Valikko
Kulttuuri

Andrus Kivirähk kertoo lapsille naurettavia tarinoita – vaikka kakasta, sukista ja perunoista

Viron suosituimmalla lastenkirjailijalla on Suomessa tuhansia vironkielisiäkin lukijoita.

Vantaalaisessa Martinlaakson koulussa muutamankymmenen alaluokkalaisen maanantai jatkuu ruokatunnin jälkeen poikkeuksellisesti.

Lapset ahtautuvat kuvaamataidon luokkaan, ja sen edessä seisovat virolainen kirjailija Andrus Kivirähk ja hänen suomentajansa Heli Laaksonen.

Moni on tuonut omia kirjojaankin signeerattaviksi. Jollakulla on mukana Kivirähkin aikuisromaani Rehepapp eli Riihiukko, ilmeisesti äidin ja isän kirjahyllystä mukaan otettu.

Se ei ole ihme, sillä Kivirähkistä (s. 1970) pitävät sekä lapset että aikuiset. Hänen kynästään ovat mm. Keksijäkylän Lotan seikkailut ja juuri suomennettu tarinakokoelma Koiranne alkaa kohta kukkia, joka on pysynyt Viron bestseller-listalla ilmestymisestään 2009 asti.

Monipuolinen kulttuurijulkkis tunnetaan myös poliittisista kolumneistaan ja radio-ohjelmasta, jossa irvaillaan niin virolaiselle isänmaallisuudelle kuin kristinuskolle ja euroviisuille.

Lukijoita Kivirähkillä on siis Vantaallakin runsaasti, asuuhan pääkaupunkiseudulla tuhansia virolaisia ja siksi kouluissa on myös vironkielistä opetusta.

Vantaalla opetukseen osallistuu kuutisensataa lasta, ja oppilaita on myös Martinlaakson koulussa. Kahdesta viikkotunnista vastaavat koko Vantaalla neljä virolaista opettajaa.

Yksi heistä, Tiina Maripuu, oli mukana järjestämässä Kivirähkin käyntiä Martinlaaksossa.

”Lapset olivat hyvin innostuneita ja ylpeitä, kun kirjailija kävi juuri heidän tunnillaan”, Maripuu kertoo vierailun jälkeen. ”He tuntevat hänen kirjansa ja niiden perusteella tehdyt Lotta-piirretyt. Sen todisti signeeraus- ja selfie-jono.”

”Melkein kaikki maanantaina mukana olleet virolaiset lapset ovat kaksikielisiä, ja heille oli ilmiselvästi ensimmäinen kokemus kuulla sama teksti välittömästi molemmilla kielillä. Se oli jännittävää.”

Kun Kivirähk ja Laaksonen lukevat kirjan aloitusjutun, lapsia naurattaa – totta kai. Sen (niin kuin koko vironkielisen kirjan) nimi on Kakka ja kevät.

”Oli nimessä vähän provokaatiotakin”, Kivirähk myöntää tunnin jälkeen. ”Mutta ennen muuta halusin, että kirja kiinnittäisi kaupassa ihmisten huomiota. Jos nimi olisi ollut Jänis ja karhu, se olisi ollut paljon helpompi ohittaa.”

Kivirähkiltä voi provokaatiota odottaakin, sillä hän kirjoittaa sekä lapsille että aikuisille tarinoita, joissa voi tapahtua mitä tahansa. Häneen on usein liimattu määritteet absurdi ja groteski.

Suomentaja Anja Salokannel on luonnehtinut Kivirähkiä ”jonkinlaiseksi Jari Tervon, Tuomas Kyrön ja Mauri Kunnaksen risteytykseksi”.

Lapsille Kivirähk kirjoittaa kuitenkin lempeästi.

Kakka ja kevät -tarinassa koirankakkapökäle asettuu asumaan sireenipensaan alle, nukkuu talviunta ja menee keväällä naimisiin voikukan kanssa.

Toisissa tarinoissa sängyn alle unohtunut sukkapari hautoo munan, ja nostamatta jäänyt peruna perustaa mullan alle bändin. Koulussa voimistelun­opettaja syö taulusienen, päiväkodissa taas pikkupojat pelastavat Martta-tytön mahasta pienen pierun vapaaksi taivaalle.

”Tarinat on alun perin kirjoitettu Täheke-lastenlehteen – siksi ne ovat kaikki saman mittaisiakin”, Kivirähk kertoo.

”Niiden taustalla ovat oma lapsuuteni, samoin havainnot joita teen omien lasteni elämästä. Tärkeintä on leikki ja ilo. Lukijalle ei saa missään tapauksessa tulla huonompi mieli kuin ennen kirjan avaamista.”

Tästä syystä Kivirähk pitää esimerkiksi Astrid Lindgrenin Veljeni Leijonamieli -teosta suorastaan huonona.

”Ei lastenkirja saa olla traaginen. Sen pitää olla eskapistinen!”

Andrus Kivirähk: Koiranne alkaa kohta kukkia (Kaka ja kevad). Suom. Heli Laaksonen. Otava. 79 s.

Andrus Kivirähk

 Kuka?

 Virolainen kirjailija ja toimittaja, s. 1970.

 Työskennellyt Eesti Päevalehden toimittajana, kirjoittaa edelleen kolumneja ja tekee humoristista radio-ohjelmaa Viron yleisradioon.

 Kirjoittanut neljäkymmentä teosta aikuisille ja lapsille, samoin näytelmiä ja käsikirjoituksia.

 Virossa tunnetuin romaani Riihiukko (2000, suom. 2002), viimeisin lastenromaani Oskar ja asjad (Oskar ja asiat, 2015).

 Keksijäkylän Lotta -lastenkirja on poikinut myös animaatioita ja teemapuiston Pärnun lähelle.

 Historiallinen fantasiaromaani Mees, kes teadis ussisõnu (Mies, joka osasi käärmeenloitsut, 2007) on käännetty 11 kielelle.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lasten- ja nuortenkirjallisuus
 • Viro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  3. 3

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  4. 4

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  5. 5

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  6. 6

   HSTV:n 16 tuntia kestävä suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  7. 7

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  8. 8

   Helsinkiläiset lähtivät joukolla juhannusuinnille kaupungin keskustaan – Kauppatorin Altaalle kymmenien metrien jono

  9. 9

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  10. 10

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  3. 3

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  4. 4

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  5. 5

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  6. 6

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  7. 7

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  8. 8

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  9. 9

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  10. 10

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää