Valikko
Kulttuuri

Tässä räjäytetään vesimeloni kuminauhoilla, ja se keräsi miljoonayleisön – mutta sekö on television tulevaisuus?

Sekä Yhdysvalloissa että Suomessa Facebookin lietsomaa tv-intoa toppuutellaan.

Viime perjantaina Facebookissa räjähti vesimeloni. 2,9 miljoonaa katsoi suoraa lähetystä, jossa kokonaisen melonin ympärille kiedottiin kuminauhoja yksi kerrallaan niin kauan, että lopulta hedelmä poksahti rikki.

Tässä se on, ja siinä se posahtaa:

Kyseessä oli tapahtuma, jonka mediayhtiö Buzzfeed lähetti Facebook liven kautta.

Videosta tuli saman tien eniten katsottu lähetys Facebook liven historiassa.

Itse asiassa meloni ohitti katsojamäärissä monet tunnetut perinteiset amerikkalaissarjat kuten Conanin ja Girlsin, Wired-lehti laski. Sosiaalisessa mediassa alan ammattilaiset olivat ihmeissään: Onko tämä siis television tulevaisuus, kysyi talouspainotteinen tv-kanava CNBC.

Tapaus on hyvä esimerkki nykykehityksestä, jossa monet yhdysvaltalaismediat ovat alkaneet tuottaa osan sisällöistään vain erilaisille some-alustoille. HS kertoi maanantaina mediapalstallaan, miten Facebook, Twitter ja Google ovat laajenemassa media-alustoiksi.

Facebook julisti viimeksi tiistaina panostavansa rajusti live-lähetyksiin, joita alkaa ilmestyä sen palveluihin yhä enemmän. Buzzfeedin on huhuttu kehittelevän esimerkiksi globaalille yleisölle Facebookissa lähetettävää suoraa tietovisailua.

Suomessakin kehitystä seurataan mielenkiinnolla.

”Tämä on kiinnostava kehityskulku seurata, mutta samalla se on todella raju uhka kaupallisille mediayhtiöille. Sitä ei sovi vähätellä”, sanoo Ylen toimintaympäristöseurannasta ja sosiaalisen median linjauksista vastaava Tuija Aalto.

Aallon mukaan Facebookin kyky luoda kiinnostavilla sisällöillään yleisöjä ja aiheuttaa huomiota sekä sitoutumista on massiivinen.

”Mediayhtiöt pystyvät viemään brändinsä, suhteensa ja huomionherättämiskykynsä sinne eli käyttämään täysimääräisesti internetalustojen voimaa. Näitähän ovat esimerkiksi juuri Buzzfeed ja Nowthis. Se on kiinnostavaa, koska niillä ei ole mitään menetettävää, on vain saatavaa”, Aalto sanoo.

Sekä Yhdysvalloissa että Suomessa Facebookin lietsomaa tv-intoa toppuutellaan. Esimerkiksi Suomessa suorat tv-lähetykset yltävät viikonloppuisin miljoonayleisöihin, ja Linnan juhlien ja nuorten MM-kiekon kaltaiset lähetykset ovat lyöneet jopa ennätyksiä.

”Kyllähän tv-sisältöjenkin tarjonta on varmaan suurinta kuin koskaan tällä hetkellä ja se kiinnostaa ja puhututtaa ehkä enemmän kuin koskaan”, sanoo Jenni Nummela, joka vastaa Nelosella Ruutu-palvelun liiketoiminnasta.

Melonispektaakkeli on myös huono esimerkki siinä mielessä, että sen vertailu perinteisiin tv-ohjelmiin ei ole oikeastaan kovin järkevää. Meloninäytöksen oikeuksia voi tuskin myydä eteenpäin, eikä se laajene laajemmaksi tuoteperheeksi. Lisäksi katsojamääriä mitataan eri tavalla.

Melonimenestys siis tuskin tarkoittaa, että juuri samanlaiset hassuttelut ovat sisällöllisesti tulevaisuus. Alan jakelulogiikka kuitenkin voi muuttua, verkon toimijat kykenevät tuottamaan kannattavasti kestävämpää ohjelmistoa esimerkiksi Facebookiin.

Onko Ylellä tai Nelosella aikomusta levittäytyä näille some-alustoille?

”Tutkimme sitä siitä näkökulmasta, voivatko ne auttaa meitä tavoittamaan paremmin nuoria yleisöjä. Mutta kyllä meillä on suuri intressi parantaa omia alustojamme, Yle Areenaa ja Yle Uutisvahtia. Satsaamme niihin voimakkaasti”, Aalto sanoo.

Jenni Nummela sanoo, että asiaa on Nelosellakin mietitty, mutta kanava käyttää erilaisia some-alustoja lähinnä ohjelmiensa markkinointiin ja radion brändien muun sisällön jakamiseen. Nummelan mukaan koko toiminnan siirtäminen näille alustoille ei ole varteenotettava vaihtoehto, koska sellainen toiminta ei toisi yhtiölle tuloja.

”Jos kaikkea sisältöä julkaisisi pelkästään vaikka Facebookissa, silloinhan olisi kokonaan kolmannen osapuolen armoilla siinä tekemisessä. Kaupallisesti järkevän sisältöliiketoiminnan tekeminen vaatii oman alustan ja omat ansainnat. Mutta kyllä se vaatii myös sosiaalisen median strategian”, Nummela sanoo.

Nummelan mukaan somekanavissa pitää olla mukana, mutta mitään ei tehdä pelkästään somea varten.

”Some-alustat ovat enemmän markkinoinnin ja löydettävyyden näkökulmasta aivan olennaisia.”

Helsingin Sanomat ja Nelonen ovat osa samaa Sanoma-konsernia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Media
 • Internet
 • Yle

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Nuori perheenisä surmasi itsensä ja vaimonsa Helsingin Vuosaaressa – vuonna 2014 syntynyt lapsi oli tapahtumahetkellä asunnossa

  2. 2

   Teslan luova johtaja jätti työnsä ja päätti matkustaa Käpylään – Teknologia tekee meistä narsistisia addikteja, hän väittää

  3. 3

   Vuosaaren surmatalossa asuva naapuri suree perheen kolmen lapsen kohtaloa: ”Lapsia käy sääliksi”

  4. 4

   Some-tempauksen surullinen loppu: paksu kirja ei pysäyttänytkään luotia – naiselle syyte poikaystävänsä taposta USA:ssa

  5. 5

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  6. 6

   Lääkärit ovat kalliita osastonsihteereitä

  7. 7

   Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

  8. 8

   Seppo Ojala on pappi, mutta hän ei tiedä, onko Jumalaa olemassa – Kirkko nykymuodossaan on tulossa tiensä päähän, hän sanoo

  9. 9

   Maa on litteä – Voiko se olla totta? Skepsis-yhdistyksen juhlakirja esittelee epäilijöille nykyajan huuhaata ja rajatietoa

  10. 10

   Östersundomin metrolinja vedettiin jälleen kerran uusiksi – kalliiksi tullut unelma uudesta jätti­kaupunginosasta on ajautumassa vuosikymmeniksi pöytälaatikkoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  2. 2

   Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

  3. 3

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  4. 4

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  5. 5

   Teslan luova johtaja jätti työnsä ja päätti matkustaa Käpylään – Teknologia tekee meistä narsistisia addikteja, hän väittää

  6. 6

   Netflix peruu sarjojaan, ja se on hyvä uutinen

  7. 7

   Suomalainen unisex-symboli ei ollutkaan uusi: Merkin suunnittelija vastaa plagiointisyytöksiin

  8. 8

   Maailmanlaajuista verkkohyökkäystä ei ole saatu pysäytettyä – Asiantuntija: Moni tekijä viittaa venäläisrikollisiin

  9. 9

   Käräjäoikeus määräsi Uberin maajohtajan Joel Järvisen omaisuutta takavarikkoon 250 000 euron edestä – Uber aikoo valittaa päätöksestä

  10. 10

   Lääkärit ovat kalliita osastonsihteereitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  7. 7

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  8. 8

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  9. 9

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  10. 10

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  11. Näytä lisää