Valikko
Kulttuuri

Kriitikot murskaavat, katsojaluvut huikeat – Batman-elokuva käynnisti kiistan leffa-arvioista

Suomessa Luokkakokous on katsotuimpia elokuvia, vaikka niitti murska-arvioita. Tuore Batman v Superman -elokuva käynnisti Yhdysvalloissa keskustelun elokuva-arvioiden asemasta.

Mikä mahtaa olla eniten haukkuja saanut kotimainen elokuva viime vuonna? Todennäköisesti Luokkakokous. Komedia keräsi lähes poikkeuksetta eri medioiden arvosteluissa vain 1–2 tähteä. Esimerkiksi HS:n Juho Typpö kuvaili elokuvaa seksistiseksi, halvaksi ja huonoksi, jonka anteeksipyytelemättömässä kökköydessä ja hälläväliä-meiningissä on silti jotain kierosti viehättävää.

Episodin Esa Karell puolestaan sanoi katselleensa elokuvaa typerryttävässä epäuskossa: ”Dialogi on kankeaa, kohtaukset huonoja ja vitsit… Niin, ne vitsit. Niitä tuskin huomaa kaiken muun ankeuden keskeltä, eivätkä ne edes hymyilytä.”

Tyrmääviä arvioita. Entä sitten? Yleisöä ne eivät tunnu häiritsevän. Solar Filmsin tuottama komedia oli ylivoimaisesti katsotuin (505 376 katsojaa) suomalainen elokuva vuonna 2015. Samoin kävi toiselle kotimaiselle elokuvalle Napapiirin sankarit 2:lle (Yellow Film & Tv). Se nousi Luokkakokouksen jälkeen toiseksi 378 534 katsojallaan.

Kriitikoita tämäkään elokuva ei sytyttänyt.

Napapiirin sankareiden uusien seikkailujen suurin synti on se, etteivät ne naurata. Huumori yrittää olla sekoitus mukanokkelaa naljailua kliseisille hahmoille sekä rehellisen mautonta menoa”, kirjoitti esimerkiksi Dome.fi:n Aki Lehti.

Huonot arvostelut eivät siis välttämättä vie elokuvalta yleisöä. Saman havainnon teki yhdysvaltalainen Vox -sivusto, joka tarkasteli suurella rahalla tehtyjen kassamagneettielokuvien menestystä suhteessa niiden saamiin arvioihin.

Havainnon mukaan ainakin Yhdysvalloissa tehdään yhä kalliimpia mutta arvioiden perusteella huonompia elokuvia, eikä se tunnu suurta yleisöä haittaavan.

Yhdysvalloissa kritiikkien merkityksestä on virinnyt vilkas keskustelu tuoreen Batman vs. Superman -elokuvan yhteydessä.

Jättiluokan elokuva oli erityisesti avausviikonloppunaan suosittu, vaikka saikin kriitikoilta murska-arvioita. Elokuva tuotti avausviikonloppunaan 424,1 miljoonaa dollaria maailmanlaajuisesti, mikä on Voxin mukaan kaikkien aikojen neljänneksi paras tulos.

Elokuva-alan Variety-lehti kysyi, onko kriitikoilla verkkoajassa enää merkitystä. Lehden mukaan myynnin ja arvioiden epäsuhta on ”täystyrmäys” kriitikoille, joiden asemaa nakertavat esimerkiksi sosiaalinen media ja blogit.

Vastapuolella esimerkiksi Slate-sivusto pitää väitettä absurdina ja huomauttaa, että kritiikkiä ei ole koskaan voinut arvioida sen mukaan, miten hyvin se vastaa myyntilukuja. Elokuvan vertaisarviot verkossa notkahtivat sitä mukaa, mitä useampi sen näki, sivusto huomauttaa. Moni myös lukee arvioita jälkikäteen, vertaillakseen omaa kokemustaan kriitikon mielipiteeseen.

Washington Postin mukaan elokuvaa pitäisikin tarkastella pikemminkin taidokkaan markkinoinnin ja valmiiksi tuttujen nimien hyödyntämisen näkökulmasta. Tutut nimet kuten Batman vetävät ihmisiä elokuviin, mutta seuraavien viikkojen menestys riippuu muun muassa siitä, miten nämä elokuvasta puhuvat.

Voxin analyysinkaan mukaan asetelma ei ole uusi: Kaikkein eniten arvioiden huonouteen suhteutetteuna ovat tienanneet vuosien takaiset Michael Bayn Transformers-elokuvat. Suomessa taas takavuosina esimerkiksi Uuno Turhapuro -elokuvat keräsivät katsojia, vaikka kriitikot eivät niitä arvostaneet.

Toisaalta – hyvilläkään arvioilla ei tunnu olevan suurta vaikutusta katsojalukuihin, huomauttaa Suomen elokuvasäätiön tuotanto- ja kehitysjohtaja Petri Rossi.

”Tämä on ihan mututuntumaa, koska ei meillä ole tutkimustietoa. Voisin kuvitella äkkiseltään, että normikatsoja ei arvosteluja paljon edes seuraa. Tuskin se sillä perusteella päätöstä tekee, onko elokuva saanut hyvän tai huonon kritiikin.”, sanoo Rossi ja nostaa esiin juuri Luokkakokouksen.

”Enemmän kritiikkien arvo on siinä, olivat ne hyviä tai huonoja, että ne tiedottavat elokuvasta.”

Sosiaalisen median vaikutusta ihmisten elokuvakäyttäytymiseen Rossi voi vain arvailla.

”Voisin kuvitella, että somessa suullisesti tapahtuva [elokuvista kertominen] on hirveän paljon tehokkaampaa kuin aiemmin. Luulen, että kaverin arvioon luotetaan enemmän kuin kriitikon arvioon”, Rossi sanoo.

Luokkakokouksen menestymisen syy saattaa Rossin mukaan piillä myös siinä, että komedialle oli sillä hetkellä tilausta.

”Elokuva oli remake tanskalaisesta elokuvasta, joka oli hyvin suosittu myös Tanskassa. Se oli tavallaan testattu. Elokuvahan on päähenkilövetoinen, siihen valittiin tunnettuja henkilöitä, jotka eivät ole kaikki näyttelijöitä. Nähtävästi oli onnistunut valinta.”

Yksi tämän vuoden haukutuimmista elokuvista on ollut juuri supersankariseikkailu Batman v Superman.

Myös Suomessa elokuva nousi heti avausviikollaan katsotuimmaksi elokuvaksi, vaikka arvostelut eivät olleet ylistävät. Esimerkiksi Episodin Jouni Vikman antoi elokuvalle kaksi tähteä.

”Elokuvan loppupuolella mukaan astuva vihollinen on valitettavasti täysin tusinatavaraa ja elokuvan loppu mielenkiinnotonta mättöä”, kirjoittaa HS:n Jussi Ahlroth.

Rossi arvelee, että osa suuresta yleisöstä on ehkä jopa sitä mieltä, että mitä huonommat kritiikit, sen parempi elokuva on.

”Sinne mennään viihtymään, ja se ei aina tarkoita välttämättä sitä, että halutaan katsoa korkealuokkaista elokuvataidetta. Se voi olla aihe tai näyttelijä tai joku muu. Ja kriitikot ovat kutienkin ammattielokuvankatsojia, jotka katsovat sitä suhteessa elokuvanhistoriaan ja niin edelleen”, Rossi sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elokuvat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Merkillinen välikohtaus Itämerellä ihmetyttää – se liittynee Venäjän lisääntyneeseen uhoon

  2. 2

   Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

  3. 3

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  4. 4

   Kolmen päivän katkaisuhoito ei riitä koko kesän jatkuneen tissuttelun lopettamiseen – tuntuu, että puolisoni on jätetty heitteille

  5. 5

   Maapallo lämminnyt ennätyskuumaksi – Suomen pitäisi tehdä muutakin kuin kiukutella hiilinielujen laskentatavasta

  6. 6

   Turvapaikan­hakijana Suomeen tullut lääkäri joutuu odottamaan vuosia, että saa harjoittaa ammattiaan – Kotouttamiseen sijoitettiin enemmän rahaa kuin koskaan, mutta näkyykö se käytännössä?

  7. 7

   Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

  8. 8

   Ilmainen itse jonotettu ämpäri on suomalainen unelma, ja niitä valmistetaan Vanttilassa – ”Me olemme syypäitä tähän hullutukseen”

  9. 9

   Neljä saksalaista Isis-tukijoiksi epäiltyä naista on pidätettyinä Irakissa – yksi heistä on todennäköisesti 16-vuotias Linda, joka herätti suuren mediahuomion

  10. 10

   Hallitus tavoittelee 250 000:ta uutta sähköautoa – Mitä tapahtuisi sähköverkolle, jos ne tulisivat käyttöön kerralla?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  2. 2

   Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

  3. 3

   Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä

  4. 4

   Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

  5. 5

   Aurinkovoide ei suojaa ihoa, jos sitä käyttää väärin: ”Riskeihin ei suhtauduta tarpeeksi vakavasti” – Testaa, suojaudutko auringolta oikein

  6. 6

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Rintasyövästä kertaalleen parantuneen Astrid Swanin syöpä on uusiutunut

  8. 8

   CNN listasi maailman 50 upeinta luonnonihmettä – Suomesta mukaan mahtui yksi kohde

  9. 9

   ”Ne nipistää lapsilisistä / kiristää tilistä budjettii” – Paleface tunnetaan kantaa ottavista sanoituksista, mutta ovatko ne totta? Tarkistimme faktat

  10. 10

   Poliisi ampui yöpukuisen naisen Minneapolisissa hämärissä olosuhteissa – Nyt poliisipäällikkö joutui jättämään tehtävänsä australialaisnaisen ampumisen vuoksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  9. 9

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  10. 10

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  11. Näytä lisää