Valikko
Kulttuuri

Liivijengeistä ohjelman tehnyt Arman Alizad vastaa kriitikoille: Haluan tuntea tappajankin ihmisenä

Arman Alizad haluaa tv-ohjelmissaan kohdata ihmiset ihmisinä, olivat he sitten asunnottomia tai rikollisia.

Kuka on Suomen puhutuin ja tunnetuin toimittaja juuri nyt?

Tällä viikolla tittelin voi antaa Arman Alizadille, joka vetää omaa reportaasiohjelmien sarjaansa Nelosella.

Alizadin kymmenosainen reportaasisarja Arman Pohjantähden alla eteni tiistaina kolmanteen osaansa. 45-minuuttisessa jaksossa Alizad esitteli moottoripyöräjengi Cannonballin jäseniä ja toimintaa Suomessa ja Virossa.

Alizadia sekä arvostetaan että arvostellaan tv-toimittajana. Viime viikolla hänen ohjelmansa pääkaupunkiseudun asunnottomissa herätti monissa myötätuntoa ja auttamishalua.

Tiistaina esitetty Cannonball-jakso sai osakseen myös ihailua mutta myös voimakasta kritiikkiä, sillä Alizadin nähtiin veljeilleen rikollisjärjestönä yleisesti pidetyn moottoripyöräjengin kanssa.

Ohjelman ongelmista kirjoitti esimerkiksi Helsingin Sanomien kokenut rikostoimittaja Minna Passi. Sen artikkelin voit lukea tästä.

Alizad sanoo, että hän ei ole yllättynyt kritiikistä. Hänen mielestään moottoripyöräjengeistä on liikkeellä stereotyyppinen kuva ja hänen mukaansa on selvää, että rikostoimittajien näkökulma perustuu rikokseen.

”Jos minä lähden sillä kulmalla sisään, haastattelen silloin rikollista enkä ihmistä. On helppoa sanoa, että kritiikki puuttuu. Mutta mihin sitä tarvitaan? Joka vuosihan moottoripyöräjengien jäsenten pidätyksistä kerrotaan. Eikö se oikeastaan kerro siitä, että älä anna heille ääntä?”

Siitähän Alizadin ohjelman vastaisessa kritiikissä on juuri kysymys: moottoripyöräjengien halusta muuttaa imagoaan, saada julkisuudessa oma kuva käännetyksi toiseksi.

Alizad sanoo kritiikin ymmärtävänsä. Sitten hän ottaa vertauksen elokuvien puolelta.

”Minä haluan tavata Patrick Batemanin päiväsaikaan, vaikka tiedän mitä hän tekee yöllä.”

Mitä se tarkoittaa? Patrick Bateman on kirjailija Bret Easton Ellisin luoma hahmo, joka on päivät pankkiiri ja yöt sarjamurhaaja. Puhuessaan Batemanista Alizad tarkoittaa sitä, että hän haluaa kohdata jokaisen ihmisen ihmisenä.

”Meillä on tällainen ennakkokuva moottoripyöräjengeistä, jossa liivijätkät ovat mustat lasit päässä joko hautajaisissa tai oikeussalissa. Minusta on hienoa puhua jostakin muusta kuin tästä”, Alizad sanoo.

”Minun lähtökohtani oli tavata tyypit ja olla heidän arjessaan. Samaan tapaan kuin olen tavannut aiemmissa ohjelmissani Manilassa vankilajengiä tai ihmisiä Brasilian faveloissa. Kysyä heiltä, miten he näkevät yhteiskunnan, ja mitä mielipiteitä heillä on.”

Alizad tekee ohjelmaa Neloselle oman tuotantoyhtiönsä laskuun. Helsingin Sanomien haastatteluun hän vastaa junassa matkalla Tampereelle. Aamupäivän hän on editoinut uuden sarjansa viimeisiä jaksoja. Iltapäivällä hän puhuu lastensuojeluseminaarissa Tampereella.

”Olen haastatellut vastikään myös Sauli Niinistöä. Puhun hänen kanssaan Tex Willeristä ja Obelixista, mutta myös maailmanpolitiikasta tai Suomen tilasta. Tämä on minun tapani tehdä tv-ohjelmaa. Haastattelen samalla seitsenvuotiaan pojan uteliaisuudella ja avoimella sydämellä asunnottoman ja kolmoismurhaajan tai jonkun muun.”

