Valikko
Kulttuuri

Kaduille ilmestyneet valokuvat kertovat: Tältä näyttää Suomen henkinen ja yhteiskunnallinen tila juuri nyt

Suomalaistaiteilijoiden kuvat julkistettiin tiistaina tasan vuosi viime kevään eduskuntavaalien jälkeen.

Helsingin katukuvaan ilmestyi tiistaina pitkä rivi valokuvia, jotka kauempaa katsottuina näyttävät aivan tavallisilta vaalijulisteilta. Lähempi tarkastelu paljastaa, että näillä kuvilla onkin aivan joku muu tarkoitus kuin perinteisillä puolueiden myönteistä imagoa ja sanomaa välittävillä vaalijulisteilla.

Monet näistä kuvista ovat hyvin roiseja, irvokkaita, osa jopa ällöttäviä. Niiden viestit eivät jää epäselviksi. Yhdessä julisteessa on hymyilevä pääministeri Juha Sipilä käärimässä hihojaan Helsingin yliopiston edessä. Kuvassa oleva teksti kuuluu: ”Suomi epäkuntoon”. Jani Leinosen ja Jari Tammisen teoksen nimi on Koulutuksesta ei leikata, not.

Yhdessä kuvassa on Suomen lippu peitettynä kuplamuoviin. Teoksen nimi on Suomi kuplassa. Turvassa, ja se on Sami Parkkisen käsialaa.

Kaikilla näillä kuvilla on sama tehtävä – kommentoida Suomen nykytilaa. Suomalaisten taiteilijoiden suunnittelemat kuvat ovat osa Poliittisen valokuvan festivaalia, ja ne julkistettiin tasan vuosi viime kevään eduskuntavaalien jälkeen. Poliittisen valokuvan festivaali kutsui vuosipäivän kunniaksi valokuvaajia ja taiteilijoita toteuttamaan kuvan, joka heidän mielestään kertoo Suomen tämänhetkisestä henkisestä ja yhteiskunnallisesta tilasta.

Kuvat lähtivät välittömästi leviämään sosiaalisessa mediassa.

”Tämä viimeisin vuosi on ollut hirveän voimakkaasti tunteita kuumentava esimerkiksi kulttuuriväen piirissä. On jollain tavalla sellainen olo, että meillä on sivistymätön hallitus. Tiesimme, että aihe varmasti herättää taiteilijoissa monenlaisia tunteita”, sanoo festivaalin työryhmään kuuluva Sanni Seppo.

Seppo on itsekin valokuvataiteilija ja osallistuu tempaukseen myös kuvalla. Hän teki kaksi kuvaa, joista tosin toinen on näkyvillä vain tapahtuman nettisivuilla. Siinä Suomen lippu on repeytynyt Suomen muotoiseksi reiäksi, josta näkyy punaista suolistoa.

”Minulla on sellainen olo, että nyt leikataan vereslihalle, leikataan rakenteet, kaikki, että kohta ei ole mitään jäljellä. Sillä tavalla vimmaisesti silvotaan”, Seppo kuvailee.

Hän kertoo miettineensä pitkään teemoja, joista tekisi oman poliittisen kuvansa. Toinen teema oli leikkaus, toinen sukupuuttovelka, joka on Sepon mielestä vaarallisin velka, jonka me suomalaiset jätämme lapsillemme.

”Sukupuuttovelkaan pitäisi kaikkien järkevien ihmisten kiinnittää huomiota, jos yhtään tulevaisuutta miettii. Se voi olla meidän hauta. Nyt mennään ihan toiseen suuntaan. Nyt kuoritaan rahaa, ja se on tuhon tie”, Seppo sanoo.

Sepon mustavalkoisessa kuvassa nuori poika istuu yksin keskellä karua, kaadettua metsäaukeaa.

”Tuntuu, että hallituksella ei ole edes ymmärrystä asiasta. Tekisi mieli kysyä, tietääkö joku hallituksen jäsenistä, mitä tarkoittaa sukupuuttovelka. Osaavatko he määritellä tämmöisen termin? Ymmärtävätkö he, että he ovat ratkaisevassa asemassa tämän asian suhteen?”

Sukupuuttovelalla tarkoitetaan niiden lajien lukumäärää, joiden ennustetaan kuolevan tulevina vuosina sukupuuttoon jo tapahtuneen ympäristömuutoksen seurauksena. Sepon mukaan Suomen metsien sukupuuttovelka on yli tuhat lajia, ja uusi metsähallituslaki kasvattaa velkataakan sietämättömäksi.

