Kulttuuri

Kuka saa mainoksessa olla suomalainen? Pelko vihapalautteesta sai mainostajat varpailleen, sanoo mainosjohtaja

Millaiset henkilöt kelpaavat tätä nykyä markkinoimaan tuotteita ja yrityksiä? Tai suomalaisuutta? Kenen kasvot ärsyttävät kuluttajia vähiten? Nämä ovat asioita, joita mainostoimisto Ida Framin toimitusjohtaja Panu Laaksonen on joutunut viime aikoina pohtimaan eri tavalla kuin ennen.

Millaiset henkilöt kelpaavat tätä nykyä markkinoimaan tuotteita ja yrityksiä? Tai suomalaisuutta? Kenen kasvot ärsyttävät kuluttajia vähiten?

Nämä ovat asioita, joita mainostoimisto Ida Framin toimitusjohtaja Panu Laaksonen on joutunut viime aikoina pohtimaan eri tavalla kuin ennen.

Laaksonen kertoi tiistaina julkaisemassaan blogikirjoituksessa castingista, jonka hänen toimistonsa teki asiakkaan uutta mainosfilmiä varten. Kun yksi heidän suosikkiesiintyjistään poikkesi ihonväriltään tyypillisestä kantasuomalaisesta, mainostoimisto ja asiakas päätyivät miettimään, miten suomalaiset ihmiset häneen suhtautuvat.

Laaksosen mielestä on väärin, että tällaisesta asiasta joudutaan Suomessa edes keskustelemaan.

Onko siis pelko astunut jo mainonnankin maailmaan?

”Voin puhua vain omasta puolestani ja siinä määrin asiakkaiden puolesta, joiden kanssa keskusteluja on käyty. Kyllä se vaan niin on, että jos pelko on yhteiskunnassa noussut esiin, se tulee väistämättä myös markkinoinnin maailmaan”, Laaksonen sanoo.

”Niin hurjalta kuin se kuulostaakin, on ajauduttu näihin keskusteluihin.”

Pelko kuluttajien reaktioista johti lopulta siihen, että kyseiseen mainosfilmiin valittiin toinen henkilö.

Erään toisen asiakkaan kanssa Laaksosen toimisto olisi halunnut toteuttaa viestintäkampanjan, jossa asiakas toivottaa julkisesti tervetulleeksi kaikki ihmiset ihonväriin tai uskontokuntaan katsomatta.

”Kampanjaa ei toteutettu, koska pelko asiakkaamme toimipisteisiin ja henkilöstöön kohdistuvista väkivallanteoista katsottiin liian suureksi”, Laaksonen kertoo.

Hänen mielestään asialle pitää tehdä jotain.

”En itse usko siihen, että Suomen kansan yleinen mielipide olisi se, mikä nyt tuntuu olevan vallalla. Mielestäni rasistinen keskustelu saa liikaa painoarvoa ja liikaa huomiota. Ja koska markkinoijat ovat hyvin herkkiä tämän tyyppisille asioille, he reagoivat siihen.”

Itsesensuurista on viime päivinä keskusteltu Suomessa, kun Posti päätti jättää julkaisematta sananvapauspostimerkit.

”Saimme palautetta, että maahanmuuttomerkin epäiltiin loukkaavan sekä suomalaisia, muslimeita, naisia että maahanmuuttajia”, postimerkkitoimikunnan puheenjohtaja Kaj Kulp totesi HS:ssä.

Laaksonen peräänkuuluttaa paitsi itseltään myös päättäjiltä ja markkinoijilta rohkeutta olla asiasta jotain mieltä.

Hän nostaa esimerkiksi Felixin tammikuussa julkaistun mainoksen, jonka päähenkilö on tummaihoinen suomalainen Josephine. Mainoksessa Josephine kertoo kalastusharrastuksestaan ja suomalaisuudesta.

Mainoksen julkaisun jälkeen joukko ihmisiä ilmoitti julkisesti aloittavansa firman tuotteiden boikotoinnin, koska Josephine on heidän mielestään ”vääränvärinen”.

”Minusta oli hienoa, että Orkla [elintarvikeyhtiö] otti sen kannan, että ei haittaa, jos joku alkaa heitä boikotoida.”

Laaksosen mielestä ei voi olettaa automaattisesti, että olisi kaupallisten toimijoiden tehtävä lähteä muuttamaan tilannetta.

”Voisihan olla mahdollista, että tietyt yritykset vaan päättäisivät, että he eivät hyväksyisi asiaa ja he investoivat rahaa siihen, että asia muuttuu. Mutta näinhän yritys ei toimi, koska sillä on kaupalliset tavoitteet ja velvoitteet omistajilleen. Mutta uskon, että tähän asiaan voisi tarttua kaupallisesta näkökulmasta. Yritykset voisivat hyötyä asiasta”, Laaksonen sanoo.

Mainostoimisto TBWA:lta juuri Dynamo & Sonin toimitusjohtajaksi ja luovaksi johtajaksi siirtynyt Vesa Tujunen myöntää, että Laaksosen esiin nostamat huolenaiheet on tiedostettu alalla.

Pelko asiakkaiden käyttäytymisestä ei silti ole vaikuttanut päätöksiin, joita Tujusen asiakkaiden kanssa on tehty.

”Ei ole mietitty, mikä on ihmisten tausta tai ihonväri ja miten se vaikuttaa myyntiin.”

Tujusen mukaan esimerkiksi Yhdysvalloissa tehdään paljon sellaisia mainoksia, joissa eri rotujen edustajat käyttävät tuotetta, koska muuten asia herättäisi napinaa.

”Jos katsot joidenkin isojen mainostajien mainontaa, siellä monesti on yksi afroamerikkalainen, yksi aasialainen, yksi latino jne. Koitetaan saada kaikki ryhmät vahvasti mukaan. Ei semmoista ole Suomessa, mutta en ole myöskään tähän vielä törmännyt, että mietittäisiin, että ei voida laittaa jonkun ryhmän edustajaa mainokseen siksi, että siitä voisi aiheutua jotain yrityksen brändille”, Tujunen sanoo.

Suomalainen mainoskuvasto on hyvin valkoista, mutta Tujunen uskoo, että se tulee muuttumaan, koska Suomi on kansainvälistynyt ja kansainvälistyy.

”Sitä ei kukaan pysty estämään, ja hyvä niin. Mainoskuvaston täytyy heijastaa olemassa olevaa kulttuuria. On vääjäämätöntä, että kuvasto menee siihen suuntaan, mitä väestö keskimäärin edustaa. Näin on tapahtunut muualla. Esimerkiksi jo Ruotsissakin näkee mainoskuvastossa huomattavasti enemmän ei-kantaruotsalaisia.”

Hyviä esimerkkejä on Suomessakin, hän muistuttaa. Esimerkiksi Instrumentariumin mainoskampanjassa esiintyivät transsukupuolinen mies ja nainen, joka peitti kasvonsa huivilla. Kampanja sai aikaan vihapuhetta, mutta mainostaja ei siitä välittänyt.

Tujunen arvelee, että monikulttuurisiin arvoihin ei mainonnan ja markkinoiden maailmassa ehkä aiemmin ole kiinnitetty kovin paljon huomiota.

”Voi olla, että nykyisessä vallitsevassa ilmapiirissä mainostajat saattavat enemmän miettiä, että on kannanotto, jos valitaan eri taustasta olevia ihmisiä. Aiemmin asiaa ei ehkä ole ajateltu kannanottona vaan siten, että se on rohkeaa, erottautumista.”

Joka tapauksessa vallalla on trendi, jonka mukaan mainoksiin haetaan mahdollisimman aidon ja persoonallisen oloisia ihmisiä.

”Mallikatalogista repäistyn oloinen, pikkuisen ehkä feikki ihmistyyppi ei ole tätä päivää”, Tujunen sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Mainonta
 • Markkinointi
 • Rasismi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  2. 2

   Suomen viranomaiset joutuivat testiin, joka monessa maassa on jo koettu – poliisi toimi eurooppalaisia kollegoitaan varovaisemmin

  3. 3

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  4. 4

   Keskusrikospoliisi tiedottaa Turun iskun tutkinnasta lisää tänään – Näihin neljään kysymykseen kaivataan vielä vastausta

  5. 5

   Natsit kuljettivat nuoren Franczekin keskelle Lapin karua erämaata pakkotyöhön – Pian hän kävi elokuvissa, sai rovaniemeläisnaisen rakastumaan ja pakeni Etelä-Pohjanmaalle

  6. 6

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  7. 7

   Nykyajan suurin uhkakuva kumpuaa antiikin Kreikasta – Ovatko Kiina ja Yhdysvallat samalla tuhon tiellä kuin Ateena ja Sparta?

  8. 8

   Kauanko täysimettävä äiti pysyisi erämaassa hengissä juomalla omaa äidinmaitoaan?

  9. 9

   IS: Pansion vastaanottokeskus Turussa kehotti asukkaita pitämään ovet lukossa ja välttämään yöelämää

  10. 10

   Kynttilämeri valaisi pimenevää Turkua, kun kaupunkilaiset kokoontuivat muistamaan puukotusiskun uhreja – ”Tunnelma on epätodellinen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  2. 2

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  3. 3

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  4. 4

   Turun puukotuksista epäilty marokkolais­mies liikkui viime aikoina Pernon lähiössä, paikalliset kertovat: ”Hän kulki aina katse alas päin”

  5. 5

   70-vuotias turkulaismies meni puolustamaan iäkästä naista puukottajalta ja vältti puukoniskun täpärästi – ”ihmismassa” juoksi puukottajan perässä yrittäen pysäyttää hänet

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pääministeri Sipilä: ”Kiitimme poliisia erittäin ripeästä toiminnasta. Samoin meidän terveysviranomaiset ovat toimineet tässä nopeasti”

  8. 8

   Timo Metsola, 42, on kietonut Helsingin vuokra-asuntomarkkinat pikkurillinsä ympärille – Yli 50 asuntoa omistava judoka on Jari Sarasvuon mukaan ”matemaattinen poikkeustapaus”

  9. 9

   Solidaarisuus­mielenilmaus keräsi Turun kauppatorille parisataa ihmistä – Suomi ensin -ryhmän saapuminen kiristi tunnelmaa Turun keskustassa

  10. 10

   Yle: Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yle: Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  4. 4

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää