Valikko
Kulttuuri    |   Näkökulma

Beatlesin tuntematon sihteeri tuli viimein julkisuuteen

Brian Epsteinin palkkaama yhtyeen sisäpiiriin kuulunut Freda Kelly kertoi muistonsa tyttärensä pyynnöstä.

Monesta hommasta ei tulisi mitään ilman pätevää sihteeriä. Alansa aarteita leimaa usein aito pyyteettömyys. Sihteerit eivät tuo itseään esille.

Huippuesimerkki pyyteettömyydestä on nainen nimeltä Freda Kelly. Yle Teema esitti äskettäin dokumentin Good Ol’ Freda, joka kertoo maailman ehkä kuuluisimman tuntemattoman sihteerin tarinan.

Kelly (s. 1944) seurasi nimittäin 1900-luvun tunnetuinta yhtyettä lähi­etäisyydeltä alusta loppuun, yhdentoista vuoden ajan.

Freda Kelly oli vasta 17-vuotias, kun manageri Brian Epstein palkkasi hänet The Beatlesin fan clubin sihteeriksi Liverpoolissa. Freda oli fani itsekin ja näki liki 200 Beatles-keikkaa tarunhohtoisen maineen saaneessa The Cavern Clubissa.

Hän toimitti fanzine-lehteä ja hoiti Beatles-hysterian hulluimpina vuosina käsittämättömän määrän fanipostia. Sitä tulvi säkeittäin Kellyn kotiosoitteeseen, jonka hän ajattelemattomuuttaan tuli ilmoittaneeksi fan clubin osoitteeksi.

Freda Kelly oli todellista sisäpiiriä. Useampikin dokumenttiin haastateltu luonnehtii Kellyä muusikoiden sisareksi tai perheen­jäseneksi. Omien sanojensa mukaan Kelly oli myös vuoron perään pihkassa pojista jokaiseen. Jotain enemmänkin saattoi olla, mutta tämän kysymyksen Kelly ohittaa nauraen: ”Pass.” Ei kommentteja, tietenkään.

Dokumentti sisältää mahtavan määrän filmiä ja kuvia, joita ei ole aiemmin tai ainakaan pitkään aikaan nähty julkisuudessa. Kelly palaa paikkoihin ja tilanteisiin, jotka tulivat tunnetuiksi koko maailmassa.

Miten ihmeessä Freda Kelly on voinut pitää tarinansa pois julkisuudesta näin kauan? Hänen nimeäänkään ei löydy tärkeistä Beatles-historiikeista. The Guardianin haastattelussa Kelly kertoo, että useampiakin kirjahankkeita on kyllä tarjottu, mutta hänestä Beatles-kirjoja on maailmassa jo liikaakin.

Rahalla Kellyä ei osteta. Itselleen kertyneen, huutokauppa-arvoltaan miljoonien materiaalin hän luovutti ajat sitten fan clubille.

Kellyn pään käänsi lopulta hänen tyttärensä, joka oli vahvasti sitä mieltä, että muistot olisi nyt syytä kertoa – niin kauan kuin ne vielä muistaa. Kelly päätti avautua, tämän ainoan kerran, koska halusi, että myös tyttärenpoika saisi aikanaan kuulla mummonsa itsensä kertomana tämän mahtavasta nuoruudesta keskellä vuosisadan pop-vallankumousta.

Fredan tarina on paitsi kurkistus sisäpiiriin, hieno kertomus läpi elämän kestävästä lojaalisuudesta. Vielä yhtyeen hajottua Kelly vastaili sydämensä särkeneiden fanien kirjeisiin omalla ajallaan, ilman korvauksia.

Dokumentti on Yle Areenassa vielä 17. 4. saakka.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Näkökulma
 • Pop
 • Historia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Microsoft lakkautti viimein puhelinyksikkönsä – kaikki Nokiasta siirtyneet menettivät työpaikkansa Suomessa

  2. 2

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  3. 3

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  4. 4

   Ruotsalaismedia: Näyttelijä Michael Nyqvist on kuollut

  5. 5

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  6. 6

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  7. 7

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  8. 8

   Britannian kaavailema ulkomaalaisten rekisteröinti arveluttaa suomalaisia: ”Ajatus pomppasi ikävästi natsi-Saksaan”

  9. 9

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  10. 10

   Oravat ryhtyivät letkajenkkaan parvekkeella Vuosaaressa – ”Ovat käyneet aiemminkin mylläämässä kukkapenkin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  5. 5

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  6. 6

   Maailmanlaajuinen verkkohyökkäys levisi myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  7. 7

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  8. 8

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  9. 9

   Aija Särkijärvi, 90, nukkuu joskus samoissa lakanoissa neljä viikkoa – iäkkäistä huolehtivien kotihoitajien työ on muuttunut raskaammaksi ja heistä on jatkuva pula

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää