Valikko
Kulttuuri

Katoaako ooppera Kansallisoopperasta kuin jazz Pori Jazzista, Lilli Paasikivi?

Kansallisoopperan taiteellinen johtaja Lilli Paasikivi puolustaa musikaalien, raskaan rockin ja Iiro Rantalan konserttisarjan paikkaa oopperatalossa: ”ne eivät ole pois perustehtävästämme”.

Poppia! Musikaalia! Heavya!

Sitäkin on Suomen Kansallisooppera taiteellisen johtajan Lilli Paasikiven kaudella. Hän toi oopperaan Andrew Lloyd Webberin Oopperan kummituksen ja raskaan rockin Apocalyptica-yhtyeen Perttu Kivilaakson ja Eicca Toppisen Indigo-oopperan.

Syksyllä 2016 hän antaa Iiro Rantalalle konserttisarjan, jonka yhtenä solistina laulaa poptähti Robin.

”Kyse on ohjelmiston laajentamisesta ja laajempien yleisöryhmien tavoittamisesta. Väliin mahtuu musikaali tai heavy metal -ooppera, mutta se ei ole pois perustehtävästämme, vaan lisäarvo”, Paasikivi sanoo HSTV:n haastattelussa, jonka voi nähdä oheiselta videolta kokonaisuudessaan.

Rantalan konserttisarjaa selittää myös sunnuntaipäivien tyhjyys. ”Sunnuntai on kallis päivä tehdä suuria produktioita.”

Arkena voisi tehdä myös haastavaa nykymusiikkia eikä niin usein Oopperan kummitusta.

”Tuomme Kaija Saariahon juuri Hollannissa kantaesitetyn Only the Sound Remains -oopperan Helsinkiin ja tilasimme Sebastian Fagerlundilta Syys­sonaatti-oopperan.”

Ulkomaisten uusien oopperoiden esittäjänä Kansallisooppera ei juuri profiloidu.

”Olemme kuitenkin Musica novassa mukana ja teimme viimeksi Toshio Hosokawan Raven-monologioopperan.”

Linjanmuutos on tuonut lisää lipputuloja. Jos tätä haetaan, miksi yhä loppuunmyyty Oopperan kummitus ei jatka syksyllä?

”Emme ole West End -teatteri, joka toistaa ohjelmaa niin pitkään kuin se on taloudellisesti mielekästä. Haluamme esittää monenlaista ohjelmistoa, joten kyllä yli 50 kummitus-esitystä riittää tähän väliin.”

Linja myös ihmetyttää. Eräskin lukija kysyi onko Kansallisoopperassa kohta yhtä vähän oopperaa kuin jazzia Pori Jazzissa. Myös kapellimestari ja Turun musiikkijuhlien taiteellinen johtaja Ville Matvejeff twiittasi taannoin viihteellistymistä vastaan. Senkö vuoksi hänelle ei anneta oopperatehtäviä, vaikka hän tekee oopperaa ulkomailla ja levyttää sitä pian Deccalle?

”Ville johti konsertin viime vuonna meillä ja teki oikein hyvää työtä. Huolestunut saa olla ja twiitata mitä haluaa. Mutta silloin emme olleet vielä julkistaneet koko kautta.”

Maailmalla laulava basso Mika Kares yhtyi kritisoijiin, eikä hänellekään ole tehtäviä.

”Hänen piti tulla Richard Wagnerin Nürnbergin mestarilaulajiin. Se rooli ei sopinutkaan hänelle. Totta kai niin hieno laulaja on aina esillä yhtenä mahdollisuutena. Tosin meillä on kaksi bassoa solistikunnassa. Koit Soasepp ja Jyrki Korhonen tekevät rooleja, joita Mikakin tekisi. Ei tässä edes hakemalla löydy minkäänlaista boikottia.”

Mika Kares vastaa Wienistä, että debyytit Wienin valtionoopperaan ja Lontoon Covent Gardeniin sekä Baijerin valtionoopperan ensi-iltamiehityksen rooli on sovittu hyvissä ajoin ja kalenteri täyttyy no­peasti. Hän esiintyy ensi kaudella Helsingin kaupunginorkesterin ja Radion sinfoniaorkesterin solistina ja palaa kesällä 2017 Savonlinnan oopperajuhlille.

”Kansallisoopperakin kiinnostaa, jos sopivaa roolia tarjotaan sellaiseen väliin, että kalenterissa on tilaa.”

Myös Ville Matvejeff puhuu nyt maltillisesti.

”Kun Kansallisooppera on ­ainoa oopperatalomme, luottaisin itse oopperan voimaan enemmän. Mutta ymmärrän riskinottoja ja nostan hattua yleisömenestykselle”, hän sanoo.

Matvejeff tietää myös alan ihmisten huolet.

”Nyt kysytään, väheneekö oopperaesitysten määrä ja miten uudet sukupolvet saadaan ajettua sisään, jotta huikea oopperaperinteemme säilyy.”

Paasikiven vastaus on ajaa sisään laulajia free-pohjalta. Aikooko hän murskata oman solistikunnan kuukausipalkkaisine laulajineen?

”Älä dramatisoi. Kyse ei ole murskaamisesta. Maailma oli ennen toisenlainen.”

Nykyisin parhaat laulajat hakeutuvat useammin ulkomaille kuin solistikunnan kulta-aikoina 1960- ja 1970-luvuilla.

”Tällä hetkellä olen ratkaissut niin, että en ota toistaiseksi voimassa olevalla sopimuksella solisteja taloon, vaan ensisijaisesti menen teokset edellä ja haen rooleihin sopivat laulajat.”

Solistikunta näyttää siis pienentyvän luonnollisen poistuman kautta, koska vakituisen työntekijän tilalle ei uutta vakituista palkata. Töitä on silti luvassa Paasikiven valitsemille suomalaisille freelance-laulajille.

”Laskin parin viime vuoden solistien suomalaisuus­asteen, ja se oli lähes 90 prosenttia.”

Oman ensemblen etuja menetetään varmasti. Samalla takavuosien kiusalliset, joskin yksittäiset tilanteet äänensä jo osin menettäneiden kuukausipalkkaisten solistien suorituksia kuunnellessa voivat entisestään vähetä.

Erityisen huonosti johtaja edeltäjineen on ajanut sisään uusia kapellimestarisukupolvia. Ylikapellimestari Michael Güttler ei saa jatkokautta eikä Kansallisooppera ole kasvattanut ilmeistä seuraajaa.

”Olen ottanut aikalisän. Meille tulee paljon kiinnostavia kapellimestarivieraita, ja testaamme kemioiden toimivuutta.”

Miksi suomalaisia kapellimestareita ei olla Mikko Franckin jälkeen sitoutettu yhteistyöhön, mikä voisi luontevasti johtaa jopa ylikapellimestarin tehtäviin?

”Suomalaiset kapellimestarit tekevät hyvin vähän oopperaa. Kun nuoren kapellimestarin ura lähtee vetämään ja agentit painavat päälle, on aivan eri asia sitoutua viikoksi vierailuun sinfoniaorkesterin edessä kuin parin kuukauden oopperatyöhön.”

Santtu-Matias Rouvali on tuoreimpia lahjakkuuksia, joita ei Kansallisoopperaan ehditty sitouttaa. Hän johti äskettäin Tampereen oopperassa.

”Kyselty kyllä oli, ja nyt kun ooppera on alkanut kiinnostaa häntä, otamme sen huomioon.”

Paasikivi tuli tehtävään uransa huipulla: mezzosopraanon kalenterissa oli hienoja tehtäviä nimekkäissä oopperataloissa ja huippuorkesterien kanssa. Miksi hän halusi vaihtaa noin rasittavaan tehtävään?

”Ei tämä ole rasittava tehtävä”, hän torjuu. ”Toki laulan keväällä Tristanin ja Isolden esityksissä, mutta muuten teen enemmän konsertteja.”

Katoavatko kaverit vai ilmaantuuko heitä hämmentävästi lisää, kun laulajasta tulee taiteellinen johtaja?

”Sekä että. Teen hyvin paljon päätöksiä: kuka saa mahdollisuuden ja kuka ei. Toiset voin tehdä iloisiksi ja toiset pettyvät. Kyse on maamme ainoasta työllistäjästä tässä mittakaavassa. Olen paljon vartija tahtotilojen ristitulessa.”

Paasikivi toimii pitkälti veikkausvoittovaroilla, joita hallitukset ovat antaneet Kansallisoopperalle hieman huippuvuosia vähemmän. Myöskään pääkaupunkiseudun kuntien rahoitus ei ole parhaiden vuosien tasolla. Onko tietty viihteellistyminen myös taloudellinen pakko?

”Ei, mutta on helpompaa esittää ensi kaudella Dmitri Šostakovitšin Mtsenskin piirikunnan Lady Macbethia, kun ensin myytiin yli 50 näytöstä Oopperan kummitusta loppuun.”

Mitä suosittelet ensi kaudella niille, jotka tulivat ensimmäistä kertaa Kansallisoopperaan juuri kummitusta katsomaan?

Wagnerin Lentävä hollantilainen ja Šostakovišin Mtsenskin piirikunnan Lady Macbeth ovat niin poweria tavaraa, että ne saattaisivat kiinnostaa. Ei pidä aliarvioida uutta yleisöä niin, että luulee heidän haluavan pelkkää hattaraa.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Suomen kansallisooppera
 • Ooppera
 • Viihde

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Opetan lukiossa asioita, joita en ole opiskellut päivääkään

  2. 2

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  3. 3

   Miksi laihduttaminen on niin vaikeaa? Lihavuuden syy voi olla aivoissa

  4. 4

   Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

  5. 5

   Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

  6. 6

   Lapsille annetaan nyt uusvanhoja ja raamatullisia nimiä – Frozenin siivittämä Elsa-buumi hiipui, Sofia ja Onni palasivat kärkeen

  7. 7

   Tiedoksi niille, jotka surevat pakolaisten aiheuttamia kustannuksia: Leirittämällä ja eristämällä he vasta kalliiksi tulevatkin

  8. 8

   Tutkijat selvittivät, millaisia puolueiden jäsenet ovat ja paljonko he ansaitsevat – punavihreästä kuplastakin löytyi havainto

  9. 9

   Kokoomus johtaa Helsingin vaalitaistoa niukasti, vihreät aivan tuntumassa

  10. 10

   Uimahallivastaava: ”Perimmäinen syy saunojen uima-asukieltoon on vain suomalainen saunakulttuuri”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  2. 2

   Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

  3. 3

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  4. 4

   Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

  5. 5

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  6. 6

   Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

  7. 7

   Uimahallivastaava: ”Perimmäinen syy saunojen uima-asukieltoon on vain suomalainen saunakulttuuri”

  8. 8

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  9. 9

   Kansalaiset nousivat kesäaikakapinaan – aloite viisarien kääntelyn lopettamisesta otti huiman kirin ja menee eduskunnan käsiteltäväksi

  10. 10

   Suurpalon sammutus jatkuu läpi tiistain vastaisen yön Vantaalla – ”Kuin kaatopaikka keskellä kaupunkia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  5. 5

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  8. 8

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  9. 9

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  10. 10

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  11. Näytä lisää