Valikko
Kulttuuri    |   Lauantaiessee

Truman Capote kirjoitti henkirikoksesta uraauurtavan dokumenttiromaanin, joka lopetti samalla hänen uransa

Kylmäverisesti-romaani avasi väylän uudelle journalismille 50 vuotta sitten.

Jälkikäteen näkee sen, mitä ei etukäteen voinut tietää. Kun ihmelapsena Yhdysvaltojen kirjallisuuden uudeksi tähdeksi noussut Truman Capote äkkäsi lyhyen yhden palstan uutisen The New York Timesin sivulta 39 maanantaina 16. päivänä marraskuuta vuonna 1959, hän ei voinut aavistaa, minkälaisia seuraamuksia lehden sisäsivuille hautautuneella rikosuutisella olisi lopulta hänen uralleen.

Noin 300 sanan mittainen uutinen kertoi Holcombissa Kansasissa tapahtuneesta järkyttävästä neloismurhasta. Henkensä menettivät 48-vuotias maanviljelijä Herbert Clutter, hänen kolme vuotta nuorempi vaimonsa Bonnie ja heidän kaksi teini-ikäistä lastaan. Hartaana metodistina tunnettu Herbert Clutter omisti noin 400 hehtaarin tilan vain alle kymmenen kilometriä länteen Garden Citystä sijaitsevassa pienessä Holcombin kauppalassa.

Uutinen ei sinänsä ollut poikkeuksellinen, rikosuutiseksi. ”Varakas vehnän viljelijä, hänen vaimonsa ja heidän kaksi nuorta lastaan löydettiin kuoliaaksi ammuttuina tänään heidän kodistaan. Heidät oli ammuttu lähietäisyydeltä haulikolla. Sitä ennen heidät oli sidottu [...] Paikalla ei ole kamppailujälkiä eikä mitään ole varastettu. Puhelinlinjat oli katkaistu.”

Tyytymättömyyden tilaan vajonneen Truman Capoten silmät kuitenkin nauliintuivat näihin riveihin. Hän tunsi itsensä häkkilinnuksi, vaikka oli vasta edellisen vuoden syyskuussa julkaissut kirjakauppojen kassakoneita kiivaasti laulattaneen novellikokoelman Aamiainen Tiffanylla.

Juuri tämänkaltaista tilaisuutta Truman Capote (1924–1984) oli odottanut etsiäkseen itselleen kirjailijana uuttaa suuntaa. Hän halusi matkustaa paikan päälle Holcombiin ja selvittää paikallisten turvallisuudentunnetta järkyttäneen neloismurhan vaikutukset pieneen yhteisöön. Hän otti heti yhteyttä The New Yorker -lehden päätoimittajaan William Shawniin ja lupasi kirjoittaa lehteen laajan esseen Kansasia järisyttäneestä murhasta, vaikka syyllisiä ei ollut edes saatu kiinni.

Murhasta kertova lehtileike kädessään Truman Capote vakuutti, että essee ei kaatuisi, vaikka syyllisiä ei koskaan saataisi selville. Hän ei ollut omien sanojensa mukaan kiinnostunut murhaajista. Innostunut William Shawn tarttui syöttiin. Häntä ei huolettanut edes se, että vain viikkoja aiemmin yksi iso hanke oli juuri kaatunut. Truman Capote oli tunnustanut Shawnin toimistossa, että ei millään onnistuisi viimeistelemään 40 sivun mittaista esseetään länsimielisistä neuvostonuorista, jonka The New Yorker oli häneltä tilannut. Capote oli vieraillut kahdesti Moskovassa ja Leningradissa.

Matkakumppaniksi Kansasiin Capote päätti pyytää pitkäaikaista ystävänsä Andrew Lyndonia, jolla oli ollut aiemmin suhde näytelmäkirjailija Tennessee Williamsin ja Capoten entisen miesystävän kriitikko Newton Arvinin kanssa. Andrew Lyndon oli kuitenkin kiireinen eikä pystynyt lähtemään Capoten seuraksi Finneyn piirikuntaan.

Apu löytyi Truman Capoten lapsuudesta, jolloin hänet oli lykätty äidin sukulaisten hoteisiin Yhdysvaltojen syvään etelään. Lapsuusajan ystävä Harper Lee (1926–2016) Alabamassa sijaitsevasta Monroevillesta suostui lähtemään matkaan. Hän oli juuri viimeistellyt romaaninsa Kuin surmaisi satakielen, jota kustantaja J. B. Lippincott ei kuitenkaan ollut vielä julkaissut. Hän halusi päästä kiinni uuteen hankkeeseen.

Ystävyys sai ajan mittaan myös muita muotoja. Truman Capote ja Nelle Harper Lee nimittäin hyödynsivät toistensa hahmoja kirjallisesti. Capote on esikuva Scoutin sydänystävälle Dillille Leen romaanissa Kuin surmaisi satakielen, Nelle taas näyttäytyy Idabel Thompkinsina Capoten esikoisromaanissa Other Voices, Other Rooms (1948) ja Ann ’Jumbo’ Finchburgina kertomuksessa The Thanksgiving Visitor (1967).

Joulukuun puolivälissä 1959 Truman Capote ja Harper Lee vuokrasivat Chevroletin ja suuntasivat kohti Garden Cityä, jossa kaikki Finneyn piirikunnan virastot, myös oikeuslaitos ja poliisin päämaja, sijaitsivat. ”Jos olisin tiennyt, mikä minua odotti, olisin pasauttanut kiireen vilkkaa koko kaupungin ohitse ja mennyt tietä pitkin vauhdilla eteenpäin”, Truman Capote on todennut itse.

He olivat perillä rikospaikalla 17. päivänä joulukuuta 1959. Capoten New Yorkerin pesti ei paljon pelissä painanut: Finneyn piirikunnassa lehdellä oli vähemmän lukijoita kuin Moskovassa. He olivat kummajaisia, erityisesti Trumanin neitimäinen käytös hämmensi paikkakuntalaisia.

Truman Capoten ja Harper Leen työskentely ja heidän tekemänsä paikallisten haastatellut Garden Cityssä ja sen lähiympäristössä on taltioitu varsin hyvin. Ne ovat poikineet myös kaksi suhteellisen tuoretta elokuvaa: Bennett Millerin Capote (2005) ja Douglas McGarthin Infamous (2006). Tarkimman kuvauksen dokumenttiromaaniksi päätyneen New Yorkerin neliosaisen kirjoitussarjan synnystä antaa kuitenkin yhä edelleen Gerald Clarken perinpohjainen ja luotettava elämäkerta Capote (1988).

Hitaasti etenevä taustatyö ja sen ohessa myös kirja sai aivan uuden suunnan, kun uutispommi putosi 30. päivänä joulukuuta 1959. Truman Capote oli syömässä Alvin ’Foxy’ Deweyn luona, kun murhan päätutkija, Kansasin poliisin etsivä sai puhelun, jossa kerrottiin, että Clutterin perheen murhaajat oli saatu kiinni Las Vegasissa.

Uusi tilanne käänsi Truman Capoten mielenkiinnon paikallisten peloista syyllisiin ja heidän psykopatologiaansa. Murhaajat olivat Dick Hickock ja Perry Smith. He eivät olleet paikallisia, vaan entisiä Kansasin osavaltionvankilan vankeja. Truman halusi päästä heidän nahkoihinsa.

Hankkeen syvin olemus ei kuitenkaan muuttunut, muistuttaa Gerald Clarke kirjailijan elämäkerrassa. Truman Capote halusi vapautua kaunokirjallisuuden fiktiivisestä maailmasta. Hän etsi jalkojensa alle jotakin pitävämpää. Hän halusi tarkastella totuutta totuutena, jota ei käy muuttaminen – jonakin sellaisen suureena, jolle ei voi mitään. Clutterin perheen raa’an murhan faktoja ei voinut muuntaa toisiksi kuin mitä ne olivat.

Viidesti lykättyä teloitusta kuolemansellissä Lansingissa odottaneet Dick Hickock, vanki numero 14746 ja Perry Smith, vanki numero 14747, elivät laina-ajalla. Heidän elämänsä ainoa fokus ja side vankilan ulkopuoliseen elämään oli Truman Capote. Kirjailijasta tuli vastaavasti heidän vankinsa.

Vasta teloituspäivä huhtikuun 14. päivänä 1965 vapautti Truman Capoten. Kärjistetysti voi sanoa, että Kylmäverisesti (In Cold Blood) – New Yorkerin neliosaisena lehtijuttuna syksyllä 1965 ja Random Housen julkaisema romaanina tammikuussa 1966 – toi kirjallisuuden journalismiin ja journalismin kirjallisuuteen. Uuden alku merkitsi kuitenkin samalla kaunokirjallisen uran loppua. Koko loppuelämänsä Truman Capote yritti saada valmiiksi seuraavaa romaa­niaan Answered Prayers siinä kuitenkaan onnistumatta. Myös Harper Leen ura tyssäsi Clutterin perheen murhaan. Holcomb loi pitkät varjot.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lauantaiessee
 • Kirjallisuus
 • Yhdysvallat
 • Henkirikokset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  2. 2

   Egyptiläinen ravintola tuhoutui tulipalossa Helsingin Käpylässä

  3. 3

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  4. 4

   Ministeri Lindströmin erityisavustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet – TEM:n johto piti tekoa pöyristyttävänä

  5. 5

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  6. 6

   Uusi käänne Espoon pitseriapalossa: Mieskaksikon epäillään heittäneen polttopullon myös toiseen ravintolaan

  7. 7

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  8. 8

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  9. 9

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  10. 10

   Pluton takana voi piileksiä ainakin maapallon kokoinen planeetta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  2. 2

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  3. 3

   Ministeri Lindströmin erityisavustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet – TEM:n johto piti tekoa pöyristyttävänä

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  6. 6

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  7. 7

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  8. 8

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  9. 9

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  10. 10

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää