Valikko
Kulttuuri

Peter Franzén pitää roolia Vikings-sarjassa uransa kansainvälisesti merkittävimpänä

Jättituotannon myötä suomalaisen ura on noussut uudelle tasolle

Vikings-sarjalla on varmaan eniten kansainvälistä merkitystä ja näkyvyyttä, mitä olen urallani saavuttanut.”

Näin kuvailee rooliaan History Channelin jättituotannossa Peter Franzén, yksi Suomen menestyneimmistä näyttelijöistä.

Hänen kanssaan on helppo olla samaa mieltä. Suomessa HBO:n tuoreeltaan lähettämä Vikings on ollut suuri menestys. Katsojaluvut ovat nousseet kausi kaudelta. Yhdysvalloissa sarjalla on viitisen miljoonaa katsojaa ja maailmalla paljon lisää.

Vikings kertoo viikinkikauden alkuajoista vuoden 800 paikkeilla. Viikingit lähtevät ensi kertaa valtameren yli ryöstämään, Britanniaan ja Ranskaan.

Sarja seuraa maanviljelijästä kuninkaaksi nousevan Ragnar Lothbrokin ja hänen sukunsa tarinaa. Kilpailevat hallitsijat ja liittolaiset tulevat ja menevät. Franzén ja toinen suomalainen, Jasper Pääkkönen, ovat keskeisiä sivuhahmoja sarjan käynnissä olevalla neljännellä kaudella. He esittävät hurjia soturiveljeksiä Harald Kaunotukkaa ja Halfdan Mustaa.

Franzénille tämä on iso askel. Rooli on aivan eri mittaluokkaa kuin esimerkiksi hänen lyhyt vierailunsa HBO:n True Blood -sarjassa.

Haraldin ensiesiintyminen oli neljännen kauden neljännessä jaksossa. Harald marssi suoraan kuninkaan saliin ja ilmoitti kuningattarelle haluavansa Norjan kuninkaaksi. Myöhemmin juhlissa hän pelasi lautapeliä kuningas Ragnarin poikien kanssa ja istui Ragnarin valtaistuimella, kun tämä oli poissa.

Pääkkösen esittämä Halfdan tuli mukaan seuraavassa jaksossa. Uusimmassa, seitsemännessä jaksossa, he ovat molemmat mukana Ragnarin ryöstöretkellä Pariisiin. Veljekset pyysivät erikseen, että heidän laivansa saisi olla viikinkilaivaston ensimmäisenä.

Sekä Franzén että Pääkkönen ovat ottaneet roolit omikseen sekä paikkansa sarjan henkilökaartissa. He sekoittavat kiinnostavalla tavalla kuningas Ragnarin hovin valta-asetelmia.

Franzén ja Pääkkönen valittiin rooleihin yhdessä. Sarjan roolittaja näki heidät esittämässä uusnatsiveljeksiä Dome Karukosken Leijonasydän-elokuvassa, kun se näytettiin Irlannin Kilkennyssä pidetyllä elokuvafestivaalilla.

Franzén oli käynyt Vikingsin koekuvauksissa sitä ennen jo kolme kertaa. Hän oli hakenut muun muassa pääosaan, Ragnarin rooliin, ennen sarjan alkamista.

Vikings on myös työnkuvan puolesta ollut poikkeuksellinen sarja Franzénin uralla.

”En ole koskaan ollut sellaisessa mukana. Kuvaaminen on tavallaan samanlaista kuin aina, mutta uutta on, että ei tiedä kokonaista kaarta esittämälleen henkilölle. Saamme luettavaksi aina vain kaksi seuraavaa jaksoa.”

Näyttelijät eivät tiedä, kuinka pitkään heidän hahmonsa pysyvät hengissä. Vikingsissa sivuhahmoilla on ollut tapana kuolla, varsinkin jos he ovat kunnianhimoisia sotureita, kuten Harald. Franzén on kääntänyt tämän epätietoisuuden vahvuudeksi.

Vikingsin tekeminen on elävää elämää, eletään jännityksessä koko ajan. En tiedä kuinka pitkään Harald pysyy elossa. Se tuo tuoreutta näyttelijäsuoritukseen. Siinä mennään tunnustellen, edetään hetkessä. Mielessä on vain ne haaveet, jotka roolihahmolla siinä hetkessä on.”

Varmaa on kuitenkin, että Harald pysyy elossa ainakin viidennen kauden alkuun asti. Franzén on nimittäin kutsuttu seuraavan kauden kuvauksiin, jotka alkavat hänen osaltaan kesäkuussa.

”Tässä on muutama kuukausi aikaa, ennen kuin Vikingsin viidennen kauden kuvaukset alkavat kesäkuussa.”

Töitä voi riittää melkein vuodeksi. Franzén aloitti neljännen kauden kuvaukset Irlannissa viime toukokuussa ja ne päättyivät vasta muutama viikko sitten. Kahden kauden välissä hän ehtii tehdä elokuvan Liettuassa.

Kuvauksissa työpäivät venyvät usein viisitoista tuntia pitkiksi.

”Aamulla lähdetään kotoa neljän jälkeen ja illalla ollaan kotona kahdeksan pintaan. Jos ei ole ollut hirveän fyysinen päivä, pyritään käymään vielä urheilemassa.”

Franzén kuvailee sarjan tuotantoa ”massiiviseksi”.

”Kokonaisia kyliä, laivoja ja kaupunkeja on rakennettu. Kuvauksissa on erittäin innokkaita avustajia, jotka ovat sarjan faneja. He ovat olleet mukana neljä vuotta ja miehet ovat ehtineet kasvattaa järkyttävät parrat.”

Franzén kertoo, että hän asuu Pääkkösen kanssa Irlannissa ”kimppakämpässä”.

”Se on hieno mesta, sopivan iso, että kaksi tyyppiä mahtuu olemaan ilman, että törmätään toisiimme”, tarkoittaen tietysti henkilökohtaista, ei fyysistä tilaa.

Hän kehuu kaksikon yhteishenkeä. ”On hauskaa, että valmiissa jaksoissa näkyy, kuinka meillä on samanmyötäiset meiningit.”

Franzénin ja Pääkkösen esittämät veljekset ovat kotoisin Norjasta. Kaksikko kehitti oman aksenttinsa erottuakseen tanskalaisista viikingeistä.

”Meille esitettiin toivomus, että kehitettäisiin vähän omaa aksenttia. Saimme rajat, että tietyt kirjaimet, sanat ja nimet lausutaan tietyllä tavalla, että katsoja tunnistaa ne. Niissä rajoissa tuotiin vähän suomalaista vivahdetta aksenttiin.”

”Harald on tietenkin aika kunnianhimoinen mies, mutta myös kärsivällinen”, Franzén kuvailee rooliaan. ”Hän on saavuttanut paljon, mutta haluaa lisää. Hän on aika juoni, mutta myös aika suorasukainen.”

Sarjan voimakkaasti uskonnollisessa maailmassa Harald ja Halfdan ovat äärimmäisestä päästä. ”Hän on fundamentalisti. Hän uskoo, että jumalat auttavat häntä saavuttamaan toivotun lopputuloksen, koska hän on tosi omistautunut Odinille.”

Uskon lisäksi Haraldia ajaa myös rakkaus. Hän ainakin kertoo haluavansa Norjan kuninkaaksi voittaakseen rakastamansa naisen sydämen.

”Norjalainen prinsessa on sanonut Haraldille, että ei antaudu tälle ennen kuin tämä on koko Norjan kuningas. Mutta kyllä hän varmasti haluaa itsekin toimia oman isomman valtakunnan puolesta. Uskon, että hänen sielunelämänsä tulee olemaan monimutkaisempaa tulevaisuudessa”, Franzén muotoilee.

Uskon ja rakkauden ajama Harald Kaunotukka on Peter Franzénin uran isoin kansainvälinen rooli. Aika näyttää, mihin se johtaa. Ragnar Lothbrokia esittävän Travis Fimmelin kohdalla Vikingsin menestys johti kesällä ensi-iltansa saavan jättiluokan fantasiaelokuvan Warcraftin pääosaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vikings
 • Televisio

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   13-vuotias tyttö raiskattiin parkkihallissa Keravalla, tekijällä myös muita teiniuhreja – oikeus antoi kolme ja puoli vuotta vankeutta

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  4. 4

   Sipilä, Orpo ja Terho eivät marssi Pridessa – pääministeri avaa samaan aikaan jousiammuntakisat

  5. 5

   Ranskalainen lifestyle­bloggaaja kuoli ilokaasulla toimivan kerman­vaahdottimen räjähdykseen

  6. 6

   Ritva Elomaan paluu perussuomalaisiin nakertaa hallituksen enemmistöä – Nyt käydään sotaa edustajien sieluista

  7. 7

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  8. 8

   Mies tappoi vanhuksen Puotilassa, jäi hovioikeudessakin ilman rangaistusta – tekijä esiintyi samana kesänä musiikkivideolla

  9. 9

   Oikeus kielsi naisia syrjineen käytännön israelilaisen lentoyhtiön lennoilla – naisia ei saa enää pyytää vaihtamaan paikkaa ääriuskovaisten miesten vaatimuksesta

  10. 10

   600 kerrostalossa Britanniassa voi olla samanlaista helposti syttyvää päällystettä kuin Lontoossa palaneessa tornissa – ”Emme voi vaatia ihmisiä asumaan turvattomissa taloissa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  4. 4

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  5. 5

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  6. 6

   Suomen profiili on vahvistunut Isisin propagandassa, ”kalifaattiin” houkutellaan aiempaa enemmän naisia – näin järjestön ulkomaalaisille suunnattu viestintä on muuttunut

  7. 7

   Törkeä lahjusrikos vei vankilaan: Vantaan entiselle kaupunginjohtajalle Jukka Peltomäelle 2,5 vuoden ehdoton tuomio

  8. 8

   Näin arabisiirtolaisia houkutellaan olemattomilla lupauksilla Suomeen – Jemeniläinen perheenisä myi koko omaisuutensa ja maksoi Suomessa asuvalle miehelle tuhansia dollareita

  9. 9

   Ritva Elomaa siirtyy takaisin perussuomalaisiin – Halla-aho kehottaa muitakin ”pohtimaan asiaa”

  10. 10

   13-vuotias tyttö raiskattiin parkkihallissa Keravalla, tekijällä myös muita teiniuhreja – oikeus antoi kolme ja puoli vuotta vankeutta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  4. 4

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  7. 7

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  8. 8

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  11. Näytä lisää