Ehkä ällöttävimmässä kuvassa on ulosteesta tehty leivos. Teksti kuvan alla kertoo leivoksen sisältävän paitsi ihmisen ulostetta myös kermavaahtoa, kynttilän, sokerikuorrutetta, minttugeeliä ja sokeriraetta. Teoksen nimi on Kiitos 2015–2016. Onnea Suomi. Oikealta puhaltaa.

”Leivos muistuttaa siitä, että vaalien alla tehdyt vaalilupaukset ovat paljastuneet puffeiksi”, sanovat teoksen ideoineet Tärähtäneet Ämmät (Katriina Haikala ja Vilma Metteri.

Vuosi vaaleista – missä mennään -hanke on toteutettu yhteistyössä Häiriköt-päämajan sekä Suomen valokuvataiteen museon kanssa. Projektiin osallistuvat Sanni Sepon, Tärähtäneiden Ämmien ja Häiriköt (Jani Leinonen ja Jari Tamminen) & Harro Koskisen lisäksi Stefan Bremer, Iiris Heikka, Sara Hornig, Tuomas Linna, Sami Parkkinen, Miikka Pirinen, Perttu Saksa sekä Adolfo Vera.

Festivaali on kolmivuotinen valokuvatapahtuma, joka on omistettu valokuville ja valokuvaajille, jotka haluavat työllään vaikuttaa maailmaan. Tapahtuman tarkoituksena on voimistaa kantaaottavan valokuvataiteen asemaa ja näkyvyyttä sekä innostaa kokeilemaan kuvan tekemisen erilaisia muotoja ja esitystapoja.

Valokuvat ovat esillä viidessä eri vaalimainostelineessä Helsingin kantakaupungissa 19.4.–3.5.2016.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Valokuvat
 • Politiikka
 • Eduskuntavaalit
 • Hallitus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  2. 2

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  3. 3

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   Mika Häkkisen ja Ayrton Sennan yhteinen taival alkoi kunnon riidalla – eikä suomalainen huumori yhtään helpottanut tilannetta

  6. 6

   Lontoon terrori-iskujen uhriluku nousee –poliisi uskoo tunnistaneensa hyökkääjän

  7. 7

   Tutkimus: Seksin jälkihehku liimaa pareja yhteen – vaikutuksen kesto on vakio

  8. 8

   ”Tuhka- ja juutalaisasioiden ministeri” oli liikaa – Helsingin yliopiston ylioppilaskunta katkaisi opiskelija­yhdistyksen tuet

  9. 9

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  10. 10

   Helsingissä on huutava pula pienistä asunnoista – kuntavaali­ehdokkaat täysin eri mieltä ratkaisukeinoista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  2. 2

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  3. 3

   Harva tietää mitä tehdä, kun läheisen mieli järkkyy – ”Ei kannata sanoa, että kyllä se päivä vielä paistaa risukasaankin”

  4. 4

   ”Tuhka- ja juutalaisasioiden ministeri” oli liikaa – Helsingin yliopiston ylioppilaskunta katkaisi opiskelija­yhdistyksen tuet

  5. 5

   Poliisi varoittaa lapsia Venäjältä levinneestä ahdistavasta itsemurhapelistä – pelin osuutta itsemurhiin on myös epäilty

  6. 6

   Viisi kuollut ja 40 loukkaantunut terrori­hyökkäyksessä brittiparlamentin edustalla – hyökkääjä ajoi autolla ihmisten yli, tunkeutui parlamentin alueelle ja puukotti poliisin kuoliaaksi

  7. 7

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  8. 8

   Espoossa avattiin ruokakauppa, jossa ei ole yhtään myyjää – ”Oikeastaan tämä on kuin valtava automaatti”

  9. 9

   Tutkimus: Seksin jälkihehku liimaa pareja yhteen – vaikutuksen kesto on vakio

  10. 10

   Turkin Erdoğanin puheet kovenevat entisestään: ”Jos Eurooppa jatkaa tähän malliin, yhdenkään eurooppalaisen ei ole turvallista kävellä kaduilla”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  2. 2

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  3. 3

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  4. 4

   Kela vaatii, että 6-vuotiaalle lapsenlapselle säästämäni rahat käytetään perheen elättämiseen

  5. 5

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  6. 6

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  7. 7

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  8. 8

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  9. 9

   Instagramin seuratuin ihminen poisti Instagramin puhelimestaan eikä halua enää seurata sitä, koska väsyi turhia asioita tursuavaan someen

  10. 10

   Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

  11. Näytä lisää