Valikko

Muusikko Marzi Nyman vastaa yleensä pyyntöihin myöntävästi ja siksi hänen uransa on niin huikea

Taiteilijan työssä pelko pitää voittaa. Esiintyminen on aina kauhun ja hurmion liitto, sanoo Marzi Nyman joka johtaa April Jazzissa Espoo Big Bandia.

Kitaristi Marzi Nymanin vatsassa on perhosia.

On taas se aika vuodesta. Muutaman päivän päästä jazzin ystävät rientävät sankoin joukoin Espoon Tapiolaan, kun 30-vuotisjuhlaa viettävä April Jazz alkaa. Se on Nymanin ja monen muun jazzmuusikon vuoden kohokohta.

Marzi Nyman johtaa jazzeilla Espoo Big Bandia kuten joka kevät vuodesta 2013. Hänet nimitettiin loppuvuodesta 2012 EBB:n kapellimestariksi – toiseksi sen 30-vuotisen historian aikana. Orkesterin ja jazzien perustaja, legendaarinen Martti ”Mape” Lappalainen oli kuollut yllättäen, ja hänen jättämiinsä suuriin saappaisiin piti löytää ne täyttävä henkilö.

”EBB on mahtava bändi, jossa soittaa huippumuusikoita. Ei ollut ihan helppoa mennä niiden eteen ja alkaa ottaa haltuun Mapelta kesken jäänyttä hommaa”, Nyman sanoo istahtaessaan myöhäiselle lounaalle suosimassaan etelähelsinkiläisessä ravintolassa.

Päivä on aamusta asti mennyt tiiviissä treeneissä. Nyt ne ovat ohi, ja isolla miehellä on nälkä.

”EBB:n arkistot olivat täynnä vanhaa hyvää musiikkia, joka kestää vuodesta toiseen. Päätin ryhtyä tekemään tutun ohjelmiston oheen uutta musiikkia. Sillä tavalla olen yrittänyt luoda bändiin omaa fiilistä. Olen Mapen tavoin sitä mieltä, että kapellimestarin pitää aina ajatella soittajia. Yhdessä tekeminen on koko jutun A ja O”, Nyman sanoo tilattuaan ruuan ja otet­tuaan mukavan asennon.

Ravintolassa on hiljaista, iltapäivän laskeva aurinko valaisee lähes tyhjää salia.

Marzi Nyman on 37-vuotias, mutta hänellä on takanaan pitkä ja näyttävä ura. Hän on soittanut monessa kymmenessä kokoonpanossa – muun muassa Anna-Mari Kähärän orkesterissa, Nylon Beatissa ja Hemma Beastissa –, säveltänyt sekä toiminut sovittajana ja tuottajana.

Hemma Beastissa soitti myös Nymanin hyvä ystävä Zarkus Poussa, joka kuoli tammikuussa yllättäen sydänkohtaukseen ruotsinlaivalla vain 40-vuotiaana. Tutut soittokaverit, Nyman muiden mukana, järjestivät maaliskuun lopussa Poussan muistokonsertin Tavastialle.

”En voi puhua Zarkuksesta. Se on liian lähellä”, Marzi Nyman sanoo ja jää katsomaan ikkunasta kadun ohikulkijoita.

Puhutaan siis muusta, vaikka siitä, kuinka Nyman on tullut tehneeksi musiikkia niin monipuolisesti laidasta laitaan. Hän on säveltänyt muun muassa Avantille ja soittanut Joonas Hytösen tv-show’n bändissä.

”Olen halunnut oppia uutta ja sanonut lähes kaikkiin tarjouksiin ’joo’. Uskon intuitioon ja sydämen ääneen. Meitä on kahdenlaisia: niitä, jotka sanovat ­aina ei, ja niitä, jotka ovat heti valmiita uuteen.”

Espoo Big Bandille oli tarjouksen tullessa helppo sanoa ’joo’.

”Se oli kotiinpaluu”, Nyman sanoo.

Hän on kotoisin Lohjalta, mutta on lukiosta saakka ollut Tapiolan poikia.

Perhe oli keskiluokkainen. Isä soitti kristillisessä Pro Fide -yhtyeessä, ja nuori Markuskin pantiin pianotunneille.

Kitaran hän löysi teini-iässä lähdettyään Lohjalta Tapiolan lukion musiikkilinjalle.

”Minulla oli muutama kaveri Tapiolassa. He sanoivat minulle ja ystävälleni Lenni-Kalle Taipaleelle, että meidän piti ehdottomasti tulla Tapiolaan. Siellä oli kuulemma hyvä opetus ja mahtava meno.”

Marzi Nyman ja Lenni-Kalle Taipale uskoivat kokeneempia kavereita ja vaihtoivat koulua.

”Ne olivat hienoja vuosia, joiden aikana tutustuin myös Iiro Rantalaan. Pitkäaikainen rehtori Heikki Niemelä oli luonut kouluun modernin ja rohkean hengen. Mape opetti musiikkia omalla ainutlaatuisella tyylillään. Hän luotti soittajiinsa ja antoi heille mahdollisuuksia. Ulkomaan keikalle saattoi päästä, vaikkei itse olisi ollut varma kyvyistään. Mapen luottamuksesta syntyi myös itseluottamus.”

Lukiovuodet ratkaisivat uran. Kirjoitettuaan ylioppilaaksi Marzi Nyman jatkoi musiikkiopintoja Sibelius-Akatemian jazzosastolla.

”Tapiolan musiikkiluokka oli käännekohta. Sen käytyäni en voinut ajatellakaan tekeväni työkseni muuta kuin musiikkia. Jotkut musikaalisesti lahjakkaat harkitsevat monia uravaihto­ehtoja. Minä en, minulle oli vain musiikki. Olen aikuisena ajatellut, että lahjakkuus on kiintopiste, ikään kuin majakka, jota ihmisen on seurattava ollakseen rehellinen itselleen.”

Rehellisyys toistuu Marzi Nymanin puheessa usein. Hän on pitänyt sitä johtotähtenään nuoresta asti.

”En mieti elämää järkiperäisesti. Kuuntelen sisäistä ääntä, ja menen sinne, minne se käskee. Rakastan myös mystiikkaa. Haluan säilyttää kyvyn heittäytyä hulluuteen asti mitään pelkäämättä. Se on mielestäni oikeastaan kristillinen katsomus.”

Liekö mystisen elämänkatsomuksen vaikutusta vai mitä, että Marzi Nymanista huokuu outoa rauhallista karismaa. Hänen lavaesiintymistään kuvataan hypnoottiseksi. Kun Nyman ottaa kitaran, antaa merkin orkesterille ja näppäilee ensimmäiset soinnut, yleisö kuuntelee niitä kuin paikoilleen naulittuina.

”Karismasta en tiedä mitään. Olen vain tavallisen hajamielinen, ihmisistä ja ilmiöistä loputtoman kiinnostunut toope”, hän sanoo nauraen.

”Pelkään lavalle menoa ja itseni nöyryyttämistä, mutta tässä työssä pelko pitää voittaa. Esiintyminen on aina kauhun ja hurmion liitto.”

Pelon voittamisen palkinto on nautinto, jonka muusikot ja yleisö luovat yhdessä.

”Se on parasta, silkkaa musiikin juhlaa.”

30. April Jazz 20.–26.4. www.apriljazz.fi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  5. 5

   Mies tappoi vanhuksen Puotilassa, jäi hovioikeudessakin ilman rangaistusta – tekijä esiintyi samana kesänä musiikkivideolla

  6. 6

   Oikeus kielsi naisia syrjineen käytännön israelilaisen lentoyhtiön lennoilla – naisia ei saa enää pyytää vaihtamaan paikkaa ääriuskovaisten miesten vaatimuksesta

  7. 7

   Presidentti Martti Ahtisaari paljastaa HS:n syntymäpäivä­haastattelussa kolme henkilöä, jotka ovat vaikuttaneet häneen eniten – yksi heistä on suomalainen

  8. 8

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  9. 9

   5,5-prosenttiset juomat tuskin päätyvät ruokakauppoihin – Eduskunnassa hallituksen esitystä uudesta alkoholilaista vastustetaan enemmän kuin kannatetaan

  10. 10

   Ankeus ei olekaan välttämätön paha – Suomi uudistuu paremmin, kun lama on jäänyt taakse

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  2. 2

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  3. 3

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  4. 4

   13-vuotias tyttö raiskattiin parkkihallissa Keravalla, tekijällä myös muita teiniuhreja – oikeus antoi kolme ja puoli vuotta vankeutta

  5. 5

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  6. 6

   Ritva Elomaa siirtyy takaisin perussuomalaisiin – Halla-aho kehottaa muitakin ”pohtimaan asiaa”

  7. 7

   Ritva Elomaan paluu perussuomalaisiin nakertaa hallituksen enemmistöä – Nyt käydään sotaa edustajien sieluista

  8. 8

   Näin arabisiirtolaisia houkutellaan olemattomilla lupauksilla Suomeen – Jemeniläinen perheenisä myi koko omaisuutensa ja maksoi Suomessa asuvalle miehelle tuhansia dollareita

  9. 9

   Mies tappoi vanhuksen Puotilassa, jäi hovioikeudessakin ilman rangaistusta – tekijä esiintyi samana kesänä musiikkivideolla

  10. 10

   Syötkö 40 appelsiinia päivässä, maistuuko koiranlihakeitto vai oletko vielä elävän sushin ystävä? Testaa, ketä diktaattoria muistutat ruokatavoiltasi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  5. 5

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  6. 6

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää