Valikko
Kulttuuri

Torstaina kuollut nobelisti Imre Kertész oli kiistelty henkilö

Imre Kertész edusti vain itseään, unkarilainen historiantutkija Andras Gerő sanoo

Budapest

Unkarilainen Nobel-palkittu kirjailija Imre Kertész kuoli torstaina Budapestin-kodissaan 86-vuotiaana pitkän sairauden jälkeen.

Juutalaissyntyinen Kertész joutui toisen maailmansodan aikana keskitysleirille, josta hän vapautui vuonna 1945. Hänen tunnetuin teoksensa on Kohtalottomuus, joka kertoo 15-vuo­tiaan pojan keskitysleirikokemuksesta. Kertész palkittiin vuonna 2002 kirjallisuuden Nobelilla ensimmäisenä unkarilaisena.

Unkarissa Kertészillä oli ristiriitainen maine. Hän asui pitkään Berliinissä, minkä jotkut tulkitsivat Unkarin väheksymiseksi. Hän oli juutalainen, mutta pysytteli erossa Budapestin juutalaisyhteisöstä.

Kertész ei myöskään suostunut asemoitumaan mihinkään poliittiseen leiriin. Totalitarismia kiivaasti vastustanut kirjailija sai kaksi vuotta sitten Unkarin korkeimman kunniamerkin, mitä jotkut nykyhallinnon vastustajista arvostelivat.

”Kertész oli yksinäinen susi, joka seurasi vain omia arvojaan. Hän edusti vain itseään”, unkarilaishistoroitsija Andras Gerő sanoo.

Kertész palkittiin Nobelilla erityisesti keskitysleiriä käsittelevästä esikoiskirjastaan, mutta Gerőn mielestä olisi väärin pitää Kertésziä holokaustikirjailijana. Kertészille holokausti ei ollut vain juutalaisten tragedia vaan koko Euroopan tragedia.

”Hän pohti sitä, mitä ihmisarvo merkitsee eurooppalaiselle kulttuurille ja miten toimia ihmisarvoa halveksuvien ilmiöiden kanssa”, Gerő sanoo.

Budapestin keskustan juutalaiskorttelit olivat sekä Kertészin että hänen Kohtalottomuus-teoksensa päähenkilön kotikulmia. Toisen maailmansodan ­aikana täältä vietiin kymmeniätuhansia juutalaisia tapettavaksi.

Nyt kortteleissa on Budapestin bile- ja ravintolakeskittymä. Britti- ja suomalaisturisteja näkyy usein enemmän kuin paikallisia.

Sivukadulta löytyy muistutus Kertészin kirjojen Budapestista.

Budapestinjuutalainen Levy Ben Dov, 74, lukee juuri uutista kirjailijan kuolemasta kännykästään pikkuliikkeessä, jossa valtaosa elintarvikkeista on merkitty hepreaksi.

Ben Dov uskoo Kertészin merkinneen enemmän kansainväliselle yleisölle kuin Budapestin juutalaisille. He eivät hänen mukaansa tarvitse muistutusta tapahtumista, joita he ja heidän perheensä itse kokivat.

Ben Dov oli parivuotias, kun Kertész lähetettiin vuonna 1944 keskitysleirille. Ben Dovin oma perhe selvisi yhtä lukuun ottamatta. Setä pelasti ruotsalaisdiplomaatti Raoul Wallenbergin kanssa muitakin juutalaisia. Nyt Ben Dov asuu vakituisesti Israelissa.

”Emme tarvitse muistutusta. Olemme entisessä ghetossa, jossa jokainen kulma ja jokainen kivi muistuttaa historiasta.”

Kertész nousi kotimaassaan tunnetuksi vasta Nobelin myötä, vaikka pääteos julkaistiin vuonna 1975. Kommunismin ­aikana holokaustista ei juuri puhuttu.

Kohtalottomuuden saama huomio pakotti Unkarin pohtimaan maan roolia juutalaisten joukkotuhossa. Keskustelu jatkuu yhä. Budapestin keskustassa on patsas, jossa syy langetetaan yhä saksalaisille, vaikka virallisissa lausunnoissa Unkarin vastuu tunnustetaankin.

