Kulttuuri

Karita Mattila murtaa tabun: seksuaalinen häirintä alalla on yleistä ja kohdistuu myös miehiin

Uusi kirja kertoo, että tähtisopraano testamenttaa omaisuutensa Planned Parenthood -yhdistykselle

Tähtisopraano Karita Mattila (s. 1960) on tehnyt pitkäaikaisen luottotoimittajansa Raila Kinnusen kanssa kirjan nimeltä Karita Mattila – Korkealta ja kovaa. Aikaa kirjalle löytyi, kun edelleen kansainvälisellä huipulla oleva supertähti on vähentänyt esiintymisiään. Muistelmista ei ole kuitenkaan kyse, vaan tahallisen rönsyilevästä tarinankerronnasta suomalaisfaneille muistelmia odotellessa.

HS.fi julkaisee kirjasta otteita, joissa Mattila kertoo kehityksestään, feminismistään sekä testamenttinsa edunsaajasta. Kirjan arvio julkaistaan torstain kulttuurisivuilla.

Lukio.

”Naapurinmies totesi, että taas meni kuusi ällää hukkaan, kun tyttö pääsi Sibelius-Akatemiaan.”

Painonvartijat.

Kahden ensimmäisen opiskeluvuoden aikana Mattila oli lihonut kymmenen kiloa. ”[Kansallisoopperassa Figaron häiden] ensi-illassa lauloin paikoin falskisti – – Arvostelut olivat kuvottavat, ei minua oltu koskaan niin haukuttu. Se oli myös sellainen wake up call. Niin meni tämä likka Painonvartijoihin, vappuaattona liityin. Suivaannuin, sitä kutsutaan suomalaiseksi sisuksi – katoava luonnonvara, muuten. Että kiitos, kriitikot!”

”Tajusin viehätysvoimani”

”Ryhdyin harrastamaan lisää liikuntaa, vahvistuin. Itsetunto koheni, aloin luottaa itseeni. Lasti päässä – tämä että olen ruma, olen ruma – hälveni. Kun hoikistuin, mietin, etten olekaan ruma. Vähin erin tajusin viehätysvoimani ja huomasin, että saan kenet haluan. – Katson naisen elämäni alkaneen siitä, kun eräs mies Venetsiassa – ulkomaalainen tietenkin – sanoi minua kauniiksi! Mua rupes niin pal naurattamaan, etten toipunut siitä ollenkaan! Olin 23-vuotias.”

Kansainvälinen läpimurto

”Minusta puhuttiin vuosikymmenen äänenä – –Voitin kilpailut [Cardiffin Singer of the World vuonna 1983], olin lupaava, minulle aukesi mahdollisuuksia.”

Seksuaalinen häirintä

”Oli tällainen huomattavasti vanhempi kapellimestari, joka kävi tisseihin kiinni ja jahtasi ympäri flyygeliä. Ei siinä oikein voi reagoida, kun on ison työn äärellä, jonka haluaisi mielellään tehdä. Tässä tapauksessa halusin tehdä sen levytyksen, en siis kävellyt ulos. En lyönyt käsilaukulla vanhaa miestä – juoksin vain karkuun. Onneksi hän on jo kuollut. Ei kähmi enää. Tuli todella iljettävä olo. Minun terapiani oli, että kerroin kaiken aviomiehelle. Kun puhuin asiasta naiskollegoiden kanssa – monella muullakin on samoja kokemuksia –, huomasin ettei kukaan ollut koskaan kertonut puolisoilleen mitään. Nämä ovat tabujuttuja. Olen alkanut miettiä: mitä kaikkea naiskollegat ovat kenties joutuneet tekemään aikojen alussa saadakseen tätä työtä tehdä? – – Kerran tenori tunki kieltään suuhuni eturampissa Lohengrinin esityksessä – – olen kuullut kollegoilta, että sexual harassment jatkuu nuoremmassakin polvessa. Se kohdistuu myös miehiin, mutta on yhä totaalinen tabu.”

Ainutlaatuinen menestys Salomen roolissa

”Olihan minulla ollut isoja sukseita ympäri maailman ja myös Metissä [New Yorkin Metropolitan-oopperasta], mutta ei mitään vastaavaa. Mitä tekee suomalainen iltapäivälehdistö? Ennen kuin yksikään kritiikki on edes ilmestynyt, Ilta-Sanomat repii kahtena peräkkäisenä päivänä salaa näpätyistä kuvista kansikuvat ja lööpit mun tisseistäni!”

Kriitikot

”Minulle oli valtava vapautus, kun lopetin kritiikkien lukemisen. Viimeinen nyrkinisku otsaan oli varmaan Tosca-arvostelujen lukeminen Suomessa vuonna 2006. Sen jälkeen – siis kohta kymmeneen vuoteen – en ole vaivautunut.”

Itsekritiikki

”Omasta mielestäni en pystynyt kehittymään siinä [Toscan nimiroolissa]. Se säilyi laulullisesti aivan yhtä vaikeana, kun en halunnut siitä näyttelemisestä tinkiä. Löin siis päätä seinään. Näytökset olivat epätasaisia, välillä lauloin hyvin ja joissain näytöksissä olin väsynyt ja silloin lauloin huonot kireät korkeat C:t. Itselläni oli sellainen olo, että jokin uupui.”

Aviomies

”Ei tällaisen työn tekijän rinnalla mustasukkainen pärjää! Prosesseihin liittyy työtovereihin ihastumiset, suuret lataukset ja kiihtymykset, jotka tasapainoinen kumppani myös sellaisiksi tajuaa – – Klassinen tilanne: herään kurkku kipeänä, kähisen. Tapio [Mattilan aviomies Tapio Kuneinen] soittaa teatterille ja peruuttaa, pyytää että he tilaisivat minulle lääkärin. – – Harjoituksiin on pakko tulla, ohjaaja vaatii. Mitä Tapio siihen sanoo? He can eat shit and die. – – Siitä tuli Tomille [agentti Tom Graham] sanonta hankalien tyyppien kohdalla: nyt olisi kyllä Tapio-viestin paikka.”

Työn lumo

”Tulee niin loistavia, siunattuja hetkiä, että siinä unohtaa itsensä ja kokee jotain ihmeellistä yhdessä yleisön kanssa. Ilta on pelastettu, ylennetty, kun tavoitamme yleisön, ja sen hetken kyllä tunnistaa! Silloin tuntee olevansa siunattu. Ja niiden hetkien takia jaksaa kaiken sen paskan, joka asiaan myös kuuluu.”

Vanheneminen

”Perkele, jos joku kehtaa nokkani edessä ylistää vanhenemisen ihanuutta, mottaan päin – – joku viisas ihminen sanoi, ettei yhtäkään suurta päätöstä kannata tehdä menopaussin aikana.”

Feminismi

”Se on huvittanut, että miehistä tykkään ja miehiä tarvitaan, ja mulla on upeita miespuolisia ystäviä, jotka täysillä tukevat naisten oikeuksia. En tiedä itkeäkö vai nauraa, kun halutaan ymmärtää, että feministinä olisin jotenkin miehiä vastaan.”

Aborttioikeus

”Minun silmissäni yksikään, joka vastustaa esimerkiksi naisen aborttioikeutta, ei voi olla todellinen naisten oikeuksien puolustaja, edusti hän mitä puoluetta tahansa. Tällaiset eivät voi olla naisten asialla, vaikka selittäisivät sitä millaisella uskonnollisella tai muulla vakaumuksella.”

Testamentti

”Päätimme, että jätämme kaiken hyväntekeväisyyteen, Planned Parenthood -järjestölle. Järjestö pitää huolta naisten lisääntymiseen ja terveydenhoitoon liittyvistä asioista, varsinkin vähävaraisten naisten – minä sanon aina, että naisen oikeudesta omaan ruumiiseensa. Planned Parenthood ylläpitää klinikoita, joissa nimenomaan vähävaraiset naiset voivat käydä. Kyse ei ole aborttiklinikoista, kuten vastustajat väittävät, vaan siellä tehdään terveystarkastuksia, opastetaan ehkäisyssä, annetaan sukupuolivalistusta ja otetaan hiv-testejä. Siellä pääsee myös kohdunkaulan ja rintasyöpätutkimuksiin. Aika mielenkiintoista, että aina ennen vaaleja republikaanit pitävät matalaa profiilia näissä asioissa, mutta heti vaalien jälkeen he yrittävät voimansa tunnossa kumota naisen oikeudet omaan ruumiiseensa.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Karita Mattila
 • Klassinen musiikki
 • Ooppera

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  2. 2

   Tämä tiedetään Turun puukotuksista: Kaksi kuollut ja kahdeksan loukkaantui – Epäilty tekijä sairaalassa, poliisi alkanut kuulustella kiinniotettuja

  3. 3

   Pääministeri Sipilä: Ei ole mitään näyttöä siitä, että Turun puukotukset olisivat olleet terroritekoja

  4. 4

   Timo Metsola, 42, on kietonut Helsingin vuokra-asuntomarkkinat pikkurillinsä ympärille – Yli 50 asuntoa omistava judoka on Jari Sarasvuon mukaan ”matemaattinen poikkeustapaus”

  5. 5

   Ruotsalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  6. 6

   Turun tapahtumien silmin­näkijä: ”Näin kuinka vaaleaa naista puukotettiin useita kertoja kaulaan”

  7. 7

   Turun puukkohyökkäys nousi otsikoihin ulkomailla

  8. 8

   Vieraana sukellusveneessä, josta ruotsalais­toimittaja katosi –  HS julkaisee yksinoikeudella keksijä-Madsenin haastattelun

  9. 9

   Tutkija pitää Turun puukotuksia hyvin poikkeuksellisina Suomen oloissa: ”En muista viime vuosikymmeniltä vastaavanlaista tapausta”

  10. 10

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tämä tiedetään Turun puukotuksista: Kaksi kuollut ja kahdeksan loukkaantui – Epäilty tekijä sairaalassa, poliisi alkanut kuulustella kiinniotettuja

  2. 2

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  3. 3

   Turun tapahtumien silmin­näkijä: ”Näin kuinka vaaleaa naista puukotettiin useita kertoja kaulaan”

  4. 4

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  5. 5

   HS seurasi: Näin poliisin tiedotustilaisuus Turun puukotuksista eteni – poliisi vahvistaa sivullisten suojelleen ihmisiä

  6. 6

   Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Yksi sairaalaan Turun puukotustapauksen takia tuoduista on kuollut – kahdeksan hoidossa

  9. 9

   Otto-automaatit häädetään ABC-asemilta, Prismoista ja Alepoista, S-ryhmä tuo tilalle Nosto-automaatit – katso kartalta katoavat Otot

  10. 10

   Pääministeri Sipilä: Ei ole mitään näyttöä siitä, että Turun puukotukset olisivat olleet terroritekoja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Tämä tiedetään Turun puukotuksista: Kaksi kuollut ja kahdeksan loukkaantui – Epäilty tekijä sairaalassa, poliisi alkanut kuulustella kiinniotettuja

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  5. 5

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  8. 8

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  9. 9

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  10. 10

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  11. Näytä lisää