”Kun haastattelen tappajaa, kyllä mua kiinnostaa se kysymys, mitä he ajattelivat sillä hetkellä, kun he painoivat puukon kylkeen. Haluan tuntea sen ihmisen.”

Arman Alizad on ohjelmineen hyvin suosittu, mutta ihan perinteinen toimittaja hän ei ole. Räätälitaustainen, suomeniranilainen 45-vuotias televisiokasvo aloitti ohjelmauransa kamppailulajeista kertoneella Kill Arman -sarjalla. Sen jälkeen hän on kiertänyt maailmaa muun muassa Viimeinen ristiretki -sarjassa.

Uutuusohjelma Arman Pohjantähden alla on ollut viime viikkoina Nelosen katsotuimpia ohjelmia. Uudella sarjallaan Alizad asettuu osaksi sosiaalisesti tiedostavaa journalistista tv-perinnettä, jota ovat Suomessa aiemmin edustaneet esimerkiksi Ylen Mirja Pyykkö ja MTV:lle vuosia ohjelmia tehtaillut Hannu Karpo. Heidät tunnettiin toimittajina, joiden sosiaalisia ongelmia käsitelleissä ohjelmissa ei vierastettu tunteellisuutta eikä katsojan omatuntoon vetoamista.

”Karpo on näistä tutumpi, ja tietyllä tavalla voin pitää heitä esikuvina. Yksi minun suurista supersankareistani on kuitenkin Rauli Virtanen”, Alizad sanoo.

Rauli Virtanen on yksi Suomen kokeneimpia ulkomaantoimittajia ja sotareporttereita. Mitä luulet, olisiko Rauli Virtanen ottanut sinun tapaasi käsivarteen muistotatuoinnin kerhovierailusta niin kuin sinä teit tiistaina esitetyssä ohjelmassa?

”En tiedä”, Alizad sanoo aluksi ja selittää sitten tatuoinnin osaksi metodia, jolla hän ”pääsee lähemmäs ihmistä”.

Kun Alizadilta kysyy, onko hän toimittaja astuessaan sisään esimerkiksi Cannonballien kerhotaloon, vastaus on sekä että.

”Luulen, että se on 51 pinnaa Arman, ja 49 pinnaa toimittaja”, Alizad sanoo.

”Toimittajana oleminen on työkalu, kanava. Siten voin välittää yleisölle asioita, jotka haluan itse tietää. Siksi esimerkiksi tein Kill Arman -sarjan. Kamppailulajit, Bruce Leen salaa Iranissa katsomani elokuvat ja jediritarit ovat aina kiinnostaneet minua.”

Miksi et käy ohjelmassa läpi esimerkiksi oikeustuomioiden avulla jengiläisten tuomioita kiristyksistä, murhan yrityksistä ja pankkiryöstön yrityksistä?

”Silloin olisi taas palattu käsittelemään rikoksia. Samalla olisi karattu siitä, että halusin tavata heitä ihmisinä. En halunnut tehdä sitä. Ja nämä rikoksethan on jo käsitelty aiemmin. Eli nuorisokielellä KVG, kato vittu googlesta.”

Alizad toimii siis eri tavalla kuin useimmat toimittajat. Hänelle ei ole ongelma näyttää omia kyyneleitään ja liikutustaan halatessaan asunnotonta omassa ohjelmassaan tai ystävystyä kameran edessä rikollisjengin jäsenten kanssa.

Alizad ei suoraan sano, että perinteisten mediatalojen ajatus toimittajista olisi väärä. Perinteinen toimittajahan olisi jättänyt tatuoinnin ottamatta ja jättänyt myös näyttämättä moottoripyörällä ajelun kerholaisten kanssa.

”Se 51 prosentin Arman haluaa myös itse kokea. Kaikki toimittajat on uteliaita, mutta minun pitää ruokkia itseäni itse kokemisella”, Alizad sanoo työtavastaan.

Alizadin mielestä perinteiset mediat ovat kuitenkin osin vastuussa ennakkoasenteista, joita hän ohjelmillaan haluaa kumota. Kohtaamisia ihmisten välillä on mediassa liian vähän, hän sanoo.

Alizad puhuu paljon erikoisista tyypeistä, joita hän on tavannut eri puolilla maailmaa tv-ohjelmia tehdessään.

”Kiehtovinta on aina se, miten meitä kaikkia yhdistää ihmisyys. Vaikka et hyväksy toisen tekoja, niin jos kuitenkin pystyt ymmärtämään, niin silloin ollaan aina lähempänä universaalia yhteistyötä kaikkien ihmisten ja kansojen kesken.”

Cannonballista kertovassa ohjelmassa Alizad siivosi aluksi kerhotalon vessaa, keskusteli heidän kanssaan ja osallistui heidän juhliinsa ja kokouksiin, otti jengiläisiltä tatuoinnin käsivarteen ja lopulta hän ajoi moottoripyörällä, jonka hän osti kerholaisten suosimasta pyöräliikkeestä.

Ohjelmassa jengiläisistä ja toimittajasta tuli ystäviä. Sellainen on Alizadilla tapana. Yleensä kaveerauksen nähdään vaarantavan toimittajan riippumattomuuden.

Mitä jos olisit saanut moottoripyöräjengistä tietoosi jotakin rikollista. Mitä olisit tehnyt sen tiedon kanssa?

”Olen kiitollinen, että tuollaista ei ole tapahtunut. Mitä sä tekisit, jos sun veli olisi tehnyt jotain pahaa? Vasikoitko vai mitä sä teet?” Alizad sanoo.

Alizadin mukaan maailmassa on kaksi isoa ongelmaa: kouluttamattomuus ja se, että me emme ymmärrä toisiamme.

”Ja ensimmäinen linkittyy toiseen. Jos sulla on enemmän tietoa ja koulutusta, pystyt ymmärtämään enemmän myös muita.”

Alizad sanoo, että hän hakee ohjelmillaan myös muutosta. Itse hän puhuu ”asioihin heräämisestä”.

”Se tarkoittaa vallitsevien olosuhteiden ja olotilojen kyseenalaistamista ja sitä, että kyseenalaistetaan myös omat mielipiteet ja asenteet. Voi olla, että viiden vuoden päästä olen ihan eri mieltä”, Alizad sanoo.

Viime vuonna Alizad kertoi Helsingin Sanomien haastattelussa, miten hän on muuttanut mieltään suhteessa maahanmuuttoon. Aiemmin hänen kantansa oli hyvin kielteinen, nyt hän näkee tärkeäksi ihmisten auttamisen.

Tv-ohjelmansa tulevissa jaksoissa Alizad käsittelee muun muassa rikosuhrien omaisia, lasten oikeuksia, vanhustenhoitoa ja maanpuolustusta. Usein hän antaa ohjelmissaan äänen niille, jotka eivät kuulu median keskeisiin kasvoihin. Se merkitsee myös sitä, että tv-kasvona hän on yhdistelmä julkkista, toimittajaa ja aktivistia.

Voisi jopa ajatella, että Alizad olisi tulevaisuudessa kiinnostunut lähtemään politiikkaan. Monet entiset tv-toimittajat ovat nimittäin lähteneet politiikkaan ja nousseet kansanedustajiksi.

Alizad sanoo ehdotukseeni painokkaasti: Ei.

”Politiikkaan en lähde. Se on liian likainen pelikenttä. Pystyn oman duunini kautta vaikuttamaan enemmän asioihin kuin menemällä osaksi koneistoa, jossa mun mielipiteet hukkuu muiden joukkoon. Olen helvetin sinnikäs, mutta en noin sinnikäs.”

Helsingin Sanomat ja Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Televisio
 • Media

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  2. 2

   Egyptiläinen ravintola tuhoutui tulipalossa Helsingin Käpylässä

  3. 3

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  4. 4

   Ministeri Lindströmin erityisavustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet – TEM:n johto piti tekoa pöyristyttävänä

  5. 5

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  6. 6

   Uusi käänne Espoon pitseriapalossa: Mieskaksikon epäillään heittäneen polttopullon myös toiseen ravintolaan

  7. 7

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  8. 8

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  9. 9

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  10. 10

   Pluton takana voi piileksiä ainakin maapallon kokoinen planeetta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  2. 2

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  3. 3

   Ministeri Lindströmin erityisavustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet – TEM:n johto piti tekoa pöyristyttävänä

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  6. 6

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  7. 7

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  8. 8

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  9. 9

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  10. 10

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää