Ystäväni oli noin yksitoistavuotias, kun hän kuuli yöllä kovaa meteliä, kuulosteli hetken ja nukahti pian uudestaan. Aamulla hän käveli ruokasaliin ja koko lattia oli pienen lasinsirun peitossa. Viereisen talon suurlähetystössä oli räjähtänyt pommi, joka oli iskenyt sisään myös lähitalojen ikkunat. Onneksi kukaan ei ollut silloin oleskellut ruokasalissa. Ja onneksi pienillä pojilla on hyvät unenlahjat.

Terrorismi Euroopassa ei ole mikään uusi asia. Kamalia asioita on tapahtunut aina. Uutta on tämä vastakkainasettelu ja se että on olemassa ryhmiä, kuten populistit ja maahanmuuttokriitikot, jotka ovat ensimmäisinä ratsastamassa uhrien verellä. Enemmän kuin kulkeminen Pariisin metrossa tai Brysselin lentokentällä minua pelottaa rasismin arkipäiväistyminen. Rasismi ja vieraiden asioiden pelko vaarantaa ajatuksen yhteisestä Euroopasta. Sen sijaan että keskittyisimme vaalimaan kulttuurista rikkauttamme, oppimaan muilta ja auttamaan tänne tulevia, jäämme kyräilemään nurkkiin. Toivon että näennäisen turvallisuuden nimissä emme lähde tuhoamaan ajatusta vapaasta liikkuvuudesta ja monikulttuurisesta Euroopasta.”

Jari Tervo

”Eurooppa rakentuu ihmisten, tavaroitten, palveluitten ja pääoman vapaalle liikkuvuudelle. Viime syksystä lähtien Eurooppaan on kuitenkin pystytetty muureja ja piikkilanka-aitoja, fyysisiä ja henkisiä.

Vain suru liikkuu verilöylyjen jälkeisessä hiljaisuudessa vapaasti rajojen yli.

Paradoksaalisesti Isisin murhaajat ovat yhdistäneet vanhan mantereen ihmiset syvempään eurooppalaisuuteen ja yhteenkuuluvuuteen. Tiedämme, mitä terroristit meiltä haluavat: ihmisoikeutemme.

Euroopan maamerkit on tällä viikolla valaistu Belgian lipun väreihin. Nyt ei ole kyse kansallistunteesta, vaan myötätunnosta.

Isis on valtion kokoinen painajainen, jolla on pääsy Euroopan sydämeen. Se riemuitsee jokaisesta kaltoin kohdellusta turvapaikanhakijasta. Silloin todistamme Isisin mielestä olevamme juuri sellaisia kuin se on väittänyt: jokaisen muslimin vihollisia.”

Jarkko Tontti

”Avoimen yhteiskunnan hinta on se, että aina on ollut ja tulee olemaan yksittäisiä ihmisiä, jotka käyttävät vapauttaan väärin.

Tekijät olivat Belgian kansalaisia. Rajavalvonta ei olisi heitä pysäyttänyt. Rajoilla ei nykyajan turvallisuusuhkia torjuta, rajavartijat eivät esimerkiksi kyberhyökkäyksiä estä. Ainoa mikä auttaa on kansainvälinen yhteistyö. Se tarkoittaa turvallisuusyhteistyön lisäksi yhteistyötä terrorismin syitä vastaan, maailman köyhien ja runneltujen hätään vastaamista. Usein on sanottu, että Euroopan unioni kehittyy kriisien kautta. Se ei tapahdu itsestään, vaan meidän on itse se tehtävä. Lisää Eurooppaa, lisää pidemmälle menevää integraatiota. Käpertyminen kansallismielisyyteen on pipon vetämistä silmille. Se ei auta, vaan pahentaa ongelmia, yksin emme pysty globaaleille ongelmille mitään.

Uskontojen suhteen johdonmukainen ratkaisu on sekularismi eli se, että ei ole valtionkirkkoja vaan julkinen valta suhtautuu kaikkiin maailmankatsomuksiin tasa-arvoisesti. Kotoutuminen ja yhteiselo helpottuvat, kun ihmiset tuntevat, että heidän uskontonsa tai muu maailmankatsomuksensa on tasavertaisessa asemassa muiden kanssa. Olennaista on se, että kaikkien uskontojen ja maailmankatsomusten edustajien pitää noudattaa samoja, kaikille yhteisiä lakeja.”

Antti Tuuri

”Jokainen Suomen armeijan käynyt on oppinut, että sissisota on vaikea voittaa, jos sillä on kansan tuki puolellaan. Eurooppaan iskevillä terroristeilla näyttää olevan riittävästi tukijoukkoja slummiutumaan päästetyissä lähiöissä Pariisissa, Brysselissä, Lontoossa ja muissa suurkaupungeissa.

Monilla poliitikoilla tuntuu olevan terroristien iskuihin vain kaksi vastausta: kosto ja kansalaisten tiukennettu valvonta kaikkialla. Ne tarkoittavat rajuja pommituksia ja maataisteluja Lähi-idässä ja rajojen sulkemista Euroopassa. Tämä politiikka on ollut johdonmukaista vuodesta 2001, jolloin Al-Qaidan terroristit iskivät Yhdysvaltoihin. Turvatarkastukset lentokentillä ovat käyneet lähes sietämättömiksi, poliisi valvoo kansalaisia monin tavoin, pakolaistulva Eurooppaan on jo kiristänyt rajatarkastuksia valtioiden välillä ja niitä on helppo nyt kiristää edelleen.

Jokaisen pitäisi kuitenkin ymmärtää, että ainoa keino terrorismia vastaan Euroopassa on syrjinnän poistaminen, tuloerojen pienentäminen ja yleinen oikeudenmukaisuus.”

Hannu Väisänen

”Tarkastelen kysymyksiä Euroopasta, sen mahdollisesta hapertumisesta Ranskasta käsin. Se vaikuttaa luonnollisesti käsitykseeni. Tuhot ovat järkyttäviä, eivätkä vastaavat iskut ole loppu, siltä näyttää. Mutta Euroopan idea ei ole kaatumassa Isiksen iskuihin. Liikkuvuuden, ilmaisun vapauden ja uskonnon vapauden periaatteita tullaan vaatimaan entistä hanakammin, koska Euroopan todellinen vihollinen on näyttänyt kasvonsa. Vaarallisempaa kuin Isis Euroopan yhtenäisyyden kannalta on useiden Euroopan Unionin jäsenmaiden hivuttautuminen populismin ja suoranaisen fasismin muotoihin. Se mitä nyt tapahtuu Unkarissa, Puolassa, Tanskassa, Sloveniassa ja tietysti myös Suomessa, huolittelee Isiksen ja kumppaneiden keskeneräiseksi jättämän käsityön.

Sulkeutuvat, ainoastaan itsestään, perinteistään ja omasta rotupuhtaudestaan huolta pitävät valtiot eivät voi olla paremman, terveemmän Euroopan malli. Ihmisoikeudet, tasa-arvo, ilmaisun vapaus, vapaa lehdistö ovat mahdollisia vain kun ne ylittävät kansalliset rajat, eivät silloin kun niitä yritetään toteuttaa heimotasolla ja muistiratoja katkomalla. Vertaan tahallani Eurooppaa muurahaispesään. Kun sitä sohitaan, se näyttää tuhoutuvan. Mutta se korjautuu entiselleen aika nopsasti. Muurahaisten toiminta perustuu loistavaan kommunikaatioon. Jos kommunikaatioketju katkaistaan, tiedonvälitys ei mene perille ja touhu lakkaa.

On kysyttävä: Onko meidän annettava Isiksen kaltaisten terrorijärjestöjen kehittää itselleen parempi kommunikaatiomuoto kuin se mitä Eurooppa parhaimmillaan tarjoaa, ja sulkeuduttava sokeina, kuuroina ja mykkinä kasvavien aitojemme taakse? Onneksi muurahaiset ovat ikuisia. Lyhytnäköiset kansallisvaltiot ovat lyhytikäisiä.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eurooppa
 • Terrorismi
 • kirjailijat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  2. 2

   Teillä kulkee kymmeniätuhansia kolariautoja – näin tunnistat kolarikorjatun auton

  3. 3

   Eläkekeskustelussa kytee sukupolvien sota – Katso HS:n laskurista, paljonko kukin ikäpolvi on säästänyt eläkettä ja paljonko sitä on luvassa

  4. 4

   Ylen päätoimittaja Atte Jääskeläinen myönsi tehneensä virheen Sipilä-asiassa – Ruben Stiller: ”Ylessä on paljon pelkoa”

  5. 5

   Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

  6. 6

   Lelusalakuljettaja Rami Adhamin menneisyys maahanmuuttajana: metsurina Sallassa, sukeltajana Lohjalla ja esitanssijana juppiravintolassa

  7. 7

   Lapsiperheen arki kuihdutti seksielämän ja vei läheisyyden – pelkään parisuhteeni puolesta

  8. 8

   Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

  9. 9

   Lewis Hamilton vinoili Nico Rosbergin lopettamisesta

  10. 10

   Näytelmä väittää: Juha Sipilä on kova ja osaamaton johtaja, josta media rakensi messiaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

  2. 2

   Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

  3. 3

   Nico Rosberg lopettaa F1-uransa – ”Olen noussut oman vuoreni – olen huipulla, joten tämä päätös tuntuu oikealta”

  4. 4

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  5. 5

   Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

  6. 6

   Ylen päätoimittaja Atte Jääskeläinen myönsi tehneensä virheen Sipilä-asiassa – Ruben Stiller: ”Ylessä on paljon pelkoa”

  7. 7

   Puolustusministeri Niinistö sai valtavasti julkisuutta Venäjällä – yhdellä lyhyellä lausahduksella

  8. 8

   Onko Juha Sipilä sairastunut ”pääministeritautiin”?

  9. 9

   Koulukiusaamisen julkinen kuva on vinoutunut – kiusattu on harvoin hylätty kärsijä, kiusaaja harvoin vain kiusaaja

  10. 10

   Natsilippu roikkui opiskelija-asunnon ikkunassa – ”Ei nauti lain suojaa”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

  2. 2

   Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

  3. 3

   Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

  4. 4

   Sanna-Mari Paakki aloitti kampanjan tissien puolesta ja joutui Ylilaudalta nousseen vihakampanjan kohteeksi – ja se kertoo siitä, mikä internetiä nyt riivaa kaikkialla

  5. 5

   Ruben Stiller kertoo HS:lle saamastaan varoituksesta ja Ylen kovista vaatimuksista Sipilä-asiassa: ”Olen hiiri ja minua pelotti”

  6. 6

   Ylen juontaja tenttasi päätoimittajaa suorassa lähetyksessä – ja hukkuu nyt kiittävään palautteeseen

  7. 7

   Miten elämäsi sujuu muihin verrattuna? Lue sinulle räätälöity juttu perheestä, terveydestä, työstä ja onnesta

  8. 8

   Pidimme kaksi viikkoa uutta päiväkirjamaista kalenteria, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

  9. 9

   Helsingin kaupunginvaltuusto hylkäsi Guggenheimin taidemuseon äänin 53–32

  10. 10

   Suomalainen on niin etuoikeutettu, että hävettää

  11. Näytä lisää