Valikko
Kulttuuri

Torstaina kuollut nobelisti Imre Kertész oli kiistelty henkilö

Imre Kertész edusti vain itseään, unkarilainen historiantutkija Andras Gerő sanoo

Budapest

Unkarilainen Nobel-palkittu kirjailija Imre Kertész kuoli torstaina Budapestin-kodissaan 86-vuotiaana pitkän sairauden jälkeen.

Juutalaissyntyinen Kertész joutui toisen maailmansodan aikana keskitysleirille, josta hän vapautui vuonna 1945. Hänen tunnetuin teoksensa on Kohtalottomuus, joka kertoo 15-vuo­tiaan pojan keskitysleirikokemuksesta. Kertész palkittiin vuonna 2002 kirjallisuuden Nobelilla ensimmäisenä unkarilaisena.

Unkarissa Kertészillä oli ristiriitainen maine. Hän asui pitkään Berliinissä, minkä jotkut tulkitsivat Unkarin väheksymiseksi. Hän oli juutalainen, mutta pysytteli erossa Budapestin juutalaisyhteisöstä.

Kertész ei myöskään suostunut asemoitumaan mihinkään poliittiseen leiriin. Totalitarismia kiivaasti vastustanut kirjailija sai kaksi vuotta sitten Unkarin korkeimman kunniamerkin, mitä jotkut nykyhallinnon vastustajista arvostelivat.

”Kertész oli yksinäinen susi, joka seurasi vain omia arvojaan. Hän edusti vain itseään”, unkarilaishistoroitsija Andras Gerő sanoo.

Kertész palkittiin Nobelilla erityisesti keskitysleiriä käsittelevästä esikoiskirjastaan, mutta Gerőn mielestä olisi väärin pitää Kertésziä holokaustikirjailijana. Kertészille holokausti ei ollut vain juutalaisten tragedia vaan koko Euroopan tragedia.

”Hän pohti sitä, mitä ihmisarvo merkitsee eurooppalaiselle kulttuurille ja miten toimia ihmisarvoa halveksuvien ilmiöiden kanssa”, Gerő sanoo.

Budapestin keskustan juutalaiskorttelit olivat sekä Kertészin että hänen Kohtalottomuus-teoksensa päähenkilön kotikulmia. Toisen maailmansodan ­aikana täältä vietiin kymmeniätuhansia juutalaisia tapettavaksi.

Nyt kortteleissa on Budapestin bile- ja ravintolakeskittymä. Britti- ja suomalaisturisteja näkyy usein enemmän kuin paikallisia.

Sivukadulta löytyy muistutus Kertészin kirjojen Budapestista.

Budapestinjuutalainen Levy Ben Dov, 74, lukee juuri uutista kirjailijan kuolemasta kännykästään pikkuliikkeessä, jossa valtaosa elintarvikkeista on merkitty hepreaksi.

Ben Dov uskoo Kertészin merkinneen enemmän kansainväliselle yleisölle kuin Budapestin juutalaisille. He eivät hänen mukaansa tarvitse muistutusta tapahtumista, joita he ja heidän perheensä itse kokivat.

Ben Dov oli parivuotias, kun Kertész lähetettiin vuonna 1944 keskitysleirille. Ben Dovin oma perhe selvisi yhtä lukuun ottamatta. Setä pelasti ruotsalaisdiplomaatti Raoul Wallenbergin kanssa muitakin juutalaisia. Nyt Ben Dov asuu vakituisesti Israelissa.

”Emme tarvitse muistutusta. Olemme entisessä ghetossa, jossa jokainen kulma ja jokainen kivi muistuttaa historiasta.”

Kertész nousi kotimaassaan tunnetuksi vasta Nobelin myötä, vaikka pääteos julkaistiin vuonna 1975. Kommunismin ­aikana holokaustista ei juuri puhuttu.

Kohtalottomuuden saama huomio pakotti Unkarin pohtimaan maan roolia juutalaisten joukkotuhossa. Keskustelu jatkuu yhä. Budapestin keskustassa on patsas, jossa syy langetetaan yhä saksalaisille, vaikka virallisissa lausunnoissa Unkarin vastuu tunnustetaankin.

Ben Dov toivoo Kertészin kuoleman muistuttavan eurooppalaisia historiasta. ”Jos on sivistynyt ja lukenut henkilö, Kertészin kuolema varmasti pysäyttää hetkeksi. Oli juutalainen tai ei.”

Juutalaiskorttelin viereisessä Alexandra-kirjakaupassa nobelistin kirjat oli nostettu torstaina aamupäivällä paraatipaikalle.

Kaupan unkarilaisesta kirjallisuudesta vastaava työntekijä Istvan Szigeti, 30, suhtautuu Kertésziin ristiriitaisesti.

Kirjoihin selvästi intohimoisesti suhtautuva Szigeti on pakottanut itsensä lukemaan nobelistin teokset niiden merkittävyyden vuoksi. Mielellään hän ei sitä tehnyt.

”Ne ovat liian raskaita unkarilaiselle mentaliteetille.”

Hän luki kirjat vierailtuaan saksalaisten ystäviensä luona Berliinissä. Heillä oli kaikki Kertészin teokset hyllyssä rivissä, kun hän ei ollut saanut luettua ensimmäistäkään kokonaan.

Yksi syy Szigetin tympääntymisen on se, että holokaustista ilmestyy jatkuvasti uusia kirjoja. Aihe oli esillä myös viime kuussa, kun unkarilainen keskitysleirielokuva Son of Saul (Saul fia) voitti parhaan ulkomaisen elokuvan Oscarin.

”Mutta arvostan Kertésziä siitä, että hän avasi Unkarin historiaa ja tietenkin myös Nobelin vuoksi.”

Asiakaat harvoin kyselevät Kertészin teosten perään. Suosittuja ovat nyt julkkisten kirjat ja kirjat, joissa annetaan vinkkejä parempaan elämään tai parempaan seksiin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Unkari
 • Kirjallisuus
 • Budapest

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

  2. 2

   Melania Trump piti harvinaisen julkisen puheen rohkeista naisista, ja Suomi oli näyttävästi esillä (tai ainakin yksi suomen kielen sana oli)

  3. 3

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  4. 4

   Tukiopetusta jäi pitämättä Lauttasaaressa – rehtori antoi rahat opettajille joululahjaksi

  5. 5

   Tampereen teknillinen yliopisto halusi tehdä etiopialaisesta tyrannista kunniatohtorin – yliopistolta vaaditaan anteeksipyyntöä

  6. 6

   Huumevalistus vie lapsilta lelut saksalaisissa päiväkodeissa – Suomalaistutkija: ”Kannattaa kokeilla kotonakin”

  7. 7

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  8. 8

   Kauniaisissa on Suomen suurin keskieläke, yli 3 000 euroa – katso oman kuntasi tilanne

  9. 9

   Perheet kertovat pakkolääkittyjen ihmisoikeusjuristien kidutuksesta Kiinassa – rotat näykkivät nenää ja korvia

  10. 10

   Futistähti Ronaldon käsittämättömästä näköispatsaasta tuli somehitti, tässä parhaat reaktiot

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

  3. 3

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  4. 4

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  5. 5

   Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

  6. 6

   Poliisin mukaan moni käännytettävä uhkailee itsemurhalla – Mitä afganistanilaiselle Rezalle tapahtui sen jälkeen, kun hän oli kiivennyt köysi kädessä Rautatientorin puuhun?

  7. 7

   Toimitusjohtajalle potkut isosta espoolaisesta isännöinti- ja huoltoyhtiöstä – epäillään rahojen väärinkäytöstä

  8. 8

   Tuulia Syvänen lopetti valehtelun kokonaan, ja se mullisti hänen elämänsä – ”Miksi feikkaamme, vaikka ihmiset tykkäävät meistä enemmän, kun uskallamme olla vajavaisia ja tyhmiä?”

  9. 9

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  10. 10

   Huumevalistus vie lapsilta lelut saksalaisissa päiväkodeissa – Suomalaistutkija: ”Kannattaa kokeilla kotonakin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  3. 3

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  4. 4

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  5. 5

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  8. 8

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  9. 9

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  10. 10

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  11. Näytä lisää