Kulttuuri

Suomalaiset pukeutuivat muskettisotureiksi ja kulkivat läpi sulkeutuvien rajojen Euroopan

Latvialainen ohjaaja Valters Sīlis suunnitteli science fiction -henkistä näytelmää Euroopan suljetuista rajoista. Sitten scifi muuttui todeksi ja Noora Dadu, Carl Alm ja Matti Raita lähtivät matkaan.

Kaikki yhden ja yksi kaikkien puolesta.

Kolmen muskettisoturin kuuluisa lause voidaan asettaa minkä vain asian taakse.

Siltä ainakin vaikutti, kun latvialainen teatteriohjaaja Valters Sīlis saapui kolmen musketti­soturiksi pukeutuneen suomalaisen näyttelijän ja työryhmän kanssa syksyllä Wieniin aloittaakseen 3 Musketeers – East of Vienna -näytelmän tekemisen.

Näytelmä on ”musiikillinen mielikuvitusmatka” ja kuten nimi kertoo, esityksessä olennaisessa osassa oleva videomate­riaali on kuvattu matkalla Wienistä itään.

Ryhmän matka kulki Unkarin, Romanian, Moldovan ja Transnistrian kautta Ukrainaan.

Musketeers-työryhmä saapui Wieniin huomatakseen, että joka puolella näkyi julisteita, joissa luki ”Alle für einen, einer für alle”.

Se oli samaan aikaan kovin sopivaa ja epäsopivaa. Sopivaa siksi, että näyttelijät Carl Alm, Noora Dadu ja Matti Raita olivat pukeutuneet muskettisotureiksi. Epäsopivaa siksi, että julisteet olivat osa oikeistonationalistisen puolueen kunnallisvaalikampanjaa – ja Sīlis muskettisotureineen oli liikkeellä kovin toisen­laisella agendalla.

”Puoluetta vastustamaan tulleet ihmiset tulivat kysymään meiltä, mitä teemme siellä. He pitivät meitä äärioikeiston edustajina”, Sīlis kertoo.

”Se osoitti, että muskettisotureihin kaikki voivat projisoida mitä haluavat. He voivat olla kenen tahansa sotilaita.”

Klockriketeaternin ja latvialaisen Ģertrūdes ielas -teatterin yhteistyö 3 Musketeers saa ensi-iltansa lauantaina Suvilahdessa osana kevään Mad House -esityskokonaisuutta.

Esitystä on harjoiteltu sekä Helsingissä että ­Riiassa ja siinä puhutaan ainakin englantia, suomea ja ruotsia.

Mutta hetkinen: muskettisoturit? Otetaanpa alusta.

Miten idea Alexandre Dumas’n 1600-luvun muskettisotureista matkaamassa nyky-Euroopassa oikein syntyi?

Idea alkoi itää Sīlisin ja Carl Almin mielessä heidän tehdessään yhdessä latvialais-suomalaista Legionnaires-näytelmää, Sīlis selittää.

”Halusimme puhua rajoista Euroopassa ja meillä oli alkuun idea science fiction -tyyppisestä jutusta: mitä jos olisi kolme kaverusta Euroopassa kaksi päivää ennen kuin kaikki rajat suljetaan. Mutta se oli kaksi vuotta sitten, se oli scifiä silloin”, Sīlis sanoo.

Oikeasti sulkeutuvien rajojen Euroopassa piti keksiä muuta. Idea alkoi muuntautua ”Aki Kaurismäen ja Leningrad Cowboysin hengessä” muskettisotureiden suuntaan.

”Muskettisoturit ovat vahvoja hahmoja, jotka kaikki tunnistavat. Silloin et ole enää ei-kukaan matkalla, olet joku: Athos, Portos, Aramis.”

Valters Sīlis kertoo, että ideaa muskettisotureiksi pukeutumisesta oli kokeiltu ensin Riiassa ja Kööpenhaminassa.

”Saimme varsin lämpimän vastaanoton. Olimme kuin turistinähtävyys, joka ei pyytänyt rahaa vaan tarinan.”

Niinpä Alm, Dadu ja Raita laittautuivat muskettisotureiksi ja työryhmä lähti Wienin kautta matkaan.

”Muskettisoturit ovat valmiita palvelemaan ja taistelemaan missä tahansa konfliktissa. Me päätimme hakeutua kohti Ukrainaa, se olisi fiktion ja konfliktin suunta.”

Matkaa tehtiin pikkubussilla.

”Emme tienneet ennalta, miten sankarillisia tai ei-sankarillisia olisimme. Mutta se on nyt se tarina, jonka haluamme kertoa tässä eepoksessa.”

Teatterillinen muskettisoturimatka opetti Sīlisin mukaan ­ainakin sen, miten ihmiset kaikkialla olivat useimmiten valmiita avautumaan, kertomaan itsestään.

”Jos vain etsii, voi löytää niin paljon. Pitää ottaa vain yksi askel ja ihmiset avautuvat.”

Suomen ja Latvian passeilla matkustava ryhmä oli tietoinen siitä, että he olivat pikkubussin ahtaudesta huolimatta koko ajan mukavuusalueella.

”Emme kohdanneet samoja ongelmia kuin monet tapaamamme ihmiset. Meillä oli myös hassut asut, joten ihmiset eivät yleensä kyenneet katsomaan meitä hymyilemättä.”

Vaikka muskettisoturit tulivat esimerkiksi Budapestin rautatieasemalle kaksi viikkoa pakolaiskaaoksen jälkeen ja Krimille kuukausi ennen voimalinjojen katkaisua, he olivat periaatteessa koko ajan ajoissa.

”Kriisi on jatkuva.”

Moldovassa Sīlis ryhmineen tapasi paitsi oligarkkeja vastaan protestoivia ihmisiä, myös niitä, jotka olivat yksinkertaisesti päättäneet elää kriisin ohi, siitä välittämättä.

Juuri sen, kyyniseksi ja passiiviseksi muuttumisen, Sīlis näkeekin nykyajan suurena riskinä.

”Itsensä saa helposti kiinni siitä samasta asenteesta, johon törmäsimme Moldovassa. Tulee halu rakentaa raja ja elää vain sen sisällä. Välittää vain itsestään ja perheestään.”

Sīlis tunnetaan Latviassa ohjaajana, joka tarttuu mielellään historiallisiin, isoihin ja kipeisiin aiheisiin.

Teatteri ei ole hänelle kuitenkaan ensisijaisesti poliittista – vaan ennen kaikkea tarinankerrontaa.

”Jos haluaa muuttaa maa­ilmaa, se on helpompaa suoran aktivismin kuin teatterin kautta.”

Kyynistymisen lisäksi Sīlis on huolissaan takaiskusta, jonka hän näkee tapahtuneen tiettyjen saavutettujen vapauksien suhteen.

”Jopa Latviassa on voinut tuntea olevansa Euroopassa ja olevansa vapaa riippumatta esimerkiksi seksuaalisesta suuntautumisesta. Sen suhteen on nyt tapahtunut takaisku.”

Taistelu ”hyvän” puolesta käy vaikeaksi silloin, kun hyvän olemuksesta ei vallitse yksimielisyys.

”Esimerkiksi käy korruptio, johon törmäsimme matkalla. Korruptiota vastustettaessa vastustetaan varkaita: siinä olemme kaikki yhdessä. Mutta kun kyse on arvoista, asia on monimutkaisempi.”

Sīlis antaa esimerkiksi sen, että vaikka monelle neuvosto­ajan muistavalle latvialaiselle ajattelun vapaus on erityisen tärkeää, eivät kaikki Latviassa ole samaa mieltä. Putinin hallintoa ihaillaan.

”Tällaiset asiat eivät jakaudu kansallisuuden mukaan, vaan ideologisesti. Eivätkä ihmiset ehkä halua nimenomaan Vladimir Putinia, vaan sellaisen persoonan, sellaisen hallinnon, sellaiset arvot.”

Arvoihin tullessa asiat vaikeutuvat.

”Arvotaistelu on taistelua tasapainosta, siinä ollaan jatkuvassa liikkeessä, haetaan keskikohtaa. Se mikä on yhdelle hullua, ei ole sitä toiselle.”

Yhteistä maaperää tuntuukin olevan Sīlisin mukaan yhä vaikeampi löytää.

”Pelkäämme toisiamme, katsomme muita yläpuolelta. Se on kivulias taistelu.”

Yksi kaikkien ja kaikki yhden puolesta.

Mutta kuka yksi? Ja keiden kaikkien?

Valters Sīlis

  Vuonna 1985 syntynyt Valters Sīlis on kiitetty ja palkittu latvialainen teatteriohjaaja.

  Hänen monet ohjauksensa on valittu vuoden parhaaksi ja monet niistä ovat kiertäneet kansainvälisiä teatterifestivaaleja.

  Sīlis oli juuri ehdolla Liettuan tärkeimmän teatteripalkinnon saajaksi.

  Hän on profiloitunut erityisesti historiallisten ja usein poliittisesti arkaluontoisten aiheiden käsittelyyn.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Teatteri
 • Näytelmä
 • Eurooppa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Stockmannin hallituksen puheenjohtaja myi puolet osakkeistaan ennen kurssin laskua – selitti tarvitsevansa rahaa putkiremonttiin

  2. 2

   Miss Helsinki -kisoissa vedettiin alkuperäiskansojen asut päälle, järjestäjien mukaan kyse on ”fantasiapäähineistä” – saamelaisnuoret: ”Täysin absurdi väite”

  3. 3

   IL: Laboratoriohoitaja kertoo videolla kohtelevansa maahanmuuttajia kaltoin – laboratorion johtaja HS:lle: ”Olemme ryhtyneet toimenpiteisiin”

  4. 4

   Trump kysyi, mitä Ruotsissa tapahtui eilen illalla – nyt joukko maan parhaita valokuvaajia vastaa

  5. 5

   Verkko pursuaa lentoja ja majoituksia vertailevia hakukoneita, mutta moni niistä jekuttaa kuluttajaa – Näillä ammattilaisten vinkeillä löydät varmasti halvimmat liput ja majoitukset

  6. 6

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  7. 7

   ”Hoitoa tarvitseva seksiaddikti” saattoi tehdä Trumpista presidentin – Anthony Weiner on ehkä Amerikan vihatuin mies

  8. 8

   Saudi-Arabiassa historiallinen käänne: Naiset saavat luvan ajaa autoa – ”Suuri askel oikeaan suuntaan”

  9. 9

   Maria Silvast asuu Suomen vaarallisimmassa korttelissa – koko maan riskialtteimmista risteyksistä kolme ympäröi pientä aluetta Taka-Töölössä

  10. 10

   Länsimetroa riivaa nyt vakava sähkövika, jonka syytä ei tiedä kukaan – koeajoa varten on tehty ”purkkaviritys”, aloitus voi viivästyä viikkoja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  2. 2

   Trump kysyi, mitä Ruotsissa tapahtui eilen illalla – nyt joukko maan parhaita valokuvaajia vastaa

  3. 3

   Verkko pursuaa lentoja ja majoituksia vertailevia hakukoneita, mutta moni niistä jekuttaa kuluttajaa – Näillä ammattilaisten vinkeillä löydät varmasti halvimmat liput ja majoitukset

  4. 4

   Länsimetroa riivaa nyt vakava sähkövika, jonka syytä ei tiedä kukaan – koeajoa varten on tehty ”purkkaviritys”, aloitus voi viivästyä viikkoja

  5. 5

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  6. 6

   Helsingin hinnat karkaavat ensiasunnon ostajien käsistä, huonokuntoinen pikkukaksio voi maksaa jo 250 000 euroa – katso laskurista, kuinka suureen asuntolainaan sinulla olisi varaa

  7. 7

   Miss Helsinki -kisoissa vedettiin alkuperäiskansojen asut päälle, järjestäjien mukaan kyse on ”fantasiapäähineistä” – saamelaisnuoret: ”Täysin absurdi väite”

  8. 8

   Vanhanpiian vero poistui vuonna 1975, mutta sinkkuja sorretaan yhä yhteiskunnassa – ”Maksoin yhden hengen lisää matkasta, mutta jouduin silti jakamaan huoneen”

  9. 9

   Autoilijoiden törttöily käy yhä villimmäksi Töölössä – video näyttää, miten auto toisensa perään koukkaa kiveyksen yli pyöräilijöiden sekaan pyörätielle

  10. 10

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  5. 5

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää