Valikko
Kulttuuri    |   Kolumni

Likaisilla neuloilla piikittänyt Huslab muistuttaa jo liikaa tv-sarjaa

Vielä keskiviikkona sairaalasarja Sykkeen tehostamisvaatimukset kuulostivat hieman absurdeilta, mutta tieto Huslabin näytteenottobonuksesta teki fiktiosta asteen uskottavampaa.

”On totta, että meillä on näytteenottajille olemassa suoritepalkkio, jossa jos tekee työtä sujuvasti ja ripeästi, niin on mahdollista saada palkanlisää.”

”40 näytettä on kokopäiväiselle näytteenottajalle täysin normaalilla tempolla tehtävä työsuoritus. Kysymys ei ole todellakaan siitä, että tällaisella tavalla yritettäisiin jotenkin saada nopeasti töitä tehtyä. Vaan kannustaa vain normaaliin, hyvään työsuoritukseen.”

Nämä ovat Huslabin toimitusjohtajan Piia Aarnisalon vastauksia Yleisradion toimittajalle sen jälkeen, kun paljastui, että Huslabissa on otettu verinäytteitä käytetyillä neuloilla, ja kymmenet ihmiset ovat saattaneet saada niistä tarttuvan taudin.

Aarnisalo sanoi haastattelussa, että ei usko, että nopeuspalkkio olisi syynä neulaskandaaliin johtaneeseen työntekijän virheeseen.

Näytteenottajia siis kannustetaan rahalla ottamaan verikokeita nopeammin, tehokkaammin. Yli 40 näytteen päivävauhdista näytteenottaja saa tulospalkkiota euron per verinäyte.

Bonus kuulostaa tutulta fiktiolta, nimittäin Yellow Film & TV:n Ylelle tuottamalta sairaalasarja Sykkeltä.

Syke kertoo hoitajien ja lääkärien työstä traumapolilla eli yksikössä, jonne tuodaan kallonsa halkaisseet ja raajansa irti leikanneet, välitöntä hoitoa tarvitsevat, usein hengestään kamppailevat potilaat.

Sarja tavoittelee hoitotyöstä kertoessaan todenmukaisuutta.

Sarjan näyttelijä Iina Kuustonen kertoi HS:n haastattelussa maaliskuussa, että näyttelijät valmistautuivat rooleihinsa opetussairaaloiden luokkahuoneissa mittaamalla toistensa verenpaineita, painelemalla elvytysnukkea, ottamalla verinäytteitä ja kanyloivat vapaaehtoisia hoitajia.

Varoitus: nyt seuraa paljastuksia uusien jaksojen teemoista!

Uusimmissa Sykkeen jaksoissa traumapolia kohtaavat säästöt, jotka tuntuvat lähes absurdeilta – tai tuntuivat ainakin vielä eilen.

Sairaalan hallintolääkärit ehdottavat kuolemaisillaan olevien kotiuttamista, jotta sänkypaikoista saataisiin säästöjä aikaan. Ehdotetaan, että jos potilaat kotiutetaan ja he tulevat neljän tunnin päästä uudestaan, heidät voidaan kirjata uusina potilaina, ja säästötavoite täyttyy.

Hoitajia pyydetään tekemään työnsä vähän aiempaa huonommin, jotta ihmiset eivät hakeutuisi hoitoon niin hanakasti. Hoitajia aiotaan irtisanoa, jotta viivan alle jää haluttu tulos – huolimatta kiireestä ja siitä, että heidän on vaikea selvitä tehtävistään eli ihmishenkien pelastamisesta.

Jaana Pesosen näyttelemä ylilääkäri Marjut Blom on niin korostetun kulmikas ja kylmä tehostusvaatimuksissaan ja toisaalta vain avuton ylhäältä tulevien vaatimusten toteuttaja, että hän vaikuttaa turvallisen fiktiiviseltä ja hieman koomiseltakin hahmolta.

Mutta jos tosielämässäkin maksetaan euron bonus jokaisesta päivätavoitteen ylittävästä laboratorion verinäytteestä, niin Sykkeen maailmakin alkaa tuntua astetta uskottavammalta. Karmivalla tavalla.

Suomessa tehdään nyt paljon hyviä televisiosarjoja, joista Sykkeen lisäksi toinen todellisuutta kutkuttavasti jäljittelevä on Helsingin huumepoliisin arjesta kertova Moskito Televisionin tuottama Koukussa.

Sen ensimmäinen tuotantokausi nähtiin Ylellä viime vuoden lopulla, ja toinenkin kausi lienee tulossa. Koukussa-sarjassa huumepoliisi joutuu tasapainoilemaan vanhojen työtapojen ja uusien vaatimusten välillä. Poliisi tarvitsee vasikoita, ja uudet säännöt vaativat kirjaamaan tietolähteiden nimet rekisteriin.

Jos vasikat eivät saa olla piilossa, heistä ei ole poliisille hyötyä – tämän uutisistakin tutun dilemman kanssa kamppailee Tommi Erosen näyttelemä huumerikostutkija Oskari Autio.

Mutta poliisin taiteilu lain rajamailla ja ongelmat virkaintoisen poliisijohdon kanssa eivät ole Koukussa-sarjassa mitään verrattuna tosielämän huumepoliisisaagaan eli Jari Aarnion vaiheisiin, joita on käsitelty pitkään ja perusteellisesti oikeussalissa.

Aarnioon liittyviä käräjiä on kaikki jutut yhteen laskettuna istuttu yli 120 päivää ja syytekohtia on käyty läpi noin 30. Vakavimmat syytteet liittyvät törkeisiin huumausainerikoksiin.

Onko todellisuus järkyttävämpää kuin totuutta jäljittelevissä sarjoissa? Tämä synkkä kysymys hiipii mieleen, kun seuraa suomalaisen yhteiskunnan ytimestä, poliisista ja sairaanhoidosta, kertovia fiktiivisiä televisiosarjoja. Molemmat instituutioita, joihin on totuttu luottamaan, mutta nyt luottamus horjuu.

Huumepoliisin kohdalla vaikuttaa siltä, että fiktio ei ainakaan vielä ole päässyt yhtä lennokkaisiin sfääreihin kuin tosielämä, vaikka Aarnion tuomio onkin tiedossa vasta syksyllä.

Toivottavasti Huslabin tapaus on opettavainen varoitus Husin ja muiden sairaanhoitopiirien johtajille, soteuudistajille ja muille päättäjille: Älkää antako tehostamisen ajaa potilasturvallisuuden ylitse. Olkoon taru totuutta ihmeellisempää.

Sykkeen kolmannen kauden viisi ensimmäistä jaksoa Yle Areenassa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tv-sarjat
 • Yle

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Hampurilaistesti: maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  2. 2

   Vantaan Koivuhaassa on Jehovan todistajien päämaja, jossa valikoitu joukko odottaa pääsyä paratiisiin – lapset on kielletty ja raamatuntulkinta ainoaa oikeaa

  3. 3

   Turvapaikanhakijat eivät työllisty – etenkin Irakista ja Somaliasta tulevien työllisyys on hyvin heikko

  4. 4

   Happohyökkääjä vaanii nuoria naisia Berliinissä – uhreja ainakin kuusi

  5. 5

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  6. 6

   Poliisi tutkii, yritettiinkö turvapaikanhakijoiden mielenosoitusteltta polttaa – teko oli ”ilmeisen tahallinen”

  7. 7

   Trump on rakennellut itselleen ansoja – voiko niistä seurata jotain todella dramaattista?

  8. 8

   Alkoholiin, huumeisiin ja itsemurhiin liittyvät ”epätoivon kuolemat” tappavat USA:n valkoisia ennätystahtiin

  9. 9

   Patrik Laine laukoi todellisen tuurimaalin – supertähti Sidney Crosby löi vastustajan sormen tohjoksi

  10. 10

   Lauri Markkasen kausi ja kenties koko yliopistoura päättyi – Golden Globe -voittaja Bill Murray tuuletti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  3. 3

   Aikuiset ihmiset ovat unohtaneet, ettei töykeyttä voi perustella millään

  4. 4

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  5. 5

   Telia luopuu roaming-maksuista – kuluttajille kotimaan hinnat kaikissa EU-maissa

  6. 6

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  7. 7

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  8. 8

   Hampurilaistesti: maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  9. 9

   Yle sai JSN:ltä langettavan päätöksen poliittiseen painostukseen taipumisesta

  10. 10

   Kuusi naista perusti vertaiskoulutusverkoston, jonka suosio räjähti – ”Miehillä on pörssiklubit ja muut. Tämä on meidän juttu”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Kela vaatii, että 6-vuotiaalle lapsenlapselle säästämäni rahat käytetään perheen elättämiseen

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  11. Näytä lisää