Ben Dov toivoo Kertészin kuoleman muistuttavan eurooppalaisia historiasta. ”Jos on sivistynyt ja lukenut henkilö, Kertészin kuolema varmasti pysäyttää hetkeksi. Oli juutalainen tai ei.”

Juutalaiskorttelin viereisessä Alexandra-kirjakaupassa nobelistin kirjat oli nostettu torstaina aamupäivällä paraatipaikalle.

Kaupan unkarilaisesta kirjallisuudesta vastaava työntekijä Istvan Szigeti, 30, suhtautuu Kertésziin ristiriitaisesti.

Kirjoihin selvästi intohimoisesti suhtautuva Szigeti on pakottanut itsensä lukemaan nobelistin teokset niiden merkittävyyden vuoksi. Mielellään hän ei sitä tehnyt.

”Ne ovat liian raskaita unkarilaiselle mentaliteetille.”

Hän luki kirjat vierailtuaan saksalaisten ystäviensä luona Berliinissä. Heillä oli kaikki Kertészin teokset hyllyssä rivissä, kun hän ei ollut saanut luettua ensimmäistäkään kokonaan.

Yksi syy Szigetin tympääntymisen on se, että holokaustista ilmestyy jatkuvasti uusia kirjoja. Aihe oli esillä myös viime kuussa, kun unkarilainen keskitysleirielokuva Son of Saul (Saul fia) voitti parhaan ulkomaisen elokuvan Oscarin.

”Mutta arvostan Kertésziä siitä, että hän avasi Unkarin historiaa ja tietenkin myös Nobelin vuoksi.”

Asiakaat harvoin kyselevät Kertészin teosten perään. Suosittuja ovat nyt julkkisten kirjat ja kirjat, joissa annetaan vinkkejä parempaan elämään tai parempaan seksiin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Unkari
 • Kirjallisuus
 • Budapest

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  5. 5

   Mies tappoi vanhuksen Puotilassa, jäi hovioikeudessakin ilman rangaistusta – tekijä esiintyi samana kesänä musiikkivideolla

  6. 6

   Presidentti Martti Ahtisaari paljastaa HS:n syntymäpäivä­haastattelussa kolme henkilöä, jotka ovat vaikuttaneet häneen eniten – yksi heistä on suomalainen

  7. 7

   Oikeus kielsi naisia syrjineen käytännön israelilaisen lentoyhtiön lennoilla – naisia ei saa enää pyytää vaihtamaan paikkaa ääriuskovaisten miesten vaatimuksesta

  8. 8

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  9. 9

   Juhannuksen vietossa hukkunut jo yksi ihminen

  10. 10

   Taistelevia jumalia, feminististä seksikomediaa ja Prisman hypnoottinen kassahihna – Nämä kymmenen tv-sarjaa kannattaa katsoa juhannuksena

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  2. 2

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  3. 3

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  4. 4

   13-vuotias tyttö raiskattiin parkkihallissa Keravalla, tekijällä myös muita teiniuhreja – oikeus antoi kolme ja puoli vuotta vankeutta

  5. 5

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  6. 6

   Ritva Elomaa siirtyy takaisin perussuomalaisiin – Halla-aho kehottaa muitakin ”pohtimaan asiaa”

  7. 7

   Ritva Elomaan paluu perussuomalaisiin nakertaa hallituksen enemmistöä – Nyt käydään sotaa edustajien sieluista

  8. 8

   Näin arabisiirtolaisia houkutellaan olemattomilla lupauksilla Suomeen – Jemeniläinen perheenisä myi koko omaisuutensa ja maksoi Suomessa asuvalle miehelle tuhansia dollareita

  9. 9

   Mies tappoi vanhuksen Puotilassa, jäi hovioikeudessakin ilman rangaistusta – tekijä esiintyi samana kesänä musiikkivideolla

  10. 10

   Syötkö 40 appelsiinia päivässä, maistuuko koiranlihakeitto vai oletko vielä elävän sushin ystävä? Testaa, ketä diktaattoria muistutat ruokatavoiltasi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  5. 5

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  6. 6

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää