Valikko
Kulttuuri

Helsingin juhlaviikot tänä kesänä: Lang Lang ja kutsu sänkyyn Keskuskadulla

Topi Lehtipuun johtama festivaali täyttää Senaatintorin muovi-installaatiolla. Mutta miksi Mikko Alatalo laulaa Huvilassa progea?

Helsingin juhlaviikkojen uusi toiminnanjohtaja Topi Lehtipuu kutsuu sänkyyn Keskus­kadulla ja täyttää Senaatintorin muovieläimillä.

Mistä on kyse?

Fernando Rubion Every­thing by my side -performanssin sängyissä on mahdollisuus todella intiimiin teatterikokemukseen poikkeuksellisessa ympäristössä keskellä kaupungin hälyä. Seitsemässä sängyssä on seitsemän näyttelijää. Jokainen esiintyy peiton alla yhdelle katsojalle kerrallaan kymmenen minuutin ajan.”

Performanssi on kiertänyt jo useissa kaupungeissa. Mitä vällyjen alla vehdataan? Kokevatko näyttelijät häirintää?

”Kyse on teatteriesityksestä. Häirintäongelmia ei ole ollut. Peiton alla kuiskaillen teatteri­esitys on intiimimpi kuin koskaan, mutta ympärillä on usein paljonkin väkeä.”

Yleisöreaktiota aikaisempaan esitykseen voi tarkastella oheiselta videolta.

Toinen huomiota keräävä Juhlaviikkojen tapaus on epäilemättä Choi Jeong Hwan kierrätysmuovista viimeisteltävä installaatio Senaatintorilla.

”Katsojat pääsevät itse viimeistelemään 5–6 suurta eläinhahmoja muovimateriaalista, joka päätyy yleensä roskiin. Teoskokonaisuudesta tulee näyttävä”, Lehtipuu selittää.

Muovi-installaatio kiinnittää samalla huomiota kierrätykseen, luonnonsuojeluun sekä valtamerillä havaittuihin valtaviin muovilauttoihin.

Muovi-installaatio on Senaatintorilla 25.–28. elokuuta, mutta Choi ­Jeong Hwan taiteeseen pääsee tutustumaan Kiasmassa jo tällä viikolla 22. huhtikuuta alkaen.

Kaupunkiperformansseihin totuttiin myös edellisten johtajien aikaan. Ja tämän vuoden supertähtivierailut ovat klassispainotteisia, kuten niin usein.

Paluuvieraina saamme maailman kalleimmaksi pianistiksi nousseen Lang Langin sekä kapellimestaritähden Gustavo Dudamelin Simón Bolívar -sin­fonia­orkesterin Venezuelasta. Sekä Dudamel että orkesteri ovat slummien lapsillekin klassista koulutusta tarjonneen El sistema -ohjelman kasvatteja.

Dudamel on myös Esa-Pekka Salosen seuraaja Los Angelesin filharmonikkojen musiikillisena johtajana. Supertähden tavaramerkkeihin kuuluu ylimääräisenä usein kuultu Leonard Bernsteinin Mambo.

Säätiörahoituksella on saatu Juhlaviikoille jopa neljä ulkomaalaista laatuorkesteria vuodessa. Nyt tulee vain yksi.

”Aikataulut eivät vielä sopineet yksiin parin muun orkesterin kanssa, mutta neuvotteluja jatketaan ensi vuodesta.”

Eikö New Yorkin filharmonikot pitäisi saada Suomeen, kun heidän Very Young Composers -konserttiohjelmansa on saanut Suomessa yhteistyöhankkeen Kuule, minä sävellän?

”Älä käännä veistä haavassa – ja tämä koskee kaikkia orkestereita, joita emme vielä saaneet”, Lehtipuu naurahtaa.

Ehkäpä New Yorkin filharmonikot voisi tulla ensi vuonna? Silloin kiertueohjelmassa on Esa-Pekka Salosen parhaillaan säveltämä sellokonsertto ja solistina itse Yo-Yo Ma.

”Yritämme saada mahdollisimman monia huippuorkestereita, ja yksi kova buukkaus ensi vuodelle on jo vahvistunutkin.”

Teatteria edustaa esimerkiksi Romeo Castelluccin Go Down, Moses josta nähdään näyte oheisella videolla.

Visuaalisia taiteita täydentää esimerkiksi myös Alec Sothin valokuvanäyttely sekä Niki de Saint Phallen näyttely. Mutta onko tässä välivuoden makua, kun viime vuonna oli valtava Kiina-panostus ja ensi vuonna ehkä budjetti­lisää Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlan ansiosta?

”Ei ole olennaista vertailla edellisiin festivaaleihin, vaan tehdä juuri nyt mahdollisimman koskettavaa taidetta. Meillä on erittäin runsas ohjelma.”

On väistämätöntä, että Lehtipuun ensimmäistä ohjelmaa vertaillaan Erik Söderblomin ja tämän edeltäjien Risto Niemisen ja Esa-Pekka Salosen ohjelmiin. Rakenteet ovat olleet lähes samat jo Salosen kaudesta.

”Iso laiva siirtyy hitaasti ja lisää muutoksia on tulossa. Mutta kyllä esimerkiksi Huvila-teltta on mukana ensikin vuonna.”

Tänä kesänä Huvilassa esiintyy tuttuun tapaan maailmanmusiikkinimiä, kotimaisiakin suuruuksia Hectorista lähtien sekä esimerkiksi lauluntekijä Jimmy Webb, jonka sävelaarteisiin kuuluvat By the Time I Get to Phoenix, MacArthur Park (Hectorin suomennoksena Vanhan kirkon puisto) sekä Johnny Cashin ja kumppanien Highwaymen-nimellä levyttämä Highwayman. Kotimaiset laulajat Pate Mustajärvestä Topi Sorsakoskeen levyttivät sen nimellä Mä elän vieläkin.

Näin Webb on esittänyt klassikkoaan itse flyygelin äärestä.

Mitkä ovat Lehtipuun persoonallisimmat kädenjäljet?

”Ehkä Kiasman kaikille ilmainen filosofian yö. Kuriton kesäyö -konsertti on myös pitkä kokonaisuus, jossa räppärit ja katutanssijat nousevat Musiikkitalon lavalle.”

Kurittomaan kesäyöhön mahtuu Paperi T ja Dance ­Team Finland sekä myös Dalia Stasevskan johtamat Helsingin kaupunginorkesteri ja Radion sinfoniaorkesteri ja Magnus Lindbergin orkesteriteoksen Suomen ensiesitys.

”Suunta on entistäkin enemmän taiteiden rajojen ylitys”, Lehtipuu linjaa.

Se näkyy esimerkiksi Marian sairaalassa, jonne sijoitetaan nykytanssin, teatterin, kuunnelman, liveroolipelin sekä kuvataideinstallaation välimaastoon kuuluva Valtteri Raekal­lion Neuromaani. Se pohjautuu Jaakko Ylijuonikkaan romaaniin.

Taiteidenvälisyys leimasi Lehtipuun kautta myös Turun musiikkijuhlien johdossa.

Kansainvälisesti tunnettu tenori on kiinnostunut vaikka mistä, progressiivista rockia myöten.

”Huvilan Loveproge-iltana Love Recordsin julkaisemaa progressiivista rockia esittää (sähköbassovirtuoosi ja säveltäjä) Lauri Porran kokoama bändi solisteina Wigwamissa läpilyönnin tehnyt Jukka Gustavson, Emma Salokoski sekä Mikko Alatalo.”

Hetkinen? Mikko Alatalo?

”Alatalo pyöri progeskenessäkin vahvasti ja teki esimerkiksi useimmat Tabula rasa -yhtyeen sanoitukset”, Lehtipuu perustelee.

Helsingin juhlaviikkojen koko ohjelma on osoitteessa www.helsinginjuhlaviikot.fi. Lipunmyynti alkoi keskiviikkona 20. huhtikuuta.

Korjaus 20. huhtikuuta klo 10.20: Magnus Lindbergin orkesteriteoksen nimeksi mainittiin verkkoversiossa aluksi Accused. Juhlaviikoilla kuullaan kuitenkin vielä uudempi teos. Accused saa Suomen-ensiesityksensä myöhemmin 6. joulukuuta RSO:n konsertissa.

Topi Lehtipuu

 Topi Lehtipuu syntyi Australiassa 1971. Hän jatkaa Helsingin juhlaviikkojen toiminnanjohtajana Erik Söderblomin jälkeen.

 Lehtipuu johti aikaisemmin Joroisten musiikkipäiviä sekä Turun musiikkijuhlia. Ohjelmissa on korostunut taiteidenvälisyys.

 Lehtipuu on arvostettu lyyrinen tenori, jonka leipälajeja ovat barokki, Mozart ja nykymusiikki.

 Lehtipuu on vähentänyt oopperaproduktioissa laulamista juhlaviikkotöiden vuoksi, mutta palaa tänä kesänä Salzburgin musiikkijuhlille laulamaan Wienin filharmonikkojen kantaesityksessä Peter Eötvösin oratoriota.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Helsingin juhlaviikot
 • Festivaalit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  2. 2

   Avanne toi Sauli Suomiselle viisi tuntia lisää vuorokauteen – ”Haaveilen edelleen normaalista ja kivuttomasta elämästä”

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Poliisi epäilee Uber Finlandia luvattomasta taksiliikenteen harjoittamisesta – maajohtaja Joel Järvisen omaisuutta saatetaan takavarikoida

  6. 6

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  7. 7

   Ruotsin poliisi: Terroristien vankina olleen ruotsalaismiehen vapauttamiseksi tehtiin töitä lähes kuusi vuotta – vapautettu voi olosuhteisiin nähden hyvin

  8. 8

   Liikaa mukavuutta, helppoutta, hauskuutta ja ärsykkeiden yltäkylläisyyttä – Oppimistulosten heikentyminen johtuu yleisen ilmapiirin muutoksesta

  9. 9

   Aija Särkijärvi, 90, nukkuu joskus samoissa lakanoissa neljä viikkoa – iäkkäiden kotihoitajia uuvuttavat paheneva kiire ja entistä sairaammat asiakkaat

  10. 10

   DN: Venäläisen ja ruotsalaisen sotilaskoneen kohtaaminen Itämerellä oli niin vaarallinen, että ruotsalaiskone joutui palaamaan kotiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  2. 2

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”

  3. 3

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  4. 4

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  5. 5

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  6. 6

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  7. 7

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  8. 8

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  9. 9

   Dramaattiset kuvat ja video näyttävät Espoon polttopulloiskun täystuhon: pitsat jäivät pöytiin, kun asiakkaat pakenivat räjähdysmäistä paloa

  10. 10

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  11. Näytä lisää