Valikko
Kulttuuri

Lilla Teaternin arvostelua herättäneen näytelmän käsikirjoittaja: ”Kuvaamani naiskauppa on samaa kuin pakolaisten kulkureiteillä, ihan todellista kärsimystä”

Helsingissä tehdään nyt teatteria pakolaisuudesta, ääriliikkeistä, rasismista ja maailman uusjaosta

Teatteri on tällä hetkellä harvinaisesti ajan hermolla. Ainakin Helsingissä nähtävinä on useita esityksiä, joissa käsitellään ­Euroopassa vahvistunutta ääri­oikeistolaisuutta, pakolaisvirtoja, syrjintää ja tavallisten ihmisten moraalia.

Yhteiskunnallinen teatteri ei kuitenkaan ole helppo laji.

Miten vääryyksistä ja epäkohdista pitäisi oikein kertoa? Saako puhua suoraan? Miten sanoa jotain uutta? Voiko rasismin ja naisvihan esittäminen kääntyä niiden vähättelyksi?

Tätä on pohdittu esimerkiksi Juha Hurmeen Töppöhörön ja Veikko Nuutisen Pasi Was Here -näytelmän yhteydessä.

Ensimmäinen antaa Kansallisteatterissa suomalaiselle rasistille suunvuoron, toinen pohtii Kom-teatterissa henkistä välimatkaa autioituvan teollisuuskaupungin ja Punavuoren punavihreän kuplan välillä.

Viimeksi yhteiskunnallisen teatterin mahdollisuuksista on väitelty Lilla Teaternin tuoreen ensi-illan Ta mig till er ledare (Viekää minut johtajanne luo) jälkimainingeissa.

Lilla teatern kutsuu näytelmää ”poliittisesti epäkorrektiksi komediaksi, joka perustuu historiallisiin tapahtumiin”.

Kaksikin siitä kirjoittanutta kriitikkoa on ihmetellyt, miten Matti Linnavuoren kirjoittamaa ja Raila Leppäkosken ohjaamaa näytelmää ylipäätään voidaan esittää, etenkään Helsingin kaupunginteatterin näyttämöllä.

”Tunnin esitykseen on saatu mahdutettua seksismin, rasismin, homofobian, stereotyyppien vahvistamisen ja naisvihan koko rekisteri”, kirjoitti Ylva Larsdotter Svenska Ylen verkkosivuilla.

Hufvudstadsbladetissa Sonja Mäkelä on samaa mieltä ja kertoi halunneensa lähteä katsomosta kesken pois. HS-kriitikko Lauri Meri taas arvioi esityksen taustoittavan nyky-Euroopan pakolaisvirtoja ja ääriliikkeitä ja antoi sille kolme tähteä.

Mäkelän ja Larsdotterin kritiikeissä ihmeteltiin myös sitä, että teksti oli valittu toiseksi voittajaksi Vivica Bandler -näytelmäkilpailussa viime vuonna.

Näytelmä sijoittuu Suomen Lappiin ”vuonna 1805”, mutta sen pohjana on ranskalaisen tiedemiehen Pierre de Maupertuisin käynti täällä jo 1700-luvulla.

Tämä tuli tekemään maastomittauksia, Linnavuoren näytelmässä tutkimusmatka on vain kulissia. Lopulta retkikunnan johtaja Pascal päätyy myymään Suomen venäläisille.

Ennen sitä ranskalaisseurue ihmettelee suomalaisten ja saamelaisten juomatapoja ja raiskaa raa’alla kaupanteollaan niin maata kuin sen asukkaita.

Matti Linnavuori (s. 1955) korostaa tekstin yhteiskunnallisia teemoja, mutta myös taideteoksen monitasoisuutta.

”Lähdin kirjoittamaan näytelmää pakolaiskriisistä ja muukalaisvihasta. Kuvaamani naiskauppakin on samaa kuin pakolaisten kulkureiteillä, ihan todellista kärsimystä.”

”Halusin myös tuoda tarinan lähelle suomalaisia. Siksi heistä tulee näytelmässä pakolaisia.”

Linnavuori sanoo hakeneensa tekstissä muutakin kuin suoraa julistusta: ”Etsin tulosta, jolle voisi muutakin kuin nyökätä ja sanoa olevansa aivan samaa mieltä.”

Silti hänen on vaikea ymmärtää kritiikkiä, jonka mukaan rasismia ja naiskauppaa ei problematisoida tarpeeksi ja saamelaisista ja homoseksuaalisuudesta annetaan stereotyyppinen kuva.

”Jos näytelmässä seuraa pelkkää pintaa, ei ehkä havaitse kaikkea.”

Tekstissä onkin suoria lainauksia 1700–1800-lukujen tutkimusmatkailijoilta, niiden joukossa räikeimmät kliseet, jotka ovat määritelleet käsityksiä suomalaisista.

Juha Hurmeen Töppöhöröäkin kritisoitiin alkuvuodesta kliseisestä suhtautumisesta aiheeseensa, eli suomalaiseen ääri­oikeistolaisuuteen ja rasismiin.

”Ei mitään uusia havaintoja tai oivalluksia”, Tuomas Kaseva kirjoitti HS:ssa.

Mielipide on Hurmeesta (s. 1959) aivan paikallaan. ”Teatteriesitys on aina ikään kuin ehdotus, johon kriitikko reagoi omalla tavallaan.”

Monet muutkin ovat olleet Töppöhöröstä tätä mieltä, monet taas eivät: ”Suunnilleen joka toinen katsoja näki esityksessä sen edistyksellisen pohjan. Joka toinen taas valitti, ettei se kuvannut nykytilannetta eli uutta pakolaisvyöryä ja sen seurauksia.”

Hurme sanoo olevansa ensimmäinen myöntämään tämän, sillä se ei ollut tarkoituskaan.

”Siihen on koottu kahdenkymmenen vuoden aikana suomalaisilla huoltoasemilla kuulemiani juttuja. Laaja, pitkäaikainen prosessi on sitten tiivistetty yhteen henkilöön.”

Yleisön ja mielipiteiden kahtiajako on Hurmeesta ”iloinen asia”. Viimeistään se kertoo, että esitys on herättänyt ajatuksia ja keskustelua.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Teatteri
 • Helsingin kaupunginteatteri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  3. 3

   Aija Särkijärvi, 90, nukkuu joskus samoissa lakanoissa neljä viikkoa – iäkkäistä huolehtivien kotihoitajien työ on muuttunut raskaammaksi ja heistä on jatkuva pula

  4. 4

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  5. 5

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  6. 6

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  7. 7

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  8. 8

   Joku on hoitanut poliisin löytämää mystistä metsähautaa – punaisista sukulaisista ei haluttu kertoa, arvellaan Hausjärvellä

  9. 9

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  10. 10

   Kymmeniä loukkaantui metrovaunujen suistuttua radalta New Yorkissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  5. 5

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  10. 10

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää