Valikko
Kulttuuri    |   HS-haastattelu

Michael Moore puolustaa jämerästi Suomen koulujärjestelmää: ”Ottakaa ne sakset nyt äkkiä pois poliitikkojen käsistä.”

Michael Mooren uusi dokumenttielokuva Where to Invade Next nimeää suomalaisen koulutusihmeen menestystekijäksi, jonka voisi omia ja viedä Yhdysvaltoihin. Suomi oli alkusysäys koko elokuvan tekemiselle.

En näe poliittisesti ärhäkän dokumentaristin Michael Mooren kuuluisaa baseball-lippalakkia. Hän on tuotantayhtiön tiloissa Beverly Hillsissä Kaliforniassa, minä taas Helsingissä. Länsirannikolla aurinko on jo noussut, täällä se on puolestaan laskemassa mailleen. Äänen kyllä kuulen, puhelimitse. Hän puhuu kutakuinkin samalla äänenpainolla kuin omissa elokuvissaan, jota luutivat valtapolitiikan pimeitä nurkkia Yhdysvalloissa. Nyt asialistalla on tänään Suomessa ensi-iltansa saava kaksituntinen dokumenttielokuva Where to Invade Next (Mikä maa vallata seuraavaksi?).

Kohuohjaaja Michael Mooren (s. 1954) kriittisestä suhteesta poliittiseen päätöksentekoon kertoo se, että hän on samaan aikaan kieltänyt elokuvateattereita Pohjois-Carolinassa esittämästä dokumenttielokuvaa Where to Invade Next, koska maaliskuun lopulla hyväksyttyyn HB2-lakiin jäänyt porsaanreikä sallii osavaltiossa sukupuolivähemmistöjen syrjinnän.

Michael Mooren uusi dokumenttielokuva Where to Invade Next peilaa Yhdysvaltojen eriarvoistuvia yhteiskunnallisia rakenteita vasten aitoja eurooppalaisia demokratian arvoja ilmentäviin ratkaisuihin ja poliittisiin päätöksiin. Elokuva nimeää suomalaisen koulutusihmeen yhdeksi menestystekijäksi, jonka amerikkalaiset voisivat omia ja viedä Yhdysvaltoihin. Moore ei suhtaudu suopeasti Suomen hallituksen päätökseen leikata tuntuvasti koulutuksen määrärahoja.

”Ottakaa ne sakset nyt äkkiä pois poliitikkojen käsistä. On tyhmää tuhota systeemi, joka on kaikilla mittareilla mitattuna kadehdittava menestystarina ja tuottaa loistavia tuloksia. Pankaa poliitikot järjestykseen. Heti”, Michael Moore sanoo painokkaasti.

Hän uskoo, että uskoo, että hyvät julkiset koulut tekevät koko koko yhteiskunnasta oikeudenmukaisemman.

Viime vuoden toukokuun alussa kuvausryhmineen Suomessa vieraillut Michael Moore halusi selvittää, mihin perustuu Suomen maine koulutuksen ykkösmaana. Hän tapasi mm. silloisen opetusministerin Krista Kiurun (sd) ja Vantaalla sijaitsevan Hämeenkylän koulun oppilaita ja opettajia. Elokuvan lopputulema on, että Yhdysvaltojen on syytä kadehtia suomalaista koulutusjärjestelmää, joka myös liudentaa rikkaiden ja köyhien perheiden lapsien välistä eroa eikä lisää sosiaalista eriarvoisuutta.

”Parin kuukauden kuluttua tulen kuvausryhmineni uudestaan Helsinkiin. Haluan nähdä opiskelijat uudestaan ja katsoa heidän kanssaan tämän elokuvan – ja keskustella siitä heidän kanssaan. Nämä koululaiset tekivät minuun suuren vaikutuksen”, Michael Moore toteaa.

Hän korostaa, että suomalaisten ei kannata vähätellä saavutuksiaan koulutuksessa ja toppuutella menestystä kansainvälisessä Pisa-tutkimuksessa vetoamalla maan pieneen väestöpohjaan. ”Kansakunnan koolla ei ole merkitystä. Koulutuksessakin kaikki on kiinni sitoutumisesta, ihmiskäsityksestä ja asenteesta. Siksi Yhdysvaltojen koulutusjärjestelmä on sitä mitä on. ”

Hän huomauttaa, että dokumentin Suomen osuutta kuvatessa koko kuvausryhmä oli siinä mielessä siipi maassa, että vertailu Suomen ja Yhdysvaltojen koulutusjärjestelmän välillä osoitti, että ero maiden välillä oli vielä paljon isompi kuin he olivat odottaneet.

”En halua väittää, että Suomi olisi joku utopia vailla ongelmia, mutta hämmästyimme jatkuvasti opettajien ja koululaisten kielitaitoa, intoa, sivistystä ja elämänasennetta ja ihmettelimme amerikkalaisina, miksi me emme voi tehdä tätä. Toivon, että Where to Invade Next toimii Suomessa varoituksena. Älkää sössikö toimivaa järjestelmää”, Moore jatkaa.

Humoristisesti viritetyssä dokumentissa Michael Moore lähtee metaforiselle sotaretkelle Eurooppaan, jotta löytäisi keinoja, joilla ratkaista Yhdysvaltojen kärjistyvät ongelmat. Näin hän käsittelee hyvinvointijärjestelmää eri puolilla Eurooppaa ja kritisoi samalla Yhdysvaltoja.

Michael Moore kertoo, että itse asiassa Suomi ja suomalainen koulutusjärjestelmä toimivat koko dokumentin synnyn yhtenä tärkeänä ärsykkeenä. Myös Tunisiassa hetkeksi viivähtävä Where to Invade Next katkaisee hänen kuusi vuotta kestäneen hiljaisuuden dokumentaristina.

”Vielä muutama vuosi sitten uskoin, että olin tehnyt ne dokumenttielokuvat, jotka halusin tehdä. En enää uskonut koskaan filmaavani. Luulin, että olin sanottavani sanonut”, Michael Moore muistelee.

Toisin kävi. Henkilökohtaisen elämän muutokset tekivät maaperän otollisesti. Raastava avioero ja isän kuolema pakottivat hänet pohtimaan, oliko joku tärkeä tarina tai teema sittenkin jäänyt kertomatta.

”Tajusin, että ehkä kysymys olikin siitä, miten tarinan kertoo eikä siitä, mitä haluaa kertoa. Näin päädyin dokumenttiin, joka on kuvattiin kokonaan Yhdysvaltojen ulkopuolella, vaikka se käsitteli Yhdysvaltoja, joka on painajaismaisesti eksynyt omalta tieltään ja hukannut inhimillisyyden”, Moore toteaa.

Pyöritellessään uuden dokumenttielokuvan ideaa mielessään Michael Moore muisti tapaamisen Washingtonissa kymmenkunta vuotta aikaisemmin. Hän oli törmännyt hotellin aulassa Suomen opetus- ja kulttuuriministeriön johtoon, joka oli antanut hänelle kirjan suomalaisesta koulutusjärjestelmästä. ”En ollut uskoa, mitä kirjasta luin. Siksi tiesin, että käsittelisin dokumentissa Where to Invade Next juuri suomalaista koulutusjärjestelmää.”

Suomen kohdalla oli aluksi aihe, joka toi Michael Mooren lopulta Suomeen. Muutamissa muissa maissa aihe syntyi vasta maassa vieraillun yhteydessä. ”En tälläkään kertaan halunnut tehdä liialti ennakkosuunnittelua. Pidän improvisoinnista.”

Dokumentin hauskan humoristinen sävy on Michael Mooren mukaan todennäköisesti seurausta siitä, että hänellä on neljä irlantilaista isovanhempaa. ”Se näkyy väkisinkin dna:ssa.”

”Muuten muutamissa kohtauksissa, joissa näytän hämmästyneeltä, en näyttele, vaan olen aidosti hämmästynyt, koska kuulen amerikkalaisena jotakin sellaista, jota en ole uskoa todeksi”, Michael Moore tunnustaa.

Entä ne lippalakit? Ohjaajalla on kotonaan useammassa pahvilaatikossa tuhansia baseball-lippalakkeja, joita hänelle siunaantuu koko ajan lisää, vaikka hän niitä väliin antaakin pois.

Suosikki on se, jossa lukee Rutgersin yliopisto. Sitä Michael Moore pitää Rutgersista valmistuneen Ann Sparanesen kunniaksi. Kirjastonhoitaja painosti HarperCollinsia julkaisemaan Mooren kirjan Stupid White Men...and Other Sorry Excuses for the State of the Nation! syyskuun 11. päivän terrori-iskujen jälkeen, koska kustantamo pelkäsi lietsovansa epäisänmaallisia tunteita.

Vuosikymmenten saatossa Michael Mooren kritiikin kohde ei ole muuttunut.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Dokumenttielokuvat
 • Yhdysvallat
 • Koulutus
 • Suomi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  2. 2

   Mannerheimintie täyttyi tulikuumasta höyrystä Svenska Teaternin edustalla – poliisi eristänyt alueen

  3. 3

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  4. 4

   Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

  5. 5

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  6. 6

   Trump raivostui Obamalle – Syyttää edeltäjäänsä tumpeloinnista venäläis­hakkeroinnin estämisessä

  7. 7

   Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”

  8. 8

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  9. 9

   7 vuotta sitten Alex kuuli olevansa oikeasti Alexander, venäläisten vakoilijoiden poika – oikeus päätti nyt antaa hänelle Kanadan kansalaisuuden takaisin

  10. 10

   Barcelonalaisilla työttömyyttäkin suurempi huoli: Turismi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  5. 5

   7 vuotta sitten Alex kuuli olevansa oikeasti Alexander, venäläisten vakoilijoiden poika – oikeus päätti nyt antaa hänelle Kanadan kansalaisuuden takaisin

  6. 6

   Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

  7. 7

   Kaljaa läikkyy ja hyttyset syövät, mutta kun Ukkometso jyrähtää soimaan, ei märkiä housuja muista enää kukaan – Tältä näyttää juhannushurmos Himoksella

  8. 8

   Suomen lippu herättää suuria tunteita – ja siksi kaikki huoltomiehet eivät uskalla kertoa omalla nimellään miten lippua käsittelevät

  9. 9

   Perus­suomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  10. 10

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  8. 8

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  9. 9

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  10. 10

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  11. Näytä lisää