Valikko
Kulttuuri

Miljoonien kulttuurihanke julki – koululaisia viedään museoihin ja teattereihin tarvittaessa lentäen

Valtakunnallinen projekti on Kulttuurirahaston historian suurin ponnistus – teinit viedään kulttuurikohteisiin 15–20 miljoonan euron budjetilla.

He kaikki vastaavat kyllä! Ainakin tämä Oulun Korvensuoran koulun luokka haluaa mukaan, kun syksyn 2017 kahdeksasluokkalaisille tarjotaan mahdollisuus ryhtyä taidetestaajiksi Suomen Kulttuurirahaston historian suurimmassa tukihankkeessa.

Rahasto vie kolme ikäluokkaa kahdeksasluokkalaisia taidelaitoksiin syksystä 2017 lähtien. Yksi reissu tehdään koulun lähialueelle ja toinen Helsinkiin tai muualle Suomeen. Rahasto tarjoaa halukkaiden koulujen luokille matkat ja pääsyliput junalla, linja-autolla tai tarvittaessa lentäen.

Hanke tavoittaa lähes 200 000 oppilasta ja opettajaa. Heihin kuuluvat myös nämä Korvensuoran koulun nykyiset kuudesluokkalaiset, jotka ovat sopivasti kahdeksannella, kun projekti alkaa.

”Olisi se tietenkin mielenkiintoista käydä vaikka jossain konsertissa tai Eläintieteellisessä museossa. Ja tietenkin aina ilmainen reissu kelpaa”, Topias Manninen Korvensuoran koulun kuudennelta luokalta arvioi.

Hän luokkatovereineen vastasi HS:n ja HSTV:n kysymykseen nostamalla vihreän kyllä-lapun. Ketään ei houkutellut punaisen ei-lapun nostaminen.

Koulut saavat asiasta kirjeen keväällä 2017 ja voivat sen jälkeen ilmoittautua mukaan. Pakollista se ei tietenkään ole.

”Sehän on uskomattoman hieno panostus. Kiinnostus on varmasti erittäin suurta!” Korvensuoran koulun rehtori Heikki Tikkanen sanoo.

Kokonaiskustannuksiksi on laskettu noin 15–20 miljoonaa euroa riippuen siitä, lähtevätkö kaikki luokat mukaan hankkeeseen. Svenska kulturfonden osallistuu rahoitukseen noin 1, 2 miljoonan euron osuudella.

Jo nyt opetussuunnitelmassa jokainen koulu luo oman kulttuuriopetussuunnitelman, jonka tarkoituksena on mahdollistaa oppilaille monipuolinen kulttuuritarjonta. Esimerkiksi Oulussa kaupunki on lisäksi tehnyt kulttuuripolku-materiaalia, josta saadaan ideoita alueemme tarjonnasta. Kaupunki myös maksaa nelosluokkalaisille kyydin kulttuurikohteeseen Oulun alueella.

Korvensuoran koulun luokanopettaja Merja Ahonen kertoo, että projekti on erinomainen jatko nykyiselle tarjonnalle.

”Jos Oulusta ja pohjoisemmasta pääsee nyt myös pääkaupunkiseudulle tai muualle isoon kaupunkiin uuden hankkeen myötä, se laajentaa oppilaiden kokemuspohjaa. Vaikka Oulussa on hienoja juttuja, niin Helsingistä löytyvät Ateneum, Kansallisteatteri, oopperat ja baletit”, Ahonen muistuttaa.

Hanke ei rajoitu kahdeksasluokkalaisten käynteihin projektin järjestämissä taidekohteissa. Kulttuurirahaston hallituksen puheenjohtajan akatemiaprofessori Elina Ikosen mukaan oppilaat saavat etukäteen tietoa esityksestä, taiteilijoista ja taidemuodosta.

Itse kohteessa nuoret pääsevät tutustumaan taiteen lisäksi siihen, miten taideteos syntyy, millaista on taiteilijan työ tai mitä asioita tapahtuu ennen kuin esitys on valmis. Matkan jälkeen on tarkoitus jatkaa keskusteluja nuorten kesken ja taiteen tekijöiden kanssa sosiaalisessa mediassa tai muilla sopivilla alustoilla.

Hanke toteutetaan Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton kanssa. Se vastaa jättiprojektin koordinoinnista, kuljetusten järjestämisestä ja hallinnoinnista. Hanke tuo uusia mahdollisuuksia myös lastenkulttuurikeskuksille, jotka tekevät nytkin yhteistyötä koulujen kanssa.

Hankkeen taustalla on todellinen tarve. Rahaston teettämän kyselyn mukaan peräti 97 prosenttia rehtoreista lisäisi taidekäyntejä, jos niiden kustannukset olisivat halvemmat. Samalla lähes puolet rehtoreista arvioi myös, että taidekäynnit ovat vähentyneet viimeisen kymmenen vuoden aikana ja vähentyneetkin vierailut pitäytyvät useimmiten lähialueilla.

Suomen Rehtorit ry:n puheenjohtaja Riikka Lindroos katsoo, että alueellinen epätasa-arvo on pahentunut viime vuosina. Joka toisella yläasteella taidevierailuja on nykyisin 2-3 lukuvuoden aikana, mutta lähes joka kolmannessa koulussa korkeintaan yksi.

Taidelaitoksien täytyy hakea itse hankkeeseen. Hakuaika alkaa toinen toukokuuta ja päättyy 10. kesäkuuta. Lukuvuoden 2017–2018 taidelaitokset valitaan alkusyksyllä 2016.

Esimerkiksi Kansallisteatteri haluaa mukaan ja pääjohtaja Mika Myllyaho aikoo myös järjestää nimenomaan 14–15-vuotiaita kiinnostavaa ohjelmaa. Myllyahon mukaan tämä ikäluokka on usein jäänyt katveeseen.

Pohjois-Suomesta mukaan tahtoo esimerkiksi Lapin kamariorkesteri.

”Olisi tärkeää, että pitkistäkin etäisyyksistä huolimatta koululaiset pääsisivät käymään konserteissa konserttisalissa eikä vain oman koulun jumppasalissa”, Lapin kamariorkesterin intendentti Ulla-Maija Kanerva sanoo.

Mutta Oulussa ja pohjoisempaa halutaan myös käymään nimenomaan etelässä.

”Kiinnostaisi tuollaiset eläinjutut ja konsertit. Mielenkiintoista olisi lähteä käymään etelässä katsomassa kaikenlaisia mahdollisuuksia”, kuudesluokkalainen Ville Pyykkö Korvensuoran koulusta kommentoi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Suomen Kulttuurirahasto
 • Koulu
 • Kulttuuri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  3. 3

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  4. 4

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  5. 5

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  6. 6

   Oikeus kielsi naisia syrjineen käytännön israelilaisen lentoyhtiön lennoilla – naisia ei saa enää pyytää vaihtamaan paikkaa ääriuskovaisten miesten vaatimuksesta

  7. 7

   Mies tappoi vanhuksen Puotilassa, jäi hovioikeudessakin ilman rangaistusta – tekijä esiintyi samana kesänä musiikkivideolla

  8. 8

   HS ilmestyy tänään digitaalisena: Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – HS Aamussa tämä ja yli 30 muuta juttua

  9. 9

   Presidentti Martti Ahtisaari paljastaa HS:n syntymäpäivä­haastattelussa kolme henkilöä, jotka ovat vaikuttaneet häneen eniten – yksi heistä on suomalainen

  10. 10

   Rajut ukkosmyrskyt riepottelivat Pohjois-Saksaa, kaksi kuollut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  2. 2

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  3. 3

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  4. 4

   13-vuotias tyttö raiskattiin parkkihallissa Keravalla, tekijällä myös muita teiniuhreja – oikeus antoi kolme ja puoli vuotta vankeutta

  5. 5

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  6. 6

   Ritva Elomaa siirtyy takaisin perussuomalaisiin – Halla-aho kehottaa muitakin ”pohtimaan asiaa”

  7. 7

   Ritva Elomaan paluu perussuomalaisiin nakertaa hallituksen enemmistöä – Nyt käydään sotaa edustajien sieluista

  8. 8

   Mies tappoi vanhuksen Puotilassa, jäi hovioikeudessakin ilman rangaistusta – tekijä esiintyi samana kesänä musiikkivideolla

  9. 9

   Ranskalainen lifestyle­bloggaaja kuoli ilokaasulla toimivan kerman­vaahdottimen räjähdykseen

  10. 10

   Opiskelijoilta varastettiin henkilötiedot – pariskunta huijasi niillä yli 40 000 euroa ja käytti rahat huumeisiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  5. 5

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  6. 6

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää