Valikko
Kulttuuri

Näyttelijä Robert de Niro puolusti rokotevastaista elokuvaa – joutui kääntämään takkinsa arvostelun jälkeen

Elokuvan on ohjannut kiistelty tutkija Andrew Wakefield, joka on tunnettu rokotevastaisuudestaan. Häneltä on viety kotimaassaan Britanniassa lääkärin oikeudet.

Rokotteiden vastainen kampanjointi nostaa päätään aika ajoin ja nyt keskustelun ytimeen on Yhdysvalloissa ajautunut veteraaninäyttelijä Robert de Niro.

Mediakohu alkoi viime viikolla, kun New Yorkissa järjestettävän Tribecan arvostetun elokuvafestivaalin ohjelmistoon nostettiin rokotevastainen elokuva nimeltä Vaxxed: From Cover-Up to Catastrophe. Muutaman päivän päästä elokuva kuitenkin vedettiin pois ohjelmistosta.

Käännettä edelsivät näyttävät protestit. Asiasta kertovat useat yhdysvaltalaiset viestimet.

Tribecan festivaali järjestetään huhtikuun puolivälissä ja 72-vuotias de Niro on yksi tapahtuman perustajista ja keskeisistä taustavoimista. Alun perin näyttelijä oli itse nostanut Vaxxed-elokuvan ohjelmistoon ja puolustanut ratkaisua ”keskustelun herättämisellä.”

Kiistellyn elokuvan on ohjannut kiistelty tutkija Andrew Wakefield. Hän on toiminut myös elokuvassa käsikirjoittajana.

Wakefield on tunnettu vuosien ajan rokotevastaisuudestaan. Hän on väittänyt, että MPR-lyhenteellä tunnettu rokote aiheuttaa autismia tietyissä riskiryhmissä. Kolmoisrokotteella immunisoidaan väkeä tuhkarokkoa, sikotautia ja vihurirokkoa vastaan.

Lääketieteelliset tutkimukset ovat osoittaneet Wakefieldin huomiot vääriksi, ja häneltä on sittemmin viety kotimaassaan Britanniassa lääkärin oikeudet.

Monet ovat kuitenkin yhä vaikuttuneita Wakefieldin teoriasta ja rokotteiden haitallisuudesta.

Wakefieldin dokumentin oli nostanut festivaalin ohjelmistoon näyttelijä de Niro itse. Viime viikon alussa näyttelijä puolusti ratkaisuaan ”keskustelun herättämisellä”.

Näyttelijä toivoi avointa keskustelua autismin syistä. De Nirolla ja tämän puolisolla on autistinen lapsi.

Julkisuudessa lääketieteelliset asiantuntijat ja elokuvantekijät arvostelivat kuitenkin elokuvan valintaa osaksi tapahtuman ohjelmistoa. De Niro ja muut festivaalin järjestävät peräytyivät.

”Arviomme elokuvaa festivaalityöryhmän ja tieteellisen yhteisön kanssa emmekä usko, että se syventäisi tai jatkaisi keskustelua, jota olimme toivoneet”, de Niro sanoi lausunnossaan lauantaina New York Timesin mukaan.

Näyttelijä De Niro ei ole ensimmäinen Hollywoodin kärkinimi, joka yhdistetään rokotevastaiseen kampanjaan. Kun Kaliforniassa säädettiin pakollinen rokotelaki viime heinäkuussa, viranomaistoimia vastusti äänekkäästi muun muassa näyttelijä Jim Carrey.

Kaliforniassa lain säätämisen taustalla oli muun muassa joulukuussa 2014 sattunut tartunta sikäläisessä Disneylandissa, jossa noin 150 ihmistä sai tuhkarokon. Aiemmin Kaliforniassa kymmenet tuhannet ovat voineet kieltäytyä rokotteista, koska ne ovat olleet osin vapaaehtoisia.

Rokotukset ovat Yhdysvalloissa myös poliittisen kiistelyn aihe. Eräät näkyvät republikaanit ovat vaatineet vanhemmille valinnanvapautta lasten rokottamisessa.

Tribeca Film Festival on yksi keskeisistä elokuva-alan tapahtumista Yhdysvalloissa. Viime vuonna suomalainen Hamy Ramezan ja sambialaistaustainen britti Rungano Nyoni voittivat festivaaleilla lyhytfiktioiden sarjan pääpalkinnon elokuvallaan Kuuntele.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • rokottaminen
 • rokotukset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   Ministeri Bernerin pelottelutaktiikassa on eräs perin tuttu, mutta holtiton piirre

  3. 3

   Perussuomalaiset tekevät rasismirikoksistaan vaalimainoksia

  4. 4

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  5. 5

   Sinisilmäiset vanhemmat uskoivat sadun koulun järjestämästä laivaristeilystä – valvojia olikin hankittu Tinderistä

  6. 6

   Perhe syyttää: Hoasin homeinen asunto sairastutti koko perheen – ”yskin niin kovaa, että minulta murtui kylkiluu”

  7. 7

   Emmi Salminen, 99, taisteli naisille paikan rakennustyömailla ja pelasti opiskelijan ahdistelijoilta – ”En peruuttanut, vaikka mies pyöritti poraa rintani edessä”

  8. 8

   Sijoittajakonkari vaatii Sampoa pelastamaan osakkaidensa jättisäästöt – Katso, onko taloyhtiösi tietämättään yksi 279 miljoonan euron jakajista

  9. 9

   15-vuotiaan julma joukkopahoinpitely kuohuttaa Sipoossa – kuntalaiset puuhaavat mielenosoitusta lauantaiksi

  10. 10

   Ihmiset ennustivat jo 1500-luvulla, millainen Suomesta tuli 2000-luvulla – nämä historialliset ennustukset ovat toteutuneet

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  3. 3

   Vuosikymmeniä autoveron poistamiseksi työskennellyt juristi tyrmää Bernerin toiminnan – ”Autokaupan kannalta tilanne on hirveä”

  4. 4

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  5. 5

   Selkäkipu ei estä seksiä – katso kuvat kahdeksasta asennosta, joissa petipuuhat asiantuntijoiden mukaan onnistuvat

  6. 6

   Kuluttaja tuskin käärisi täyttä hyötyä autoveron poistosta – myyjien ei välttämättä kannata laskea hintoja täysimääräisesti

  7. 7

   15-vuotiaan julma joukkopahoinpitely kuohuttaa Sipoossa – kuntalaiset puuhaavat mielenosoitusta lauantaiksi

  8. 8

   Autoveron poistuminen laskisi uusien autojen hintoja tuhansilla euroilla – katso yli 6 000 automallin uusi hinta

  9. 9

   Sinisilmäiset vanhemmat uskoivat sadun koulun järjestämästä laivaristeilystä – valvojia olikin hankittu Tinderistä

  10. 10

   Sinnikkyyttä voi opettaa, ja se on nyt erityisen tärkeää, sanoo erityisluokanopettaja – ”Lapset ja nuoret eivät enää tajua, miten paljon työtä asiat vaativat”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  3. 3

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  4. 4

   Joukko Munkkiniemen yhteiskoulun lukion oppilaita karkasi bileristeilylle Ruotsiin – Rehtori: ”Viitteitä suuresta salajuonesta”

  5. 5

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  6. 6

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  7. 7

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  8. 8

   Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

  9. 9

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  10. 10

   Huonossa parisuhteessa on turha roikkua – olen suomalainen nainen 2010-luvulla ja voin tehdä mitä haluan

  11. Näytä lisää