Valikko
Kulttuuri

Taiteen Jeesus on aina ollut sekä harras pelastaja että vääryyksien oikaisija

Lahden taidemuseossa on esillä modernin katolisen taiteen Jeesus-kuvia. Kuvasarja esittelee muitakin Kristus-hahmoja maailman taiteessa ja populaarikulttuurissa.

Yli kaksituhatta vuotta sitten Jerusalemissa teloitettiin uskonnollinen ajattelija ja puhuja Jeesus. Syitä siihen pohditaan yhä.

Teologinen selitys on se, että ristiinnaulitseminen (ja sitä seuraava ylösnousemus) olivat osa Jumalan suunnitelmaa ihmiskunnan pelastamiseksi.

On kuitenkin myös poliittisia selityksiä. Olihan Jeesus häiriöksi sekä juutalaisuudelle että roomalaisille miehittäjille.

Läpi aikuisikänsä hän oli ärsyttänyt heitä ja kiihottanut kansaa, viimeksi erityisesti Jerusalemin pääsiäisjuhlilla. Protesti uhmasi uskontoeliittiä, miehitysvaltaa ja yleistä järjestystä.

Lopulta Jeesuksen tuomitsi, näytösoikeudenkäynnin päätteeksi, verenhimoiseksi kiihdytetty kansanjoukko.

Rettelöitsijä sai ruman lopun.

Tämä ei näy Lahden taidemuseon Faces of Christ -näyttelyssä. Sen tunnelma on harras.

Ranskalaiskeräilijä Steen Heidemannin yksityiskokoelmasta on tuotu Suomeen 24 taiteilijan töitä kolmestatoista maasta, 1950-luvulta tähän päivään.

Ne eivät esittele Jeesusta kansanjohtajana tai perinteisten arvojen kaatajana. Hän on neitsyt Marian jumallapsi, komea mies ja marttyyri.

Kansainvälisten kristusten rinnalle on tuotu suomalaista kristillistä taidetta viime vuosikymmeniltä, mutta siinäkään Jeesus ei riehu tai kärsi piinaavasti.

Tähän on kuraattori Timo Simanaisen mukaan selkeä syy.

”Näyttelyssä esitellään kristillistä ja roomalaiskatolista kulttuuria, tämän taiteen juuria ja sitä, miten se on kehittynyt. Ei haluttukaan etsiä törmäyksiä.”

Myös tekstiilitaiteilija Ulla Pohjola sanoo näyttelyesitteessä korostavansa ”ihmisenä olemisen mysteeriä ja näkymättömän selittämätöntä läsnäoloa”.

Tämä onnistuu Lahdessa mainiosti. Sekä luterilaisesta että ortodoksisesta kuvastosta ammentava näyttely on tyylikäs ja mietiskelevä, taustalla soivaa Arvo Pärtin musiikkia myöten.

Pohjolan lisäksi esillä on mm. Anneli Airikka-Lammin, piispa Arsenin ja Hannu Väisäsen teoksia.

Esimerkkejä kriittisestäkin Jeesus-taiteesta olisi silti löytynyt, meiltä ja muualta. Onhan ristiriitainen jumalhahmo kristinuskoakin vanhempi.

Monista uskonnoista löytyy jumalia, jotka ottavat ihmisen hahmon tai uhraavat itsensä. Mytologioissa odotetaan ja vastaanotetaan messiaita, kansantarinoissa vaatimattomat pojat vetävät lopulta pisimmän korren.

Kristinuskon leviämisen myötä tällaiset hahmot saivat uutta painokkuutta. Nykyään Kristus on miehisen sankarin arkkityyppi, yksi länsimaisen kulttuurin kerronnallisista kivijaloista.

Siksi se kelpaa paljon muuhunkin kuin kirkkotaiteeseen. Jeesuksen hahmon löytää proosasta ja lännenelokuvista. Paitsi kristinuskoa Jeesuksella myydään niin farkkuja kuin rockmusiikkiakin.

Hän väijyy myös vallankumousten liepeillä – onhan uskonnollisen hahmon rinnalla elänyt aina se toinen: poliittinen ja kyseenalaistava.

Taiteilijoille Jeesus on ollut otollinen väline, kun on haluttu uudistaa ilmaisua tai ottaa kantaa yhteiskunnan vääryyksiin. Tai vain herättää keskustelua.

Tämä on onnistunut Suomessakin useita kertoja, kun Jeesukseen liittyneitä taideteoksia on syytetty jumalanpilkasta.

Pop-taiteilija Harro Koskisen Sikamessias (1969) esitti ristillä roikkuvaa porsasta ja johti syytteisiin. Yhdysvalloissa vastalauseita herätti 1980-luvun lopulla Andres Serranon valokuva Piss Christ, jossa krusifiksi on upotettu virtsa-astiaan.

Kumpikin taiteilija kiisti pilkanneensa yhtään mitään. Koskisen kritiikin kohteena olivat sikamaisesti käyttäytyvät ihmiset, Serranolla katolinen kirkko.

2000-luvun alussa täällä kohistiin ruotsalaisen Elisabeth Ohlsonin valokuvanäyttelystä Ecce Homo – katso ihmistä. Siinä Jeesus liikkuu homojen ja transvestiittien parissa, sairastaa aidsia ja kuolee skinien tappamana.

Näyttelyä vaadittiin suljettavaksi mielenosoituksin ja adressein, ja myös Helsingin silloinen piispa Eero Huovinen kritisoi sen Jeesus-kuvaa: ”Hän näyttää olevan itsekin homoseksuaali tai transvestiitti.”

Huovisesta se oli väärä kuva, mutta kenen on oikea? Kuvastoahan on kerrytetty kulttuuriin siitä asti, kun kristinusko syntyi.

Vuonna 2010 Helsingin Via Crucis -pääsiäisnäytelmässä Jeesusta esitti japanilainen nainen, viime vuonna tummaihoinen mies. Tänä iltanakin esittäjänä on mies, ohjaajan sanoin ”jokaisen renessanssimaalarin unelma-Jeesus”.

Oikea vai väärä?

Faces of Christ -näyttely Lahden taidemuseossa (Vesijärvenkatu 11 A) 14. toukokuuta asti.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Jeesus
 • Kuvataide
 • Taidemuseot

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  3. 3

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  4. 4

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  5. 5

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  6. 6

   HSTV:n 16 tuntia kestävä suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  7. 7

   Helsinkiläiset lähtivät joukolla juhannusuinnille kaupungin keskustaan – Kauppatorin Altaalle kymmenien metrien jono

  8. 8

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  9. 9

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  10. 10

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  3. 3

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  4. 4

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  5. 5

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  6. 6

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  7. 7

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  8. 8

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  9. 9

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  10. 10

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää